Vodnik za začetnike VPN – ključna vprašanja, ki jih morate zastaviti, preden pridobite VPN

Dobrodošli v virtualnem zasebnem omrežju (VPN) 101. Kot kratek uvod sem uporabil VPN razmeroma kratek čas – v resnici manj kot leto dni. Vendar sem pred tem že precej časa sedel na ograji.


V obdobju več kot dveh let mi je prišlo na misel veliko vprašanj, od katerih so nekatera sprožila še več vprašanj. Prva ovira, ki jo je bilo treba premagati, je bila na začetku:

Kaj je VPN?

VPN poveže vaš računalnik, Mac, tablični računalnik ali drugo napravo z internetom prek drugega računalnika. Z internetom se povezujete prek internetne povezave drugega računalnika, ne pa neposredno prek svoje. Poleg tega VPN šifrira tudi podatke, ki jih pošljete, tako da ostanejo varni.

Zakaj bi potreboval VPN?

VPN-ji prikrijejo vašo lokacijo

V svoji najbolj osnovni obliki VPN uporabnikom ponuja način varne in zasebne povezave z internetom. Če se najprej povežete s storitvijo VPN, preden boste preusmerjeni na internetni naslov, na katerega se usmerite, je vaša lokacija znana samo ponudniku VPN.

Poglejmo, za kaj je to koristno:

 1. Dostop do vsebine
  Večina VPN-jev ima več lokacij, ki jih lahko izberete, da prikažete svojo lokacijo, tako da vam v nekaterih primerih pomaga obiskati geografske omejitve. Nekateri ponudniki storitev na internetu omejujejo stvari z določenih lokacij. Vzemimo za primer Netflix, ki ima različne filme za različne geografske cone.

  Seveda vam pomaga tudi, da se izognete cenzuri vsebine v različnih državah (njihov seznam raste).

 2. Zasebnost
  Če ste se že kdaj spraševali, ali vlade ali ponudniki internetnih storitev brskajo po vsem, kar počnete prek spleta, je VPN popolnoma primeren za vas. Ali ste vedeli, da lahko v mnogih državah vaš ISP prodaja zgodovino brskanja trženjskim in oglaševalskim agencijam? In da bodo na zahtevo številnih vlad zakonsko zavezane izročiti dnevnike vaših spletnih dejavnosti?

Kako deluje VPN?

Kako deluje VPN

* To je osnovni diagram, kako poteka pretok podatkov, če uporabljate VPN. Slika je s ExpressVPN, vendar vse povezave z enojnim VPN delujejo enako.

Ko poskušate dostopati do spletnega mesta v običajni internetni povezavi, računalnik zahtevo usmeri prek strežnika vašega ponudnika internetnih storitev, ki vas nato poveže s spletnim mestom. V VPN povezavi se povežete neposredno s strežnikom VPN, tako da obidete strežnik svojega ponudnika internetnih storitev.

Če ste že slišali za požarni zid, VPN deluje na podoben način, ščiti in ščiti internetno povezavo z zasebnimi strežniki in šifriranimi pretoki podatkov.

Ali bo uporaba VPN-ja varovala moje podatke?

Varnost je eden ključnih elementov VPN-ja, ki je tako zaželen. V VPN povezavi so vsi podatki, ki jih pošiljate in prejemate, šifrirani. Če bi kdo skušal prestreči podatke, ki jih pošiljate, bi to šifriranje ostalo varno (ali vsaj varnejše, kot če bi bilo poslano brez šifriranja).

Upoštevajte te scenarije; Kupujete prek spleta in kupujete – podatke o kreditni kartici boste morda morali posredovati trgovcu. Ste v kavarni in poskušate dostopati do svojega e-poštnega računa – geslo boste morali poslati na vaš e-poštni strežnik za preverjanje. To sta samo dva preprosta primera, ko VPN lahko varuje vas in vaše podatke.

Ali resnično ne sledim VPN-ju?

IP-naslov VPN in sam šifriran promet nista dovolj, da ne bi mogli slediti. Res je, da ste težje izsledili, toda za nekoga s pravimi tehničnimi znanji lahko obstajajo načini tega.

Vaš naslov IP ni edina stvar, ki vas prepozna v spletu. Dejansko je bilo tudi primerov, ko je bilo znano, da VPN-ji puščajo dejanske naslove IP.

Druge metode sledenja vključujejo doksiranje, uporabo zlonamerne programske opreme, navadno neprevidnost in še več.

