Sekiranya anda berfikir untuk memulakan perniagaan dalam talian, anda telah memasuki laman web yang betul. Di sini, kami akan melalui semua amalan terbaik untuk memastikan perniagaan dalam talian anda terus berjalan, langkah-langkah yang perlu anda lakukan untuk melegitimasi perniagaan anda, dan mungkin melancarkan beberapa idea perniagaan untuk anda semasa kami menggunakannya.

Contents

Menggunakan Internet untuk menjalankan perniagaan anda

Penciptaan laman web seluruh dunia adalah salah satu perkara terbaik yang pernah berlaku kepada kita. Ini telah mengubah cara hidup kita, dari cara kita berkeliling (Peta Google vs peta tradisional + meminta petunjuk) hingga bagaimana kita mendapatkan cadangan (ulasan dalam talian vs mulut ke mulut). Ini juga menjadikan menjalankan perniagaan dalam talian lebih mudah daripada sebelumnya.

Dengan adanya jalur lebar berkelajuan tinggi di kebanyakan tempat di seluruh dunia, kami bebas mengendalikan perniagaan kami dari keselesaan kediaman kami, atau walaupun menghirup mai-tais di beberapa surga tropika (asalkan WiFi tersedia tentu saja).

Salah satu perkara yang paling indah mengenai perniagaan dalam talian adalah bahawa pasaran anda tidak terhad hanya di negara anda. Impian besar. Dengan kekuatan internet, anda dapat menjual produk anda ke peringkat global!

Mengapa kebanyakan perniagaan dalam talian naik perut

Perkara tidak semudah yang disangka. Walaupun dengan kemudahan dan faedah yang disediakan internet dalam kehidupan kita, anda akan dapati bahawa banyak orang masih tidak berjaya membina perniagaan mereka secara digital. Ini kerana kebanyakan orang tidak tahu membuat, memasarkan, dan menjual produk mereka di ruang digital.

Menyiapkan platform e-dagang untuk produk terbaru anda tanpa rancangan dan hanya berharap untuk menjualnya seperti membeli tiket sehala di kereta api seterusnya hingga gagal.

Amalan dan petua terbaik untuk perniagaan dalam talian

Dengan artikel ini, kami akan menyelesaikan beberapa perkara yang perlu anda lakukan untuk memastikan kejayaan perniagaan dalam talian anda. Siapa tahu? Dengan ketekunan yang cukup dan sedikit keberuntungan, anda mungkin akan menjadikannya besar dan menjadikan perniagaan anda sebagai permulaan unicorn yang hebat seterusnya!

Tidak kira sama ada anda doktor haiwan industri atau pengusaha muda, bermata cerah, kami yakin bahawa anda akan mendapat petua berikut yang sangat berguna sehingga tandakan halaman ini untuk memudahkan rujukan di masa hadapan.

Sekiranya anda mahukan lebih banyak kemas kini dan peretasan perniagaan kecil, langganlah juga buletin kami.

Baiklah, promosi diri yang cukup memalukan, mari kita teruskan artikel ini!

Cara Memulakan Perniagaan Dalam Talian

Langkah 1: Berikan Penyelesaian Untuk Masalah Yang Ada

Masalah adalah peluang. Sebilangan masalah boleh menjadi penghalang kepada seseorang, sementara yang lain boleh menjadi sangat memburukkan. Dengan mengenal pasti masalah dan membuat produk / perkhidmatan yang menyelesaikan masalah tersebut, anda membuat penyelesaian yang sudah diperlukan oleh pasaran. Ini adalah cara yang pasti untuk meningkatkan peluang anda membuat perniagaan yang berjaya.

Walaupun anda tidak berniaga untuk menyelesaikan masalah, perniagaan anda akan mendapat banyak manfaat hanya dengan mengenal pasti masalah pelanggan anda. Anda boleh menyelesaikan masalah yang tidak anda ketahui, oleh itu menggalakkan lawatan berulang dari pelanggan anda.

