Udhëzues për fillestarët e VPN – Pyetjet thelbësore që duhet të bëni para se të merrni një VPN

Mirësevini në Rrjetin Virtual Privat (VPN) 101. Si një prezantim i shkurtër, unë kam përdorur VPN për një kohë relativisht të shkurtër – më pak se një vit në të vërtetë. Sidoqoftë, para kësaj, unë tashmë isha ulur në gardh për një kohë të gjatë.


Gjatë një periudhe më shumë se dy vjet, shumë pyetje më erdhën në mendje, disa prej të cilave ngrinin edhe më shumë pyetje. Pengesa e parë për tu kapërcyer ishte në fillim:

Farë është një VPN?

Një VPN lidh PC, Mac, Tablet ose pajisje të tjera në Internet përmes një kompjuteri tjetër. Ju jeni duke u lidhur me Internetin përmes lidhjes në internet të një kompjuteri tjetër, sesa direkt përmes tuajin. Përveç kësaj, VPN gjithashtu kodon të dhënat që ju dërgoni, në mënyrë që të ruhen të sigurta.

Pse do të më duhej një VPN?

VPN maskojnë vendndodhjen tuaj

Në formën e tij më themelore, një VPN u ofron përdoruesve një mënyrë për t’u lidhur në internet në mënyrë të sigurt dhe private. Duke u lidhur me një shërbim VPN së pari para se të drejtoheni në adresën e Internetit ku po drejtoheni, vendndodhja juaj njihet vetëm me ofruesin VPN.

Le të shohim se çfarë është e dobishme për këtë:

 1. Qasja në përmbajtje
  Shumica e VPN-ve kanë disa lokacione nga të cilat mund të zgjidhni për të treguar vendndodhjen tuaj si nga, kështu që ju ndihmon të merrni rreth kufizimeve gjeografike në disa raste. Disa ofrues të shërbimeve në Internet kufizojnë gjërat nga vende të caktuara. Merrni për shembull Netflix, i cili ka filma të ndryshëm për zona të ndryshme gjeografike.

  Natyrisht, gjithashtu ju ndihmon të merrni censurimin e përmbajtjes në vende të ndryshme (lista e së cilës po rritet).

 2. intimitet
  Nëse keni menduar ndonjëherë për qeveritë ose Ofruesit e Shërbimeve të Internetit (ISP) që flasin për gjithçka që keni bërë në internet, atëherë një VPN është absolutisht për ju. A e dini se në shumë vende, ISP-ja juaj mund ta shesë historinë tuaj të shfletimit në agjencitë e marketingut dhe reklamave? Dhe kjo nëse kërkohet nga shumë qeveri, ata ligjërisht janë të detyruar të dorëzojnë regjistrat e aktivitetit tuaj online?

Si funksionon një VPN?

Si funksionon VPN

* Ky është një diagram bazë se si shkon fluksi i të dhënave nëse jeni duke përdorur një VPN. Imazhi është nga ExpressVPN, por të gjitha lidhjet VPN me një fryrje funksionojnë në të njëjtën mënyrë.

Në një lidhje normale në Internet, kur përpiqeni të përdorni një uebfaqe në Internet, kompjuteri juaj drejton kërkesën përmes serverit tuaj ISP, i cili më pas ju lidh me uebfaqen. Në një lidhje VPN, ju lidheni direkt me serverin e VPN, duke anashkaluar serverin tuaj ISP.

Nëse keni dëgjuar për një mur zjarri më parë, VPN vepron në një mënyrë të ngjashme, duke mbrojtur dhe mbrojtur lidhjen tuaj të internetit me anë të serverëve privatë dhe prurjeve të enkriptuara.

Do të përdorë një VPN do t’i ruajë informacionet e mia të sigurta?