Rekel bi, da bi ne glede na to, kako anonimni in nepregledljivi želite biti (ali kako paranoični ste) vplivali na natančno kombinacijo storitev, ki jih uporabljate skupaj.

Na primer, lahko uporabljate VPN v kombinaciji z anonimnim brskalnikom, kot je TOR, in programom Internet Security ter z uporabo možganske moči pri tem, kar počnete v spletu, zlasti v smislu izmenjave informacij..

Torej, kratek odgovor bi bil ne, niste popolnoma brez sledi.

Kako VPN-ji varujejo vaše podatke

1. Šifriranje

Ko ste povezani s storitvijo VPN, ves vaš internetni promet in komunikacija poteka skozi varen predor. To ohranja vaše podatke zasebne in varne.

Vsak VPN za to uporablja različne protokole, ki imajo različne stopnje varnosti. Tu je nekaj primerov;

 • Varnost internetnega protokola (IPSec)
  IPSec overja internetno sejo in šifrira podatke med povezavo. Ima dva načina, Transport in Tunneling, zato so podatki varni med prenosom med različnimi omrežji. IPSec lahko kombinirate z drugimi varnostnimi protokoli in tako naredite seje še varnejše.
 • Protokol za tuneliranje nivoja 2 (L2TP)
  L2TP je eden izmed drugih protokolov, ki se lahko uporablja z IPSec. Ustvari tunel med dvema točkama, ki ga IPSec obravnava šifriranje podatkov, ki se posredujejo med njimi.
 • Protokol tuneliranja od točke do točke (PPTP)
  PPTP je protokol vse v enem, ki ustvarja tunel in šifrira podatke. Zelo pogosto se uporablja in podpira, tudi v sistemih Mac in Linux.

2. Brez pravilnika o beleženju

To je nekaj, kar je treba upoštevati, saj nimajo vsi VPN-ji nobene politike beleženja. Dnevniki so zgodovinske datoteke, ki beležijo vašo zgodovino internetnega prometa. Če se dnevniki ne vodijo, jih ponudnik storitev VPN očitno ne more prodati ali izročiti nobeni vladi ali organu pregona, kajne?

Če VPN nima pravilnika o beleženju, je to pogosto jasno navedeno na njihovem spletnem mestu. Vzemimo za primer PureVPN, enega izmed mnogih, ki ne vodi dnevnikov.

vpn storitev brez beleženja

Kako uporabljati VPN?

Večina VPN-jev bo imela svoje procese, osnovna teorija pa je, da programsko opremo VPN namestite na napravo (kot so usmerjevalnik, računalnik ali pametni telefon). Konfiguracija je lahko tako preprosta, kot če vnesete uporabniško ime in geslo za VPN, ko zaženete programsko opremo, vendar obstajajo nekateri VPN-ji, ki vam ponujajo več možnosti.

To lahko vključuje izbiro varnostnega protokola, ki ga želite uporabiti, ali ročno izbiro lokacije strežnika, ki jo želite povezati.

Na katerih napravah deluje VPN?

Obstajajo tri glavne kategorije elementov, na katerih običajno lahko delujejo VPN (odvisno od ponudnika storitev): Namizni računalniki / prenosni računalniki, pametni telefoni / tablični računalniki in usmerjevalniki. Natančneje bodo delali na platformah, ki ponujajo Windows, Mac OS, iOS, Android in Linux (večina usmerjevalnikov temelji na Linuxu).

Upoštevajte, da vsi usmerjevalniki ne podpirajo uporabe VPN-jev. Če uporabljate katero izmed boljših, priljubljenih blagovnih znamk in modelov, je verjetno, da lahko uporabite VPN, vendar bi bilo bolje, da se posvetujete s proizvajalcem ali preprosto poiščete forum in vprašate. Uporabljam TP-Link Archer C7, kar drži.

stran za konfiguracijo expressvpn

* V zasebnem omrežju VPN je običajno navodilo, ki mu boste lahko sledili, da boste lahko konfigurirali več naprav

Vem, da obstajajo nekatera spletna mesta, na katerih bo rečeno, da potrebujete programsko opremo po meri, kot sta DD-WRT ali Tomato, vendar to preprosto ni res. Če pa vaš usmerjevalnik izvorno ne podpira VPN-ja, vam lahko bliskovito preusmerite na enega od teh.

