Google Analytics është një mjet që shumë blogerë fillestarë, pronarë të dyqaneve në internet dhe pronarë të faqeve të internetit kanë tendencë ta shfrytëzojnë. Në epokën e sotme dixhitale, të dhënat dhe informacionet janë absolutisht thelbësore nëse dëshironi të keni një faqe interneti të suksesshme.

Si pronar i faqes në internet, patjetër që duhet të keni të instaluar Google Analytics në faqen tuaj të internetit. Ne kemi shkruar një udhëzues hap pas hapi, në mënyrë që ta instaloni pa shumë telashe.

Por para se ta bëjmë këtë, le të hedhim një vështrim se çfarë ka të bëjë me Google Analytics dhe pse është kaq e rëndësishme në radhë të parë. Nëse tashmë dini mbi Google Analytics, mund të kaloni direkt në udhëzimin më poshtë.

Isfarë është Google Analytics?

Si të shtoni Google Analytics në WordPress tuaj

Google Analytics përdoret për të mbledhur të dhënat e përdorimit në një faqe interneti

Me pak fjalë, Google Analytics është një mjet falas për gjurmimin e faqes në internet që mbledh të dhëna në një uebfaqe, siç janë konvertimet, trafiku i faqes në internet, sjellja e përdoruesit dhe shumë më tepër. Definitelyshtë padyshim një nga shërbimet më të njohura të përcjelljes së të dhënave aktualisht në dispozicion.

Qëllimi i Google Analytics është t’ju ofrojë të dhëna që mund të përdorni për të nxjerrë informacion të dobishëm, siç është sasia e trafikut që merr faqja juaj në internet dhe nga vjen, dhe si sillen përdoruesit kur ndodhen në faqen tuaj të internetit.

Me Google Analytics, ju gjithashtu mund të eksportoni të gjitha ato të dhëna në formate të shumëfishta (d.m.th., excel, dokumente, pdf, etj.) Ose madje të ndërtoni një pult të personalizuar që ju jep ju ushqen informacionin që ju nevojiten.

Whatfarë e bën thelbësore Google Analytics?

Kur dikush krijon një uebfaqe të WordPress, zakonisht ka një qëllim në mendje.

Për një bloger, mund të jenë gjërat për të cilat jeni pasion. Për një biznes, mund të fillojë një dyqan online.

Ose mbase thjesht dëshironi që një uebsajt të ndajë përmbajtje me njerëzit.

Pavarësisht nga arsyeja, ju doni t’i bëni njerëzit të vizitojnë faqen tuaj të internetit dhe ta bëjnë atë, do të duhet të kuptoni audiencën tuaj.

Nga vijnë vizitorët tuaj, çfarë lloj përmbajtje ata preferojnë, apo edhe në cilën faqe dëshirojnë të vizitojnë – të gjitha këto informacione mund të përdoren për të parë se çfarë funksionon dhe në çfarë mund të përqendroheni për të përmirësuar më tej faqen tuaj të internetit.

Me Google Analytics, ju mund të shihni se cila përmbajtje në faqen tuaj të internetit rezonon me vizitorët tuaj. Nga atje, ju mund të përmirësoni blogun tuaj duke planifikuar përmbajtjen tuaj ose artikuj rreth fushave ose temave që dëshirojnë lexuesit tuaj.

Ndërsa ka shumë përfitime për të përdorur Google Analytics, përfitimi më i madh është se është falas. Pavarësisht nëse dëshironi të mësoni në lidhje me analitikën apo jo, nuk është dëm që Google Analytics të funksionojë në sfond, duke mbledhur të dhëna për faqen tuaj të internetit.

Metfarë metrike duhet të vëzhgoni?

Për newbies, kuptoni të gjitha të dhënat nga Google Analytics mund të jenë një shqetësim i madh. Për t’ju ndihmuar, ne kemi renditur disa nga të dhënat kryesore për të cilat duhet t’i bëni kujdes kur i përdorni.