Një nga elementët kryesorë të një VPN që e bën atë aq të dëshirueshëm është siguria. Në një lidhje VPN, të gjitha të dhënat që dërgoni dhe merrni janë të koduara. Kështu që, nëse dikush do të përpiqej të përgjonte të dhënat që po dërgon, ai kriptim do të të mbajë të sigurt (ose të paktën, më të sigurt se nëse do të transmetohej pa kriptim).

Konsideroni këto skenarë; Ju jeni duke bërë blerje në internet dhe do të bëni një blerje – informacioni i kartës tuaj të kreditit mund të ketë nevojë të kalojë tek tregtari. Ju jeni në një kafene dhe po përpiqeni të përdorni llogarinë tuaj të postës elektronike – fjalëkalimi juaj do të duhet të dërgohet në serverin tuaj të postës elektronike për verifikim. Këto janë vetëm dy raste të thjeshta kur një VPN mund t’ju mbajë të sigurt dhe të dhënat tuaja.

Jam vërtet i pashtershëm me një VPN?

Një adresë IP VPN dhe trafiku i koduar nuk janë të mjaftueshme për ju të mbeteni të pashtershëm. Vërtetë, ju bën më të vështirë të gjurmoni, por për dikë me aftësi të duhura teknike, mund të ketë mënyra rreth kësaj.

Adresa juaj e IP nuk është e vetmja gjë që ju identifikon në internet. Në fakt, ka pasur edhe raste kur VPN-të kanë qenë të njohura që rrjedhin adresa IP aktuale.

Metodat e tjera të gjurmimit që ju përfshijnë doxing, përdorimin e malware, pakujdesi të thjeshtë të vjetër dhe më shumë.

Unë do të thoja se sa anonim dhe i pasaktë do të dëshironit të ishit (ose sa paranojak jeni) do të ndikonte në kombinimin e saktë të shërbimeve që përdorni së bashku.

Për shembull, ju mund të përdorni një VPN të kombinuar me një shfletues anonim të tillë si TOR, plus një program të Sigurisë në Internet si dhe të ushtroni disa fuqi të trurit në ato që bëni në internet, veçanërisht në aspektin e shkëmbimit të informacionit.

Pra, përgjigjja e shkurtër këtu do të ishte jo, nuk jeni plotësisht e pasaktë.

Si VPN ruajnë informacionin tuaj

1. Kriptimi

Kur jeni lidhur me një shërbim VPN, i gjithë trafiku dhe komunikimi juaj në Internet kalon përmes një tuneli të sigurt. Kjo është ajo që mban informacionin tuaj privat dhe të sigurt.

Secili VPN përdor protokolle të ndryshme për këtë që kanë nivele të ndryshme të sigurisë. Ketu jane disa shembuj;

 • Siguria e Protokollit të Internetit (IPSec)
  IPSec vërteton seancën e Internetit dhe kodon të dhëna gjatë lidhjes. Ka dy mënyra, Transport dhe Tunneling, kështu që të dhënat janë të sigurta gjatë transferimit ndërmjet rrjeteve të ndryshme. IPSec mund të kombinohet me protokollet e tjera të sigurisë për t’i bërë sesionet edhe më të sigurta.
 • Protokolli i tunifikimit të shtresave 2 (L2TP)
  L2TP është një nga protokollet e tjerë që mund të përdoret me IPSec. Krijon një tunel midis dy pikave, i cili IPSec trajton kriptimin e të dhënave që kalohen ndërmjet tyre.
 • Protokolli i Tunnelimit Pikë-Pikë (PPTP)
  PPTP është një protokoll gjithëpërfshirës që të dy krijon tunelin dhe kodon të dhënat. Përdoret dhe mbështetet shumë shpesh, edhe në sistemet Mac dhe Linux.

2. Asnjë politikë e prerjeve

Kjo është diçka që duhet të merret parasysh, pasi jo të gjithë VPN-të nuk kanë një politikë të prerjeve. Shkrimet janë skedarët e historisë që regjistrojnë historinë e trafikut të Internetit. Nëse shkrimet nuk mbahen, padyshim që ofruesi i shërbimit VPN nuk mund ta shesë ose t’ia dorëzojë ndonjë qeverie ose agjensie zbatimi të ligjit, apo jo?