Sledi še previdno opozorilo: Tudi če na svojem mobilnem telefonu uporabljate VPN, obstaja veliko mobilnih aplikacij (ki ste jih morda namestili), ki vsebujejo veliko več informacij kot vaš IP naslov. Se spomnite tistih nadomestnih dovoljenj, ki ste jih morali podeliti pri nameščanju? No, to pomeni, da lahko tudi pri VPN vaše podatke še vedno pošljete razvijalcem teh aplikacij.

Kako težka mi je uporaba?

Zelo preprosto povedano; v resnici ne. Skoraj vsi ponudniki VPN imajo obširne vadnice o nastavitvi svojih aplikacij na več naprav. Pregledala sem jih kar precej, nekateri pa so celo šli tako daleč, da sem imela korak za korakom videoposnetke o nastavitvi.

Oglejte si primer strani ExpressVPN, kako lahko nastavite.

expressvpn vpn steup z navodili

Večina ponudnikov VPN bo imela nekaj takega, ki ima izredno natančna navodila. Nekatere so v resnici tako preproste za nastavitev, da boste morali vse, kar boste morali namestiti po namestitvi aplikacije, vnesti uporabniško ime in geslo, nato izbrati strežnik in izklopiti.

Ali bo VPN upočasnil mojo internetno povezavo?

Odgovor na to bi bil morda. Zaradi narave storitve bo običajno prišlo do manjše upočasnitve. Vendar pa pri skoraj vseh uglednih storitvah VPN ta upočasnitev pogosto ne bi bila opazna.

Če pa vaš ponudnik internetnih storitev včasih zaradi kakršnega koli razloga zmanjša hitrost interneta, bi lahko uporaba VPN izboljšala vaše hitrosti. Številni ponudniki vrhunskih VPN imajo odlična omrežja, ki uporabljajo ponudnike pasovne širine ravni 1.

Praviloma bi bilo vsako zmanjšanje hitrosti nekoliko večje, kolikor dlje je strežnik, na katerega se boste povezali.

Tehnična opomba o hitrosti

Vaša strojna oprema igra ključno vlogo pri hitrosti povezave. Ko VPN šifrira vaše podatke, postopek zahteva veliko računalniške moči. Vsaka naprava ima v svojem srcu mikroprocesor, ki vpliva na hitrost naprave. Ta hitrost je ocenjena v gigahercih (GHz).

Višji kot je GHz, hitrejša je šifriranje in s tem večja hitrost povezave.

Povprečni usmerjevalnik se giblje v hitrosti procesorja od 800MHz do 1,2GHz (čeprav obstajajo modeli višjega cenovnega razreda, ki hitrosti 1,8GHz ali več). Povprečni prenosni računalnik deluje od približno 1,6GHz do 2,2GHz, medtem ko povprečni računalnik deluje med 2,6 do 3,4GHz.

Hitrost povezave VPN

Pri izvajanju storitve VPN na usmerjevalniku s procesorjem, ocenjenim na 1 GHz, se hitrost VPN linije upočasni. Glede na tehnično podporo TorGuarda, s katero sem se posvetoval, je največja hitrost, ki jo lahko dosežem z uporabo usmerjevalnika, okoli 17Mbps. Če enak VPN uporabljate na prenosnem računalniku na 1,8 GHz, boste dosegli hitrost približno 150Mbps.

Bistvo tega je, da je veliko zmogljivih delov za zmogljivost VPN-ja, zato je za uživanje največjih prednosti hitre povezave VPN sestavna tudi vaša lastna oprema..

Kako izbrati pravega ponudnika VPN?

vpn ponudniki

Na voljo je dobesedno na desetine (če štejete manj ponudnikov) storitev VPN. Nekateri od njih so glavni ponudniki VPN, ki so specializirani za to, vendar pa je danes veliko internetnih varnostnih podjetij, kot so F-Secure, Kaspersky in Avira, ki so se razvejale v igro VPN..

Torej, s čim, kako boste izbrali pravega, saj boste verjetno vsak dan bombardirali z »VPN Deals«, ko boste iskalni izraz vnesli v Google? Iskanje pravega VPN za vas, se omeji na nekaj ključnih elementov:

1. Stroški v primerjavi z varnostjo

To je starostna klavzula „ne moreš imeti vsega“. Bolj ko stane, boljša bo storitev. VEDNO ne, ampak praviloma. Večina ponudnikov VPN vam lahko zaračuna morda nekaj dolarjev na mesec, če pa ste resnično paranoični na svojo zasebnost in varnost, ali se boste resnično lahko mirno sporekli? Izberite ravnotežje, ki ustreza vašemu duhu, pri čemer boste jasno opredelili svoje glavne cilje naročanja na storitev VPN.

