Wix

Wix

https://www.wix.com

tl; dr

Perasaan peribadi saya adalah bahawa Wix adalah Mercedes pembangun laman web. Ia padat dan dilengkapi dengan ciri tetapi cukup tepat mengenai beberapa teknologinya. Ringkasnya, anda akan mendaftar untuk perkara yang baik di sini, tetapi menukar jenama kemudian akan menjadi kesakitan yang nyata dan akan membebankan anda dalam jangka masa panjang.

Ulasan Wix: 7 Kelebihan dan 5 Kekurangan Ditemui!

Pembina laman web telah lama wujud. Bagi anda yang cukup tua untuk mengingati, semuanya bermula dengan Geocities sejak tahun 90-an dan itu adalah zaman Jurassic sehubungan dengan Internet.

Kemajuan pantas sehingga kini dan pembangun laman web telah berkembang pesat – Wix antaranya. Ditubuhkan pada tahun 2006, Wix hari ini telah berkembang untuk melayani lebih dari 110 juta pengguna dan merupakan salah satu yang terbesar dalam perniagaan ini.

Selama bertahun-tahun, fitur ini juga terus meningkat kerana saya menyedari setelah melihatnya baru-baru ini. Mari kita perhatikan kelebihan apa yang ada pada penggunaan Wix untuk membina laman web khusus dengan pantas.

Apa yang Kami Suka Mengenai Wix

1. Kelajuan Tapak Baik

Saya tahu bahawa kemungkinan besar orang yang melihat Wix kemungkinan besar berminat dengan kemampuan membina laman webnya yang pantas, tetapi tidak kira bagaimana anda melihatnya, akhirnya kelajuan adalah faktor yang besar. Lagipun, anda tidak mahu laman web dibuat dengan cepat tetapi berfungsi seperti siput, betul?

AS (W)
AS (E)
London
Singapura

10 ms 26 ms 49 ms 186 ms

Sao Paulo
Bangalore
Sydney
Jepun

127 ms 312 ms 158 ms 125 ms

Kelajuan Purata: 124.1 ms – Lihat hasil penuh

Syukurlah, laman web Wix nampaknya pantas – sangat baik. Laman ujian saya, sederhana kerana dinilai sangat tinggi, memperoleh gred A + dalam ujian kelajuan Bitcatcha. Namun saya biasanya cukup teliti, jadi saya harus menjalankannya melalui WebPage Speed ​​Test juga.

Ujian Kelajuan Wix - AS

Ujian Kelajuan dari Pelayan Dallas

Ujian Kelajuan Wix - Asia

Ujian Kelajuan dari Pelayan Singapura

Sekiranya anda melihat hasil kelajuan dari ujian ini, anda akan melihat bukan sahaja masa yang sangat baik untuk bait pertama (TTFB) tetapi juga bahawa laman web dioptimumkan dengan betul secara lalai. Kandungan statik di-cache dan bahkan rangkaian pengedaran kandungan digunakan.

Ini bermaksud hosting laman web dengan Wix tidak boleh menjadi masalah. TTFB yang pantas adalah penting kerana ia menunjukkan bahawa pelayan Wix berprestasi baik, dan jika laman web tersebut tidak berfungsi di kemudian hari, ia mungkin disebabkan oleh sesuatu yang saya lakukan dan tidak ada kaitan dengan respons pelayan.

2. Koleksi Templat Besar-besaran

Hampir setiap sumber bangunan laman web yang saya temui hingga kini biasanya mempunyai beberapa bentuk templat untuk digunakan. Ini membantu bukan sahaja sebagai sumber bagi mereka yang tidak menginginkan kerumitan membina laman web dari awal, tetapi kadang-kadang ia berfungsi sebagai sumber inspirasi bagi mereka yang melakukannya.

Wix sangat murah hati dengan templatnya, menawarkan pengguna lebih dari 500 untuk dipilih. Itu adalah jumlah yang besar mengikut piawaian apa pun. Saya telah melihat beberapa pembina laman web yang menawarkan begitu sedikit templat sehingga tidak memenuhi syarat.

Templat Wix

Mereka mempunyai pelbagai kategori untuk dipilih, mulai dari boilerplate korporat hingga perjalanan dan pelancongan. Ada sesuatu untuk semua orang di sini! Juga, templat ini dilengkapi dengan beberapa kandungan asas yang dimasukkan, jadi anda boleh memilih untuk membangunnya, atau menghapusnya.