Nëse një VPN nuk ka një politikë për prerjet, kjo shpesh thuhet në mënyrë të qartë në faqen e internetit të tyre. Merrni për shembull PureVPN, një ndër shumë që nuk mban regjistrat.

sherbim vpn pa log

Si të përdorni një VPN?

Shumica e VPN-ve do të kenë proceset e tyre, por teoria themelore është që ju të instaloni programin VPN në një pajisje (siç është ruteri juaj, PC ose smartphone). Konfigurimi mund të jetë aq i thjeshtë sa të futni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj VPN kur filloni programin, por ka disa VPN që ju ofrojnë më shumë mundësi.

Këto mund të përfshijnë zgjedhjen e protokollit të sigurisë që dëshironi të përdorni, ose duke zgjedhur manualisht se me cilin vendndodhje të serverit do të preferonit të lidheni.

Devicesfarë pajisje funksionon një VPN?

Ekzistojnë tre kategori kryesore të artikujve në të cilat zakonisht mund të punojnë VPN (në varësi të ofruesit të shërbimit): Desktop / Laptop, Smartphone / Tableta dhe ruter. Më konkretisht, ata zakonisht do të punojnë në platforma që ofrojnë Windows, Mac OS, iOS, Android dhe Linux (Shumica e ruterave bazohen në Linux).

Vini re se jo të gjithë ruterët mbështesin përdorimin e VPN-ve. Nëse përdorni një nga markat dhe modelet më të mira, të njohura, ka të ngjarë që të mund të përdorni një VPN, por do të ishte më mirë të kontrolloheni me prodhuesin ose thjesht të dilni me një forum dhe të pyesni. Unë përdor një TP-Link Archer C7, gjë që bën.

faqe konfigurimi expressvpn

* VPN zakonisht do të ketë një udhëzues që mund të ndiqni për t’ju ndihmuar të konfiguroheni në shumë pajisje

Unë e di që ka disa site atje që do të thonë se ju nevojitet firmware me porosi siç janë DD-WRT ose domate, por kjo thjesht nuk është e vërtetë. Sidoqoftë, nëse ruteri juaj NUK mbështet një VPN në vend, atëherë ndezja e tij te një prej atyre mund të ju ndihmojë.

Tjetra vjen përsëri shënimi paralajmërues: Edhe nëse jeni duke përdorur një VPN në telefonin tuaj celular, ka shumë aplikacione celulare (të cilat mund të keni instaluar) të cilat kanë shumë më tepër informacion sesa adresa juaj e IP. Mos harroni ato lejet e bezdisshme që ju duhej të jepnit gjatë instalimit të tyre? Epo, kjo do të thotë që edhe me VPN, të dhënat tuaja ende mund të dërgohen tek zhvilluesit e atyre aplikacioneve.

Sa e vështirë është për mua të përdoret?

E thënë thjesht; jo ne te vertete. Pothuajse të gjithë ofruesit e VPN kanë mësime të gjera se si të vendosin aplikacionet e tyre në pajisje të shumta. Kam kaluar nëpër një numër të drejtë të tyre dhe disa madje shkoj aq larg sa të kem video hap pas hapi se si të vendosen.

Shikoni si një shembull faqen e Si e Vendosni ExpressVPN.

expressvpn vpn gatim me udhëzime

Shumica e ofruesve të VPN do të kenë diçka të tillë që ka udhëzime jashtëzakonisht të hollësishme. Në fakt, disa janë aq të thjeshtë për tu konfiguruar sa gjithçka që do të duhet të bëni pas instalimit të aplikacionit është të vendosni emrin e përdoruesit dhe fjalëkalimin tuaj, pastaj të zgjidhni një server dhe të shkoni jashtë.

A do të ngadalësojë lidhja ime në internet një VPN?

