pCloud

pCloud

https://www.pcloud.com/

tl; dr

pCloud berfungsi sebagai alat sandaran dan perkongsian kerja yang sangat baik. Anda boleh menggunakannya di mana-mana peranti digital dan selamatkan fail anda ke maksimum dengan penyulitan manual. Yang terbaik, anda boleh membayar yuran sekali untuk langganan seumur hidup! Adakah hairan mengapa kita menyukai pCloud?

Ulasan PCloud – 9 Kelebihan & 1 Kelebihan Menggunakan Penyimpanan Awan PCloud

Ditubuhkan di Switzerland, pCloud adalah pendatang baru dalam pasaran penyimpanan dalam talian ketika bermula pada tahun 2013.

Namun, walaupun sebagai anak baru di blok, pCloud telah membuktikan penyimpanan awan mereka adalah penyelesaian serba boleh yang optimum untuk pengguna peribadi dan perniagaan.

Apa yang membezakannya adalah dua ciri khas ini:

 1. Langganan Sepanjang Hayat Untuk pembayaran satu kali nominal, anda boleh melanggan perkhidmatan mereka secara kekal tanpa sebarang bayaran pembaharuan tahunan atau bulanan.
 2. pCloud CryptoUntuk keselamatan data yang terbaik, anda boleh memilih untuk mengunci fail anda dengan penyulitan pada peranti anda sebelum memuat naik untuk penyimpanan. Ini melindunginya dari mata yang tidak diingini dan memastikan bahawa hanya anda (dan siapa sahaja yang anda beri kunci) yang dapat mengakses fail tersebut.

Sehingga kini, pCloud telah berjaya memenangkan lebih dari 6 juta pengguna dan telah memperoleh pensijilan ISO dalam bidang Sistem Pengurusan Kualiti (QMS) dan Sistem Pengurusan Keselamatan Maklumat (ISMS).

Ini termasuk pelanggan besar seperti Uber, AirBnb, Twitter dan Instagram.

Langganan Sepanjang Hayat

pCloud adalah storan awan pertama yang menawarkan langganan seumur hidup. Dengan bayaran $ 480 $ 175 untuk pelan Premium dan $ 980 $ 350 untuk Premium Plus, anda akan mendapat keistimewaan untuk simpanan selamanya. .

Kelebihan PCloud

Kami menyelidiki keramahan pengguna, ketersediaan pada platform digital yang berbeza, integriti dan keselamatan data. Dan tentu saja, adakah harganya berpatutan. Sebelum kami menunjukkan analisis kami, lawatan video pCloud ini akan memberi anda pemahaman yang lebih baik mengenai apa itu pCloud:

1. Jangan Pernah Kehilangan Fail Lagi Dengan Sistem Rewind pCloud

Sebahagian daripada sebab mengapa orang menggunakan penyimpanan awan sebagai alat sandaran adalah kerana mereka mempunyai insurans sekiranya mereka kehilangan fail kerana virus, kerosakan, kesalahan atau hanya menyimpan versi yang salah dari fail penting.

pCloud sentiasa memastikan bahawa anda mempunyai salinan fail anda yang utuh untuk dimuat turun dengan menyimpan 5 salinan berasingan dari setiap fail yang anda muat naik ke pelayan mereka di 3 lokasi berbeza di kemudahan pusat data yang selamat di Dallas, Texas. Ini adalah perlindungan utama terhadap fail yang hilang, dicuri atau rosak.

Juga, jangan hanya anda membencinya ketika anda sedang mengerjakan fail dan kerana kesalahan, ia akan menjadi salah. Tetapi karya asal anda hilang kerana anda menyimpannya?

Nah, pCloud juga mempunyai ciri lain yang disebut pCloud Rewind itu menjejaki sejarah fail anda selama 30 hari jadi jika anda membuat kesalahan dengan versi semasa dan menyimpan atau memadamkan fail anda secara tidak sengaja, anda dapat dengan mudah mundur ke versi sebelumnya.

Untuk projek jangka panjang, anda juga boleh memilih add-on sejarah fail lanjutan (EFH) untuk menyimpan versi fail sebelumnya sehingga 360 hari sekiranya.

