Hur man skapar en blogg – 5 enkla steg för att starta en blogg 2020

Alla de coola barnen du känner skapar bloggar, bloggar och gör ganska bra kontanter att göra det. Varför inte komma in i spelet och ha en bit av den söta söta blogglönen också, eller hur??


Saken är att om du är på den här sidan och läser det här stycket vet du förmodligen inte hur du skapar en blogg.

Tja, du har tur min vän, för vi är tillräckligt vänliga för att ta oss lediga tidtabeller för att skriva denna guide, så att du kan få din helt egen blogg igång på nolltid!

Tro det eller inte, att skapa en blogg är varken svårt eller du behöver mycket teknisk kunskap. För de delar som kräver teknisk kunskap, guidar vi dig igenom dem för att hjälpa dig att känna dig tryggare.

Vad är en blogg?

Vad sägs om att vi pratar om vad en blogg exakt är?

En blogg är faktiskt bara en annan webbplats som fokuserar på skriftligt innehåll, vanligtvis presenterat på ett mindre formellt sätt att skriva.

När bloggningen först blev en sak, använde folk det främst som en online-dagbok, och fördrev sina tankar för att världen skulle kunna läsa.

Idag har blogosfären utvecklats, som lekar många underkategorier som fitnessbloggar, fotobloggare, mammabloggar … om du kan tänka det, finns det troligtvis en bloggare för det.

Varför folk börjar bloggar

Människor har många motiv för att starta sina egna bloggar.

Vissa vill öva på sina skrivfärdigheter. Vissa tycker att det är katartiskt när de uttrycker sig online. Vissa är helt enkelt passionerade om sin valda nisch.

Jag kan inte tala för dem alla, men en motivator som drar de flesta till den vackra bloggvärlden är förmågan att tjäna pengar på sina bloggar.

Eftersom bloggare skriver om sina personliga upplevelser delar de en mycket personlig koppling med sina läsare, en anslutning som högprofilerade varumärken är villiga att betala bara så att bloggaren stöder sin produkt (förutsatt att bloggaren givetvis har ett anständigt följande).

Oavsett vilka motiv du har för att starta din blogg är kärnpunkten att blogga är en fantastisk hobby, och om du gör det rätt kan du tjäna mycket bra på det.

Notera

Det verkar som att många människor har den missuppfattningen att du behöver vara en bra författare för att starta en blogg. Även om du har bra skrivfärdigheter kan hjälpa dig att presentera din blogg på ett mer professionellt sätt, är det innehållet i din blogg som säljer. Du kan alltid förbättra dina bloggposter senare. Om du vill förbättra ditt skrivande, kolla in den här handboken för innehållsskrivning.

Hur man skapar en blogg – 5 steg för att börja blogga

Steg 1: Välj en nisch

Det här spännande första steget till att starta en blogg kommer att forma hur du bloggar resten av din bloggkarriär, så det är ett enkelt men mycket viktigt steg: Du måste bestämma din nisch.

Ska du bli en fotoblogger? Föredrar du att blogga om dina resor? Du kanske känner till teknik. Kanske är mat ditt sylt.

Oavsett vad din passion eller intressen är, din valda nisch hjälper dig att skapa en väg för dina bloggämnen i framtiden. Det är inte en svår och snabb regel (vissa bloggare där ute korsar konsekvent ämnen med stor framgång) men det är en guide som hjälper till att hålla din blogg fokuserad och relevant.

Så välj din nisch. Välj ut ett namn. Håll det enkelt och kort.

Steg 2: Välj en bloggplattform

Det finns många gratis bloggplattformar som du kan välja därifrån, till exempel Wix, Blogger, Tumblr och WordPress för att nämna några.

Vår valplattform skulle vara WordPress, eftersom det är en av de mest kraftfulla bloggplattformarna där ute och driver 33,9% av webbplatserna på internet idag.

33,9% webbplats använder WordPress

Källa: w3techs.com

Det är också SEO-vänligt, väldigt lätt att använda och har många plugins, vilket ger extra funktionalitet till bordet utan behov av mycket teknisk kunskap.

Du kan också få ditt webbhotell och domännamn direkt från WordPress.com helt gratis, men som min kära mormor brukade säga, “bra saker kommer inte billigt, billiga saker kommer inte bra”.

Steg 3: Få ett domännamn och webbhotell

För att utvidga vad jag sa i föregående punkt är WordPress.com absolut fenomenalt, men deras gratis webbhotell och domännamn kommer med många begränsningar.