Anda boleh melakukannya dengan:

 • Mengunjungi forum yang berkaitan dengan produk / perkhidmatan anda.
  Dengan membaca tentang apa yang dikeluhkan orang atau tidak senang, anda mendapat pandangan berharga mengenai masalah mereka dan apa yang mereka cuba capai. Beberapa forum yang lebih popular yang boleh anda lawati adalah reddit dan Bizwarriors. Sebagai alternatif, gunakan Facebook dan sertai kumpulan yang berkaitan dengan niche anda! Anda akan mendapat banyak pandangan dari sana.
 • Melawat Quora
  Quora boleh menjadi aset berharga bagi anda untuk mengumpulkan maklumat. Ia mempunyai lebih dari 200 juta pengguna unik bulanan, semuanya mencari jalan keluar untuk masalah mereka.
 • Melakukan penyelidikan kata kunci
  Penyelidikan kata kunci membantu anda mencari kata kunci yang dicari oleh pengguna. Cari beberapa kata kunci yang dicari orang tetapi tidak mempunyai banyak persaingan. Ini menunjukkan penyelesaian yang diinginkan orang.
 • Lihat pertandingan
  Lawati laman web pesaing anda untuk melihat apa yang mereka lakukan dengan betul. Anda dapat melihat jenis penyelesaian yang mereka berikan di pasaran, dan kemudian anda dapat “berinovasi” dari sana. (Asal anda tahu, ketika saya mengatakan “berinovasi”, maksud saya menyalin dan memperbaiki.)

Langkah 2: Tulis Untuk Dijual

Menulis salinan yang baik adalah salah satu kaedah yang paling berkesan untuk meningkatkan penjualan anda. Pelajari teknik penulisan salinan asas atau dapatkan penyusun iklan yang baik (ingatlah bahawa penulis yang baik tidak membuat penyusun yang baik. Mereka adalah kemahiran yang sama sekali berbeza).

Penyusun iklan yang baik akan mengetahui di mana meletakkan butang ajakan bertindak yang baik. Mereka akan mengetahui cara menulis tajuk utama menarik yang cukup pendek namun cukup kuat untuk menarik perhatian penonton, membimbing mereka selangkah demi selangkah ke halaman checkout. Mereka akan melakukan penjualan silang secara mahir setelah pelanggan membayar dan membuat mereka merasa senang mengenainya.

Berikut adalah beberapa petunjuk untuk anda menulis salinan yang menarik:

 • Pastikan tajuk utama anda pendek dan manis.
 • Tulis untuk kumpulan digital. Mereka mempunyai jangkauan perhatian yang sangat pendek.
 • Jangan gunakan perkataan atau bahasa yang rumit.
 • Tulis untuk tujuan.
 • Gunakan perjalanan pembeli. Ia terbukti berfungsi dengan alasan tertentu!

Sekiranya anda ingin mengetahui lebih lanjut, baca artikel mendalam kami mengenai cara menulis kandungan laman web.

Langkah 3: Buat Laman web yang Menarik Premium

Apabila seseorang melihat laman web perniagaan kecil anda, anda mempunyai masa kurang dari 5 saat untuk memberikan kesan yang baik. Laman web yang kelihatan amatir tidak betul-betul memberi keyakinan kepada orang lain, dan setelah mereka mengucapkan selamat tinggal, mereka biasanya mengucapkan selamat tinggal selamanya.

Perhatikan Antaramuka Pengguna (UI) dan Pengalaman Pengguna (UX).

 • Adakah antara muka pengguna anda mudah dilayari?
 • Adakah halaman anda bertindak balas dengan cukup pantas?
 • Adakah salinannya sukar dibaca pada latar belakang itu?
 • Apa cadangan nilai anda?
 • Adakah melalui laman web ini memberi pengalaman yang menyenangkan kepada pelanggan anda?
 • Adakah membeli barang dari laman web anda sebenarnya mudah?

Fikirkan laman web anda sebagai kedai fizikal. Anda tidak mahu membeli dari kedai yang nampaknya merupakan tempat depan untuk tawaran dadah di kawasan belakang. Lihat artikel ini untuk merancang kedai yang membuat pelanggan anda merasa seperti menjatuhkan sedikit adunan.

Langkah 4: Jadikan Diri Anda Sebagai Pakar di Bidang Anda

Petua ini digunakan untuk perniagaan dalam talian dan luar talian. Perhatikan bagaimana ketika anda keluar membeli sesuatu, anda cenderung melakukan pembelian dari jurujual yang paling berpengetahuan?

Konsep yang sama berlaku untuk perniagaan dalam talian.

Apabila anda terdengar berpengetahuan, yakin, dan berwibawa, orang cenderung mempercayai anda dan akan membeli apa sahaja yang anda cadangkan.

Anda bahkan tidak perlu mengetahui semua yang ada mengenai produk anda, anda hanya perlu mengetahui lebih banyak daripada pelanggan anda dan bagaimana mereka boleh memanfaatkannya. Beri mereka kandungan berharga dan tulis petua secara percuma (seperti artikel ini). Pastikan anda selalu membuat pautan kembali ke laman web anda, supaya orang yang membaca karya anda tahu dari mana asalnya.