2. Keselamatan Terunggul Untuk Melindungi Fail Sensitif

Pada zaman di mana fail yang mengandungi maklumat sensitif dapat diretas, dikintip dan bahkan dicuri atau diubah, keselamatan selalu penting bagi pengguna penyimpanan awan dan pCloud memberikan yang terbaik kepada anda dengan perkhidmatan penyulitan sisi pelanggannya yang disebut pCloud Crypto.

penyulitan pCloud Crypto

Untuk menjelaskan, semua penyedia awan menggunakan enkripsi 256 bit TLS / SSL Standard Penyulitan Lanjutan (AES) yang membolehkan sistem penyimpanan awan mengamankan fail anda semasa pemindahan dari peranti anda ke pelayan.

Sesiapa yang memintas fail ini dalam perjalanan ke penyimpanan awan tidak akan dapat melihat fail anda tanpa kunci penyulitan.

Tetapi sejauh itu ia berlaku. Setelah ia dimuat naik ke pelayan penyimpanan awan, ia kembali ke format asalnya dan itu bermaksud sesiapa yang mempunyai akses ke pelayan dapat mengakses data. Ini termasuk bukan hanya kakitangan pCloud tetapi juga penguatkuasa undang-undang dan pihak berkuasa kerajaan yang mempunyai akses undang-undang.

pCloud meningkatkan keselamatan data ke tingkat yang lebih tinggi dengan program tambahan yang disebut pCloud Crypto yang memberi anda, klien, kekuatan penyulitan.

Perisian ini membolehkan anda mengenkripsi fail anda di komputer atau telefon bimbit terlebih dahulu sebelum menghantarnya untuk penyimpanan. Untuk membukanya, anda perlu menggunakan kunci yang dihasilkan yang dipanggil CryptoPass.

Dengan cara itu, walaupun setelah disulitkan lagi dan didekripsi semasa proses pemindahan, ia masih mempunyai pCloud Crypto untuk melindunginya daripada akses yang tidak diingini terhadap sesiapa yang tidak mempunyai kunci CryptoPass anda.

Fakta Menyeronokkan

pCloud begitu yakin bahawa pCloud Crypto tidak dapat digodam. Sehingga mereka telah mencabar penggodam dari universiti terkemuka, termasuk Berkeley, Boston, MIT dan 613 organisasi lain untuk membuktikan mereka salah. Adakah mereka berjaya? Lihat laporannya di sini.

3. Pengurusan Fail yang Nyaman Dalam Perjalanan

Salah satu kelebihan pCloud adalah ketersediaannya di semua platform digital termasuk Windows, Mac, Linux dan bahkan sistem mudah alih seperti Android, iOS dan Windows mobile. Dan dengan ciri penyegerakan automatik pCloud, semua fail akan sentiasa dikemas kini dengan mudah.

Platform yang disokong oleh pCloud

Bayangkan ini: Anda sedang membuat persembahan powerpoint dari rumah di komputer riba untuk pertemuan penting. Kemudian semasa anda menaiki teksi untuk pergi ke mesyuarat, anda mendapat maklumat baru dan perlu menukar slaid semasa dalam perjalanan.

Buka pCloud di telefon bimbit anda, akses fail powerpoint dan perbaiki dari sana. Lain kali apabila anda mengaksesnya dari komputer riba, anda akan mempunyai versi terkini.

Bayangkan senario yang serupa di mana anda harus mengubah fail anda tetapi komputer riba atau telefon bimbit anda tidak tersedia. Rakan anda yang berdekatan mempunyai komputer riba terbuka dan menawarkan untuk membiarkan anda menggunakannya sebentar. Tetapi kerana akaun storan awan anda hanya terhad pada komputer riba dan telefon bimbit anda, anda perlu membayar caj tambahan untuk mengaksesnya dari peranti lain … atau adakah anda?

Dengan pCloud, kami menguji kemungkinan itu dan terkejut mengetahui bahawa fail kami dapat diakses dari beberapa peranti yang berbeza tanpa caj tambahan.

Sebilangan penyedia storan awan sebenarnya mengikat akaun anda ke satu komputer, komputer riba atau peranti mudah alih. Kami terkejut apabila mengetahui bahawa fail kami dapat diakses dari beberapa peranti tanpa caj tambahan.

4. Simpan Fail Anda Dari Platform Dalam Talian Lain Dengan Mudah

Sekiranya anda sebelumnya telah menggunakan penyedia storan Cloud seperti Google Drive atau Dropbox, jangan risau. pCloud juga dapat bertukar maklumat dengan mudah dengan perkhidmatan pihak ketiga yang lain dan membolehkan anda memuat naik dari laman web lain dengan mudah.

Ini termasuk media sosial seperti Facebook, Instagram dan Picasa.