Përgjigja për këtë do të ishte mbase. Për shkak të natyrës së shërbimit, zakonisht do të ketë një ngadalësim të lehtë. Sidoqoftë, me pothuajse të gjitha shërbimet me reputacion VPN, kjo ngadalësim shpesh nuk do të ishte e dukshme.

Sidoqoftë, nëse ISP-ja juaj shpejton internetin ndonjëherë për ndonjë arsye, atëherë përdorimi i një VPN mund të përmirësojë shpejtësinë tuaj. Shumë ofrues të nivelit të lartë VPN kanë rrjete të shkëlqyera që përdorin ofruesit e brezit të bandës së nivelit të parë.

Si rregull, çdo rënie e shpejtësisë që vini re do të ishte pak më e madhe, aq më larg serveri me të cilin vendosni të lidheni.

Shënim teknik për shpejtësinë

Pajisja juaj luan një rol të rëndësishëm në shpejtësinë e lidhjes. Kur VPN encrypt të dhënat tuaja, procesi kërkon shumë fuqi llogaritëse. Do pajisje ka një mikroprocesor në zemrën e saj që ndikon në shpejtësinë me të cilën pajisja bën gjëra. Kjo shpejtësi është vlerësuar në gigahertz (GHz).

Sa më i lartë të jetë GHz, aq më i shpejtë është shifrimi dhe për këtë arsye shpejtësia e lidhjes.

Mesatarja e routerit shkon në shpejtësinë e procesorit nga 800MHz në 1.2GHz (megjithëse ka modele të niveleve më të larta të cilat vlerësojnë 1.8GHz ose më shumë). Laptopi mesatar shkon rreth 1.6GHz në 2.2GHz ndërsa PC mesatar shkon midis 2.6 deri 3.4GHz.

Shpejtësia e lidhjes VPN

Kur drejtoni një shërbim VPN në një ruter me një procesor të vlerësuar në 1GHz, shpejtësia e linjës VPN ngadalësohet ndjeshëm. Sipas mbështetjes teknike të TorGuard me të cilën u konsultova, shpejtësia maksimale që mund të marr përmes një vendosjeje të ruterit këtu është rreth 17Mbps. Drejtimi i të njëjtit VPN në një laptop me 1.8GHz do t’ju japë një shpejtësi prej rreth 150Mbps.

Theështja këtu është se ka shumë pjesë lëvizëse në performancën e një VPN, kështu që për të shijuar përfitimet maksimale të një lidhjeje të shpejtë VPN, pajisjet tuaja janë gjithashtu integrale.

Si të zgjidhni ofruesin e duhur VPN?

ofruesit e vpn

Ka fjalë për fjalë dhjetra (qindra nëse numëroni më pak ofrues) të shërbimeve VPN të disponueshme. Disa prej tyre janë ofruesit kryesorë të VPN të cilët specializohen në këtë, por ekzistojnë edhe sot shumë kompani të sigurisë së Internetit si F-Secure, Kaspersky dhe Avira që janë degëzuar në lojën VPN..

Pra, me këtë, si do të zgjidhni atë të duhurin, pasi ka të ngjarë që ju do të bombardoheni çdo ditë me als marrëveshjet VPN ’sapo ta shkruani atë termin e kërkimit në Google? Gjetja e VPN e duhur për JU, zbritet vetëm në disa elementë kryesorë:

1. Kostoja përkundrejt sigurisë

Kjo është klauzola e moshës “nuk mund të kesh gjithçka”. Sa më shumë që kushton, aq më mirë shërbimi ka të ngjarë të jetë. Jo gjithmonë, por si rregull. Shumica e ofruesve të VPN mund t’ju ​​ngarkojnë ndoshta disa dollarë në muaj, por nëse jeni vërtet paranojak për intimitetin dhe sigurinë tuaj, me të vërtetë do të mashtroni pak më shumë për paqen e mendjes? Zgjidhni ekuilibrin që i përshtatet kornizës suaj të mendjes, duke i mbajtur të qarta vetes qëllimet tuaja kryesore të abonimit në një shërbim VPN.