 1. Du har inte ett “yourname.com”
  Även om detta kanske inte verkar som en stor sak, skiljer det amatörerna från proffsen. Om du ser allvar med din blogg och vill se den växa, vill du få ditt eget domännamn.
 2. Webbhotellbegränsningar
  Det kostnadsfria WordPress.com kommer med mycket lite webbhotell (en piddly 3GB). När du har fyllt i det här utrymmet måste du betala för att uppgradera och fortsätta använda din blogg.
 3. Inga plugins tillåtna
  Gratisversionen tillåter inte plugins, vilket är tråkigt och bryter mitt bräckliga lilla hjärta.
 4. Annonser överallt
  Det är tillräckligt dåligt att du inte kan tjäna pengar på din gratis wordpress.com-webbplats, men de kommer att placera annonser överallt! Kom ihåg att “bra saker kommer inte billiga, billiga saker kommer inte bra”. Annonsplacering är ett sätt för WordPress att generera intäkter.
 5. Din blogg kan raderas
  Hur skulle du känna om du har rusat och byggt din blogg och följare i ett bra år, och en dag vaknar du för att upptäcka att din blogg har tagits bort eftersom du av misstag bryt mot en av WordPress många användningsvillkor? Det har hänt tidigare, och det kommer att hända igen. Det är en risk som jag inte är villig att ta.

Detta är bara några av de problem vi kan tänka på. Du kan alltid köpa ditt domännamn och webbhotell separat så att du inte stöter på något av dessa problem. Här är en steg för steg-guide om hur du gör det.

Domän namn

Det finns gott om domänregistratorer där ute som GoDaddy och Namecheap, men vi gillar Namecheap eftersom de är en utmärkt registrator och de kommer att slänga in gratis WhoisGuard. Detta hjälper till att hålla din identitet hemlig, om du vill blogga anonymt.

Processen är ganska enkel, bara gå vidare där, registrera dig, välj ditt domännamn och du är klar!

Kom ihåg att du vill välja ett domännamn som är enkelt och lätt att komma ihåg. Håll det fängslande om du kan. Inga funky tillägg som “.io” eller “.biz” heller, håll det till “.com” eftersom det är vad de flesta människor är vana vid.

webbhotell

Du kanske tror att webbhotell bara är utrymme för dig att lagra dina webbplatsfiler och att alla slumpmässiga webbhotell kommer att vara bra, men du kan inte ha mer fel. Faktum är att om du vill att din blogg ska bli framgångsrik så ska du bättre se till att du får en webbhotell som är pålitlig och snabb.

Har du stött på en blogg som laddar så långsamt att du bara inte kunde bry dig om att vänta tills innehållet dyker upp? Om du tar dig tid kommer du att se att 3 sekunder är allt det tar för dig att känna att bloggen är trög, och 5 sekunder är den genomsnittliga tiden det tar för människor att studsa.

Din webbhotell är avgörande för att se till att din blogg presterar snabbt och smidigt, så att du inte tappar läsarna på grund av onödigt långsamma laddningstider.

Det finns många webbhotelltjänster runt (klicka här för vår lista över bästa webbhotell) men vi rekommenderar att du går till ett pålitligt internationellt webbhotellmärke, som SiteGround, för att vara värd för din blogg.

Visst kan det finnas billigare alternativ tillgängliga men SiteGrands drifttid, pålitlig kundservice, lista över fördelar och vansinnigt snabba responstider på servern är helt lysande. I själva verket litar vi på dem så mycket att vi är värd för denna webbplats med dem!

Att få ett konto och konfigurera din blogg med SiteGround är faktiskt ganska enkelt. Här är vad du behöver göra:

 1. Gå till www.siteground.com för att välja din värdplan.
 2. Slå på “Kom igång” för att se vad som är tillgängligt
 3. SiteGround-planer

 4. Vi rekommenderar att du skaffar GrowBig-planen ($ 5,95 / månad) eftersom det är en fin balans mellan pris och fördelar, men beroende på vad dina behov kan vara kan du antingen gå för StartUp ($ 3,95 / månad) eller GoGeek ($ 11,95 / månad). Bo inte för mycket här, bara välja en plan och gå med den. Du kan fritt uppgradera eller nedgradera ditt konto senare om du behöver.
 5. Du bör nu se en sida där du har gett möjlighet att registrera en domän eller använda din egen. Du bör ha ditt eget domännamn nu om du har följt instruktionerna i den här guiden, så klicka på “Jag har redan ett domän” och fyll i det i den medföljande rutan. Klicka på “Fortsätt”.
 6. granska och slutföra

