Cara Membuat Blog – 5 Langkah Mudah Memulakan Blog Pada Tahun 2020

Semua kanak-kanak keren yang anda kenali membuat blog, menulis blog, dan menghasilkan wang yang lumayan. Mengapa tidak masuk ke dalam permainan dan dapatkan sedikit gaji blog manis-manis itu juga?

Masalahnya, jika anda berada di halaman ini dan membaca karya ini, anda mungkin tidak tahu bagaimana membuat blog.

Baiklah, anda bernasib baik kawan saya, kerana kami cukup baik untuk meluangkan masa dari jadual sibuk kami untuk menulis panduan ini, supaya anda dapat membuat blog anda sendiri dan berjalan dalam masa yang singkat!

Percaya atau tidak, membuat blog tidak sukar dan anda juga tidak memerlukan banyak pengetahuan teknikal. Untuk bahagian yang memerlukan pengetahuan teknikal, kami akan membimbing anda melaluinya untuk membantu anda merasa lebih selamat dan terjamin.

Apa itu blog?

Bagaimana dengan kita bercakap tentang apa sebenarnya blog?

Blog sebenarnya hanyalah laman web lain yang memfokuskan kepada kandungan bertulis, biasanya disajikan dengan cara penulisan yang kurang formal.

Ketika blog pertama kali menjadi perkara, orang-orang menggunakannya sebagai jurnal dalam talian, menuliskan pemikiran mereka untuk dibaca oleh dunia.

Hari ini blogosphere telah berkembang, melahirkan banyak subkategori seperti blogger kecergasan, blogger, blogger mummy … jika anda boleh memikirkannya, kemungkinan besar ada blogger untuknya.

Mengapa orang memulakan blog

Orang ramai mempunyai banyak motivasi untuk memulakan blog mereka sendiri.

Ada yang mahu mempraktikkan kemahiran menulis mereka. Ada yang menganggapnya bersifat katartik ketika mereka menyatakan diri dalam talian. Ada yang hanya berminat dengan pilihan mereka.

Saya tidak boleh bercakap untuk mereka semua, tetapi satu motivator yang menarik kebanyakan orang ke dunia blogging yang indah adalah kemampuan untuk menjana wang dari blog mereka.

Oleh kerana blogger menulis tentang pengalaman peribadi mereka, mereka berkongsi hubungan yang sangat peribadi dengan pembaca mereka, hubungan yang ingin dibayar oleh jenama berprofil tinggi agar blogger menyokong produk mereka (dengan syarat, bahawa blogger mempunyai pengikut yang baik).

Terlepas dari apa motivasi yang anda miliki untuk memulakan blog anda, intinya adalah bahawa blog adalah salah satu hobi yang luar biasa, dan jika dilakukan dengan betul, anda dapat menjana kehidupan yang sangat baik..

Nota

Nampaknya banyak orang mempunyai kesalahpahaman bahawa anda perlu menjadi penulis yang baik untuk memulakan blog. Walaupun mempunyai kemahiran menulis yang baik dapat membantu mempersembahkan blog anda dengan cara yang lebih profesional, kandungan blog anda adalah yang laris. Anda boleh memperbaiki pos blog anda di kemudian hari. Sekiranya anda ingin memperbaiki penulisan anda, lihat panduan penulisan kandungan ini.

Cara Membuat Blog – 5 Langkah Memulakan Blogging

Langkah 1: Pilih Niche

Langkah pertama yang menarik untuk memulakan blog akan membentuk cara anda membuat blog sepanjang karier blog anda, jadi ini adalah langkah yang mudah tetapi sangat penting: Anda harus memutuskan niche anda.

Adakah anda akan menjadi blogger foto? Adakah anda lebih suka menulis blog mengenai perjalanan anda? Mungkin anda meminati teknologi. Mungkin makanan adalah jem anda.

Tidak kira apa minat dan minat anda, niche pilihan anda akan membantu membentuk jalan untuk topik blog anda pada masa akan datang. Ini bukan peraturan yang sukar dan pantas (beberapa blogger di luar sana secara konsisten melintasi topik dengan kejayaan besar) tetapi ini adalah panduan yang membantu memastikan blog anda tetap fokus dan relevan.

Oleh itu, pilih niche anda. Pilih nama. Pastikan ringkas dan pendek.

Langkah 2: Pilih Platform Blogging

Terdapat banyak platform blog percuma untuk anda pilih dari luar sana, seperti Wix, Blogger, Tumblr, dan WordPress untuk menamakan beberapa.