2. A i mban regjistrat?

Kjo eshte shume e rendesishme. Pavarësisht nga buxheti apo qëllimi juaj, një ofrues i VPN që mban regjistrat është vetëm një kanaçe e madhe krimbash që presin të hapen. Dhe ju e dini se çfarë ndodh kur të hapet ai mund. Thjesht të kesh prerjet është thjesht duke kërkuar telashe – ofruesit e shërbimeve kanë qenë të njohur që të presin nën presionin e qeverisë shumë herë më parë. Zgjidhni një ofrues që është shumë i rreptë në lidhje me një politikë pa logs.

3. Numri dhe vendndodhja e serverave

Kjo është më e zbatueshme për njerëzit që përdorin më shumë VPN-të që kanë të bëjnë me kufizimet gjeografike. Për shembull, nëse dëshironi të hyrni në përmbajtjen Netflix nga rajoni i SH.B.A., do t’ju duhet një server… Sh.B.A në VPN tuaj! Sa më shumë vende të serverit të ketë një ofrues, aq më shumë mundësi ke. Sa më i madh numri i serverëve të tyre, aq më shumë të ngjarë që lidhja juaj të jetë e qetë dhe e shpejtë.

4. Sa për sa lidhje

Familja mesatare e sotme është çmendur me pajisjet. Imagjinoni madje vetëm një çift, të cilët secili kanë një laptop, tablet dhe smartphone – Kjo është gjashtë pajisje nën një çati. Sigurohuni që numri i lidhjeve që ofruesi VPN me të cilin regjistroheni është i përshtatshëm për stilin e jetës tuaj.

5. Rrjedh IP

Kjo është një çështje që po vjen gjithnjë e më shumë në fund të vonë. Me sa duket, disa ofrues të VPN kishin probleme të lehta teknike dhe IP-të e vërteta të klientëve të tyre po rridhnin, do të thotë se ata paguanin për një shërbim i cili nuk funksiononte. Për të kapërcyer këtë problem, shumë VPN ofrojnë një periudhë provuese për të cilën mund të regjistroheni. Sigurohuni që ta kontrolloni mirë lidhjen tuaj gjatë asaj periudhe prove, dhe nëse rrjedh IP tuaj, ju e dini se çfarë të bëni – RUN.

6. Ndërfaqja e përdoruesit

Kam debatuar nëse do ta shtoj këtë artikull brenda apo jo, por në fund OCD ime më kapërceu. Disa VPN kanë ndërfaqe kaq të qarta sa që thjesht janë të gatshme për t’u përdorur. Vetëm… hidhni një vështrim para se të bëni pjesë në atë plan trevjeçar të zbritur, mirë?

Si mund të them nëse VPN ime është e mirë?

Shërbimet VPN sigurisht që bazojnë shitjet e tyre në intimitetin dhe sigurinë. SO si e dini nëse ai për të cilin keni zgjedhur po kryen siç duhet? E dini nëse IP-ja juaj ruhet e sigurt? Po në lidhje me ato rrjedhje për të cilat keni dëgjuar?

Këto shqetësime ndonjëherë vijnë për shkak të asaj që unë i quaj “karakteristika të prishura” në disa ofrues të VPN. Kjo do të thotë që ata nuk punojnë siç reklamohen, që do të thotë se identiteti juaj mund të jetë në rrezik.

Këtu janë disa mënyra të thjeshta që mund t’ju ndihmojnë.