 7. Här vill du fylla i dina personliga uppgifter som din e-postadress (se till att den är giltig! Det är där de skickar ditt kvitto till), tilldela ett lösenord, förnamn, efternamn, land, telefonnummer, postnummer osv. Om du vill kan du fylla i namnet på ditt företag, men det är valfritt.
 8. välj domän

 9. Bläddra lite längre för att hitta ett utrymme att fylla i dina betalningsuppgifter. Ange dina kreditkortsuppgifter, kortets utgång, kortinnehavarens namn och CVV-kod (om du inte vet vad det är, är det de 3 siffrorna på baksidan av ditt kort).
 10. Betalningsinfo

 11. Därefter ser du avsnittet om köpinformation. Du måste välja mellan 12 och 36 månader. Välj önskad plan och betalningsperiod.

  Du behöver inte SG Site Scanner, så känn dig fri att hoppa över den. Men om du känner att du behöver ytterligare säkerhet, gå vidare och markera rutan.

  Markera rutorna för att bekräfta att du har läst TOS och sekretesspolicy. Om nyheter och uppdateringar är ditt problem, markera även den rutan. Du behöver dock inte, det är strikt valfritt.

  Hit “Betala nu”.

 12. köpinformation

 13. Voila! Du har nu ett nytt konto med SiteGround! De borde också ha skickat ett kvitto till den e-postadress du angav tidigare. Hit “Fortsätt till kundområdet”.
 14. nytt konto

Installera WordPress

Det här avsnittet är en fortsättning på föregående avsnitt, men vi delar upp det i olika delar för att lätt kunna smälta.

Notera

Om du fastnar under något av dessa steg, tveka inte att kontakta oss via e-post eller kontakta SiteGrounds livechatsupport. De är fantastiska och hjälper dig genom allt du behöver hjälp med.

 1. Du bör nu se ett avsnitt med titeln “ställa in ditt nya värdkonto”. Välj “Starta en ny webbplats” och klicka sedan på “WordPress” under “välj vilken programvara du vill installera”.

  Nu måste du fylla i dina inloggningsuppgifter för WordPress. Din WordPress-inloggning kommer att vara separat från ditt SiteGround-konto så se till att du kommer ihåg dina uppgifter. Gå vidare och fyll i din e-postadress, användarnamn, lösenord och upprepa sedan ditt lösenord för att se till att det är korrekt.

  Hit bekräfta.

 2. ställa in wordpress

 3. SiteGround bör uppmana dig att förbättra ditt konto med SG Site Scanner, men som tidigare nämnts är det helt valfritt. När du har gjort ditt val trycker du på Bekräfta och slutför installationen.
 4. komplett wordpress-installation

 5. Efter en kort laddningstid bör du se en skärm som säger att ditt Hosting-konto är redo att användas. Gå vidare och klicka på “Fortsätt till kundområdet”.
 6. komplett värdkonto

 7. Tro det eller inte, du har precis officiellt skapat din helt egen blogg! Ge dig själv en klapp på baksidan!
 8. Nu när du har kommit igång din WordPress-blogg ska du vara stolt över dig själv. Det är trevligt och rent. Mycket zen. Också mycket generiskt. Enligt mina yngre väners ord är din webbplats för närvarande “Vanilla AF”, så låt oss göra något åt ​​det, ska vi?

  Steg 4: Designa din blogg

  I det här avsnittet ska vi titta på vad vi kan se för att ge din blogg lite mer personlighet.

  Vi kan utforma och anpassa bloggen manuellt för att tilltala dina riktade läsare, men det tar en hel lotta tid och på allvar, i denna dag och ålder …

  ingen har tid att utforma din blogg

  Lyckligtvis har WordPress tusentals gratis teman som är helt anpassningsbara, som också ser mycket professionella ut!

