Adakah anda menggunakan iklan Facebook?

Mereka adalah kaedah yang hebat bagi pemilik kedai dalam talian untuk menampilkan produk mereka di hadapan khalayak yang lebih besar. Yang paling penting, mereka memaparkan produk anda di hadapan khalayak yang tepat.

Untuk pemilik e-dagang, Facebook memberi anda cara mudah untuk menyasarkan pelanggan yang sangat spesifik, dan mendorong mereka kembali ke laman web anda.

Dengan menggunakan trik dan petua tertentu, anda boleh mendapatkan lebih banyak nilainya. Anda boleh mendapatkan lebih banyak klik, lebih banyak pelanggan yang disasarkan, dan lebih banyak penjualan.

Contents

1. Gunakan karusel pelbagai produk

Facebook kini membolehkan anda memilih iklan karousel pelbagai produk. Terdapat banyak sebab mengapa jenis iklan tertentu ini meningkatkan kadar klik-tayang dan mengurangkan kos anda.

iklan karusel

Pertama sekali, ia menarik dan interaktif. Pelanggan ingin meninjau dan melihat lebih banyak produk. Tipu daya semula jadi kami mendorong kami untuk mengklik dan bermain dengannya. Itu menarik lebih banyak orang ke jenama anda, dan menarik mereka.

Kedua, anda menunjukkan sekumpulan produk yang bekerjasama. Gunakan pilihan ini untuk bercerita, atau terangkan bagaimana pelbagai produk berinteraksi.

Ketiga, menggunakannya menunjukkan rangkaian produk yang lebih luas. Katakan anda menjual peralatan papan salji. Pelanggan mungkin tidak mahu segera membeli papan salji, tetapi anda boleh menggunakan karusel untuk menunjukkan kepada mereka produk yang lebih murah seperti but atau lilin. Ini memberi mereka alasan yang lebih besar untuk mengklik.

2. Gunakan iklan video

Algoritma Facebook secara aktif mengutamakan kandungan video. Dengan menggunakan video, iklan anda lebih cenderung masuk ke suapan orang. Bukan hanya itu, tetapi lebih menarik sebagai format. Statistik menunjukkan bahawa lebih daripada separuh pengguna Facebook setiap hari menonton video di platform setiap hari.

Pelanggan anda lebih cenderung berhenti dan menonton video, kerana ia langsung dimainkan ketika mereka menatal di atasnya.

Anda juga boleh menggunakannya untuk menunjukkan produk anda beraksi. Sebagai contoh, Asos melakukan ini untuk memamerkan pakaian mereka. Sekiranya anda memiliki kedai fesyen, anda juga boleh melakukan perkara serupa. Semasa membuat iklan anda, pilih format video.

Asos

(Walaupun, berdasarkan emotikon ‘wajah marah’ baru, tidak semua orang menyukai rangkaian Asos yang baru!)

3. Gunakan ‘tawaran’ Facebook

Semua orang menyukai penjualan, dan pelanggan anda cenderung untuk mengklik apabila anda memberikan potongan harga.

Sekiranya anda mendapat penjualan pada produk anda, anda boleh membuat iklan khusus untuk penjualan atau tawaran tersebut. Mengapa tidak membuat tawaran pengenalan untuk menarik minat orang? Lihat bagaimana tawaran Macy diskaun 25% untuk semua produk melebihi $ 100.

Tawaran Macys

Perkara terbaik mengenai iklan ini adalah bahawa bakal pelanggan anda tidak perlu meninggalkan Facebook untuk menebusnya. Terdapat sedikit geseran dan menutup jurang antara penjualan. Mengklik iklan memberi mereka kod unik, yang dapat mereka gunakan di laman web anda. Kaedah khusus ini juga menggunakan ‘bukti sosial’, dengan menunjukkan kepada orang lain bahawa ’14, 991 ‘orang telah menuntutnya. Secara keseluruhan, ini adalah kaedah yang baik untuk menarik pelanggan baru dan sedia ada ke laman web anda.

4. ‘Tingkatkan’ siaran popular yang ada

Kadang-kadang, kita berhati-hati melancarkan iklan, kerana kita tidak pernah tahu seberapa baik reaksi itu. Adakah sesiapa yang akan klik? Adakah ia akan membazirkan wang? Itulah sebabnya meningkatkan jawatan yang ada adalah idea yang bagus. Anda boleh memilih siaran yang telah menghasilkan banyak perkongsian, klik-tayang, dan interaksi. Dengan kata lain, anda tahu ia berfungsi. Sekarang, cukup meningkatkannya untuk menjangkau ribuan orang baru.