 • Vizitoni IPLeak dhe lexoni informacionin e paraqitur atje. Nëse VPN juaj po punon ashtu siç duhet, do të shikoni më shumë informacionin e Serverit VPN sesa informacionin tuaj të vërtetë. DNSLeakTest gjithashtu mund të bëjë diçka të ngjashme nëse dëshironi një alternative.
 • Për të provuar shpejtësinë tuaj të VPN, vizitoni SpeedTest ose TestmyNet dhe drejtoni testet atje. Ju mund t’i ekzekutoni ato para dhe pasi të lidheni me serverin tuaj VPN për të provuar ndryshimin në shpejtësi dhe latencë.

testoni shpejtësinë e vpn

* SpeedTest do të tregojë shpejtësinë tuaj të ngarkimit dhe shkarkimit, si dhe vonesë në serverin më të afërt.

Sigurisht që janë teste më të avancuara që mund të kryeni, por ato janë pak më të hollësishme për t’i përfshirë.

Edhe nëse jeni të kënaqur me shërbimin VPN që po përdorni, kryerja e testeve herë pas here është një ide e mirë, nëse vetëm për të siguruar paqen tuaj të mendjes.

A janë legal VPN-të?

Kjo mund të duket se është një pyetje e çuditshme për disa të pyesin, pasi ka kaq shumë ofrues të VPN përreth, por mos harroni se Interneti nuk ka asnjë qeveri të vetme që e kontrollon atë. Sidoqoftë, JU jeni të kufizuar nga ligjet e vendit ku banoni, prandaj sigurohuni që një VPN të jetë i ligjshëm në vendin tuaj përpara se të blini një pajtim..

Para se të talleni, më lejoni t’ju them se ka disa vende shumë të ngritura atje. Merrni për shembull Emiratet e Bashkuara Arabe (Emiratet e Bashkuara Arabe). Të kapeni duke përdorur një shërbim VPN në Emiratet e Bashkuara Arabe mund t’ju ulin me një gjobë të rëndë midis 100 $ deri 500k $.

Unuditërisht, Kina gjithashtu ka miratuar kohët e fundit rregullore që lejojnë vetëm përdorimin e shërbimeve VPN të aprovuara nga qeveria. Me sa duket, kjo është për të “rregulluar VPN-të që kryejnë veprimtari operacionale ndërkufitare në mënyrë të paligjshme”, por siç e dimë të gjithë, është thjesht një tjetër shtrirje e Firewall-it të Madh të Kinës.

Dhe së fundi – Nëse po mendoni të përdorni një VPN vetëm për të rrethuar një mur zjarri censurimi në vendin e punës ose shkollën tuaj – mund të dilni nga puna ose të dëbohen (në varësi të pozicionit tuaj). Kapish?

Pse VPN-të janë të paligjshme në disa vende?

Varet vërtet, por për pjesën më të madhe vendet, që ndalojnë VPN-të, kanë tendencë të kenë kontroll më të rreptë mbi jetën e qytetarëve të tyre. Duke ndaluar VPN-të, ata janë më të aftë të monitorojnë të gjitha lëvizjet në internet që bëjnë qytetarët e tyre.

Këtu janë disa nga arsyet kryesore;

 • Arsyet morale (p.sh. Singapori)
 • Stabiliteti politik (psh Jordan, Libi)
 • Siguria Kombëtare (psh India, Rusia)
 • Të gjithë sipër (psh. Koreja e Veriut, Kinë)

Mund të bllokohet shërbimi im VPN?

Disa vende të cilat janë vërtet të vendosur në lidhje me censurimin e tyre në internet kanë shkuar në masën e bllokimit të shërbimeve VPN. Megjithëse nuk mund të deshifrojnë të dhënat, bllokimi i VPN në ato vende është treguar se ka bllokuar me sukses qasjen VPN duke ndaluar hyrjen në porte që përdoren normalisht nga protokollet e zakonshme VPN.

Merrni për shembull Firewall-in e Madh të Kinës, i cili është një pjesë e vogël e përpjekjeve të përgjithshme të vendit për të ruajtur sigurinë publike duke monitoruar nga afër sistemin e informacionit.

A mund të përrohem me një VPN?

