ProtonVPN

Contents

ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

ProtonVPN telah lama wujud dan syarikat itu juga mempunyai perkhidmatan e-mel yang selamat. Kualiti dan ciri yang anda dapati di sini adalah beg campuran, yang tidak semuanya buruk – pastikan bahawa ia dapat melakukan apa yang anda mahukan sebelum anda mendaftar untuk rancangan jangka panjang. Ketahui lebih lanjut.

Ulasan ProtonVPN: 9 Kelebihan & 6 Kekurangan ProtonVPN

ProtonVPN bukan penyedia Rangkaian Peribadi Maya (VPN) yang paling mantap di sekitar dan, sebenarnya, mula menyediakan perkhidmatan e-mel yang selamat pada tahun 2014.

Beribu pejabat di Geneva, Switzerland, mereka memberikan jaminan kepada pengguna sebagian dengan bergantung pada peraturan privasi yang ketat dari negara tuan rumah mereka.

Apa yang Kami Suka Tentang ProtonVPN

1. Berpusat di Switzerland

Switzerland adalah rumah Alpen, coklat susu hebat, Pisau Tentera Swiss yang terkenal, dan banyak lagi perkara. Namun, ia juga terkenal dengan keganasan yang ganas yang melindungi privasi. Hak untuk privasi dijamin di bawah Perlembagaan Persekutuan Swiss (Artikel 13):

“Setiap orang memiliki hak untuk privasi dalam kehidupan pribadi dan keluarga dan di rumah mereka, dan berkaitan dengan surat dan telekomunikasi mereka.”

Ini menjadikannya lokasi yang ideal untuk sebuah syarikat yang mengkhususkan diri dalam privasi dan keselamatan untuk mendirikan markas mereka. ProtonVPN adalah salah satu syarikat tersebut, dengan pangkalan operasi mereka aman di Geneva.

2. Penyulitan yang kuat & Protokol

Penyulitan adalah salah satu keistimewaan penyedia perkhidmatan VPN kerana keseluruhan kehadirannya berkisar pada premis privasi dan keselamatan. Terdapat pelbagai protokol dan tahap enkripsi yang dapat mereka tawarkan. Beberapa penyedia perkhidmatan VPN membolehkan pengguna memilih tahap enkripsi yang mereka mahukan, tetapi ProtonVPN telah memutuskan untuk memilih keseluruhan dan hanya memilih yang terbaik.

Ia hanya menawarkan protokol terbaik yang tersedia untuk peranti yang anda gunakan. Sebagai contoh, aplikasi Windows mereka hanya menyokong OpenVPN (baik TCP dan UDP), sementara anda hanya boleh menggunakan IKEv2 untuk peranti mudah alih. Penyulitan juga ditetapkan pada tahap tertinggi – AES-256.

Pertukaran kunci dilakukan dengan RSA 4096-bit sementara pengesahan mesej dilakukan melalui HMAC dengan SHA384. Ini seaman yang anda dapat untuk penggunaan peribadi.

Sebagai perhatian, tetapan ini, walaupun optimum untuk keselamatan, mungkin bukan yang terbaik untuk semua orang. Orang yang berbeza menggunakan VPN untuk tujuan yang berbeza dan protokol / enkripsi adalah salah satu cara yang dapat digunakan untuk memodulasi prestasi dalam beberapa cara.

Sebagai contoh, jika saya hanya ingin menggunakan VPN untuk melewati kunci geo pada kandungan, saya mungkin ingin pilihan untuk mengurangkan penyulitan untuk memaksimumkan kelajuan sambungan yang saya dapat.

3. Tiada Kebocoran, Tanpa Log

Sebahagian daripada ujian saya selalu merangkumi ujian kebocoran asas yang merangkumi kebocoran DNS dan kebocoran WebRTC. ProtonVPN seaman yang mereka katakan dan tidak ada kebocoran semasa proses penilaian saya. Syarikat ini juga mempunyai polisi tanpa log yang ketat.

