Bina Kehadiran Dalam Talian Dari Awal: Panduan Mudah, Tanpa Khasiat

Sekarang, anda mungkin tahu bahawa anda memerlukan kehadiran dalam talian.

Anda memerlukan ruang dalam talian untuk membantu membina perniagaan anda, menjual produk atau mendapatkan nama anda di luar sana.

Bahagian yang sukar ialah mencari cara untuk melakukannya dan mengira berapa harganya.

Masalah terbesar di sini adalah dengan arah yang salah. Memilih platform yang salah pada awalnya boleh memakan masa berbulan-bulan untuk melakukan backtracking (belum lagi kos kewangan untuk menyiapkannya).

Nota

Dalam panduan sepuluh minit ini, saya akan melihat empat kaedah berbeza untuk menyediakan kehadiran dalam talian. Untuk setiap satu, saya akan menguraikan kos pelaburan, menjelaskan siapa yang harus menggunakannya, dan kebaikan dan keburukan yang terlibat.

Saya sendiri telah melakukan kesilapan ini. Saya telah menyediakan laman web di dua, tiga platform yang berbeza sebelum menyedari bahawa saya dapat menghabiskan lebih sedikit wang dan mengurangkan kerumitan jika saya baru sahaja membuat kajian dan memilih laluan yang tepat sejak awal..

Saya juga bukan satu-satunya. Ketika saya bertanya kepada 27 pakar kesalahan blog terbesar mereka, segelintir besar mengatakan mereka menyesal memilih platform yang salah dan gagal memetakan rancangan yang tepat dari hari pertama.

Inilah panduan yang saya mahukan semasa saya mula. Tutorial tidak masuk akal yang membantu anda mengetahui platform mana yang terbaik untuk anda.

Itulah kunci di sini. Tidak ada cara yang sempurna untuk mengatur kehadiran dalam talian, hanya yang tepat untuk tujuan dan cita-cita anda.

Cara membuat laman web

Sekilas, berikut adalah empat yang sedang kita lihat:

 1. Platform media sosial Kerana tidak semua orang memerlukan laman web.
 2. WordPress.orgSatu platform pembinaan laman web termaju dengan kawalan penuh.
 3. WixSebuah laman web pemula yang ringkas untuk portfolio dan blog.
 4. Pembangun laman web ShopifySimple khusus untuk kedai dalam talian.

Kedua, kami akan mengetahui cara meningkatkan kehadiran dalam talian anda. Malangnya, laman web atau laman media sosial sendiri tidak akan menarik pengunjung secara ajaib. Kami akan memperkenalkan kepada anda beberapa cara untuk secara aktif mendorong orang ke sana dan meningkatkan kehadiran dalam talian anda.

Platform mana yang sesuai untuk kehadiran dalam talian anda?

1. Halaman media sosial

Kebaikan – Penyelenggaraan percuma, sederhana dan rendah.
Keburukan – Kurang kawalan terhadap reka bentuk dan perubahan algoritma.
Kos persediaan – Sepenuhnya percuma.
Ketahui lebih lanjut – Facebook / Instagram

Instagram

Beberapa perniagaan dan individu tidak memerlukan laman web. Kerumitan dan kos yang tidak produktif.

Kadang kala, halaman Facebook atau akaun Instagram adalah kaedah terbaik untuk membina khalayak, berhubung dengan orang, dan terus mengemas kini mereka. Ini adalah platform yang sudah diketahui oleh pelanggan anda dan terdapat 1.6 bilion pengguna aktif yang menanti anda!

Kafe atau restoran, misalnya, boleh beroperasi dengan tidak lebih daripada profil Facebook atau Instagram. Mereka dapat memuat naik gambar baru, memperbaharui menu, berkomunikasi dengan pelanggan, mempromosikan acara dan menonjolkan tawaran istimewa dari satu tempat.

Halaman Facebook Sola Cafe

Halaman FB restoran: Sola Cafe

Mereka bahkan boleh menggunakan plugin Facebook untuk membuat tempahan. Laman web dalam kes ini mungkin hanya menyulitkan dan memecah-belahkan penonton. Sebaliknya, fokus untuk membina satu saluran yang kuat.

Mengenai kandungan video dan blogging, Facebook juga akan melakukannya. Video asli di Facebook kini mencecah 8 bilion tontonan setiap hari, dan Artikel Segera mereka membolehkan anda menerbitkan blog tanpa laman web.