Paneli GA

Një shembull i tryezës së Google Analytics

 1. Burimi i trafikut
  Gjurmët nga vijnë vizitorët tuaj (d.m.th. kërkimi i Google, direkt në faqen tuaj, reklama në Google, platforma të mediave sociale, uebfaqe të tjera & etj).
 2. pageviews
  Ndjek numrin e përdoruesve që ngarkojnë dhe shikojnë uebsajtin tuaj.
 3. Shkalla e fryrjes
  Masat dhe gjurmoni numrin e përdoruesve që ulen në faqet tuaja dhe largohen menjëherë.
 4. Seancat
  Ndjek numrin e vizitorëve që merr faqja juaj në internet.
 5. Faqet për Sesion (ose Kohëzgjatja e Sesionit)
  Gjurmon dhe mat kohëzgjatjen që një përdorues qëndron në faqen tuaj te internetit dhe sa faqe i vizitoi ato në një seancë.
 6. Konvertime (ose Qëllime)
  Masat dhe gjurmët e numrit të vizitorëve që përfunduan një veprim të caktuar në faqen tuaj që keni vendosur. Kjo mund të jetë çdo gjë nga përdoruesit që plotësojnë dhe paraqesin formularë kontakti ose regjistrohen për regjistrime.

Tani pasi të keni mbuluar bazat, është koha për të instaluar Google Analytics në faqen tuaj të internetit në WordPress!

Instalimi i Google Analytics në WordPress

Për të instaluar si duhet Google Analytics, do të duhet të kryeni një numër hapash.

Nëse shqetësoheni për trajtimin e kodeve, mos u bëni. Ne do t’ju drejtojmë nëpër të gjitha hapat në mënyrë që gjithçka të instalohet siç duhet.

Le të fillojmë me hapin e parë!

Hapi 1: Krijoni një llogari Google Analytics

 • Para se të shtoni Google Analytics në faqen tuaj të internetit WordPress, së pari duhet të keni një llogari Google. Nëse nuk e keni një, krijoni një këtu.
 • Pasi të keni një llogari, shkoni përpara dhe futuni tek Google Analytics.
 • Atëherë duhet t’ju kërkohet të krijoni një llogari Google Analytics. Thjesht ndiqni hapat për të vendosur llogarinë tuaj.

Me konfigurimin e llogarisë tuaj Google Analytics, atëherë mund të vazhdoni në hapin tjetër, i cili po e lidh atë në faqen tuaj të WordPress.

Hapi 2: Lidhni Google Analytics me faqen tuaj WordPress

Normalisht në këtë hap, do t’ju duhet të shtoni një kod ndjekjeje të Google Analytics në faqen tuaj të internetit në WordPress, në mënyrë që t’i lidhni të dy. Kjo do të kërkonte pak kodim me një kod Javascript që ofron Google.

Sidoqoftë, kjo mund të jetë mjaft konfuze dhe dërrmuese, veçanërisht nëse jeni fillestar ose i ri. Në vend të kësaj, ne do të përdorim një shtojcë, e cila nuk do t’ju kërkojë të bëni ndonjë kodim çfarëdo.

Shtojca që ju rekomandojmë të përdorni është MonsterInsights. Sshtë një nga shtojcat më të njohura për WordPress me mbi 2 milion instalime aktive dhe renditet # 1 si një shtesë Google Analytics për WordPress.