Walaupun banyak penyedia VPN menyatakan hal ini, ProtonVPN telah melangkah lebih jauh dan membuat Laporan Transparansi di mana ia menyenaraikan permintaan maklumat yang telah diterima dari pihak berkuasa dan tindakan apa yang telah diambilnya mengenai permintaan tersebut.

Walaupun maklumat di sana cukup rendah dan tidak banyak memberitahu kami, ini adalah kemajuan positif. Bagaimanapun, syarikat perlu mengimbangi garis halus, terutama syarikat VPN dalam hal undang-undang.

4. Pelayan Teras Selamat

protonvpn pelindung teras pelbagai pelayan

Konsep ‘Secure Core’ oleh ProtonVPN sebenarnya adalah sebilangan besar penyedia VPN yang disebut sebagai ‘multi-hop solution’.

Ini bermaksud bahawa sambungan anda diarahkan melalui rangkaian pelayan VPN untuk potensi privasi tambahan. Bagi ProtonVPN, ‘Secure Core’ mereka terdiri daripada pelayan di tiga negara – Switzerland, Iceland, dan Sweden.

  Ulasan Perisian Patriot - 9 Kelebihan & 4 Kekurangan Gaji Perisian Patriot

Sekiranya anda mengaktifkan pilihan ‘Secure Core’ di klien VPN anda, maka sambungan anda akan diarahkan melalui salah satu dari tiga negara ini sebelum menuju ke negara yang telah anda pilih sebagai lokasi pelayan VPN anda.

5. Kelajuan yang boleh diterima

Kelajuan adalah salah satu masalah yang paling sensitif ketika datang ke perkhidmatan VPN dan selalu ada pertengkaran yang berterusan antara pelanggan dan penyedia perkhidmatan. Pelanggan biasanya mengadu tentang ‘kelajuan perlahan’ sementara penyedia perkhidmatan berusaha untuk menjelaskan bahawa kelajuan bergantung pada begitu banyak faktor.

Untuk tujuan ujian, saya perlu menjelaskan beberapa perkara sebelum anda hanya mengambil keputusan saya pada nilai muka. Yang pertama ialah peranti itu penting – penyulitan memerlukan kuasa pemprosesan dan kemampuan peranti anda mungkin menjadi faktor.

Yang kedua adalah jarak dari pelayan VPN yang dipilih – semakin jauh pelayan yang telah anda pilih, semakin lambat sambungan anda mungkin (dari segi latensi). Oleh itu, saya menjalankan ujian ini pada PC desktop dari lokasi fizikal di Malaysia.

Kelajuan asas sambungan Internet saya (secara teorinya) adalah 500Mbs, tetapi pada masa ujian, saya hanya mampu mencapai sedikit kurang daripada 300Mbps:

ujian kelajuan protonvpn malaysia

Hasil ujian kelajuan asas dari Malaysia.

Dengan ini, mari kita lihat bagaimana prestasi ProtonVPN semasa menyambung ke pelbagai pelayan lain di lokasi strategik di seluruh dunia:

ujian kelajuan protonvpn australia

Hasil ujian kelajuan yang menghubungkan ke Australia.

ujian kelajuan protonvpn singapura

Hasil ujian kelajuan yang menghubungkan ke Singapura.

ujian kelajuan protonvpn UK London

Hasil ujian kelajuan yang menghubungkan ke London.

ujian kelajuan protonvpn AS

Hasil ujian kelajuan yang menghubungkan ke AS.

protonvpn kelajuan teras selamat AS

Hasil ujian kelajuan yang menghubungkan ke AS menggunakan Secure Core (Iceland).

Seperti yang anda lihat, kelajuan yang ditawarkan oleh ProtonVPN adalah sebahagian besarnya layak. Sebilangan besar kelajuan ini cukup untuk hampir semua perkara, malah mengalirkan video 4k berkualiti tinggi jika perlu. Satu-satunya masa yang mungkin anda perhatikan berada di VPN adalah jika anda cuba memuat turun fail besar – yang mungkin memerlukan sedikit lebih banyak masa.