Selain itu, Facebook mempunyai platform iklan yang sangat baik, jadi anda boleh menyasarkan khalayak dan mendorong mereka terus ke halaman anda (lebih banyak lagi di iklan Facebook kemudian).

Kelemahan hanya memiliki laman media sosial adalah bahawa anda berada di atas belas kasihan keputusan mereka. Sekiranya Facebook mengubah algoritma mereka untuk membatasi jangkauan anda (yang mereka lakukan secara berkala), anda mungkin perlu membayar untuk berhubung dengan pengikut anda.

Anda juga terhad dari segi reka bentuk. Anda boleh memuat naik gambar dan tajuk, tetapi batasan susun atur Facebook atau Instagram mungkin mengecewakan bagi sesetengah orang.

Yang paling penting, jika anda ingin menjual sesuatu, Facebook tidak sesuai. Walaupun plugin tersedia, Facebook kerap menukar plugin mana yang diizinkan. Kedai anda boleh dikeluarkan tanpa notis.

2. Laman WordPress

Kebaikan – Kawalan lengkap dan potensi yang tidak terhad.
Keburukan – Kos penyelenggaraan, kemahiran teknikal diperlukan.
Kos persediaan – Bermula pada $ 5- $ 20 sebulan untuk hosting dan domain.
Ketahui lebih lanjut – Hosting WordPress

Tema Elegan - Tema Premium WP

Tema WordPress Premium: Tema Elegan

WordPress adalah pilihan terbaik jika anda mahukan laman web anda sendiri dengan kawalan dan fleksibiliti sepenuhnya. WordPress memberi kuasa kepada 25% dari semua laman web di luar sana, jadi ini adalah platform yang dipercayai dan dihormati.

Anda boleh melakukan apa sahaja dengan WordPress. Membina kedai dalam talian, membuat laman web portfolio, menghantar blog dan kandungan, membina laman web gabungan. Anda boleh menganjurkan iklan, mengumpulkan alamat e-mel, menjana wang dan menjalankan perniagaan dalam talian dari satu tempat.

Ia juga boleh diskalakan. Ini memberi kuasa kepada beberapa laman web terbesar di web, termasuk The New Yorker, Techcrunch, Variety, Mashable dan Time Inc, tetapi berfungsi juga untuk blog peribadi.

Papan Pemuka WordPress

Laman web WordPress boleh disesuaikan, jadi anda boleh memperibadikan kehadiran dalam talian anda dengan reka bentuk atau gaya yang anda suka. WordPress dilengkapi dengan pelbagai templat percuma (atau ‘tema’). Masing-masing boleh disesuaikan dengan pilihan anda atau pereka web pro dapat membuat sesuatu yang benar-benar unik dari awal untuk anda. (Atau jika anda suka keahlian berbayar akan memberi anda akses kepada tema premium yang indah.)

Walau bagaimanapun, semua kawalan dan fleksibiliti ini memerlukan kos. Walaupun WordPress itu sendiri percuma, seni bina yang disertainya tidak begitu. Anda memerlukan hos web (ini pada asasnya adalah harta tanah internet di mana laman web anda berada) dan nama domain, www.my-website.com.

Memilih hos web yang baik sama pentingnya dengan laman web itu sendiri. Ini menyumbang kepada kelajuan, keselamatan dan prestasi beban. Jadual perbandingan tuan rumah kami di sini adalah tempat yang baik untuk memulakan – Yang baik (& hosting web dengan harga berpatutan).

Membuat dan menyelenggara laman WordPress juga memerlukan elemen kemahiran teknikal. WordPress mendakwa anda boleh menyiapkan dan memasang dalam masa 5 minit, tetapi menyiapkan dan menjalankan laman web anda memerlukan sedikit lebih lama daripada itu.

Terdapat kurva pembelajaran dan akan memakan banyak masa anda, terutamanya jika anda ingin mengubah reka bentuk, mengemas kini secara berkala dan meningkatkan prestasi.

Sekiranya anda menyukai suara mempunyai laman web anda sendiri, tetapi tidak mahu banyak masalah, ada pilihan lain, Wix.