Sebagai contoh, ketika kita berhubung dengan Facebook, album kita disandarkan dan struktur folder tetap utuh dengan gambar Facebook kita yang dikategorikan dalam direktori masing-masing.

Mereka bahkan ingin mengintegrasikan diri mereka untuk membuat sandaran laman WordPress di masa depan sehingga nampaknya pCloud tidak lama lagi dapat menyambung ke laman web dan perkhidmatan dalam talian lain yang biasa digunakan.

5. Aplikasi Mudah Alih Mesra Pengguna yang lancar

Bercakap mengenai platform lain, adakah anda mempunyai peluang untuk menikmati aplikasi mudah alih pCloud?

Aplikasi ini menawarkan antara muka sederhana yang memberi kami kemudahan memuat naik, mengatur dan berkongsi fail kami seperti yang kami suka secara harfiah di hujung jari kami.

Contohnya, apabila anda menyentuh sudut kiri atas untuk mengakses menu slaid kiri, terdapat empat butang untuk anda mengakses pelbagai jenis fail yang boleh diakses melalui peranti anda: dokumen, audio, video atau visual.

Tapis fail mengikut jenis failnya

Anda juga dapat mengatur fail anda bergantung pada bagaimana anda ingin menggunakannya:

Folder untuk tujuan yang berbeza

 • Folder CryptoUntuk fail rahsia anda ingin memberikan keselamatan tertinggi
 • Fail Luar TalianUntuk fail yang ingin anda akses apabila telefon anda tidak mempunyai talian internet
 • Folder Dikongsi Untuk fail yang ingin anda kongsi dengan orang ramai

Anda juga boleh berkongsi fail dan melihat statistik perkongsian anda dengan mudah menggunakan Pautan Saya untuk memantau bagaimana fail anda diedarkan.

Lihat statistik bahagian

Anda juga mempunyai pilihan bagaimana anda mahu mengatur struktur folder dan fail anda. Anda boleh mengeditnya secara berasingan, atau secara pukal dan menambah folder baru juga.

Edit fail dan folder pada aplikasi mudah alih

Ikon carian memudahkan anda menelusuri fail pilihan anda dan ikon kongsi di sebelah setiap folder memberi anda kebebasan untuk berkongsi dan memautkan juga.

Cari fail di aplikasi pCloud

Sekiranya anda pengguna baru dan memerlukan bantuan mengenai cara menggunakannya, Bantuan PCloud memberikan panduan menyeluruh untuk mengetahui cara menggunakan aplikasi dengan berkesan.

Kita boleh melakukan semua ini dalam aplikasi mudah alih dan apa sahaja yang telah kita lakukan akan diselaraskan di semua peranti yang telah kita sambungkan dengan pCloud, serta-merta.

Tetapi jangan kata kami. Muat turun aplikasi dan alami sendiri.

6. pCloud Drive – Pemacu Keras Maya Dalam Talian anda

Sekiranya anda mempunyai banyak data dan tidak cukup ruang pada peranti pengkomputeran anda, anda mungkin berfikir untuk membeli cakera keras luaran untuk mengarkibkan semua data tersebut. Tetapi tetap saja, membawa peranti fizikal tidak memudahkan anda bekerja atau berkongsi fail semasa anda dalam perjalanan.

Sebaliknya, bagaimana dengan cakera keras biasa dengan kemudahan tambahan akses dalam talian, penyegerakan automatik semua maklumat dan perkongsian fail bersepadu?

Pemacu pCloud

Kami menemui jawapannya di pCloud Drive, aplikasi desktop, yang membolehkan anda menyimpan fail dan folder anda dalam talian yang berfungsi seperti mempunyai cakera keras tambahan di komputer anda, hanya lebih baik kerana mudah diakses dalam talian bila-bila masa di mana sahaja.

7. Arkibkan Semua Data Penting Anda tetapi Tidak Digunakan Dalam Ruang Data

Bercakap tentang menyimpan data, sama ada anda menjalankan perniagaan dengan banyak fail untuk diuruskan atau hanya menginginkan tempat untuk menyimpan fail peribadi anda tanpa menggunakan ruang pengkomputeran anda, anda boleh menggunakan pCloud untuk mengarkibkan data berharga anda dengan selamat.

Dengan keselamatan rangkaian pCloud yang tinggi, kelebihan tambahan dari penyulitan Crypto untuk data sensitif dan pilihan langganan seumur hidup, anda dapat menyimpan semua maklumat penting anda selama-lamanya dan mendapat akses mudah ke mereka dari mana-mana peranti pilihan anda.