Platform pilihan kami adalah WordPress, kerana ia adalah salah satu platform blogging yang paling hebat di luar sana, yang mengukuhkan 33.9% laman web di internet hari ini.

33.9% laman web menggunakan WordPress

Sumber: w3techs.com

Ia juga mesra SEO, sangat mudah digunakan dan mempunyai banyak plugin, yang membawa fungsi tambahan ke meja tanpa memerlukan banyak pengetahuan teknikal.

Anda juga boleh mendapatkan hosting web dan nama domain anda secara langsung dari WordPress.com secara percuma, tetapi seperti yang dikatakan oleh nenek tersayang, “perkara baik tidak datang murah, barang murah tidak menjadi baik”.

Langkah 3: Mendapatkan Nama Domain dan Web Hosting

Untuk memperluas apa yang saya katakan pada titik sebelumnya, WordPress.com benar-benar luar biasa, tetapi hosting dan nama domain web percuma mereka hadir dengan banyak batasan.

 1. Anda tidak mempunyai “namaanda.com”
  Walaupun ini mungkin bukan masalah besar, ia memisahkan amatur dari yang profesional. Sekiranya anda serius dengan blog anda dan ingin melihatnya berkembang, anda pasti ingin mendapatkan nama domain anda sendiri.
 2. Batasan hosting web
  WordPress.com percuma dilengkapi dengan ruang hosting web yang sangat sedikit (3GB yang sedikit). Setelah mengisi ruang ini, anda perlu membayar untuk menaik taraf dan terus menggunakan blog anda.
 3. Tidak ada pemalam yang dibenarkan
  Versi percuma tidak membenarkan pemalam, yang menyedihkan dan menghancurkan hati kecil saya yang rapuh.
 4. Iklan di mana sahaja
  Cukup buruk sehingga anda tidak dapat mengewangkan laman web wordpress.com percuma anda, tetapi mereka akan meletakkan iklan di mana sahaja! Ingat, “perkara baik tidak datang murah, barang murah tidak datang baik” Penempatan iklan adalah cara untuk WordPress menjana pendapatan.
 5. Blog anda mungkin dihapuskan
  Bagaimana perasaan anda jika anda sibuk dan membina blog dan pengikut anda selama satu tahun yang baik, dan suatu hari anda bangun untuk mengetahui bahawa blog anda telah dihapus kerana anda secara tidak sengaja melanggar salah satu daripada banyak syarat penggunaan WordPress? Ia pernah berlaku sebelumnya, dan akan berlaku lagi. Ini adalah risiko yang tidak akan saya tanggung.

Ini adalah beberapa masalah yang dapat kita fikirkan. Anda sentiasa dapat membeli nama domain dan hosting web anda secara berasingan, jadi anda tidak menghadapi masalah ini. Berikut adalah panduan langkah demi langkah mengenai cara menyelesaikannya.

Nama domain

Terdapat banyak pendaftar domain di luar sana seperti GoDaddy dan Namecheap, tetapi kami menyukai Namecheap kerana mereka adalah pendaftar yang sangat baik dan mereka akan memasukkan WhoisGuard percuma. Ini membantu merahsiakan identiti anda, sekiranya anda mahu membuat blog tanpa nama.

Prosesnya cukup mudah, teruskan ke sana, daftar, pilih nama domain anda dan anda sudah selesai!

Ingat, anda mahu memilih nama domain yang ringkas dan senang diingat. Jaga agar sentiasa menarik. Tidak ada peluasan funky seperti “.io” atau “.biz”, simpan ke “.com” kerana itulah yang biasa digunakan oleh kebanyakan orang.

Web hosting

Anda mungkin menganggap bahawa web hosting hanya ruang untuk anda menyimpan fail laman web anda dan mana-mana hos web rawak akan baik-baik saja, tetapi anda tidak boleh menjadi lebih salah. Sebenarnya, jika anda mahu blog anda berjaya, anda lebih baik memastikan bahawa anda mendapat perkhidmatan hosting web yang boleh dipercayai dan pantas.

Adakah anda menjumpai blog yang memuat dengan sangat perlahan sehingga anda tidak terganggu untuk menunggu kandungan muncul? Sekiranya anda meluangkan masa sendiri, anda akan melihat bahawa hanya 3 saat yang diperlukan untuk anda merasakan bahawa blog itu lembap, dan 5 saat adalah jumlah masa yang diperlukan untuk orang melantun.