  Så här får du åtkomst till dina WordPress-teman

  1. Logga in på ditt WordPress-konto. Det bör vara “www.yoursite.com/wp-admin”. Du vill byta ut “din webbplats” till din faktiska blogg-url. Ange ditt WordPress-användarnamn och lösenord och logga sedan in.
  2. wordpress inloggning

  3. När du är här bör du se din WordPress-instrumentpanel, som ser ut så här. Klicka på “ändra ditt tema helt”.
  4. wordpress instrumentpanelen

  5. Klicka sedan på WordPress.org-teman så hittar du tusentals teman att välja mellan! Om dessa inte är tillräckligt bra för dig, gå vidare till ElegantTema för att köpa några riktigt snygga teman.
  6. wordpress tema

  Viktig

  Teman är fantastiska men de kan vara svåra. Webbplatsens hastighet är avgörande för att få din blogg rankad på Google, och att välja obemoniserade eller svarande teman kommer att påverka din laddningshastighet negativt. Se till att kolla kommentarerna för eventuella negativa recensioner och testa tematets lyhördhet i förhandsgranskningsavsnittet. Om temat redan inte svarar i sin egen förhandsgranskning kommer det troligtvis att bli trög på din blogg.

  1. När ditt tema är valt, klicka på “Live Preview” följt av “Activate & Publicera ”för att installera ditt tema.
  2. live förhandsvisningstema

   (Live förhandsgranska ditt tema)

   aktivt tema

   (Aktivera & publicera temat)

  Ditt tema är nu installerat, men du vill fortfarande anpassa och lägga till lite innehåll, annars kommer din nya blogg att se lite tom ut.

  Lägga till sidor i din blogg

  Din lilla bloggbebis kommer att bli riktigt bar om du inte åtminstone inkluderar en sida “om oss” där för att informera dina läsare vad de kan förvänta sig av dig.

  1. Under din WordPress Dashboard vill du gå vidare till “Sidor” och klicka på “Lägg till nytt”
  2. lägg till wordpress-sida

  3. Du skickas till en sida där du kan fylla i en rubrik och ett stycke. Gå vidare och skriv “Om oss” i rubriken och skriv lite om din blogg i “Paragraf”. När du är klar trycker du på “Publicera”.
  4. lägg till sidtitel

  Länka dina sidor till menyn

  Din “om oss” -sida dyker inte upp om du inte skapar en länk för den i menyn.

  Allt du behöver göra är att helt enkelt gå vidare till din WordPress-instrumentpanel, under utseende klickar du på “meny”. Din sidlista ska automatiskt läggas till i menystrukturen. Om inte, markera bara rutorna under “lägg till menyalternativ” och tryck på “lägg till meny”.

  När du är klar trycker du på “skapa meny” så kommer din blogg att uppdateras med dina sidor länkade i menyn.

  länkmeny

  Lägger till blogginlägg

  Ah, brödet och smöret på din lilla webbplats, just anledningen till att du är så investerad i det här. Dina blogginlägg hjälper dig att vara relevant, hålla din webbplats rankad i Googles sökningar och att positionera dig själv som en myndighet i din nisch. Om du gör det rätt kommer du till och med att tjäna pengar på det!

  Men innan du slumpmässigt lägger till bloggposter till din webbplats, låt oss ställa in den så att det blir mycket lättare att sortera i framtiden.

  1. Klicka på “inlägg” i din WordPress-instrumentpanel och välj “kategorier”. Du bör se skärmen nedan. Fyll i ditt kategorinamn. För det här fallet kan du bara kalla det “blogg”. Klicka på “lägg till ny kategori” längst ner.
  2. lägg till kategorier

  3. Klicka sedan på “lägg till nytt” under “inlägg”. Du bör se en sida där du kan fylla i din inläggs titel och innehåll. Gå vidare och gör det om du vill. När du är klar letar du efter “kategorier” -fältet på höger sida av skärmen och markerar rutan “blogg”.
  4. lägg till inlägg

   Hit “Publicera” och ditt nya blogginlägg är bra att gå! Allt du behöver göra nu är att lägga till kategorin i dina menyer och du är klar.

  Skapa anpassade titlar & taglines

  Om du vill att människor ska upptäcka din blogg och läsa ditt innehåll, kommer du definitivt att vara uppmärksam på den här delen av guiden.

  Din webbplatstitel berättar för folk vad din blogg handlar om, och taglines hjälper till att stödja vad titlarna säger. De hjälper också sökmotorer att sortera och skicka din blogg till relevanta sökare.

  För att anpassa dina titlar och taglines, hopp bara vidare till din WordPress instrumentpanel, gå till “Inställningar” och sedan “Allmänt”.

  wordpress inställning

  Här kan du ändra din webbplatstitel och taglinje till vad du vill att den ska vara. Gå vidare och gör det och tryck sedan på “Spara ändringar”.

  Inaktiverar kommentarer

  Ibland, när du delar personliga tankar på din blogg, vill du inte ha kommentarsektionen öppen för attacker av sinnelösa troll och låta dem lämna skräpkommentarer.