Bagi mereka yang berminat, mereka juga mempunyai templat untuk kedai dalam talian, jadi anda boleh mempunyai laman web eCommerce anda sendiri dengan cepat.

3. Antaramuka Seret dan Jatuhkan Intuitif

Penyunting Utama Wix

Sekarang kita sampai di tengah-tengah Wix, yang merupakan antara muka seret dan lepasnya. Saya tidak akan terlalu banyak membincangkan kawasan ini, walaupun itulah sebabnya mengapa kebanyakan orang datang ke sini. Yang lebih penting bagi saya di antara muka adalah kemudahan penggunaannya.

Sebilangan mungkin berpendapat bahawa Wix tidak mempunyai kekuatan dalam antara muka drag and drop yang dimiliki oleh beberapa pembangun laman web, tetapi saya fikir ia mempunyai keseimbangan yang sempurna. Perkara ini menjadikannya mudah digunakan untuk pemula namun mempunyai pilihan yang cukup untuk menjadikan laman web anda menjadi pusat kuasa yang nyata dengan cara yang diperluas.

Apa yang paling menarik bagi saya ialah editor Wix kerana ia mempunyai penyunting mudah alih. Ini membolehkan anda melihat dan mengedit laman web anda persis seperti yang akan dilihat pada peranti mudah alih. Ia dapat dikendalikan sepenuhnya selain daripada penyunting utama, jadi anda benar-benar dapat menyesuaikan pengalaman mudah alih daripada hanya bergantung pada templat responsif.

Penyunting Laman Mudah Alih Wix

Sudah tentu, semua ini dapat ditambah dengan pengekodan, jika anda inginkan. Walau bagaimanapun, ini nampaknya mengalami sedikit perubahan baru-baru ini dan Wix nampaknya menyesuaikan ciri pengekodan. Ini lebih ditujukan kepada pembangun sekarang dan berada di Beta.

4. Luaskan Ciri Laman Web Anda Dengan Wix App Market

Sebab mengapa saya tidak terlalu fokus pada antara muka seret dan lepas di atas adalah kerana ini – Wix App Market. Daripada memberi anda beberapa mainan untuk memperluas sebahagiannya kepada anda dalam editor, Wix mempunyai keseluruhan ekosistem yang disebutnya sebagai ‘Aplikasi’.

Ini seperti plugin yang boleh anda gunakan untuk melakukan tugas-tugas tertentu di laman Wix anda. Contohnya – anda memerlukan bahagian blog? Viola, aktifkan saja, ubah beberapa tetapan dan ada di sana. Sekiranya anda tertanya-tanya seberapa luas aplikasi ini, saya ingin berkongsi beberapa bidang yang diliputi di sini;

Wix App Market

 • BerbualMenambah aplikasi ini akan membolehkan anda berbual secara langsung dengan pelanggan di laman web anda. Ini membolehkan anda memperluas perkhidmatan pelanggan dan membawa segalanya ke tahap yang baru.
 • ForumJika anda lebih berorientasikan kandungan atau ingin membuka jalan bagi pelanggan anda untuk membincangkan produk anda dengan anda atau pengguna lain, buatlah forum segera. Tanpa pengekodan, tanpa pangkalan data, klik sahaja.
 • Bagi syarikat aktif yang mengadakan banyak acara, aplikasi Wix Events membantu anda membuat dan mempamerkan pelbagai acara. Ini menguruskan segala-galanya dari tiket ke sistem RSVP, sehingga anda dapat fokus pada perniagaan utama anda.
 • eCommerceJika anda mempunyai sesuatu untuk dijual, dapatkan Wix dan anda akan menjual dalam sekelip mata. Yang anda perlukan hanyalah aplikasi Kedai Dalam Talian yang bukan sahaja membolehkan anda menjual melalui laman web anda tetapi dapat memperluasnya ke platform lain seperti Amazon dan Facebook!

5. Pasarkan Laman Web Anda dengan Mudah

Pengurusan SEO terbina dalam

Di mana kandungan anda adalah badan laman web anda, SEO adalah darahnya. Teknik-teknik ini diperlukan jika anda ingin dijumpai di mana sahaja di Google (atau mesin carian lain). SEO membantu anda ‘menjual’ laman web anda ke enjin carian, mendorong mereka untuk menyenaraikan anda lebih jauh dalam hasil carian.

Secara lalai, Wix menolong anda melakukan ini dan yang perlu anda lakukan hanyalah memberikan sedikit panduan. Sebagai contoh, beritahu lebih banyak mengenai laman web anda dan fokus anda, maka ia boleh memberi beban berat kepada anda. Ini dilakukan dengan membiarkan anda mengisi tag kata kunci dan metadata lain.