8. Akses Mudah Ke Fail Anda

Selalunya, ketika anda ingin memuat naik fail anda ke akaun penyimpanan awan anda, anda harus melalui proses yang rumit menggunakan antara muka untuk mengklik dan memilih fail anda secara individu.

Dengan pCloud, kami mendapati memuat naik sangat mudah dengan hanya menyeret dan melepaskan fail ke portal web atau pemacu maya.

Juga, pCloud mempunyai pemalam pemutar media yang dipasang dalam sistemnya untuk penyenaraian, penyusunan dan pemutaran fail video, gambar dan muzik dengan mudah..

9. Bekerjasama Dengan Fail Anda Dengan Mudah Dengan Orang Lain

Perkongsian fail dan folder sangat mudah dengan pCloud. Dengan satu klik butang atau sentuhan, anda boleh menghasilkan pautan muat turun atau muat naik untuk dihantar kepada orang dalam senarai kenalan anda. Ini akan membolehkan mereka memuat turun fail anda atau berkongsi fail dengan anda dalam folder yang ditetapkan.

Bekerjasama dengan orang lain

Anda bahkan boleh menjemput mereka untuk mengurus bersama folder yang ditetapkan untuk tujuan kerja. Bagi pengguna perniagaan yang serius, ini berfungsi sebagai alat kerja jarak jauh yang kuat.

Kekurangan pCloud

Oleh kerana pCloud berpeluang belajar dari produk penyimpanan awan yang lain sebelum menghasilkannya sendiri, ia tidak mempunyai keburukan sebagai produk serba boleh.

Namun, ada perkhidmatan tambahan yang disediakan pCloud yang mesti dibeli secara berasingan dari langganan anda:

 1. pCloud Crypto Untuk keselamatan fail terbaik, anda membayar tambahan untuk pCloud Crypto add-on untuk menyulitkan fail anda secara manual pada peranti anda
 2. Sejarah Fail Diperpanjang (EFH) Sekiranya anda perlu memantau sejarah fail anda untuk jangka masa yang panjang, anda harus mengikuti Sejarah Fail Diperluas yang akan mengesan semua versi dan kemas kini fail selama setahun

* Lebih banyak mengenai harga tambahan ini di bawah.

Pelan dan Harga pCloud

pCloud mempunyai 2 rancangan langganan yang berbeza dan 2 add-on berasingan untuk anda pilih.

Semua rancangan dilengkapi dengan akses percuma ke kedua-dua aplikasi mudah alih dan desktop, pemindahan keselamatan SSL, muat naik saiz fail tanpa had (secara teorinya tetapi bergantung pada ruang yang anda ada), versi fail, perkongsian pautan (naik dan turun).

Perbezaan untuk semua rancangan, sama ada Premium atau Premium Plus adalah dalam jumlah ruang penyimpanan dan muat turun lalu lintas yang anda peruntukkan:

Langganan Tahunan

Langganan Tahunan pCloud

Premium Tahunan menyediakan penyimpanan GB 500 dan trafik pautan muat turun bersama dengan 30 hari sejarah fail. Premium Plus Tahunan, untuk lebih banyak pengguna data, tingkatkan storan 2 TB dan lalu lintas pautan muat turun.

Langganan Sepanjang Hayat

Pelan Sepanjang Hayat pCloud

Anda juga boleh mendapat faedah yang sama secara tetap untuk pembayaran sekali yang berpatutan masing-masing $ 175 dan $ 350.

Terutama jika anda merancang untuk menjadi pengguna Cloud jangka panjang, ini akan memberi manfaat kepada anda dalam jangka masa panjang kerana anda tidak perlu memperbaharui yuran langganan PERNAH!

Setakat ini, ini adalah satu-satunya penyedia storan awan yang memberi anda pilihan itu. Dan seperti yang anda ketahui dari senarai panjang pelanggan lama yang dilayan oleh pCloud, mereka akan berada di sini untuk tinggal sehingga anda tidak perlu bimbang dengan langganan ini akan tamat…

Nota

Kami telah melakukan beberapa penyelidikan dan analisis mengenai langganan pCloud Lifetime. Pastikan anda melihatnya di tinjauan sepanjang hayat pCloud kami.

Tambahan

Selain perkara di atas, anda boleh menambahkan perkhidmatan berikut untuk keselamatan tambahan dan langkah-langkah sandaran fail:

 • pCloud Crypto $ 125 untuk langganan seumur hidup
  $ 4.99 dibayar setiap bulan atau $ 47.88 dibayar setiap tahun
 • Sejarah Fail Dipanjangkan $ 39 untuk mengesan fail sehingga satu tahun.