Pengehosan web anda sangat penting dalam memastikan blog anda berfungsi dengan cepat dan pantas, jadi anda tidak akan kehilangan pembaca kerana waktu pemuatan yang tidak perlu lambat.

Walaupun terdapat banyak perkhidmatan hosting web di sekitar (klik di sini untuk senarai hos web teratas kami) tetapi kami mengesyorkan untuk memilih jenama hosting web antarabangsa yang boleh dipercayai, seperti SiteGround, untuk menjadi tuan rumah blog anda.

Pasti mungkin ada pilihan yang lebih murah yang tersedia tetapi waktu operasi SiteGround, perkhidmatan pelanggan yang boleh dipercayai, senarai faedah dan masa tindak balas pelayan yang sangat pantas benar-benar hebat. Sebenarnya, kami sangat mempercayai mereka sehingga kami menganjurkan laman web ini dengan mereka!

Mendapatkan akaun dan membuat blog anda dengan SiteGround sebenarnya cukup mudah. Inilah yang perlu anda lakukan:

 1. Pergi ke www.siteground.com untuk memilih rancangan hosting anda.
 2. Tekan “Bermula” untuk melihat apa yang ada
 3. Pelan SiteGround

 4. Kami mengesyorkan mendapatkan rancangan GrowBig ($ 5,95 / bulan) kerana ini adalah keseimbangan antara harga dan faedah, tetapi bergantung pada keperluan anda, anda boleh menggunakan StartUp ($ 3,95 / bulan) atau GoGeek ($ 11,95 / bulan). Jangan terlalu banyak tinggal di sini, pilih saja rancangan dan teruskan. Anda bebas untuk menaik taraf atau menurunkan akaun anda di kemudian hari jika anda perlu.
 5. Anda sekarang harus melihat halaman di mana anda telah memberikan pilihan untuk mendaftarkan domain atau menggunakan domain anda sendiri. Anda harus mempunyai nama domain anda sendiri sekarang jika anda mengikuti petunjuk pada panduan ini, jadi klik pada “Saya sudah memiliki Domain” dan isikan di kotak yang disediakan. Klik “Teruskan”.
 6. menyemak dan melengkapkan

 7. Di sini, anda ingin mengisi maklumat peribadi anda seperti alamat e-mel anda (pastikan ia sah! Di sinilah mereka akan menghantar resit anda), memberikan kata laluan, nama depan, nama belakang, negara, nombor telefon, poskod Sekiranya anda mahu, anda boleh mengisi nama perniagaan anda, tetapi itu pilihan.
 8. pilih domain

 9. Tatal sedikit lebih jauh untuk mencari ruang untuk mengisi maklumat pembayaran anda. Masukkan butiran Kad Kredit anda, kadaluarsa kad, nama Pemegang Kad dan kod CVV (Sekiranya anda tidak tahu apa itu, itu adalah 3 digit di bahagian belakang kad anda).
 10. maklumat pembayaran

 11. Seterusnya, anda akan melihat bahagian maklumat pembelian. Anda perlu memilih antara 12 bulan dan 36 bulan. Pilih pelan dan tempoh pembayaran yang anda mahukan.

  Anda tidak memerlukan Pengimbas Laman SG, jadi jangan lewatkan. Namun, jika anda merasa memerlukan keselamatan tambahan, teruskan dan tandakan kotak tersebut.

  Tandai kotak untuk mengesahkan bahawa anda telah membaca TOS dan Dasar Privasi. Sekiranya berita dan kemas kini menjadi masalah anda, maka tandakan juga kotak itu. Anda tidak perlu, itu adalah pilihan.

  Tekan “Bayar Sekarang”.

 12. maklumat pembelian

 13. Voila! Anda kini mempunyai akaun baru dengan SiteGround! Mereka juga seharusnya mengirim resit ke alamat e-mel yang anda senaraikan sebelumnya. Tekan “Teruskan ke Kawasan Pelanggan”.
 14. akaun baru

Memasang WordPress

Bahagian ini adalah kesinambungan dari bahagian sebelumnya, tetapi kami membahagikannya kepada bahagian yang berbeza agar mudah dicerna.

Nota

Sekiranya anda buntu semasa melakukan salah satu daripada langkah-langkah ini, jangan ragu untuk menghubungi kami melalui e-mel atau menghubungi sokongan sembang langsung SiteGround. Mereka sangat membantu dan akan membimbing anda melalui semua perkara yang anda perlukan.