Setelah anda membantu menambahkan perkara ini ke tajuk, foto dan elemen lain di halaman anda, Google akan mengimbasnya setiap kali robotnya melalui laman web anda. Semakin terperinci dan tepat metadata anda, semakin baik kedudukannya dalam carian.

Aspek lain dari SEO adalah format URL (alamat), yang juga dipertimbangkan oleh Google untuk kepentingannya. Wix membolehkan anda mengubah URL setiap halaman agar sesuai dengan apa yang anda perlu ketahui oleh Google.

Saya tahu bahawa SEO adalah sesuatu yang agak ditakuti oleh banyak orang dan berpendapat bahawa SEO automatik tidak banyak dapat dilakukan, jadi jangan hanya mengambil kata-kata saya, lihat Wix SEO Wiz mereka.

Buat siaran media sosial

Sudut marekting lain yang boleh anda andalkan dengan Wix adalah melalui media sosial. Wix memberi anda alat yang dapat membantu anda membuat kandungan media sosial. Ia serupa dengan penyunting foto asas dan tidak meluas.

Walau bagaimanapun, ia sangat berguna, terutama bagi seseorang yang hanya ingin bekerja di satu tempat dan tidak perlu bergantung pada banyak program dan hanya untuk mengekalkan laman web dan media sosial mereka. Bagi anda yang biasa dengan Canva, ia serupa.

Yang perlu anda lakukan hanyalah memilih gambar dan kemudian mengubah suai teks agar sesuai dengannya sehingga anda dapat berkongsi sesuatu yang cepat, cantik (atau unik) bergantung pada khalayak laman web anda.

Gunakan pemasaran e-mel

Pemasaran E-mel Wix

Mungkin ini lebih sesuai untuk laman web perniagaan, tetapi pemasaran e-mel adalah salah satu alat yang dapat membantu mewujudkan generasi peneraju. Daripada hanya menunggu pelanggan datang kepada anda, setelah anda membuat senarai pelanggan, anda boleh menghantar kandungan terus kepada mereka!

Ada banyak alat pemasaran e-mel, ada yang bagus, ada yang tidak begitu baik, tetapi memasukkannya dalam aspek Wix adalah kecemerlangan dari pihak mereka. Sangat berguna bagi laman web perniagaan kecil agar kemampuan ini disatukan ke dalam sistem yang mereka gunakan untuk laman web mereka.

Sebagai catatan, Bitcatcha mempunyai keseluruhan miniseri artikel yang ditujukan untuk pemasaran e-mel yang berkesan, jadi anda boleh menyemaknya untuk membantu anda juga.

6. Banyak Keistimewaan

Selain intinya, yang merupakan pembangun laman web yang membantu orang membangun laman web dengan cepat, Wix akan jauh lebih banyak daripada usaha tambahan. Ia telah membina keseluruhan ekosistem alat dan produk yang bertujuan untuk membantu orang membuat laman web yang berjaya.

Selain pasaran aplikasi, ia mempunyai beberapa alat dalaman lain yang sangat bagus untuk dimiliki dan digunakan oleh pemilik laman web – dan semuanya terdapat dalam pakej yang sama.

HTTPS percuma

Bagi mereka yang belum sedar, Google kini berusaha untuk Internet yang lebih selamat dengan mendorong pemilik laman web menggunakan SSL. Walaupun benar bahawa kebanyakan laman web hosting laman web hari ini menawarkan ini dalam satu bentuk atau yang lain, namun tetap baik untuk melihat pembangun laman web seperti Wix mula menawarkan ini juga..

HTTPS memastikan bahawa interaksi pelawat dengan laman web anda selamat dan membuka jalan untuk lebih banyak perkara, seperti pembelian dalam talian, pertukaran maklumat peribadi dan sebagainya. Laman web yang tidak mematuhi HTTPS kini akan mendapat mesej amaran.

Laman HTTPS juga diberi peringkat yang lebih baik dalam carian Google.

Buat sebut harga untuk pelanggan

Petikan Pelanggan Wix

Ini adalah sesuatu yang lebih penting bagi pelanggan perniagaan, tetapi terutama untuk perniagaan kecil atau pemilik tunggal. Wix mempunyai alat yang membolehkan anda membuat sebut harga untuk perkhidmatan anda untuk pelanggan. Alat ini ada lengkap dengan templat, yang perlu anda lakukan ialah menambahkan pelanggan, syarat dan tarikh luput untuk tawaran anda.