Sekiranya anda masih ingin mencelupkan kaki anda ke dalam air sebelum berenang, Percubaan Percuma memberi anda 10 GB storan percuma dalam talian (+ 4 GB ketika anda menyiapkan pCloud sepenuhnya di komputer dan telefon bimbit anda) dan lalu lintas muat turun 50 GB dari dikongsi pautan setiap bulan. Sejarah fail anda hanya akan disimpan sehingga 15 hari.

Bagaimana pCloud dibandingkan dengan Dropbox?

pCloud VS Dropbox

Dropbox telah wujud selama lebih dari 10 tahun sebagai penyedia penyimpanan awan dan pada tahun 2016 melancarkan Project Infinite yang membolehkan mereka memberikan perkhidmatan setara dengan pCloud… atau adakah itu?

184,987 orang telah berpindah dari Dropbox ke pCloud dan untuk alasan yang baik. Bud jangan mengambil kata-kata kami untuk itu. Berikut adalah perbandingan pantas supaya anda dapat menentukan sendiri:

pCloud VS Dropbox: Muat naik dan Muat turun Kelajuan

Salah satu faktor utama untuk menentukan apa yang menjadikan penyedia penyimpanan awan yang baik adalah kepantasan. Semakin cepat kelajuan memuat turun, memuat naik dan menyegerakkan, semakin mudah untuk mengakses dan menguruskan fail anda.

pCloud melakukan beberapa ujian kelajuan masa nyata terhadap DropBox dengan fail video berukuran 1.12 GB dan berikut adalah hasilnya:

Kelajuan Muat Naik – Dropbox (5 minit 34 saat) vs pCloud (54 saat)

Muat turun Kelajuan – Dropbox (1 min 34 saat) vs pCloud (37 saat)

pCloud VS Dropbox: Keselamatan Data

Kedua-dua pCloud dan Dropbox akan melindungi fail anda semasa pemindahan fail ke pelayan mereka. Namun, di situlah berhenti untuk Dropbox. Dan sementara istilah Dropbox menunjukkan bahawa mereka mempunyai polisi yang ketat untuk mengawal pekerja mereka, hakikatnya fail anda dapat diakses oleh mereka.

Walau bagaimanapun, pCloud menyingkirkan pilihan tersebut dengan pCloud Crypto. Dengan langkah keselamatan yang ditambah, enkripsi dilakukan secara manual pada peranti anda sehingga pCloud bahkan tidak dapat mengakses data yang anda simpan di akaun anda kecuali anda memberikan kunci.

pCloud VS Dropbox: Kemampuan dan Nilai Untuk Wang

Seperti perkara lain, anda pasti akan mencari nilai wang dari segi ruang simpanan untuk jangka masa tersebut.

Kami membuat perbandingan dan mendapati bahawa rancangan Perniagaan Dropbox menawarkan $ 16.58 (termasuk cukai) sebulan untuk 1 TB ruang sementara pakej Premium Plus pCloud menawarkan penyimpanan 2 TB pada harga $ 7,99 sebulan.

Iaitu 2 kali ganda jumlah simpanan pada separuh harga!

Dan jika anda menggunakan langganan seumur hidup, anda hanya perlu membayar satu pembayaran yang setara dengan Langganan tahunan 3 setengah tahun. Dengan pCloud anda benar-benar menyimpan dalam jangka masa panjang.

pCloud VS Dropbox: Penjejakan Fail

Dropbox menyediakan perkhidmatan sejarah fail sehingga 120 hari sementara Sejarah Fail Diperpanjang pCloud membolehkan anda melacak sejarah pelacakan sehingga satu tahun yang lebih baik untuk menjejaki projek jangka panjang.

Keputusan: adakah kami mengesyorkan pCloud?

Pasti! pCloud kini merupakan penyedia storan pilihan # 1 kami kerana ia menyediakan apa sahaja keperluan peribadi atau pengguna perniagaan dengan keselamatan terbaik dengan harga yang berpatutan.

Dengan antara muka mesra pengguna yang tersedia di semua platform digital yang diketahui dan ruang sehingga 2 TB dan kemungkinan langganan seumur hidup, anda benar-benar mendapat nilai wang anda.

Kami mendorong anda untuk mendaftar untuk percubaan percuma mereka dan mengujinya untuk anda sendiri.