Shkëmbimi i skedarëve nga Peer-to-Peer ose Torrenting nuk është i paligjshëm, por dihet se ngre flamuj pasi statusi i skedarëve që ndahen nuk dihet gjithmonë. Për shembull, ndarja e skedarëve të caktuar video mund të shkelë Aktin e Mbrojtjes së Mijëvjeçarit Dixhital. Disa softuer të mbrojtur nga të drejtat e autorit gjithashtu dihet që kanë versione pirate të qarkulluara përmes Torrenting.

Sidoqoftë, përrimet kanë qenë gjithashtu të njohura për të konsumuar bandwidth të lartë, kështu që ka disa ofrues të VPN të cilët ose nuk do të lejojnë torrentimin e shërbimeve të tyre ose do të ketë kufizime në gjerësi bande për ato skenarë.

Nëse jeni duke kërkuar për një shërbim VPN që është miqësor me përrua, sigurohuni që të thuhet gjithashtu në faqet e tyre.

Këtu janë disa VPN që janë miqësore përrallore:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Hide.me
 • Cyberghost
 • PrivateVPN

Farë është një ‘kaloni vrasës’?

Shumica e njerëzve përdorin VPN për të ndihmuar në sigurimin e intimitetit të tyre, gjë që është më e rëndësishmja për ta. Kjo është arsyeja pse shumë shërbime të VPN prezantuan konceptin e një “ndërprerës vrasjeje”. Këto synojnë të ndihmojnë menjëherë të ndërpresin lidhjen tuaj nëse shërbimi juaj te serveri VPN ndërpritet për ndonjë arsye.

Kjo ndihmon në parandalimin e ekspozimit të IP tuaj aktual ndërsa shërbimi VPN nuk është i disponueshëm.

Sigurisht, nëse preferoni që lidhja të mbetet në vend që të bjerë, në shumë raste thjesht mund të vendosni të fikni fikjen e vrasjes.

Do të përdorë një VPN të ndikojë në lojën time në internet?

Lojtarët shpesh janë shumë kritikë për futjen e ndonjë elementi të ri në rrjetet e tyre pasi gjithmonë kanë shumë frikë nga shtesa që mund të shkaktojnë latente shtesë. Latency është një vrasës për lojërat në internet, dhe unë kam parë personalisht lojtarë të ulërijnë në monitorues kur përballen me kohë të gjatë pingulimi të pazakontë.

Disa i kanë shikuar VPN-të në mënyrë kritike, pasi pyesin veten se si është që shtimi i një shtrese shtesë midis tyre dhe serverit të lojës mund të ulë latentitetin e tyre. Mos harroni, ju mund të zgjidhni me cilin server në VPN tuaj që dëshironi të lidheni.

Duke u lidhur me vendndodhjen e serverit më të afërt me serverin tuaj të lojrave, ka të ngjarë që ju të shihni kohën e përmirësuar të ping.

Përveç kësaj, lokacione të shumëfishta të serverëve gjithashtu do të thotë që ju do të jeni në gjendje të luani serverë nga vende / rajone që normalisht nuk do të jeni në gjendje.

A mund të përdor një VPN falas?

Ka mjaft të lira për të përdorur shërbime VPN atje, në fakt, disa prej të cilave drejtohen nga kompani të sigurta të sigurisë në internet si Kaspersky. Sidoqoftë, shpesh ka çështje të lehta teknike kur merren parasysh këto.

 1. Shumë prej VPN-ve falas ofrojnë një bandë të kufizuar
 2. Zakonisht ekzistojnë vendndodhje shumë të kufizuara dhe / ose serverë të disponueshëm
 3. Siguria e të dhënave tuaja mund të jetë në dyshim
 4. Cilësia e shërbimit mund të jetë e diskutueshme
 5. Zakonisht ekzistojnë kufizime

Konsideroni këtë:

Ofruesit e shërbimeve falas duhet të fitojnë të ardhura nga DISAHERE, dhe këto kompani po merren me të dhënat tuaja.