2. Ali vodi dnevnike?

To je zelo pomembno. Ne glede na vaš proračun ali namen, ponudnik VPN, ki vodi dnevnike, je le ogromna pločevinka črvov, ki čakajo, da se odprejo. In veste, kaj se zgodi, ko se odpre ta konzerva. Samo hranjenje hlodov zahteva le težave – ponudniki storitev so bili že večkrat znani pod pritiskom vlade. Izberite ponudnika, ki je zelo strog glede politike brez dnevnika.

3. Število in lokacija strežnikov

To je bolj uporabno za ljudi, ki uporabljajo VPN-je, ki jih obkrožajo geografske omejitve. Na primer, če želite dostopati do vsebine Netflix iz ameriške regije, boste na svojem VPN potrebovali … ameriški strežnik! Več strežniških lokacij ponudnika ima več možnosti. Večje kot je število njihovih strežnikov, večja je verjetnost, da bo vaša povezava nemotena in hitra.

4. Koliko za koliko povezav

Današnje povprečno gospodinjstvo je na naprave zmešalo. Predstavljajte si celo samo en par, ki ima vsak prenosnik, tablični računalnik in pametni telefon – to je šest naprav pod eno streho. Prepričajte se, da je število povezav ponudnika VPN, s katerimi se prijavite, primerno za vaš življenjski slog.

5. puščanje IP

To je vprašanje, ki vedno bolj izstopa v ospredju. Očitno so imeli nekateri ponudniki VPN majhne tehnične težave in resnični IP-ji njihovih kupcev so puščali, kar pomeni, da so plačali za storitev, ki ni delovala. Če želite rešiti to težavo, mnogi VPN-ji ponujajo preizkusno obdobje, na katerega se lahko prijavite. Prepričajte se, da ste v tem poskusnem obdobju dobro preverili svojo povezavo, in če vaš IP pušča, dobro veste, kaj storiti – PREKINITI.

6. Uporabniški vmesnik

Razpravljal sem o tem, ali naj dodajam ta predmet ali ne, vendar me je na koncu premagal OCD. Nekateri VPN-ji imajo tako zmešane vmesnike, da jih je preprosto AWFUL za uporabo. Samo … poglejte, preden se odpravite na triletni diskontni načrt, v redu?

Kako naj vem, ali je moj VPN dober?

Storitve VPN seveda prodajo na zasebnosti in varnosti. Torej, kako veste, ali tisti, za katerega ste se odločili, deluje tako, kot mora? Ali veste, ali je vaš IP zaščiten? Kaj pa tiste puščanje, ki ste jih slišali?

Ti pomisleki so včasih posledica tega, ker bi v nekaterih ponudnikih VPN imenoval “pokvarjene funkcije”. To pomeni, da ne delujejo po oglaševanju, kar pomeni, da je vaša identiteta lahko ogrožena.

Tukaj je nekaj preprostih tess, ki vam lahko pomagajo.

 • Obiščite IPLeak in preberite tam predstavljene informacije. Če vaš VPN deluje, kot bi moral, boste preučili podatke strežnika VPN, ne pa svojih resničnih informacij. DNSLeakTest lahko naredi tudi nekaj podobnega, če želite drugo možnost.
 • Če želite preveriti hitrost VPN-ja, obiščite SpeedTest ali TestmyNet in tam zaženite teste. Zaženete jih lahko pred in po povezavi s strežnikom VPN, da preverite razliko v hitrosti in zakasnitvi.

test hitrost vpn

* SpeedTest bo prikazal hitrost prenosa in prenosa ter latenco na najbližji strežnik.

Seveda obstajajo bolj napredni testi, ki bi jih lahko izvedli, vendar so ti malo podrobnejši.

Tudi če ste zadovoljni s storitvijo VPN, ki jo uporabljate, je občasno izvajanje testov dobra ideja, če samo želite zagotoviti svoj duševni mir.

Ali so VPN-ji zakoniti?

Nekaterim se morda zdi čudno vprašanje, saj je naokoli toliko ponudnikov VPN, vendar ne pozabite, da internet nima nobene vlade, ki bi to nadzirala. Vendar pa vas omejujejo zakoni države, v kateri prebivate, zato se prepričajte, da je VPN zakonit v vaši državi, preden kupite naročnino..