Pada hasil ujian akhir, semasa menggunakan pelayan Secure Core mereka di Iceland, terdapat penurunan ketara dalam latensi dan juga kelajuan, yang diharapkan. Walaupun begitu pada tahap ini, pengalaman menyemak imbas tidak terlalu buruk. Ini hanyalah harga yang harus anda bayar untuk menjaga privasi anda di Internet.

6. Hadir di 41 Negara

Seperti kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN yang baik, ProtonVPN memiliki kehadiran yang baik di seluruh dunia – di 41 negara, di mana mereka mengekalkan lebih dari 500 pelayan. Walaupun bukan bilangan negara dan pelayan terbesar di dunia, ia masih merupakan bilangan yang layak.

Infrastruktur (kedua-dua perkakasan dan lebar jalur) berharga bom dan sebagai pengguna, saya sangat ragu-ragu dengan penyedia perkhidmatan yang mengaku menawarkan sejumlah besar pelayan untuk harga terendah. Ada yang boleh melakukannya, tetapi tidak banyak.

7. Strim Netflix & BBC iPlayer

Secara peribadi, salah satu sebab utama saya menggunakan VPN adalah kerana saya ingin mengakses kandungan wilayah Netflix AS. Ini adalah faktor yang penting bagi saya. Menjalankan ProtonVPN saya dapat menstrimkan kandungan Netflix AS dengan lancar pada kebanyakan masa, jadi saya akan memberikan mereka ini.

Perlu diingat bahawa terdapat beberapa kes pelayan ProtonVPN tidak dapat menyambung ke Netflix. Saya belum dapat menguji semua pelayan 500-ganjil, tetapi yang saya kerjakan dengan baik setakat ini.

Begitu juga, bagi mereka yang ingin menonton iPlayer BBC boleh yakin bahawa ia berfungsi dengan baik.

  Bagaimana menggunakan VyprVPN dengan selamat untuk torrents / p2p?

8. Menyokong Penyemak Imbas Tor & P2P

Untuk ultra-paranoid, jika anda tidak berpuas hati dengan keselamatan sambungan anda hanya dengan perkhidmatan VPN, maka anda akan gembira untuk mengetahui bahawa Penyemak Imbas juga berfungsi dengannya.

Tetapi, perhatikan bahawa tidak semua pelayan ProtonVPN menyokong Tor (Klik di sini untuk senarai pelayan mereka dan apa yang mereka izinkan).

P2P juga tersedia, tetapi hanya terhad kepada pelayan tertentu sahaja.

9. Pembolehubah Harga

BasicPlusVisionary
Harga / bln $ 4 $ 8 $ 24
Bilangan Peranti2510
Teras SelamatNoYa

Salah satu perkara yang lebih baik mengenai ProtonVPN ialah memberikan pilihan kepada pelanggannya mengenai apa yang mereka mahu bayar. Sebilangan pengguna mahukan tahap perkhidmatan asas dengan harga yang lebih baik dan anda boleh mendapatkannya dengan ProtonVPN. Sebenarnya, mereka mempunyai rancangan percuma juga.

Pelan percuma sangat terhad di kedua-dua kelajuan dan lokasi pelayan, tetapi ia tidak membebankan pengguna dengan lebar jalur yang terhad. Anda juga boleh memilih tahap rancangan lain yang membuka akses ke lebih banyak pelayan, jumlah peranti yang disokong, dan ciri tambahan.

Sejauh VPN pergi, saya akan mengatakan bahawa rancangan peringkat rendah mereka melayani segmen pelanggan yang tidak banyak penyedia perkhidmatan bersedia memenuhi. Pelan peringkat mereka yang lebih tinggi lebih sesuai dengan piawaian industri tetapi boleh dianggap mahal jika dibandingkan dengan beberapa penyedia utama seperti Surfshark dan NordVPN.