Anda juga boleh:

 • Tulis artikel (berdasarkan penyelidikan kata kunci).
 • Buat video (jika menulis bukan untuk anda).
 • Jawab soalan di Quora.
 • Tulis untuk Medium.
 • Ikut serta dalam forum yang berkaitan.

Langkah 5: Manfaatkan Pemasaran E-mel

Jangan memandang rendah kekuatan pemasaran e-mel. Apabila seseorang memberi anda alamat e-mel mereka, pada dasarnya mereka memberi anda talian komunikasi langsung.

Anda tidak perlu risau tentang pengiklanan, tidak perlu peduli jika mesej anda tersesat di lautan iklan media sosial.

Apabila pelanggan memberi anda alamat e-mel mereka, ini bermaksud bahawa anda telah menawarkan sesuatu yang mereka anggap berharga kepada mereka, dan mempercayai anda. Ini menjadikannya lebih mudah untuk memasarkan produk baru kepada mereka!

Oleh itu, buatlah senarai pilihan ke buletin anda di laman web anda. Anda hanya mendapat segalanya dengan memanfaatkan pemasaran e-mel!

Sekiranya anda memerlukan lebih banyak petua pemasaran e-mel, perhatikan artikel-artikel ini. Ikuti mereka secara beragama dan anda akan menjadi pakar dalam pemasaran e-mel dalam masa yang singkat!

Langkah 6: Jualan Kepada Pelanggan Anda Yang Ada

Mendapatkan penjualan pertama dari pelawat anda mungkin merupakan bahagian yang paling sukar dalam proses penjualan. Setelah anda memberi mereka alasan yang kuat untuk awalnya berpisah dengan wang mereka, 36% dari mereka akan bersedia membeli produk dari anda lagi.

Cadangkan produk atau perkhidmatan yang akan melengkapkan pembelian awal mereka. Buat program kesetiaan atau kod diskaun yang boleh ditebus dengan pembelian seterusnya. Tawarkan tawaran “Terima Kasih” untuk mereka semasa daftar keluar.

Beri mereka hadiah sepanjang hayat, dan mereka akan menjadi pelanggan seumur hidup anda.

Bercakap mengenai ganjaran, berikut adalah sedikit perkara untuk membantu anda menjual.

BONUS: Idea Perniagaan Dalam Talian Mesra Newbie

Di sini, kami akan menyenaraikan beberapa idea perniagaan yang dapat kami usahakan dengan usaha yang minimum.

1. Mulakan laman web pemasaran gabungan

Tidakkah anda menjangkiti pemasaran afiliasi – menurut Awin.com, ia diramalkan akan menjadi industri 6.8 bilion dolar pada tahun 2023, dengan pertumbuhan 10% tahun ke tahun.

Lakukan penyelidikan anda dengan mengunjungi forum di tempat anda, periksa masalah pengguna mengenai quora dan reddit, semasa melakukan penyelidikan kata kunci. Ingat, anda ingin memberikan penyelesaian untuk masalah yang ada.

Setelah anda menentukan masalah yang akan anda selesaikan, inilah masanya untuk membuat kandungan. Tulis panduan. Berikan maklumat berharga, beri alasan kepada orang ramai untuk mengunjungi laman web anda. Tulis untuk menjual, dan memanfaatkan perjalanan pembeli.

Nota

Anda ingin mendaftarkan diri anda sebagai penerbit di rangkaian gabungan seperti Shareasale. Cari produk atau jenama berkualiti yang anda mahu mengaitkan jenama anda.

Semasa membuat kandungan, anda juga perlu membuat laman web anda. Pertimbangkan reka bentuk UI dan UX, dan buat laman web profesional yang cukup mudah untuk dilayari.

Anda juga perlu memasarkan laman web pemasaran afiliasi anda atau tidak ada yang akan mengetahui bahawa ia ada. Tulis artikel atau blog tetamu untuk laman web lain supaya anda dapat membuat pautan balik kepada diri anda sendiri. Ikuti forum dan jawab soalan di Quora. Bangunkan diri anda sebagai pakar dalam bidang anda.

Anda juga harus membuat halaman “daftar” untuk buletin anda, untuk tujuan pemasaran e-mel. Orang yang memberikan alamat e-mel anda memberi anda kebenaran untuk menghubungi mereka secara langsung, jadi pastikan untuk memanfaatkan pemasaran e-mel untuk menarik mereka kembali ke laman web anda!