3. Wix

Kebaikan – Reka bentuk yang mudah, seret dan lepas, persediaan yang mudah.
Keburukan – Terhad berbanding dengan WordPress.
Kos persediaan – Percuma, tetapi perlu ditingkatkan ke rancangan premium untuk domain peribadi (bermula dari $ 4.50).
Ketahui lebih lanjut – Baca ulasan Wix

Buat laman web yang indah dengan Wix

Wix serupa dengan WordPress tetapi tanpa ribut-ribut. Memang lebih terhad, tetapi tidak semua orang memerlukan senarai ciri yang rumit.

Keindahan Wix adalah kesederhanaannya. Mereka mengurus hosting, penyimpanan, persembahan dan semua perkara teknikal di belakang tabir. Anda hanya boleh log masuk dan menambah kandungan.

Semua templat drag-and-drop, jadi anda boleh meletakkan laman web anda tanpa sebarang pengekodan. Templat percuma umumnya lebih bergaya daripada WordPress, yang akan menarik minat pekerja bebas dan profesional kreatif.

Sup-studios.com

Laman web Wix: Soup-studios.com

Templat Wix meminjamkan diri ke laman web portfolio dan blog mudah dan di situlah berkembang. Wix memang menawarkan mekanik untuk mendirikan kedai dalam talian, tetapi WordPress atau Shopify (akan datang seterusnya) menawarkan platform yang lebih baik untuk e-commerce.

Secara keseluruhan, Wix adalah pilihan yang bagus untuk portfolio dan laman web sederhana yang dikendalikan oleh mereka yang tidak mahu terlalu banyak kerumitan.

Kelemahannya ialah anda tidak mempunyai kawalan yang lebih tinggi terhadap bahagian belakang laman web anda dan prestasi keseluruhan. Anda mungkin merasa lebih sukar untuk menyatukan ciri canggih seperti keranjang belanja dan borang pendaftaran e-mel.

4. Shopify

Kebaikan – Penyediaan kedai dalam talian yang ringkas dan pantas.
Keburukan – Ciri-ciri pro mahal.
Kos penyediaan – Pakej ‘Basic’ bermula pada $ 29 sebulan.
Ketahui lebih lanjut – Baca ulasan Shopify

Buat kedai dalam talian dengan Shopify

Shopify, seperti namanya, dibuat khas untuk kedai dalam talian.

Reka bentuk dan susun aturnya ringkas dan mudah. Sekali lagi, tidak diperlukan pengekodan sehingga anda dapat bangun dan berjalan dalam masa yang singkat. Sebenarnya, Ben menjadualkannya dari awal hingga akhir dan hanya memerlukan 19 minit untuk membuat kedai Shopify.

Keindahan sebenar Shopify adalah ciri e-dagang bersepadu. Secara automatik menangani pembayaran, kadar penghantaran, cukai dan penjejakan pesanan. Dengan bayaran tambahan, anda juga dapat menggunakan perkhidmatan pemasaran bawaan mereka dan mengintegrasikan perisian dengan kedai dunia nyata untuk mempermudah akaun anda.

Kedai Shopify - Sarah Abraham

Kedai Shopify: Sarahandabraham.com

Alternatif untuk Shopify adalah menggunakan WordPress dengan plugin yang disebut WooCommerce. Secara amnya, WordPress & WooCommerce berfungsi lebih murah dari segi urus niaga dan kos tetap. Namun, anda membayar kesederhanaan dan kemudahan penggunaan.

Kelemahannya ialah anda kurang mengawal ke atas seni bina laman web anda. Di sinilah WordPress dan Woocommerce lebih fleksibel, tetapi dengan itu terdapat tambahan kerja dan penyelenggaraan.

BONUS: 7 Cara untuk Dilihat

Memilih platform yang betul dan menyiapkannya adalah langkah pertama. Tahap seterusnya dilihat. Malangnya, tidak ada jalan pintas di sini, dan lalu lintas tidak akan tiba secara automatik. Di sini dengan tujuh helah yang boleh anda gunakan untuk mula mengarahkan orang ke laman web atau akaun sosial anda:

1. Iklan Facebook

Kos – Saya membelanjakan kira-kira $ 100 setiap minggu untuk iklan Facebook, tetapi anda pasti dapat memulakan dengan lebih sedikit. Yang lain akan menghabiskan ribuan setelah mereka dapat menjamin pulangan pelaburan.

Iklan Facebook adalah salah satu kaedah terbaik untuk memanfaatkan khalayak yang sangat disasarkan. Anda mempunyai kawalan penuh terhadap demografi, lokasi dan minat khalayak anda, jadi anda hanya mempromosikan kepada orang yang berminat.

