Pokemon Go adalah fenomena bonafide. Ia mendahului carta aplikasi ‘terlaris tertinggi’ di App Store AS hanya dalam beberapa hari, sebelum dilancarkan di 69 negara (dan dihitung).

Berikut adalah beberapa statistik yang lebih menggila:

  • Pada puncaknya, Pokemon Go menghasilkan penggunaan dua kali lebih banyak setiap hari berbanding aplikasi Facebook.
  • Ia mempunyai pengguna yang lebih aktif daripada Twitter.
  • 645 juta interaksi media sosial mengenai Pokemon Go dalam sepuluh hari pertama.

… Dan empat minggu dalam hidup saya, saya tidak akan pernah kembali.

Pokemon Go Craze

Tetapi Pokemon Go bukan hanya sensasi teknologi, ia adalah penjana wang yang hebat untuk perniagaan kecil dan usahawan. Dengan memanfaatkan trend, beberapa syarikat telah meningkatkan keuntungan mereka sebanyak 75%.

Ia sangat berguna untuk restoran dan kafe kecil. Dalam tinjauan baru-baru ini, 84% pemburu Poke mengatakan mereka mengunjungi perniagaan kecil sambil bermain, menghabiskan rata-rata $ 11.30.

Yang lain telah memulakan perniagaan dalam talian baru atau menggunakan trend untuk mendapatkan petunjuk baru melalui media sosial. Ini membawa gamifikasi ke tahap seterusnya! Saya telah mengumpulkan 19 cara yang berbeza bagi orang untuk menjana wang menggunakan Pokemon Go, dengan beberapa petua bagaimana anda boleh mengikuti petunjuk mereka, tetapi pertama…

Contents

Apa itu Pokemon Go?

Aplikasi ini mendorong pemain (atau ‘pelatih Pokemon’) untuk mencari Pokemon di dunia nyata di sekitar mereka. Contohnya, anda mungkin melihat Pikachu di sekolah tempatan anda atau Squirtle di gimnasium.

(Atau … lebih mungkin … Pidgey lain di mana-mana).

Aplikasi ini menggunakan ‘augmented reality’ – teknologi yang meletakkan elemen digital di atas dunia nyata – untuk memaparkan Pokemon melalui kamera telefon pintar anda.

Ini bermaksud berjuta-juta pemburu Pokemon memasuki dunia nyata, menjelajah tempat baru, memburu makhluk kecil. Ratusan perniagaan kecil telah memanfaatkan ini dengan restoran pizza dan kafe yang menawarkan potongan dan insentif untuk pemain Pokemon Go (bagaimanapun, pemburuan Pokemon adalah pekerjaan yang dahaga!)

Pokemon-go-1

Perniagaan dalam talian juga mengambil tindakan. Pokemon Go menerima enam juta penyebutan Twitter pada minggu pertama, dengan ratusan perniagaan memasuki perbualan untuk mendapatkan petunjuk.

Ini adalah peringatan penting bahawa anda dapat memasarkan perniagaan dalam talian anda di dunia nyata juga. Mari kita lihat lebih dekat beberapa perniagaan yang menghasilkan wang.

1. PokemonGoAmerica.com

Sekiranya ada satu perkara yang dapat anda jamin ketika tren meletup, penjual domain-laman web akan menjalar dari kayu!

Domain ‘PokemonGoAmerica.com’ sebentar lagi siap untuk dilelong di eBay dengan harga $ 2,999 yang mengejutkan. Sekiranya anda dapat memperoleh nama domain yang menguntungkan sebelum trend meningkat, anda boleh mendapatkan keuntungan dengan menjualnya.

2. Poketree.com

Terdapat seluruh industri pondok yang muncul di sekitar Pokemon Go. Pembelian dan penjualan akaun Pokemon Go menjadi sangat popular, dengan akaun peringkat tinggi yang dijual dengan harga yang agak tinggi.

Tempat Pasar Pokemon Go

Poketree.com didirikan sebagai pasar untuk membeli dan menjual akaun ini. Sebagai contoh, anda boleh membeli akaun level 21 dengan harga $ 150, misalnya.