  Mengapa Pembungkusan Produk Anda Penting

Anda boleh memilih untuk mempromosikannya kepada orang yang sudah menyukai halaman anda, atau menghubungi orang baru. (Saya akan menunjukkan kepada anda beberapa lagi helah penyasaran lebih jauh). Keindahan posting yang ditingkatkan adalah anda sudah tahu bahawa ia menghasilkan hasil. Tingkatkan, dan anda dijamin lebih banyak penjualan dan perhatian.

Promosikan jawatan

5. Berhenti menjual!

Tidak setiap iklan perlu difokuskan pada penjualan. Sebenarnya, kajian menunjukkan bahawa kita cenderung untuk mengeluarkan iklan yang terang-terangan. Kita sudah terbiasa melihat iklan dalam talian sehingga kita mengabaikannya secara automatik. Sebagai gantinya, cari cara lain untuk mendapatkan nilai dari iklan anda.

Satu pilihan adalah mempromosikan acara. Sebagai pemilik e-commerce, acara adalah cara yang hebat untuk meningkatkan kesedaran jenama. Mungkin anda boleh mengadakan acara pelancaran produk di kawasan anda. Sekiranya anda memiliki kedai fesyen, anda boleh menjadi tuan rumah acara catwalk, atau menaja acara pakaian. Sekiranya anda menjalankan kedai perhiasan, anda boleh mengadakan bengkel di kawasan tempatan anda. Kemudian gunakan acara Facebook untuk membina kesedaran untuk itu.

Acara

Lihat bagaimana Jasper’s Market menggunakan acara untuk memamerkan produk mereka. Mereka tidak menjual apa-apa secara aktif, tetapi semuanya menyumbang kepada penjualan akhirnya.

6. Kukuhkan identiti jenama anda

Ini adalah satu lagi kaedah terbaik untuk beriklan tanpa benar-benar menjual apa-apa. Ambil North Face, sebagai contoh. Mereka adalah kedai luar dan pengembaraan. Namun, iklan mereka memberi tumpuan kepada pengukuhan identiti jenama mereka daripada menjual secara langsung.

muka Utara

Mereka memahami bahawa iklan Facebook berfungsi paling baik apabila bersifat visual, inspirasi, dan bersifat viral. Dalam jangka masa panjang, mereka akan membina asas pelanggan mereka, dan memperkuat kesetiaan jenama mereka dengan bentuk iklan ini.

7. Buat ajakan bertindak khas

Sekiranya anda bertanya kepada saya, ini adalah salah satu ciri baru terbaik Facebook. Daripada menggunakan format kotak sederhana, Facebook sekarang membiarkan anda membuat ajakan bertindak secara peribadi. Ia masih kurang digunakan oleh jenama dan penjual e-dagang. Namun, ini akan meningkatkan kadar klik-tayang anda secara drastik.

Buat ajakan bertindak khas

Semasa menyiapkan iklan anda, buka bahagian ‘teks dan pautan’. Ini akan membolehkan anda memilih dari beberapa pilihan lungsur turun, seperti ‘beli sekarang’, ‘pelajari lebih lanjut’, ‘daftar’ dan lain-lain. Anda juga boleh memasukkan ajakan bertindak sendiri. Ini secara aktif mendorong pelanggan anda untuk mengklik dan meningkatkan potensi penjualan anda.

ajakan bertindak khas

Menyasarkan

Facebook mempunyai kemampuan unik untuk menawarkan iklan khusus. Ia mencatatkan data demografi dan lokasi kebanyakan penggunanya. Ini juga mengumpulkan minat, hobi, dan pekerjaan mereka. Kesemuanya sangat berguna untuk pemilik e-dagang. Namun, ada beberapa cara yang lebih hebat lagi untuk menyasarkan iklan anda. Berikut adalah beberapa idea mudah.

8. Sasarkan pengunjung laman web anda

Banyak pemilik kedai secara naluriah menggunakan iklan Facebook untuk menjangkau pelanggan baru. Walau bagaimanapun, sebenarnya lebih berkesan untuk menyasarkan orang yang telah mengunjungi laman web anda. Mereka sudah biasa dengan jenama anda. Mereka sudah melayari produk anda. Sudah ada sambungan di sana, jadi mereka cenderung membeli dari anda. Anda hanya perlu mengingatkan mereka! Dengan menggunakan iklan Facebook, anda dapat mengingatkan mereka tentang laman web anda, dan menguatkan identiti jenama anda dalam fikiran mereka.