Jangan lupa bahawa penjualan adalah kunci untuk memastikan perniagaan dalam talian anda sentiasa gelap. Masukkan kandungan anda dengan pautan dalaman yang saling berkaitan, untuk meningkatkan masa yang dihabiskan orang di laman web anda. Semakin banyak masa yang dihabiskan di laman web anda, semakin besar kemungkinan anda akan membuat penjualan.

Anda juga boleh mencuba penjanaan utama. Ini pada dasarnya sama dengan pemasaran gabungan, kecuali anda akan mengumpulkan petunjuk untuk jenama. Sasarkan niche seperti syarikat kad kredit, perbankan, fintech, dan hubungi jenama yang terlibat untuk membincangkan model bayar per pendaftaran.

Sekarang ada banyak perkara yang perlu diingat jika anda mahu laman web anda berjaya, tetapi satu perkara yang tidak dapat saya katakan adalah cukup – pastikan hosting web anda CEPAT, atau anda tidak akan mendapat banyak pengunjung.

Kami melakukan penyelidikan dan menyusun senarai hos web terpantas, di sini. Untuk panduan membina laman web yang lebih terperinci, sila ke sini.

2. Mulakan blog

Walaupun blog dan laman web serupa, pasti tidak sama. Sebuah laman web menghasilkan kebanyakan kandungan statik, sementara blog selalu dikemas kini dan lebih bersifat peribadi.

Walaupun orang mungkin tertarik dengan kandungan di laman web, orang mungkin tertarik dengan keperibadian blogger.

Setelah blog anda mempunyai jumlah pengikut yang cukup besar, anda dapat mengewangkannya dengan menjual ruang iklan, menulis catatan yang ditaja, menyediakan perkhidmatan perundingan kepada orang, dan bahkan pemasaran gabungan.

Sebenarnya, terdapat sebilangan besar blogger yang mengubah blog mereka menjadi perniagaan dalam talian kecil yang berjaya.

Tim Ferris tidak memerlukan pengenalan dengan blog minggu kerjanya 4 jam yang popular, sementara Amy Song mendominasi bidang fesyen.

Salah satu platform kegemaran kami untuk membuat blog adalah WordPress, pembina laman web yang mudah digunakan dan sangat sesuai untuk blogger. Sekiranya ini adalah perkara yang anda gemari, anda mungkin ingin melihat artikel ini.

Ingat, berikan penyelesaian untuk masalah yang ada, tulis untuk menjual, membina laman web premium, menjadikan diri anda sebagai pakar, memanfaatkan pemasaran e-mel, dan selalu UPSELL!

3. Memulakan perniagaan e-dagang

Dengan platform e-shopping seperti Amazon semakin popular setiap hari, tidak ada gunanya memanfaatkan kemasyhurannya dan menjual produk anda di kedai mereka.

Tetapi jika anda ingin membina jenama yang tahan lama dan berjaya, anda mungkin ingin menubuhkan perniagaan e-dagang anda sendiri.

Jangan salah faham, tidak ada yang salah dengan menjual produk di Amazon (walaupun jenama besar melakukannya). Hanya sebagai jenama butik baru, anda akan bersaing dengan ratusan, bahkan ribuan orang yang menjual produk serupa di platform tersebut.

Apabila anda membuat kedai e-dagang anda sendiri, anda dapat menyesuaikannya dan meletakkan jenama anda dengan cara yang menonjol dari persaingan. Salah satu kaedah terbaik untuk memulakannya adalah melalui Shopify.

Ia dibuat untuk e-dagang, mudah digunakan, dan mempunyai alat pemasaran yang luar biasa!

Anda juga boleh mencuba Dropshipping. Ini adalah salah satu model perniagaan paling popular di sekitar kerana anda hampir tidak menanggung sebarang kos. Produk diletakkan di gudang pembekal anda, dan hanya dihantar apabila anda menerima pesanan. Hanya berhati-hati dan dapatkan diri anda pembekal yang baik, kerana yang buruk dengan layanan yang buruk hanya akan merosakkan jenama anda.

Anda harus melabur dalam pemasaran, memastikan produk anda mendapat masa skrin yang mencukupi. Hanya pastikan untuk mengingat 6 amalan terbaik kami, dan perniagaan anda seharusnya dapat bertahan dalam ujian masa.

4. Memulakan perniagaan reka bentuk kreatif

Selalu ada keperluan untuk seni visual digital, dan walaupun ada program percuma di luar sana, orang lebih suka membayar profesional untuk menyelesaikan karya seni mereka. Mereka memahami bahawa artis menghasilkan karya, bukan alat.