 1. Anda sekarang harus melihat bahagian yang bertajuk “sediakan akun hosting baru anda”. Pilih “Mulakan laman web baru” dan kemudian klik “WordPress” di bawah “pilih perisian yang akan dipasang”.

  Anda sekarang perlu mengisi butiran log masuk WordPress anda. Log masuk WordPress anda akan terpisah dari akaun SiteGround anda, jadi pastikan anda mengingati maklumat anda. Teruskan dan isikan e-mel, nama pengguna, kata laluan anda dan kemudian ulangi kata laluan anda untuk memastikannya betul.

  Tekan Sahkan.

 2. sediakan wordpress

 3. SiteGround akan mendorong anda untuk meningkatkan akaun anda dengan SG Site Scanner, tetapi seperti yang telah disebutkan sebelumnya, ini benar-benar pilihan. Setelah membuat pilihan, tekan Confirm and Complete Setup.
 4. persediaan wordpress yang lengkap

 5. Setelah masa pemuatan yang singkat, anda akan melihat layar yang mengatakan bahawa akaun Hosting anda sudah siap digunakan. Teruskan dan klik “terus ke kawasan pelanggan”.
 6. akaun hosting lengkap

 7. Percaya atau tidak, anda baru sahaja membuat blog anda sendiri secara rasmi! Beri tepukan di bahagian belakang!
 8. Setelah blog WordPress anda dihidupkan dan berjalan, anda semestinya bangga dengan diri anda. Bagus dan bersih. Sangat zen. Juga sangat generik. Dengan kata-kata rakan-rakan saya yang lebih muda, laman web anda pada masa ini adalah “Vanilla AF”, jadi mari kita lakukan sesuatu mengenai hal itu, adakah kita?

  Langkah 4: Merangka Blog Anda

  Di bahagian ini, kita akan melihat apa yang dapat kita lihat untuk memberi keperibadian blog anda sedikit lebih.

  Kami boleh merancang dan menyesuaikan blog secara manual untuk menarik minat pembaca yang anda sasarkan, tetapi ini memerlukan banyak masa dan serius, pada zaman ini …

  tidak ada yang mempunyai masa untuk merancang blog anda

  Nasib baik, WordPress mempunyai ribuan tema percuma yang dapat disesuaikan sepenuhnya, yang juga kelihatan sangat profesional!

  Inilah cara anda mengakses tema WordPress anda

  1. Log masuk ke akaun WordPress anda. Seharusnya “www.yoursite.com/wp-admin”. Anda ingin menukar “laman web anda” ke url blog sebenar anda. Masukkan nama pengguna dan kata laluan WordPress anda, kemudian log masuk.
  2. log masuk wordpress

  3. Setelah masuk, anda akan melihat papan pemuka WordPress anda, yang kelihatan seperti ini. Klik “ubah tema anda sepenuhnya”.
  4. papan pemuka wordpress

  5. Seterusnya, klik pada tema WordPress.org dan anda akan dapati ribuan tema untuk dipilih! Sekiranya itu tidak cukup baik untuk anda, pergi ke ElegantTheme untuk membeli beberapa tema yang sangat menarik.
  6. tema wordpress

  Penting

  Tema sangat menarik tetapi boleh menjadi rumit. Kelajuan memuatkan laman sangat penting untuk menjadikan blog anda diperingkat Google, dan memilih tema yang tidak dioptimalkan atau tidak responsif akan mempengaruhi kelajuan pemuatan anda. Pastikan untuk melihat komen untuk sebarang ulasan negatif dan uji respons tema di bahagian pratonton. Sekiranya temanya sudah tidak responsif dalam pratonton mereka sendiri, kemungkinan besar akan menjadi lamban di blog anda.

  1. Setelah tema anda dipilih, klik pada “Pratonton Langsung”, diikuti dengan “Aktifkan & Terbitkan ”untuk memasang tema anda.
  2. tema pratonton langsung

   (Pratonton langsung tema anda)

   tema aktif

   (Aktifkan & terbitkan tema)

  Tema anda sekarang dipasang, tetapi anda masih mahu memperibadikan dan menambahkan sedikit kandungan, atau blog baru anda akan kelihatan kosong.

  Menambah halaman ke blog anda

  Bayi blog kecil anda akan menjadi sangat telanjang jika sekurang-kurangnya anda tidak memasukkan halaman “mengenai kami” di sana untuk memberitahu pembaca apa yang diharapkan daripada anda.