Pertama sekali, anda perlu menggunakan sedikit kod yang disebut ‘Facebook pixel’. Anda meletakkannya di laman web anda, sehingga Facebook dapat mengumpulkan maklumat mengenai siapa yang mengunjungi laman web anda. Sekarang, semasa menyiapkan iklan anda, klik pilihan ‘Pemirsa Khusus’.

  7 Perkara Yang Harus Anda Lakukan untuk Memasarkan Kedai Dalam Talian Anda di Luar Talian

Trafik laman web Taregt

Anda sekarang akan melihat pilihan ini. Sekarang, Facebook akan mensasarkan pengguna yang sudah berada di laman web anda. Anda lebih cenderung mendapatkan klik-tayang dan penjualan menggunakan teknik ini.

9. Sasarkan pelanggan e-mel anda

Sekali lagi, ini menggunakan kaedah yang sama di atas. Hanya kali ini, khalayak sasaran anda lebih rapat dengan anda. Mereka telah mendaftar ke senarai e-mel anda, yang bermaksud mereka sudah sangat berminat dengan produk anda. Beberapa iklan Facebook yang teliti akan meningkatkan kesedaran jenama anda lebih jauh, dan meyakinkan mereka untuk membeli.

Senarai e-mel sasaran

10. Sasarkan orang dalam proses membeli sesuatu

Facebook baru-baru ini melancarkan bahagian baru algoritma penyasaran mereka. Ia dipanggil ‘tingkah laku’, dilingkari di bawah.

Tingkah laku pembelian sasaran

Dengan menuju ke ‘tingkah laku pembelian’ pada menu drop-down, anda dapat memilih untuk menargetkan orang yang sedang dalam proses membeli produk tertentu. Katakan anda telah melayari laman web yang ingin membeli konsol permainan baru. Dengan menggunakan kuki pada penyemak imbas anda, Facebook tahu kapan anda mencari konsol baru, jadi ia mula menayangkan iklan yang disesuaikan dengan permainan anda. Anda mungkin pernah mengalami ini sendiri.

Sebagai penjual e-commerce, anda boleh membalik jadual. Sekarang anda boleh menyasarkan orang yang sedang dalam proses membeli konsol. Sangat sesuai jika anda menjual permainan atau aksesori. Anda boleh melakukan ini untuk apa sahaja: barang kemas, fesyen, cermin mata hitam dan lain-lain.

11. Sasarkan orang berdasarkan pendapatan mereka (atau pengguna dalam talian melebihi purata)

Sekiranya anda menyimpan produk yang mahal, iklan anda biasanya akan disia-siakan oleh pelajar yang rosak! Katakan anda menjual sabun mandi mewah dengan harga sabun $ 100, atau cermin mata hitam premium dengan harga $ 500 sepasang. Anda jelas mempunyai pasaran khusus dan mewah. Saya tidak pernah melihat pelajar yang patah menjatuhkan $ 100 pada sabun, jadi anda hanya membuang wang iklan jika anda mempromosikan produk anda kepada khalayak yang luas ini.

Pendapatan sasaran

Dengan mensasarkan orang yang hanya mempunyai kekayaan bersih atau pendapatan purata yang tinggi, anda lebih cenderung mencapai sasaran khalayak anda.

Facebook juga mengkategorikan mereka yang berbelanja lebih daripada purata dalam talian. Secara semula jadi, pengguna Facebook ini senang mengeluarkan kad kredit mereka, dan suka membeli-belah dalam talian! Ini adalah pengguna yang sesuai untuk disasarkan, terutamanya apabila disempitkan dengan minat dan demografi.

12. Sasarkan ibu bapa mengikut usia anak mereka (atau sasarkan ibu mengandung)

Ini bagus untuk sesiapa sahaja yang menjual produk bayi, pakaian kanak-kanak, atau produk untuk ibu bapa. Tetapi, jelas, ada jurang usia yang besar bagi ibu bapa dengan anak-anak. Mensasarkan ‘ibu bapa’ mungkin bermaksud mereka yang mempunyai remaja. Cukup sia-sia jika anda menjual aksesori bayi. Oleh itu Facebook memecahkannya ke usia anak-anak ibu bapa.

Sasarkan ibu bapa

Terdapat juga kategori hebat di bawah ini untuk ‘ibu mengandung’. Ini adalah pasaran yang sangat besar untuk digunakan sekiranya anda menjual pakaian bayi, dan Facebook membolehkan anda mempromosikan secara langsung kepada semua ibu hamil di seluruh dunia!