Sejujurnya, ini bukan sesuatu yang saya harapkan dapat dilihat dalam pembangun laman web, terutama yang menawarkan akaun percuma. Bukan sesuatu yang akan membuat atau memutuskan perjanjian, tetapi hanya menunjukkan betapa pemikiran Wix telah dimasukkan ke dalam proses pembinaan laman web dan keperluan pelanggan mereka.

Malah ada pembuat logo!

Sekali lagi, ini termasuk dalam kategori alat yang sama dengan penjana petikan di atas. Logo, sesederhana mungkin, adalah sesuatu yang hampir diperlukan oleh setiap laman web. Jadi mengapa tidak hanya membina yang mudah dan melengkapkan rangkaian tambahan laman web?

Bravo besar untuk Wix kerana penyertaan kedua-dua alat ini. Serius.

Mengintegrasikan pembayaran

Item lain yang termasuk dalam kategori perniagaan, Wix membenarkan laman web yang menjalankan aktiviti e-commerce untuk mengakses beberapa kaedah pembayaran. Pilihan utama agak terhad – anda boleh menggunakan PayPal atau bentuk pembayaran manual lain seperti wang tunai (seperti ATM bank-in) atau cek.

Ini hanya lalai, namun. Sekiranya anda memerlukan lebih banyak pilihan, anda boleh memanfaatkan beberapa aplikasi di pasar Wix. Sebagai contoh, salah satu aplikasi mereka untuk Pembayaran Dalam Talian membolehkan anda menerima pembayaran kad kredit juga, lengkap dengan peringatan pembayaran dan penginvoisan.

Tugas dan Peringatan

Tugas dan Peringatan Wix

Semasa anda membina laman web anda, manfaatkan tugas dan alat peringatan Wixs agar anda sentiasa mengetahui apa lagi yang perlu anda lakukan untuk melengkapkan laman web anda. Sebenarnya, saya merasa ini berguna walaupun selepas fakta, kerana saya menguruskan beberapa laman web.

Setiap kali anda log masuk ke akaun anda, hanya muncul dan anda boleh menyemak senarai anda, menambah barang baru atau menandakan perkara semasa anda menyelesaikannya.

Jemput penyumbang

Kata tema hari ini adalah kerjasama dan di sini Wix membolehkan anda mengajak orang untuk berdialog dengan anda di laman web anda. Ini dapat membantu dalam beberapa cara. Contohnya, jika anda adalah pembangun yang membina laman web untuk pelanggan, anda boleh menjemput mereka ke draf dan membiarkan mereka memberi komen atau meminta perubahan.

Sekiranya anda bekerja dengan penyalin, anda boleh menjemput mereka untuk mengisi kekosongan tempat anda meninggalkan tempat letak untuknya. Atau mungkin jika anda berniaga dan hanya memerlukan maklum balas daripada beberapa rakan sekerja – ini boleh dilakukan dengan banyak cara.

Responden automatik

Automasi Wix

Sekiranya anda menggunakan pemesejan Facebook baru-baru ini, anda mungkin menyedari bahawa banyak perniagaan menggunakan bot sembang untuk bertindak balas terhadap pemesejan dari pengguna. Beberapa laman web juga menawarkan ini dalam bentuk perkhidmatan sembang langsung.

Dengan Wix, anda mempunyai pilihan untuk ‘mengotomatiskan’ laman web anda juga! Ini boleh berlaku dalam beberapa cara. Sebagai contoh, jika pelawat menghantar e-mel dari laman web anda, anda boleh mengkonfigurasi Wix agar pengakuan dihantar kepada pelawat tersebut dengan segera.

Sekali lagi, ini adalah satu lagi ciri mesra perniagaan yang bagus untuk dimiliki.

7. Banyak Bantuan Dan Sokongan

Seperti biasa, inti perkhidmatan apa pun adalah tahap sokongan pelanggan dan bantuan yang anda berikan. Dalam ini, saya mesti benar-benar melepaskan topi saya ke Wix. Saya dapati bahawa tidak kira apa yang saya lakukan, ada entri asas pengetahuan untuk membantu atau kadang-kadang, bahkan tutorial video!

Bukan hanya dalam masalah teknikal, ingatlah Anda, seperti ‘Cara mengaktifkan HTTPS’ tetapi juga perkara tidak ketara yang luar biasa. Sebagai contoh, terdapat sebilangan besar video yang saya suka sebut sebagai ‘nilai tambah’ dari Wix yang boleh anda tonton, seperti video ini mengenai Asas SEO Wix.