Perkara yang Kami Tidak Suka Tentang ProtonVPN

1. Pelayan Wilayah Asia Terhad

Walaupun pelayan ProtonVPN menjangkau 41 negara, saya perhatikan bahawa hanya sebilangan kecil yang melayani wilayah Asia. Anda mendapat beberapa lokasi utama seperti Singapura dan Hong Kong, tetapi bagi mereka yang memerlukan sokongan peringkat negara di rantau ini, anda pasti kecewa.

Walaupun ini mungkin dapat diterima untuk penggunaan umum, pelanggan yang mungkin mempunyai keperluan khusus seperti sambungan tempatan untuk tujuan perniagaan atau sebaliknya akan merasa tidak beruntung.

2. Terkena Blok VPN

Semasa melakukan ujian, saya mendapati bahawa ProtonVPN cenderung disekat oleh lebih banyak laman web daripada kebanyakan VPN yang pernah saya cuba. Ini mengambil bentuk sama ada pelayan yang mengenali sambungan VPN atau menyekatnya secara langsung ke beberapa yang akhirnya akan mengalami kesalahan rawak seperti penyelewengan CSS.

Malangnya, masalah yang saya hadapi tidak dapat diselesaikan walaupun menghubungi sokongan pelanggan mereka.

Walaupun saya menyedari bahawa hampir mustahil penyedia perkhidmatan VPN dapat bekerja pada kadar kejayaan 100%, masalah yang timbul dengan ProtonVPN dapat dilihat – lebih-lebih lagi daripada kebanyakan orang lain yang saya gunakan setakat ini.

3. Cenderung Gimmicky Sedikit

Setiap syarikat menggunakan beberapa bentuk strategi pemasaran, tetapi alasan saya hanya perlu menambahkan ini sebagai kelemahan kepada ProtonVPN adalah kerana gimik pemasaran mereka dapat mempengaruhi calon pelanggan secara negatif dalam beberapa cara.

Contohnya, contoh pelayan ‘Secure Core’ mereka yang mereka gunakan sebagai titik penjualan utama untuk mempromosikan perkhidmatan mereka. Inti terdiri daripada Switzerland, Iceland, dan Sweden, tetapi Sweden sebenarnya adalah anggota komuniti lima mata.

Itu membuat saya merasa sedikit tidak selesa dan akan membawa kita kembali bergantung pada kata ProtonVPN bahawa mereka tidak menyimpan log dan mereka telah mengkonfigurasi semua pelayan mereka dengan betul untuk memastikan bahawa.

Tempat jualan lain seperti pelayannya berada di pemasangan tentera bawah tanah sebelumnya, walaupun menarik, tidak banyak mempengaruhi privasi anda.

4. Ketersediaan P2P Terhad

Sebagai peminat P2P yang besar, saya sangat kecewa apabila mendapati bahawa dari semua pelayan yang dimiliki oleh ProtonVPN, ia hanya menyokong penyaluran keluar dari sebilangan kecil negara; Switzerland, Sweden, Singapura, dan Belanda. Ini bermaksud bahawa jika anda ingin menonton Netflix US dan torrent pada masa yang sama anda tidak bernasib baik.

  Ulasan Gusto - 11 Kelebihan & 3 Kekurangan Gusto Payroll

Satu-satunya pilihan anda ialah menggunakan split tunneling dan mengecualikan klien torrent anda dari perkhidmatan VPN. Itu mungkin bukan penyelesaian yang layak untuk pengguna di beberapa negara dengan undang-undang hak cipta yang sangat menindas.

5. Hanya Sokongan E-mel

Ketika saya menghadapi kesukaran untuk menjangkau laman web, saya ingin meminta pertolongan, hanya untuk mengetahui bahawa ProtonVPN tidak mempunyai sokongan langsung. Jalan sokongan utama anda adalah melalui e-mel – dan mereka memerlukan sedikit masa untuk bertindak balas.