  10 Cara Cerdas Untuk Memasarkan Bisnis E-Commerce Anda Secara Murah

Poketree juga bertindak sebagai pasar yang lebih umum, dengan penjual menawarkan ‘perkhidmatan penetasan telur’ dan kemeja-T untuk dibeli. Laman web itu sendiri menghasilkan wang melalui iklan paparan, dan mungkin komisen kecil untuk setiap penjualan.

3. T-Mudah Alih

T-Mobile adalah salah satu penyedia mudah alih dan jalur lebar terbesar di UK, dan mereka dengan cepat menggunakan Pokemon Go untuk menjana petunjuk untuk perniagaan mereka.

Data Percuma T Mobile untuk Pemain Pokemon Go

Mereka dengan bijak memanfaatkan salah satu masalah terbesar yang dihadapi oleh pemburu Poke: keperluan untuk data 3G dan 4G! Mereka menawarkan pelanggan mereka data tanpa had percuma untuk Pokemon Go (selama satu tahun). T-Mobile juga mempromosikan diskaun 50% untuk pek kuasa mudah alih di kedai mereka, jadi pemburu Poke mempunyai pilihan sekiranya bateri habis.

Mereka memperkenalkan tawaran unik ini kepada pelanggan baru dan sedia ada, jadi mereka kemungkinan telah menghasilkan ribuan petunjuk baru dengan memanfaatkan tren Pokemon.

4. Masa donat

Donut Time (pembuat roti Australia) melonjak tren dengan membuat rangkaian donat Pokemon khas, yang disebut ‘I Pika-select you!’ Bukan hanya donat edisi terhad yang menghasilkan barisan pelanggan, tetapi satu gambar donat di Instagram , memperoleh 10,000 suka dan hampir 2,000 komen.

Tema Pokemon Go Donut Time

Waktu Donut selalu cepat mengikuti tren baru, sebelum ini membuat donat ‘Donald Trump’! Dengan menggunakan Instagram untuk membina khalayak mereka, mereka adalah salah satu contoh pemasaran mudah alih terbaik.

5. Kedai Pop, New Jersey

Kedai makan di New Jersey ini selalu terkenal kerana sandwic keju panggangnya, tetapi dengan Pokemon Go secara penuh, ia menarik lebih banyak orang.

Mereka menawarkan ais krim percuma kepada mana-mana pemain Pokemon Go yang memesan makanan di restoran. Promosi berjalan lancar, mereka kehabisan.

kedai pokestop

Pop Shop bernasib baik kerana berada berdekatan dengan ‘Pokestop’, di mana bola poket baru dan barang-barang lain kerap bertelur. Pokestops ini adalah sarang untuk pemain Pokemon. Sebenarnya, 71% pemain telah mengunjungi perniagaan hanya kerana berdekatan dengan Pokestop.

Sekiranya anda memiliki perniagaan yang berdekatan dengan Pokestop, akan lebih mudah untuk menarik pemain ke kafe, restoran atau kedai anda.

6. Pokestops Tajaan McDonald

Setakat ini, Pokemon Go bebas daripada iklan. Ini menyegarkan bagi pemain, tetapi mengecewakan bagi perniagaan yang belum dapat membuat wang tunai secara langsung dari aplikasi.

Itu semua akan berubah kerana Niantic (pasukan di belakang permainan) akan membuka ‘Pokestops tajaan’.

pokestop tajaan mcdonalds

Yang pertama mendapat faedah ialah McDonald’s. Mereka telah bersetuju untuk menaja 3,000 Pokestops di Jepun, yang kemungkinan akan menyebabkan peningkatan lalu lintas kaki ketika Pokehunters berhenti di McDonald’s untuk menangkap Pokemon dan meningkatkan.

Starbucks juga mengambil tindakan, dan kami mungkin akan melihat Starbucks Pokestops yang ditaja tidak lama lagi. Ini adalah teknik yang pernah digunakan Niantic sebelumnya dalam permainan mereka sebelumnya ‘Ingress’, di mana Jamba Juice adalah lokasi yang ditaja.

Niantic mengisyaratkan bahawa perniagaan lain juga akan dapat melamar ‘Pokestop yang ditaja’, tetapi mereka tidak memperhatikan perincian yang tepat. Awasi sebarang perkembangan di laman web mereka.