Paneli MonsterInsight

Një shembull i tryezës MonsterInsights në WordPress

Për ta ngritur dhe ngritur menjëherë plugin-in, thjesht ndiqni hapat e mëposhtëm:

 1. Shkarkoni shtojcën MonsterInsight. (Ju mund të zgjidhni ose për versionet falas ose me pagesë)
 2. Instaloni dhe aktivizoni plugin në llogarinë tuaj WordPress.
 3. Sapo të instalohet. Drejtohuni në panelin “Cilësimet” nën menunë “Insights” dhe klikoni në “Autentifikim me llogarinë tuaj Google”.
 4. Atëherë do t’ju kërkohet të regjistroheni në llogarinë tuaj Google dhe atëherë do t’ju duhet të lejoni Monsterinsghts të lidhet me llogarinë Google Analytics.
 5. Hapi tjetër është të vendosni profilin tuaj me të cilin mund të lidhni faqen tuaj. Në menunë e lëshuar, zgjidhni “Të Gjitha Të Dhënat e Uebsajtit” në faqen e internetit që dëshironi të lidheni, dhe pastaj klikoni në butonin “Autentifikim i plotë”.
 6. Dhe ju keni mbaruar! Google Analytics duhet të gjurmojë të gjitha të dhënat e faqes tuaj. Nëse doni të shihni raportet e të dhënave, mund të drejtoheni te pjesa “Raportet” e MonsterInsights.

Hapi 3: Analizimi i të dhënave tuaja

Pasi të instalohet, MonsterInsights do t’ju japë një mori informacione në lidhje me faqen tuaj të internetit WordPress nën faqen “Raportet”. Të dhënat do të përfaqësohen në grafikët dhe grafikët në mënyrë që të mund të shihen dhe kuptohen me lehtësi.

Grafiku dhe grafiku në MonsterInsights

Përdorni MonsterInsights për të analizuar të dhënat tuaja

Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të lundroni nëpër seksione të ndryshme të UI për të marrë metrikë dhe të dhëna më të hollësishme, të tilla si normat e konvertimit dhe termat e kërkimit në trend.

Nja dy metrika që ne rekomandojmë shumë të analizojmë janë:

 1. pageviews
  Ndjekja e numrit të shikimeve të faqeve për sesionin e përdoruesit mund t’ju japë një ide se sa të angazhuar janë përdoruesit tuaj me faqen tuaj te internetit. Nëse ata largohen shpejt pas një faqe, duhet të kuptoni se si t’i bëni ata të qëndrojnë.
 2. Seancat
  Të kuptuarit e modelit të rrjedhës suaj të trafikut mund t’ju ndihmojë të maksimalizoni shikueshmërinë e përmbajtjes suaj. Për shembull, nëse merrni shumë seanca unike gjatë orës së drekës, atëherë postimi i përmbajtjes gjatë asaj periudhe kohore do t’ju marrë më së shumti shikime.
 3. referime
  Nëse vizitorët po vijnë në faqen tuaj nga faqet e tjera, mund të përpiqeni të gjeni ato faqe për të parë nëse ka një shans për bashkëpunim.
 4. Vizitorët (Të Re dhe Kthim)
  Njohja e përqindjes së herës suaj të parë dhe vizitorët e përsëritur mund të jetë e dobishme për të identifikuar nëse po tërhiqni mjaft audiencë të re dhe nëse po mbani më të moshuarit.
 5. Përdorimi / Ndarja e pajisjes
  Njohja e cilës pajisje përdoruesit tuaj po përdorin për të konsumuar përmbajtjen tuaj mund t’ju ndihmojnë të zgjedhni modelin e faqes tuaj. Nëse shumica e përdoruesve tuaj janë në pajisje celulare, atëherë të kesh një uebfaqe miqësore për celularin do të ishte një ide e mirë.

Përfundoni

Google Analytics është një mjet i fuqishëm.

Reallyshtë me të vërtetë për të ardhur keq që është shumë pak e shfrytëzuar nga pronarët e faqeve të internetit.

Me të dhënat që ofron Google Analytics, mund të mësoni dhe kuptoni më mirë audiencën tuaj, gjë që mund t’ju ndihmojë të përmirësoni faqen tuaj të internetit në planin afatgjatë.

Shpresojmë, me këtë artikull, ju do të jeni në gjendje të instaloni Google Analytics, duke ju dhënë të gjitha depërtimet që ju duhen pikërisht atje në pultin e WordPress!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me