Preden se posmehnete, naj vam povem, da je tam nekaj zelo vznemirjenih držav. Vzemimo za primer Združene arabske emirate (ZAE). Če vas ujamejo, da uporabite storitev VPN v ZAE, vam lahko prisodite ogromno denarne kazni od 100 do 500 tisoč dolarjev.

Presenetljivo je, da je Kitajska pred kratkim sprejela tudi uredbo, ki dovoljuje le uporabo storitev, odobrenih s strani vlade VPN. Domnevno naj bi šlo za »urejanje VPN-jev, ki nezakonito izvajajo čezmejne operativne dejavnosti«, a kot vsi vemo, je to le še en razširitev kitajskega požarnega zidu..

In končno – če razmišljate o uporabi VPN samo zato, da bi na delovnem mestu ali v šoli obšli cenzurni požarni zid – bi vas lahko odpuščali ali izgnali (odvisno od vašega položaja). Kapish?

Zakaj so VPN-ji ponekod nezakoniti?

Res je odvisno, toda večinoma imajo države, ki prepovedujejo VPN, ponavadi strožji nadzor nad življenjem svojih državljanov. S prepovedjo VPN-jev lažje spremljajo vsa gibanja v spletu, ki jih opravljajo njihovi državljani.

Tu je nekaj glavnih razlogov;

 • Moralni razlogi (npr. Singapur)
 • Politična stabilnost (npr. Jordan, Libija)
 • Nacionalna varnost (npr. Indija, Rusija)
 • Vse zgoraj (npr. Severna Koreja, Kitajska)

Ali se lahko moja storitev VPN blokira?

Nekatere države, ki so resnično opozorjene glede svoje internetne cenzure, so v veliki meri blokirale storitve VPN. Čeprav ne morejo dešifrirati podatkov, je bilo dokazano, da blokiranje VPN v teh državah uspešno blokira dostop do VPN tako, da ustavi dostop do vrat, ki jih običajno uporabljajo običajni protokoli VPN.

Vzemimo za primer Veliki požarni zid Kitajske, ki je majhen del splošnih prizadevanj države za vzdrževanje javne varnosti s skrbnim spremljanjem informacijskih sistemov.

Ali lahko torrentim z VPN?

Skupna raba datotek ali »Torrenting« ni nezakonita, vendar je znano, da postavlja zastave, saj status datotek, ki se delijo, ni vedno znan. Skupna raba nekaterih video datotek lahko na primer krši zakon o avtorskih pravicah Digital Millennium. Nekatere programske opreme z avtorskimi pravicami so bile znane tudi po tem, da so prek Torrentinga krožile piratske različice.

Vendar pa je znano, da hudourništvo porabi tudi veliko pasovno širino, zato obstajajo nekateri ponudniki VPN, ki bodisi ne dovolijo hudourništva na svojih storitvah ali pa bodo za te scenarije veljali omejitve pasovne širine..

Če iščete storitev VPN, ki je prijazna hudournikom, se prepričajte, da je to tudi izrecno navedeno na njihovih spletnih mestih.

Tu je nekaj VPN-jev, ki so prijazne hudournikom:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Skrij.me
 • CyberGhost
 • ZasebnoVPN

Kaj je ‘kill switch’?

Večina ljudi uporablja VPN, da bi zagotovili njihovo zasebnost, kar jim je najpomembnejše. Zato so številne storitve VPN uvedle koncept ‘kill switch’. Te naj bi pomagale takoj prekiniti povezavo, če je vaša storitev do strežnika VPN iz katerega koli razloga prekinjena.

To preprečuje, da bi bil vaš dejanski IP izpostavljen, medtem ko storitev VPN ni na voljo.

Seveda, če želite, da povezava ostane vklopljena, namesto da prekinete, se lahko v mnogih primerih preprosto odločite, da izklopite stikalo za izklop.

Ali bo uporaba VPN vplivala na moje spletno igranje?

Igralci so pogosto zelo kritični do vnašanja novih elementov v svoja omrežja, saj se vedno bojijo, da bi dodatek morda povzročil dodatne zamude. Latency je morilec spletnih iger, in osebno sem videl, da igralci kričijo na monitorje, ko se soočajo z nenavadno dolgim ​​časom pinga.

Nekateri gledajo na VPN kritično, saj se sprašujejo, kako je, če dodajanje dodatne plasti med njimi in strežnikom iger morda zmanjša njihovo zamudo. Ne pozabite, da lahko izberete, s katerim strežnikom v svojem VPN-ju se želite povezati.