  5 Langkah Panduan Mengambil Pengurus Media Sosial Bebas

7. L’inizio Bar, Queens

Satu kedai makan melangkah lebih jauh. Terletak di Pokestop, L’inizio Pizza Bar membeli sejumlah ‘modul memikat’ dari kedai dalam talian Pokemon Go. Gewang ini memunculkan Pokemon lebih cepat daripada biasa, dan diaktifkan selama 30 minit.

Modul Lure yang Dibeli - L'inizio Bar

Pemburu Pokemon aktif menuju ke gewang dengan harapan dapat menangkap Pokemon baru dan langka. Dengan meletakkan modul umpan di restorannya, pengurus, Sean Benedetti melihat perniagaannya meningkat 75% ketika pelanggan berbondong-bondong untuk menangkap mereka semua.

Kami meminta orang turun, duduk dan mendapatkan beberapa bir dan bermain permainan Pokemon, jelas Benedetti kepada New York Post.

Menurut satu tinjauan, 68% pemain Pokemon Go pernah mengunjungi perniagaan kerana ada ‘daya tarikan’ di sana. Empat puluh lapan peratus daripada mereka tinggal selama 30 minit lebih lama.

Sekiranya anda menjalankan kafe, restoran atau bar, mengaktifkan daya tarikan (berharga 100 Pokecoin – kira-kira $ 1,49) boleh menjadi pulangan pelaburan yang menguntungkan.

8. Pisang Australia

Perniagaan dunia nyata pasti dapat meningkatkan jejak mereka dengan menarik pemain Pokemon. Tetapi itu tidak bermaksud perniagaan dalam talian hilang.

Ambil ‘Pisang Australia’, misalnya. Tidak banyak peluang untuk pemasaran media sosial yang menarik untuk syarikat pisang, tetapi mereka melaksanakan pos Facebook yang berkaitan dengan Pokemon mereka dengan sempurna.

Pokemon Go Pisang Australia

Catatan itu adalah yang paling menarik sepanjang masa, menghasilkan lebih daripada 7,000 suka dan mereka membalas ratusan komen. Kaedah terbaik untuk membina pengiktirafan jenama.

9. Whataburger

Whataburger menggunakan inisiatif serupa, tetapi memotret gambar burger dan bukannya Pokemon. Catatan tersebut menghasilkan lebih daripada 80,000 reaksi, memperlihatkan jenama mereka kepada ribuan bakal pelanggan baru.

Whataburger Photoshop Gambar Burger

10. Wifi percuma di pusat membeli-belah

Setiap pemain Pokemon Go tahu bahawa aplikasinya sangat besar pada data 3G dan 4G. Itulah sebabnya banyak yang berpusu-pusu menuju hotspot wifi percuma. Pusat membeli-belah telah mengikuti trend setelah melihat ratusan pemain di medan selera mereka.

Di Hong Kong, misalnya, ketinggian di pusat membeli-belah telah meningkat 10-12% sejak permainan dilancarkan. Di seluruh dunia, pusat membeli-belah memanfaatkan, menawarkan wifi percuma sebagai pertukaran alamat e-mel. Setiap pemburu Poke yang mendaftar adalah petunjuk baru.

11. Taman Pengembaraan Six Flags

Taman Tema dan tempat pelancongan di seluruh dunia telah memanfaatkan aksi Pokemon sejak bulan Julai. Taman Nasional Shinjuku Gyoen (dikenal sebagai Taman Pikachu) di Jepang, misalnya, telah melihat para pelancong beratur di sekitar blok untuk masuk, dengan biaya 200 yen!

Tetapi taman tema Six Flags Adventure di New Jersey melangkah lebih jauh. Mereka membuat panduan Poke termasuk peta yang membantu pengunjung mencari semua Pokemon terbaik di dalam gerbangnya.