13. Sasarkan seseorang dalam hubungan jangka panjang

Pasangan yang berada di tengah-tengah dunia saling suka menghantar hadiah. Anda boleh membantu mereka dengan menyasarkannya secara langsung. Facebook menggunakan pelbagai analitiknya untuk mengenal pasti pasangan yang berada dalam hubungan jarak jauh.

  5 Kajian Kes Pemasaran Kandungan Yang Boleh Dipelajari Setiap Pemasar

Sasarkan hubungan silaturahim

Seperti yang anda lihat dalam gambar, anda juga dapat menargetkan orang jika mereka akan mendapat ulang tahun. Orang-orang itu selalu mencari hadiah dalam masa terdekat. Anda juga boleh menyasarkan rakan mereka yang mempunyai pekerjaan baru atau rakan pasangan yang baru bertunang. Ini adalah orang yang cenderung untuk membeli sesuatu.

Pengoptimuman Imej

Facebook mengutamakan gambar dan video di atas bentuk kandungan lain, jadi anda mesti mendapatkannya tepat. Anda mesti menghentikan orang di trek mereka dengan foto yang menarik. Berikut adalah beberapa helah yang akan membantu.

14. Gunakan latar belakang putih

Pakar periklanan telah melakukan ribuan ujian, dan menyimpulkan bahawa latar belakang putih mendorong lebih banyak klik. Kenapa? Kerana, secara umum, ia menarik perhatian. Pereka web menggunakan ruang putih secara berkala untuk menjadikan objek utama lebih menonjol.

Ruang putih

Dalam gambar ini, lihat bagaimana warna oren muncul di luar skrin. Ia didorong oleh layar putih di belakangnya. Mata pelanggan secara automatik ditarik ke arahnya, dan mereka cenderung untuk mengklik pautan tersebut. Cubalah sendiri dengan iklan anda sendiri.

15. Gunakan Peraturan Ketiga

Peraturan pertiga adalah prinsip reka bentuk yang membantu mewujudkan rasa keseimbangan dalam gambar. Melaksanakan prinsip ini adalah mudah; bahagikan gambar anda menjadi 9 kotak bersaiz sama dengan melukis dua garis secara mendatar dan dua secara menegak. Menempatkan subjek utama iklan anda di bahagian rentas garis yang dilukis memberikan perasaan yang seimbang. Berikut adalah iklan yang menerapkan peraturan ini:

Peraturan Ketiga

Orang-orang ini betul-betul di sini. Warna-warna terang muncul, sementara ada rasa keseragaman dan keseimbangan – semuanya berkat “peraturan pertiga”. Perhatikan seberapa besar bahagian objek yang disengajakan; dua pertiga dari iklan akan menjadi kasut (objek utama) sementara satu pertiga terakhir adalah jenama (objek sekunder). Ini memberikan hierarki visual, di mana anda mula-mula tertarik dengan moc mereka yang indah, kemudian anda diperkenalkan dengan jenama. Mereka juga memberikan produk dan logo banyak ruang bernafas, memberikan sentuhan yang ramping dan seimbang. Baca lebih lanjut mengenai prinsip reka bentuk Iklan Facebook.

16. Sentiasa letakkan produk anda di tangan kanan

Trik ini mungkin kelihatan pelik, tetapi statistik menunjukkan bahawa produk menjual dengan lebih baik apabila diiklankan di tangan kanan seseorang. Gila! Tetapi, benar. Ini semua berdasarkan pengetahuan pemasaran lama. Di sebuah kedai, misalnya, barang yang anda beli dengan kerap diletakkan di sebelah kanan semasa anda bergerak ke bawah.

Tangan kanan kok

Anda boleh menggunakan helah yang sama ini dalam talian. Mata kami segera tertuju ke tangan kanan. Bagi kebanyakan kita, lebih semula jadi.

Anda boleh menggunakan pelbagai jenis fikiran jedi ketika menggunakan pemasaran dan iklan dalam talian.

TRIK BONUS! 17. Gunakan angka yang tepat untuk harga

Fikiran anda memproses angka sederhana jauh lebih pantas daripada satu dengan wang. Oleh itu, bukannya mempromosikan sepasang cermin mata hitam pada harga $ 14.95, promosikan pada harga $ 15. Jangan takut untuk membundarkan atau turun untuk mendapatkan kadar klik-tayang yang lebih baik.

Dengan menggunakan tipu muslihat ini, anda dapat mendorong penjualan lebih banyak dalam jangka pendek dan jangka panjang.

Seperti biasa, saya di sini untuk menjawab sebarang pertanyaan yang anda ada mengenai periklanan atau pemasaran Facebook secara umum. Terima kasih untuk membaca!

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me