Mereka mengambil masa 24 jam untuk menjawab e-mel awal saya (tidak termasuk jawapan automatik) dan setelah itu, setiap pertukaran memerlukan sekitar setengah hari atau lebih untuk mendapatkan balasan. Jeda masa bukanlah masalah paling besar, namun jawapannya adalah.

Tema asas yang saya dapat dari jawapan adalah: “kami mempunyai banyak pelayan, jika seseorang tidak melakukan apa yang anda mahukan, cubalah semuanya satu demi satu sehingga anda beruntung.” Anda boleh tahu bahawa tekanan darah saya meningkat beberapa mata.

6. Boleh Sukar Mengkonfigurasi

Sebilangan besar VPN hari ini mencuba dan mempermudah anda menggunakan perisian mereka mungkin. Seperti itu, sifat VPN menjadikannya halangan besar bagi mereka yang tidak cenderung secara teknikal.

Sebahagian besarnya, ProtonVPN mempunyai antara muka pengguna aplikasi Windows yang sangat rapi. Sebenarnya, saya suka peta dunia neon hijau sekolah lama yang sejuk itu.

Namun, ketika membelah terowong, sesuatu yang aneh sedang berlaku. Split tunneling adalah pilihan yang banyak disediakan oleh penyedia yang membolehkan anda mengecualikan aplikasi tertentu atau bahkan laman web dari terowong VPN. Untuk melakukan ini, biasanya dengan menambahkan aplikasi atau URL laman web.

terowong perpecahan protonvpn

Tambahkan alamat IPv4? Mengapa tidak hanya menerima nama domain?

Atas sebab yang tidak diketahui, untuk mengecualikan laman web dari aplikasi ProtonVPN, anda mesti mencari alamat IP laman web tersebut. Sebagai contoh ini, katakan anda ingin mengecualikan google.com dari terowong VPN. Daripada memasukkan nama domain itu, anda perlu mencari alamat IP Google (yang 172.217.3.100).

Sejujurnya, ini menimbulkan kemalasan bagi saya dalam pembangunan dan untuk syarikat yang telah bertahun-tahun menjalankan perniagaan, tidak dapat dimaafkan.

Kesimpulan: Adakah ProtonVPN Sepadan dengan Harganya?

Seperti yang anda lihat, terdapat hampir sama argumen untuk dan menentang ProtonVPN yang boleh saya fikirkan. Walau bagaimanapun, pada akhirnya, banyak yang akan bergantung kepada apa yang anda gunakan perkhidmatan ini. Contohnya, jika anda hanya berminat untuk mengamankan sambungan anda, menyambung ke pelayan VPN yang berdekatan dan melupakan perkara lain – ProtonVPN kemungkinan akan baik untuk anda.

Sekiranya anda memerlukan penyelesaian yang sangat fleksibel yang membolehkan anda melakukan banyak perkara sekaligus (melayari, torrent, aliran, dll.) Maka anda mungkin perlu mencari penyedia alternatif. Pada intinya, ProtonVPN baik-baik saja tetapi harga yang dikenakannya untuk pengguna untuk rancangan Plus (untuk akses ke Secure Core dan lebih banyak pelayan) – $ 8 sebulan, agak curam.

Pemula untuk VPN dan pengguna ringan semestinya baik-baik saja, terutamanya pengguna kelas ringan yang boleh hidup dengan rancangan Percuma atau Asas mereka.

Ciri-ciri utama

  • ✓ Tanpa Pembalakan
  • ✓ Bunuh Suis
  • ✓ Pelayan Teras Selamat
  • ✓ P2P & Sokongan Netflix

Disyorkan untuk

  • • Keselamatan kedudukan tertinggi
  • • Pengguna Pelbagai Platform
  • • AS- & Pengguna Berasaskan EU

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me