Anda boleh mempertimbangkan untuk mengkhususkan diri dalam reka bentuk logo, reka bentuk laman web, atau bahkan mengkhususkan diri dalam reka bentuk grafik umum.

Buat nama sendiri dengan berkongsi tip reka bentuk yang berharga di forum seperti Quora atau dengan orang di platform media sosial anda. Jangan bimbang untuk berkongsi kemahiran anda atau memberikan rahsia.

Dengan Youtube, orang dapat dengan mudah mempelajari semua yang mereka perlukan, tetapi mereka tetap memilih untuk membayar profesional untuk menyelesaikan sesuatu secara profesional.

Ingat, beri nilai dan anda akan mendapat lebih banyak nilai sebagai balasannya!

5. Mulakan perniagaan studio atau jenis pengeluaran

Permintaan untuk pengeluaran gambar dan video lebih tinggi daripada sebelumnya, berkat kedatangan iklan media digital / sosial. Ia menarik, menarik, dan yang paling penting, ia perlu ditukar.

Anda boleh memulakan sebuah studio yang memfokuskan pada penghasilan gambar, pengubahsuaian, penghasilan video, atau mungkin hanya fokus hanya untuk membuat produk digital seperti wallpaper telefon.

Anda kemudian boleh menjual perkhidmatan anda kepada agensi pengiklanan, menghantar rakaman stok ke platform seperti Shutterstock atau Blackbox, atau mendaftar untuk sesuatu seperti program pembangun Samsung dan membuat tema untuk dijual di barisan Galaxy mereka.

Yang terbaiknya, anda boleh memperbesar perniagaan anda dengan mudah dengan mengambil pekerja bebas! Ingatlah bahawa jika anda berjaya mencari freelancer yang baik, anda berpegang pada mereka seperti hidup anda bergantung padanya. Freelancer yang sukar dipercayai sukar didapatkan, dan jika anda menjumpainya, beri ganjaran kepada mereka dengan baik!

6. Buat program e-pembelajaran

Tutorial dalam talian menjadi kemarahan hari ini. Harga murah, bermaklumat, dan memberikan nilai yang baik untuk pengguna dan pencipta. Yang terbaik, buat program sekali, dan ini akan menghasilkan pendapatan pasif!

Buat perniagaan yang berkisar pada program e-pembelajaran. Hasilkan tutorial dan maklumat yang berharga, muat naik ke platform e-pembelajaran seperti Udemy dan anda akan mempunyai satu set produk yang tidak akan habis!

Muzik Akhir

Berikut adalah sedikit gambaran mengenai perkara yang dapat kita lakukan untuk memastikan perniagaan dalam talian kecil anda berkembang seperti ikan todak yang melompat keluar dari air (kelihatan lebih baik apabila digambarkan dalam gerakan perlahan).

 1. Berikan penyelesaian untuk masalah yang ada
  Ketahui titik tolak pelanggan anda dan selesaikannya.
 2. Tulis untuk menjual
  Tidak ada yang suka membaca, jadi pastikan salinan anda ditulis untuk DIJUAL!
 3. Buat laman web yang terasa premium
  Tidak masalah sama ada anda menjual kentang basah atau beg tangan berjenama, anda mesti memastikan kedai anda kelihatan bagus.
 4. Bangunkan diri anda sebagai pakar dalam bidang anda
  Berikan nilai kepada pelanggan anda dengan pengetahuan anda, dan mereka akan memberi anda nilai seumur hidup.
 5. Manfaatkan pemasaran e-mel
  Ini adalah komunikasi langsung kepada pelanggan anda. Manfaatkannya, tetapi perlakukanlah dengan hormat.
 6. Jualan kepada pelanggan anda yang ada
  Sekiranya mereka membeli dari anda sebelumnya, mereka akan membeli dari anda lagi. Anda hanya perlu memberi mereka alasan untuk membeli.

Di sana anda memilikinya. 6 langkah kukuh untuk memastikan usaha perniagaan kecil anda tidak berubah. Pastikan anda mengikatnya pada ingatan atau jadikan petua ini sendiri. Suatu hari, anda akan melihat kembali kejayaan anda dan berterima kasih kepada Google kerana anda menemui karya penulisan yang dihantar dari syurga ini.

Bagaimanapun, jika anda mempunyai sebarang pertanyaan yang ingin kami jawab, hantarkan saja mesej atau e-mel kepada kami. Kami pasti akan membalas anda secepat mungkin. Sekarang, tunjukkan kepada dunia apa yang mampu dicapai oleh pengusaha kecil biasa setiap hari.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me