Gunakan iklan untuk memberitahu orang ramai tentang laman web anda dan bagaimana anda akan menyelesaikan masalah mereka. Iklan Facebook juga berpatutan. Saya sarankan mengujinya secara kecil-kecilan terlebih dahulu, kemudian meningkatkan perbelanjaan secara beransur-ansur.

Untuk maklumat lebih lanjut, lihat panduan saya untuk meningkatkan kadar klik-tayang di iklan Facebook.

2. Pengoptimuman Enjin Carian (SEO)

Kos – Tidak ada kos kewangan di sini (melainkan jika anda menyewa pakar), hanya masa yang diperlukan untuk meneliti dan melaksanakan teknik.

SEO adalah untuk mendapatkan kedudukan laman web anda dalam carian Google. Ini adalah topik BESAR yang patut dikuasai oleh keseluruhan buku pengetahuan (walaupun, sumber ini dari orang-orang di Moz adalah tempat yang bagus untuk memulakan).

Langkah pertama anda di sini adalah menentukan ‘kata kunci’ yang anda mahu nilai. Dengan kata lain, apa yang harus ditaip orang ke Google untuk mencari anda? (Kami mempunyai blog yang berguna untuk membantu anda mencari kata kunci terbaik untuk perniagaan anda).

Seterusnya, lakukan pengoptimuman ‘on-page’ yang mudah. Letakkan kata kunci itu ‘di halaman’ di tag tajuk, tajuk, keterangan gambar dan tag, dll. Ini hanya asas dan asas yang mudah untuk masa depan.

Perniagaan ‘dunia nyata’ seperti kafe atau restoran juga ingin menuntut lokasi peta mereka di Google dan menyenaraikan diri mereka di direktori dalam talian. Ketahui lebih lanjut mengenai ‘SEO tempatan’ di sini.

3. Mula menghasilkan kandungan

Kos – Menulis blog adalah percuma. Walau bagaimanapun, jika anda lebih suka menyewa pekerja bebas, harganya antara $ 0.10 – $ 0.20 setiap perkataan di laman web seperti Problogger dan UpWork.

Blog, video dan gambar adalah kaedah terbaik untuk mula berkomunikasi dengan khalayak anda dan menimbulkan sedikit kebisingan. Kandungan membantu anda menjangkau bakal pelanggan dan mewujudkan jenama anda.

Mulakan Blogging

Fikirkan tentang pemberitaan media sosial semasa anda. Mereka penuh dengan kandungan yang bertujuan untuk berhubung dengan anda dan membina khalayak. Memerlukan masa untuk menulis blog atau menghasilkan video, tetapi sangat berbaloi dengan usaha yang diperlukan.

Tidak kira dalam industri mana anda berada, kandungan membantu anda menambah nilai kepada pengunjung anda. Ini menunjukkan kepakaran anda, membantu membina identiti, dan menarik lebih banyak lalu lintas. Cuba baca panduan kami untuk membuat strategi kandungan yang mendorong lalu lintas yang sukar.

4. Mulakan pengeposan tetamu

Kos – Sekali lagi, ini percuma kecuali jika anda ingin mengambil penulis profesional.

Menghasilkan kandungan adalah permulaan yang baik, tetapi bagaimana anda membuat orang melihatnya? Salah satu cara adalah dengan menghasilkan kandungan untuk blog dan laman web yang ada. Ini adalah peluang untuk mendapatkan nama anda di hadapan khalayak baru dan berhubung dengan mereka di industri.

Cuba tulis blog tetamu dan masukkan ke blog lain di ceruk anda. Sekiranya mereka menerimanya, anda akan mendapat pautan kembali ke laman web anda dan kandungan anda diharapkan dapat memberi inspirasi kepada khalayak baru untuk mengikuti anda. (Pautan ke laman web anda juga penting untuk pengoptimuman mesin pencari).

5. Pemasaran mempengaruhi

Kos – Percuma jika anda menghampiri orang yang tepat dan menawarkan promosi timbal balik. Mendekati orang yang berpengaruh paling popular bagaimanapun berharga $ 50 hingga $ 15,000 + untuk mempromosikan produk anda.