  1. Di bawah Papan Pemuka WordPress anda, anda ingin menuju ke “Halaman” dan klik “Tambah Baru”
  2. tambah halaman wordpress

  3. Anda akan dihantar ke halaman di mana anda dapat mengisi Tajuk dan Perenggan. Teruskan dan tulis “Tentang Kami” di tajuk dan tulis sedikit tentang blog anda di “Perenggan”. Setelah selesai, tekan “Terbitkan”.
  4. tambah tajuk halaman

  Memaut halaman anda ke menu

  Halaman “tentang kami” tidak akan muncul melainkan anda membuat pautan untuknya di menu.

  Yang perlu anda lakukan hanyalah pergi ke papan pemuka WordPress anda, di bawah penampilan, klik “menu”. Senarai halaman anda secara automatik akan ditambahkan ke struktur menu. Jika tidak, cukup centang kotak di bawah “tambah item menu” dan tekan “tambah ke menu”.

  Setelah selesai, tekan “buat menu” dan blog anda akan diperbarui dengan halaman anda dipautkan dalam menu.

  menu pautan

  Menambah catatan blog

  Ah, roti dan mentega laman web kecil anda, sebab mengapa anda begitu melabur dalam ini. Catatan blog anda akan membantu memastikan anda tetap relevan, menjaga kedudukan laman web anda dalam carian Google dan meletakkan diri anda sebagai pihak berkuasa di tempat anda. Sekiranya anda melakukannya dengan betul, anda juga akan menjana pendapatan!

  Tetapi sebelum anda menambah secara rawak posting blog ke laman web anda, mari kita siapkan sehingga menjadikannya menyusun semuanya lebih mudah pada masa akan datang.

  1. Di papan pemuka WordPress anda, tekan “posting” dan pilih “kategori”. Anda mesti melihat skrin di bawah. Isi nama kategori anda. Untuk contoh ini, anda boleh memanggilnya “blog”. Klik “tambah kategori baru” di bahagian bawah.
  2. tambah kategori

  3. Seterusnya, di bawah “entri”, klik “tambah baru”. Anda mesti melihat halaman di mana anda boleh mengisi tajuk dan kandungan siaran anda. Teruskan dan lakukan itu jika anda mahu. Setelah selesai, cari bar “kategori” di sebelah kanan skrin dan centang kotak bertanda “blog”.
  4. tambah jawatan

   Tekan “Terbitkan” dan entri blog baru anda bagus! Yang perlu anda buat sekarang ialah menambahkan kategori ke menu anda, dan anda sudah siap.

  Membuat tajuk yang disesuaikan & slogan

  Sekiranya anda mahu orang menemui blog anda dan membaca kandungan anda, anda pasti ingin memperhatikan bahagian panduan ini.

  Tajuk laman web anda memberitahu orang-orang tentang apa sebenarnya blog anda, dan tagline membantu menyokong apa yang dinyatakan oleh tajuk. Mereka juga membantu mesin carian menyusun dan menghantar blog anda kepada pencari yang berkaitan.

  Untuk menyesuaikan tajuk dan slogan anda, harap terus ke papan pemuka WordPress anda, pergi ke “Tetapan” kemudian “Umum”.

  tetapan wordpress

  Di sini, anda boleh menukar tajuk dan slogan laman web anda kepada apa sahaja yang anda mahukan. Teruskan dan lakukan itu, kemudian tekan “Simpan Perubahan”.

  Melumpuhkan komen

  Kadang kala, semasa anda berkongsi pemikiran peribadi di blog anda, anda tidak mahu bahagian komen terbuka untuk serangan oleh troll tanpa akal dan membiarkan mereka meninggalkan komen sampah.

  Anda sebenarnya boleh mematikan komen sepenuhnya sehingga anda tidak memberi peluang kepada troll tersebut untuk melakukan perkara troll.

  Di papan pemuka WordPress anda, pergi ke “tetapan” dan “perbincangan”. Di sini, hapus centang “benarkan orang menghantar komen pada artikel baru”.

  tetapan komen

  Buat laman utama statik

  Ya, anda mahu menjalankan blog, tetapi sebenarnya anda tidak mahu laman web anda kelihatan seperti satu!

  Apa yang anda perlukan adalah halaman depan yang statik, semacam halaman “rumah” untuk pengunjung mendarat dan mengambil semua yang mereka lihat. Seperti kebanyakan blog profesional, halaman depan yang statik tidak berubah dan akan menunjukkan perkara yang sama kepada pembaca anda setiap kali mereka melayari laman web anda, sehingga kelihatan lebih baik.