Peta pokemon Six Flags Adventure

12. Bas Pokemon Go 24/7

Keusahawanan adalah mengenai menyelesaikan masalah bagi orang. Dan masalah terbesar yang dihadapi oleh peminat fanatik Pokemon adalah dengan cukup cepat untuk menangkap Pokemon!

pokemon pergi bas new york

Di situlah bas Pokemon Go 24/7 masuk (ia dihiasi agar kelihatan seperti Pikachu). Berpusat di New York, perkhidmatan mengenakan bayaran $ 0.99 untuk setiap Pokestop yang dikunjungi, $ 24.99 untuk mengambil alih gimnasium, dan $ 49.99 untuk perkhidmatan penetasan telur.

  Panduan Pemasaran E-mel Bahagian 2: Peningkatan Kandungan - Apa & Bagaimana

13. Perjalanan teksi Pokemon Manchester, UK

Syarikat serupa mengambil alih bandar Manchester, UK pada musim panas ini. Dengan harga £ 20, salah satu syarikat teksi di bandar ini akan memasangkan anda dengan ‘pemandu Pokemon’ tertentu yang akan membawa anda ke tempat Pokemon paling popular di bandar.

Di Nashville, sebuah syarikat bernama Joyride (yang biasanya membawa pengunjung dalam lawatan ke bandar yang unik) telah mula menawarkan lawatan Pokemon Go peribadi dengan harga $ 45 setiap orang.

14. T-shirt Pokemon TeeTurtle

Bukti bahawa kedai dalam talian juga dapat memanfaatkan kegilaan itu, TeeTurtle memperkenalkan pelbagai T-Shirt yang diilhamkan oleh Pokemon.

T-shirt Pokemon TeeTurtle

Mereka mengumpulkan promosi besar di media sosial, menarik perhatian pada teka Pokemon dan membuat orang berbicara. Adalah idea yang bagus untuk memperkenalkan produk baru yang memanfaatkan tren baru. Perniagaan kecil paling sesuai untuk bertindak balas dengan cepat dan mendapatkan produk baru di rak.

15. Tempat Perlindungan Haiwan Muncie

Muncie Animal Shelter selalu mencari sukarelawan untuk menolong anjing mereka, dan Pokemon Go menawarkan peluang sempurna untuk mencari pejalan kaki anjing baru. Sekiranya orang keluar memburu Pokemon, mengapa tidak membiarkan mereka membawa anjing bersama mereka?

Berjalanlah dewa sambil menetas Pokemon anda!

Beberapa jam setelah menyampaikan berita melalui Facebook, Muncie mempunyai barisan orang yang menunggu untuk mengajak anjing berjalan-jalan. Catatan di Facebook memperoleh 25,000 saham yang menunjukkan betapa kuatnya jangkauan media sosial.

16. Angkasa AS & Pusat Roket

Pusat Angkasa dan Roket AS tidak sesuai untuk Pokemon, tetapi berkat inisiatif yang bijak, mereka melihat banjir pengunjung baru ke muzium.

Menawarkan entri diskaun kepada mereka yang menunjukkan aplikasi Pokemon di telefon mereka, Pusat Angkasa mengadakan Pokemon ‘Safari Zone’. Selain kemasukan yang murah, pusat ini juga berjanji untuk menyimpan 22 Pokestopsnya dengan modul daya tarikan untuk menghasilkan ratusan Pokemon baru.

Menurut pasukan, ini adalah “kaedah selamat dan mesra keluarga untuk menikmati Pokémon Go dan belajar mengenai sains penerokaan angkasa lepas!”

17. CitySen Lounge, Grand Rapids

Hotel khusus di Grand Rapids ini menggunakan idea unik untuk berpihak pada pertempuran Pokemon! Permainan ini membolehkan setiap pengguna memilih pasukan, Team Mystic, Team Instinct, atau Team Valor.

Potongan harga untuk Team Mystic

CitySen menawarkan potongan 10% kepada mana-mana pemain Team Mystic untuk menarik mereka ke bar. Ini adalah cara lain untuk memanfaatkan ciri permainan bawaan.

Melonjak tren adalah kaedah terbaik untuk menjamin perniagaan anda dalam jangka masa lalu lintas, penjualan atau pengiktirafan. Ini perlahan-lahan membantu membina pengekalan jangka panjang dan memberikan keperibadian perniagaan anda.

Walaupun anda terlambat ke pesta Pokemon Go, akan selalu ada trend lain yang berdekatan. Pastikan mata anda terkelupas, dan manfaatkan!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me