Pengaruh adalah mereka yang mempunyai banyak kepercayaan dan kepercayaan dalam industri anda. Pemasaran Influencer menjadi semakin kuat dalam talian, dengan beberapa akaun media sosial mengumpulkan berjuta-juta pengikut. Dengan memanfaatkan khalayak mereka yang ada, anda dapat menarik perhatian kepada anda dan perniagaan anda.

asfasf

Sudah tentu, ia tidak mudah, dan dalam beberapa kes, ia memerlukan bayaran jika anda ingin pengaruhnya memaparkan produk anda. Walau bagaimanapun, jika anda memilih blog atau individu yang betul, ia dapat mendorong banyak lalu lintas yang disasarkan kepada anda.

Mulakan dengan mengenal pasti pengaruh utama dalam industri anda. Mulakan perbualan dengan mereka melalui Twitter atau hantarkan e-mel yang sopan kepada mereka. Cuba membina hubungan bersama sebelum anda meminta sesuatu.

6. Hantarkan siaran akhbar

Kos – Pengagihan PR bermula sekitar $ 100.

Siaran akhbar adalah dokumen yang memberitahu dunia tentang anda. Anda boleh melibatkan agensi untuk menyusun dan menyebarkan siaran akhbar yang bagus untuk syarikat anda dan ia tidak semestinya mahal. Berikut adalah siaran akhbar yang kami lakukan semasa menaik taraf pemeriksa kelajuan pelayan kami dan kami bernasib baik kerana berita itu diambil oleh Yahoo.

Siaran Akhbar Bitcatcha

Petua Pro: mulakan dengan mengetengahkan sesuatu yang penting mengenai perniagaan anda. Cuba berfikir seperti wartawan atau blogger dan fahami apa yang membuat mereka ingin menulis mengenai anda. Adakah terdapat sesuatu yang unik mengenai produk atau model perniagaan anda? Adakah anda melancarkan sesuatu yang inovatif atau hebat? Sertakan beberapa cerita latar mengenai diri anda dan berikan ‘cerita’ kepada blogger untuk dikembangkan. Kemudian cari agensi untuk mengedarkannya.

7. Jangan lupa pemasaran dunia nyata!

Kos – Dari mulut ke mulut tidak dikenakan apa-apa, tetapi jika anda menghasilkan bahan promosi, harganya akan berbeza bergantung pada jumlah yang anda hasilkan.

Dalam dunia dalam talian, mudah untuk melupakan seberapa kuat pemasaran tradisional yang kuat. Pastikan anda memasukkan pautan ke kehadiran dalam talian anda pada kad perniagaan dan bahan promosi anda. Malah perlu mendapat iklan di majalah perdagangan dan penerbitan khusus untuk menyebarkan berita.

Kesimpulannya

Tidak ada penyelesaian yang sesuai untuk semua dalam talian.

Laman web yang kompleks tidak semestinya jawapan terbaik untuk anda, terutamanya jika anda baru memulakannya. Terdapat jalan pintas dan pilihan yang lebih mudah seperti akaun media sosial yang mudah atau halaman portfolio yang mudah.

Jangan melabur di laman web yang rumit jika anda menghargai kesederhanaan. Tetapi juga, jangan mengekang diri anda jika anda membina perniagaan digital yang tulen.

Pertama, tentukan apa yang anda mahukan dari kehadiran dalam talian anda. Kedua, pasangkan platform dengan keperluan anda. Ketiga, gunakan promosi aktif untuk membina kehadiran dalam talian itu. Untuk merakam, berikut adalah barisan untuk keempat-empat platform.

Pelantar Kelebihan Keburukan Lebih banyak lagi
Halaman Media Sosial

Percuma, sederhana & penyelenggaraan rendah

Kurang kawalan terhadap reka bentuk & perubahan algo

$ 0

bulanan

WordPress.org

Kawalan lengkap & potensi yang tidak terhad

Kos penyelenggaraan, kemahiran teknikal diperlukan

$ 3.95 *

bulanan

Wix

Ringkas, seret & reka bentuk drop, penyediaan mudah

Terhad berbanding dengan WordPress

$ 3.00 *

bulanan

Shopify

Penyediaan kedai dalam talian yang ringkas dan pantas

Ciri-ciri pro mahal

$ 29 *

bulanan

Adakah anda berpusing-pusing untuk berusaha mendapatkan kehadiran dalam talian anda dengan betul? Adakah anda membuat laman web sebelum memahami sepenuhnya apa yang anda perlukan? Beritahu saya pendapat, komen dan pendapat anda!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map