  Du kan faktiskt inaktivera kommentarer helt så att du inte ger dessa troll en chans att göra troll saker.

  Gå till “inställningar” och “diskussion” i din WordPress-instrumentpanel. Avmarkera här “låt folk posta kommentarer på nya artiklar”.

  kommentarinställning

  Skapa en statisk hemsida

  Ja, du vill driva en blogg, men du vill inte att din hemsida ska se ut som en!

  Vad du kommer att behöva är en statisk startsida, en sorts “hemsida” för besökare att landa på och ta in allt de ser. Liksom de flesta professionella bloggar förändras inte en statisk startsida och den kommer att visa dina läsare samma sak varje gång de besöker din webbplats, så att den ser mer polerad ut.

  Om detta inte görs kommer WordPress att använda dina senaste bloggposter som din hemsida, som helt enkelt ser vanlig amatör ut.

  Du kan skapa en statisk förstasida genom att göra detta:

  1. Gå till din WordPress Dashboard, tryck på “Inställningar” och “Läsning”.
  2. Klicka på “En statisk sida” och välj sedan den sida du vill ha som din hemsida och sedan “Spara ändringar”.
  3. hemsidan inställning

  Lägga till eller ta bort innehåll på sidfältet

  Vissa människor vill ha innehåll på sin sidofält. Vissa människor föredrar att gå för en renare look och avskaffa det. Hur som helst, det är helt upp till dig.

  Det är ganska enkelt att lägga till eller ta bort innehåll från sidofältet.

  1. Gå över till din WordPress-instrumentpanel, gå till “utseende” och klicka på “widgets”.
  2. Här ser du en lista över tillgängliga widgetar och din sidofält för Blogg. Allt du behöver göra är att dra och släppa de widgetar du vill ha i sidofältet eller helt enkelt ta bort de widgetar du inte vill ha där.
  3. inställning av sidofältet

  Steg 5: Använda plugins

  Då, då vi ville optimera våra bloggar, lägga till funktioner eller skapa nya funktioner, var vi tvungna att göra det manuellt (vilket är både tidskrävande och ont i rumpan).

  Idag kan du göra allt detta och mer med bara några få klick tack vare plugins!

  Du kan i princip lägga till allt du vill på din webbplats. Förvandla den till en onlinebutik eller en galleriportfölj. Om du kan tänka på det finns det förmodligen en plugin för det!

  Vad du behöver göra för att installera plugins är under din WordPress-instrumentpanel, tryck på “Plugins” och “add new”. Därifrån, kolla bara på den populära fliken eller rekommendationer-fliken för plugins som passar dina behov och du är klar!

  lägg till plugin

  Det finns en oändlig lista över plugins som du kan välja från, men kom ihåg att vissa plugins kan bromsa din blogg. Gör lite forskning om plugins och din blogg kommer att fungera som en dröm.

  Här är några av våra favorit plugins:

  • Yoast SEO
   Det hjälper till att göra din blogg mer SEO-vänlig
  • Swift Performance Lite
   Det hjälper till att minska cachetiden för WordPress, vilket påskyndar dina bloggbelastningstider!
  • Google Analytics av ​​ExactMetrics
   Den här hjälper dig att spåra hur många besökare din blogg får. Super användbart för att hjälpa dig ställa riktmärken!

  Du är en bloggare nu!

  Grattis slumpmässig person i bloggosfären, du har framgångsrikt byggt din egen blogg! Vi hjälpte till, men du gjorde all den tunga lyftningen själv, så du borde verkligen ge dig själv ett klapp på ryggen!

  Innan du åker, här är en snabb uppdatering av de saker du behöver göra för att bygga din blogg.

  1. Registrera en domän och välj en webbhotelltjänst
   • Välj rätt webbhotell
   • Välj ditt domännamn
  2. Skapa din blogg
   • Installera WordPress som din plattform
  3. Designa din blogg
   • Att välja rätt tema
   • Installera ditt tema
  4. Lägga till innehåll
   • Lägga till inlägg, menyer och redigera dina sidor
   • Anpassa och finjustera
   • Installera plugins

  Fortsätt att anpassa!

  Tänk på att WordPress är mycket anpassningsbar. Du kan verkligen skapa vilken typ av blogg du vill ha med WordPress, så fortsätt att experimentera och anpassa tills du är 100% nöjd med vad du har! Släpp oss som alltid ett meddelande för alla frågor du har.

  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map