Če se povežete z lokacijo strežnika, ki je najbližje vašemu igralnemu strežniku, je verjetno, da boste videli izboljšane čase pinga.

Poleg tega več lokacij strežnikov pomeni tudi, da boste lahko igrali strežnike za igre iz držav / regij, ki jih običajno ne bi mogli.

Ali lahko uporabim brezplačen VPN?

Tukaj je kar nekaj brezplačnih za uporabo storitev VPN, nekatere med njimi vodijo verodostojna podjetja za varovanje interneta, kot je Kaspersky. Vendar pa pri obravnavi teh pogosto obstajajo majhna tehnična vprašanja.

 1. Veliko brezplačnih VPN-jev ponuja omejeno pasovno širino
 2. Običajno so na voljo zelo omejene lokacije in / ali strežniki
 3. Varnost vaših podatkov je lahko vprašljiva
 4. Kakovost storitve je lahko vprašljiva
 5. Običajno obstajajo omejitve

Upoštevajte to:

Brezplačni ponudniki storitev morajo zaslužiti nekdo od nekje, ta podjetja pa obdelujejo vaše podatke.

Koliko bi stala storitev VPN?

Brez brezplačnih ponudnikov storitev VPN lahko verjetno pričakujete, da boste plačali kjer koli od 2 do 10 USD na mesec, odvisno od različnih dejavnikov. Funkcije načrta in obdobja plačil pogosto upoštevajo ceno. Daljše obdobje, kot ste se odločili za plačilo vnaprej, ponavadi bo nižja cena.

Vzemite primer NordVPN, ki cene glede na to, kako dolgo se odločite. Z mesečnim plačevanjem cena znaša 11,95 dolarja, če pa plačujete letno, cena pade na 5,74 dolarja na mesec. Odločitev za triletni načrt pade na samo 2,75 dolarja na mesec, kar je odlična cena.

nordvpn cena

Odtehtajte prednosti, če ste dve ali tri leta vezani na storitev v primerjavi s prihrankom, ki ga boste pridobili v primerjavi z mesečnim plačevanjem. Točno v tem trenutku je sladka točka odvisna od posameznih želja.

Ali lahko plačam brez kreditne kartice?

Kreditne kartice nam olajšajo digitalno življenje, saj so zanesljivo sredstvo za plačilo prodajalcem. Kadar pa gre za storitve VPN, se morda zdi nekoliko nenavadno plačati za anonimnost z uporabo metode, ki se zagotovo identificira.

Na srečo so nekateri ponudniki storitev kot plačilo začeli sprejemati Bitcoin ali druge kripto valute. Če želite vedeti, ali ponudnik storitev, za katerega ste se odločili, sprejema Bitcoin, preverite znak Bitcoin na strani s sprejetimi plačilnimi sredstvi na spletnem mestu VPN.

več možnosti plačila

Če se odločite za način plačila Bitcoin, ni samodejnega podaljšanja in morali boste skozi postopek plačila vsakič, ko obnovite storitev.

Za konec: Ali naj ga resnično dobim?

Današnji digitalni svet je poln nevarnosti. Med vlado, ki se vsiljuje hekerjem in prevarantom, bi moralo biti skrivanje vaše digitalne dejavnosti pravilo in ne upoštevanje. To še posebej velja za javna omrežja – na primer omrežje GSM ali LTE vašega ponudnika mobilnih storitev – zato bodite pametni in uporabite VPN.

Naj z vami delim zelo preprost scenarij iz osebne izkušnje, ki sem jo imel pred nakupom v zgodbi o VPN. Po neki prireditvi sem sedel v kavarni s to mlado damo in sva govorila o spletni varnosti. Presenetila me je, ko je omenila, da uporablja VPN celo na svojem mobilnem telefonu, zato sem jo vprašal, ali je njena varnost resnično ogrožena.

Pokazala mi je aplikacijo na svojem telefonu, ki je prikazala dnevnik več kot 30 poskusov prisluškovanja samo tisti dan in pojasnila, da se je število povečalo ali zmanjšalo, odvisno od tega, kje je. Zdaj je to naravnost zastrašujoče.

Če nameravate na seznam varnostnih orodij dodati VPN, toplo priporočam, da to storite. Če NE, vseeno priporočam, da to storite. Kot je pokazal nedavni napad na Krack, je storitev VPN danes nujna. Bodite varni in ne obžalujte.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map