  Sekiranya ini tidak dilakukan, WordPress akan menggunakan pos blog terbaru anda sebagai halaman utama anda, yang secara terang-terangan kelihatan amatir.

  Anda boleh membuat halaman depan statik dengan melakukan ini:

  1. Pergi ke Papan Pemuka WordPress anda, tekan “Tetapan” dan “Membaca”.
  2. Klik pada “Halaman Statis” kemudian pilih halaman yang anda inginkan sebagai laman utama anda, kemudian “Simpan Perubahan”.
  3. tetapan laman utama

  Menambah atau membuang kandungan di bar sisi anda

  Sebilangan orang mahukan kandungan di bar sisi mereka. Sebilangan orang lebih suka mencari yang lebih bersih dan membuangnya. Walau apa pun, semuanya bergantung kepada anda.

  Menambah atau membuang kandungan dari bar sisi anda cukup mudah.

  1. Pergi ke papan pemuka WordPress anda, pergi ke “penampilan” dan klik pada “widget”.
  2. Di sini anda akan melihat senarai widget yang tersedia dan bar sisi Blog anda. Yang perlu anda lakukan hanyalah menyeret dan melepaskan widget yang anda mahukan di bar sisi anda, atau cukup hapus widget yang tidak anda inginkan di sana.
  3. tetapan bar sisi

  Langkah 5: Menggunakan Pemalam

  Ketika itu, ketika kita ingin mengoptimumkan blog kita, menambah ciri atau membuat fungsi baru, kita harus melakukannya secara manual (yang memakan masa dan sakit di pantat).

  Hari-hari ini, anda boleh melakukan semua itu dan banyak lagi dengan hanya beberapa klik, terima kasih kepada pemalam!

  Anda pada dasarnya dapat menambahkan apa sahaja yang anda mahukan ke laman web anda. Ubah menjadi kedai dalam talian atau portfolio galeri. Sekiranya anda boleh memikirkannya, mungkin ada pemalam untuknya!

  Apa yang perlu anda lakukan untuk memasang pemalam adalah di bawah papan pemuka WordPress anda, tekan “Plugin” dan “tambahkan baru”. Dari sana, lihat tab popular atau cadangan untuk pemalam yang sesuai dengan keperluan anda, dan anda sudah selesai!

  tambah pemalam

  Terdapat senarai pemalam yang tidak berkesudahan untuk anda pilih tetapi perlu diingat bahawa beberapa pemalam mungkin melambatkan blog anda. Lakukan sedikit kajian mengenai pemalam dan blog anda akan berjalan seperti mimpi.

  Berikut adalah beberapa plugin kegemaran kami:

  • Yoast SEO
   Ini membantu menjadikan blog anda lebih mesra SEO
  • Swift Performance Lite
   Ini membantu mengurangkan masa cache untuk WordPress, yang mempercepat masa muat blog anda!
  • Analitis Google oleh ExactMetrics
   Ini membantu anda mengesan jumlah pelawat yang diterima blog anda. Sangat berguna dalam membantu anda menetapkan tanda aras!

  Anda Kini Blogger!

  Tahniah orang rawak di blogosphere, anda berjaya membina blog anda sendiri! Kami membantu, tetapi anda melakukan sendiri semua angkat berat, jadi anda semestinya memberikan tepukan di bahagian belakang!

  Sebelum anda pergi, berikut adalah penyegaran ringkas mengenai perkara yang perlu anda lakukan untuk membina blog anda.

  1. Daftarkan domain dan pilih perkhidmatan hosting web
   • Memilih syarikat hosting web yang tepat
   • Memilih nama domain anda
  2. Membuat blog anda
   • Memasang WordPress sebagai platform anda
  3. Merangka blog anda
   • Memilih tema yang betul
   • Memasang tema anda
  4. Menambah Kandungan
   • Menambah catatan, menu, dan mengedit halaman anda
   • Menyesuaikan dan menyesuaikan
   • Memasang pemalam

  Terus menyesuaikan!

  Perlu diingat bahawa WordPress sangat disesuaikan. Anda benar-benar dapat membuat jenis blog yang anda mahukan dengan WordPress, jadi terus bereksperimen dan menyesuaikan sehingga anda 100% berpuas hati dengan apa yang anda dapat! Seperti biasa, hantarkan kami mesej untuk sebarang pertanyaan yang anda ada.

  Kim Martin Administrator
  Sorry! The Author has not filled his profile.
  follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map