Bagi mereka yang berkesempatan untuk melihat artikel dan ulasan Rangkaian Peribadi Maya (VPN) saya yang merangkumi VPN teratas seperti ExpressVPN, NordVPN dan TorGuard, saya pasti anda mungkin menyedari bahawa liputan penggunaan VPN saya pada penghala sangat baik..

VPN biasanya dilengkapi dengan jumlah sambungan serentak yang terbatas, jadi jika anda dapat menerapkannya di penghala dan menutupi beberapa peranti, mengapa tidak, bukan? Sayangnya, seperti semua perkara yang kelihatan terlalu baik untuk menjadi kenyataan dalam hidup, begitu juga teori ini.

Mari kita lihat mengapa penghala biasanya membuat saluran VPN yang mengerikan.

Penyulitan Mengambil Sumber Sistem Yang Penting

Sebab utama kebanyakan kita melihat VPN adalah untuk memastikan aktiviti berkaitan Internet kita tetap peribadi. VPN melakukan ini dengan membantu kami membuat terowong yang selamat antara peranti kami dan pelayan yang selamat. Ini juga menyulitkan data yang mengalir di terowong itu untuk memastikannya selamat.

Proses penyulitan adalah perkara utama yang menjadikan VPN pada Router adalah idea yang tidak baik.

Sebilangan besar pengguna VPN hari ini memilih OpenVPN kerana ia menawarkan kombinasi keselamatan dan kelajuan terbaik yang ada. Ia lebih selamat daripada protokol PPTP yang sudah ketinggalan zaman dan sebahagian besarnya lebih pantas daripada IPSec.

Malangnya, pembangun belum menjadikan OpenVPN sebagai protokol berskala. Ini bermaksud bahawa sifatnya sangat unik, tidak dapat menggunakan pemproses multi-utas. Sebagai contoh, jika komputer atau penghala anda mengaku menjalankan pemproses 1.5GHz quad-core, OpenVPN hanya dapat menjalankan satu teras pada kelajuan tersebut.

Untuk meletakkan ini dalam perspektif, mari kita lihat penyulitan 256-bit.

Penyulitan 256-bit bermaksud bahawa setiap bot data yang keluar dari komputer anda disulitkan dengan ‘kunci’ yang terdiri daripada 256 binari (1s atau 0s). Itulah sebabnya PC atau penghala memerlukan daya pemprosesan yang signifikan untuk menangani penyulitan VPN.

Penghala jauh lebih Kuat daripada PC

Penyulitan memerlukan sumber sistem kerana pada dasarnya anda menggunakan komputer untuk mengekod dan menyahkod data mentah. Rata-rata kelajuan pemproses PC anda hari ini antara 2.4GHz dan 3.4Ghz dan dilengkapi antara 4GB hingga 16GB Memori Akses Rawak (RAM).

Sebaliknya, penghala kelas pengguna rata-rata dilengkapi dengan pemproses antara 600MHz hingga 1GHz dengan memori 128MB hingga 256MB.

Mari saya tunjukkan maksud saya menggunakan pengalaman saya dengan Penghala Wayarles ASUS RT-AC1300UHP.

Dengan TorGuard VPN Client yang berjalan di komputer riba Windows 10 saya, saya dapat mencapai hampir 50Mbps dengan kelajuan maksimum yang dibenarkan oleh ISP saya.

Ujian Kelajuan VPN TorGuard

Menjalankan protokol yang sama pada penghala saya, bagaimanapun, menurunkan saya hingga antara 13-15Mbps. Melihat gambar di bawah, anda akan melihat bahawa walaupun untuk mencapai kelajuan ini, salah satu pemproses penghala saya berjalan dengan kapasiti lebih dari 80%.

Ujian Kelajuan VPN Pemproses

Untuk memberitahu anda bahawa ini bukan disebabkan oleh TorGuard, saya juga menjalankan ujian yang sama untuk ExpressVPN dan NordVPN, yang juga memberi saya kelajuan perlahan melalui penghala saya;

Ujian Kelajuan ExpressVPN

* Prestasi ExpressVPN di Router

Ujian Kelajuan NordVPN

* Prestasi NordVPN di Router

Cara Menyiapkan VPN pada penghala

Proses itu sendiri untuk menetapkan VPN pada router bergantung pada firmware router. Namun, ini adalah proses yang agak tidak menyakitkan dan biasanya hanya memerlukan beberapa langkah. Sebilangan besar penyedia VPN akan mempunyai panduan langkah demi langkah mengenai cara melakukannya.

Untuk menunjukkan betapa mudahnya prosesnya, izinkan saya menunjukkan kepada anda bagaimana saya menyediakan ExpressVPN pada ASUS AC1300UHP saya.

Langkah 1: Memilih peranti untuk konfigurasi

Setelah anda mendaftar ke ExpressVPN, anda dapat mengakses halaman persediaan di mana anda boleh memilih peranti yang ingin anda konfigurasikan untuk mendapatkan arahan terperinci. Dalam kes saya, saya memilih “ASUS (termasuk Merlin)”. Merlin adalah firmware pihak ketiga untuk penghala ASUS, tetapi proses penyediaannya berfungsi sama seperti dengan firmware ASUSWRT standard.

Setelah anda memilih penghala anda, saya sangat mengesyorkan anda memilih untuk menyiapkan OpenVPN. OpenVPN menawarkan kombinasi kelajuan dan keselamatan terbaik yang ada.

Memilih Peranti untuk Mengkonfigurasi

Langkah 2: Konfigurasi OpenVPN

Setelah anda mengklik ‘Configure OpenVPN’ anda akan ditunjukkan dua kotak yang mengandungi nama pengguna dan kata laluan. Berikut adalah beberapa menu lungsur yang menyenaraikan kawasan utama yang boleh anda pilih dari lokasi pelayan VPN. Pilih satu dan klik pada fail konfigurasi yang anda mahukan. Simpan fail .ovpn ke lokasi yang anda ingat.

Konfigurasi OpenVPN

Langkah 3: Log masuk ke penghala

Buka penyemak imbas web anda dan arahkan ke halaman log masuk penghala anda. Untuk penghala ASUS, ini biasanya 192.168.1.1. Sebaik sahaja anda log masuk ke penghala anda, pada bar menu sebelah kiri, klik pada ‘VPN’

Log masuk Penghala

Langkah 4: Tambahkan profil baru

Di halaman VPN, pilih tab ‘Klien VPN’ kemudian klik ‘Tambah Profil’

Menambah Profil Baru

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me