Sa do të kushtojë një shërbim VPN?

Duke përjashtuar ofruesit e shërbimeve falas VPN, me siguri mund të prisni që të paguani diku midis $ 2-10 $ në muaj, në varësi të faktorëve të ndryshëm. Karakteristikat e planit dhe periudhat e pagesës shpesh ndikojnë në çmim. Sa më gjatë një periudhë që ju vendosni të paguani paraprakisht, aq më e ulët do të jetë zakonisht çmimi.

Merrni rastin e NordVPN, i cili çmon sipas asaj se sa kohë ju zgjidhni. Duke paguar çdo muaj, çmimi është 11,95 dollarë, por nëse paguani çdo vit, çmimi bie në 5.74 dollarë në muaj. Zgjedhja për planin tre-vjeçar bie që të shkojë deri në 2.75 dollarë në muaj, që është një çmim i shkëlqyeshëm.

çmimi nordvpn

Peshoni përfitimet e lidhjes në një shërbim për dy ose tre vjet përkundrejt kursimit që do të fitoni në krahasim me pagimin mujor. Saktësisht në cilën pikë është pika e ëmbël do të varet nga preferencat individuale të të gjithëve.

A mund të paguaj pa një kartë krediti?

Kartat e kreditit e bëjnë jetën tonë dixhitale kaq të lehtë, pasi ato janë një mjet i sigurt zjarri për të kaluar pagesa te shitësit. Sidoqoftë, kur bëhet fjalë për shërbimet VPN, mund të duket pak e çuditshme të paguani për anonimatin duke përdorur një metodë që është e sigurt të identifikoni veten.

Fatmirësisht nga vonë, disa ofrues të shërbimeve kanë filluar të pranojnë Bitcoin ose cryptocurrency të tjera si pagesa. Për të ditur nëse ofruesi i shërbimit që po zgjidhni të pranojë Bitcoin, kontrolloni për shenjën Bitcoin në faqen e metodave të pranuara të pagesës në faqen e VPN.

opsione të shumëfishta pagese

Sigurisht, nëse vendosni metodën e pagesës Bitcoin, nuk ka rinovim automatik dhe do të duhet të kaloni procesin e pagesës sa herë që rinovoni shërbimin tuaj.

Përfundoni: A duhet të marr një të vërtetë?

Bota dixhitale e sotme është e mbushur me rrezik. Midis sharjes së qeverisë ndaj hakerave dhe mashtruesve, mbajtja e fshehur e veprimtarisë tuaj dixhitale duhet të jetë një normë dhe jo një konsideratë. Kjo është veçanërisht e vërtetë për rrjetet publike – siç është GSM ose grupi LTE i ofruesit të shërbimit tuaj celular – prandaj tregohuni të zgjuar dhe përdorni një VPN.

Më lejoni të ndaj me ju një skenar shumë të thjeshtë të një përvoje personale që kisha para se të blija në tregimin VPN. Unë isha duke ndenjur në një kafene me këtë zonjë të re pas një ngjarje dhe ne po flisnim për sigurinë në internet. Ajo më befasoi kur përmendi se përdorte një VPN edhe në celularin e saj, kështu që e pyeta nëse siguria e saj ishte me të vërtetë në rrezik.

Ajo më tregoi aplikacionin në telefonin e saj i cili tregoi një regjistër të mbi 30 përpjekjeve të përgjimit vetëm atë ditë dhe shpjegoi se numri shkoi lart ose poshtë në varësi të vendit ku ishte. Tani kjo është thjesht e frikshme.

Nëse po mendoni të shtoni një VPN në listën tuaj të mjeteve të sigurisë, ju rekomandoj ta bëni këtë. Nëse nuk jeni, unë akoma ju rekomandoj ta bëni këtë. Siç na ka treguar sulmi i fundit në Krack, një shërbim VPN është një domosdoshmëri në ditët e sotme. Qëndroni të sigurt dhe mos keni keqardhje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map