Asas, mungkin, tetapi setiap sedikit membantu!

Apa yang Kami Tidak Suka Tentang Wix

1. Templat Tidak Boleh Ditukar

Ini mungkin hanya saya pilih-pilih, tetapi saya merasa agak menjengkelkan kerana anda tidak dapat memindahkan kandungan dari satu templat ke templat yang lain. Saya sedar bahawa ini adalah pembangun laman web dan bukan Microsoft Powerpoint, tetapi membiarkan saya melihat bagaimana rupa pada beberapa latar belakang akan menyenangkan.

Jadi, tidak ada yang serius di sini kecuali dengan berhati-hati – Pilih templat anda dengan teliti! Sekiranya anda berubah fikiran kemudian, anda harus menukar semua kandungan yang anda buat pada yang asli secara manual!

2. Pelan Percuma Penjenamaan Wix

Perkara ini mungkin membuktikan apa yang dikatakan oleh sesetengah pihak mengenai apa-apa dalam hidup secara percuma, tetapi bagi anda yang memilih Wix dan memutuskan untuk tetap mengikuti rancangan percuma – ada tangkapan. Laman web percuma yang dihoskan di Wix terpaksa membawa penjenamaan Wix.

Itu tidak terlalu menjengkelkan, tetapi sayangnya itu jelas, kerana ia muncul tepat di bahagian atas halaman, bahkan sebelum tajuk laman web anda.

Penjenamaan Wix

3. Penjejakan dan Analisis Memerlukan Pelan Berbayar

Pemilik laman web biasanya ingin melihat seberapa baik prestasi laman web mereka dan cara terbaik untuk melakukannya adalah dengan Google Analytics atau beberapa alat serupa yang lain. Malangnya, untuk menggunakannya dengan Wix, anda perlu meningkatkan rancangan anda.

Ini tidak datang sebagai freebie dan kadang-kadang menjengkelkan kerana ini adalah sesuatu yang semudah sambungan API Google!

4. Laman Web Anda Tidak Boleh Dipindahtangankan

Sejauh yang saya fikirkan, ini adalah kelemahan terbesar untuk menggunakan Wix dan mengingatkan saya akan … ketidaksukaan saya untuk teknologi proprietari. Walaupun saya yakin bahawa Wix dibenarkan kerana tidak mahu orang mengeksport laman web yang dibuat dengan teknologi mereka, ini menimbulkan masalah besar bagi banyak orang.

Katakan misalnya anda seorang pemilik perniagaan dan anda telah berkembang dari kemampuan yang boleh disokong oleh Wix untuk beberapa sebab atau yang lain. Ini bermaksud bahawa anda perlu membayar wang yang serius untuk membuat semula dan memindahkan laman web anda dari Wix!

Saya pasti saya tidak perlu menjelaskannya, tetapi pada dasarnya jika anda masuk ke Wix, mereka membuat anda seumur hidup.

5. Pelan Premium Hanya Di Tapak Tunggal

Sekiranya anda berpendapat bahawa membayar yuran bulanan pelan premium akan membolehkan anda mengakses Wix tanpa had untuk semua laman web anda, fikirkan semula. Ciri premium tidak boleh dipindah milik, bermaksud anda membelinya untuk satu laman web dan tetap ada di sana!

Bayangkan apa yang menyedihkan, jika semua yang anda mahukan adalah menghubungkan Google Analytics? Perkara lain yang mesti dikunyah.

Rancangan Wix

Domain eCommerceConnect

TERBAIK UNTUK ASAS PALING USAHA KECIL
Jalur Lebar Tidak terhad1GB
Storan20GB500MB
Sambungkan domain anda: Ya
Tajuk iklan WixNoYa
Aplikasi Pembina Bentuk ($ 48) YaTidak
Aplikasi Penggalak Tapak ($ ​​60) YaTidak
Kos $ 16.50 / bln $ 4.50 / bln

Dengan lima versi pelan berbayar selain daripada pelan percuma, nampaknya Wix sesuai untuk semua orang. Namun jika anda perniagaan yang besar dan memerlukan sesuatu yang penting, saya cadangkan anda melihat dengan teliti cetakan sebelum membeli rancangan peringkat teratas.

Apa yang sebenarnya tidak dapat saya fahami adalah bahawa untuk semua tol dan ciri yang termasuk Wix secara percuma, ia mencuba harga sendiri seperti yang dilakukan oleh host web – mengikut ruang penyimpanan, lebar jalur dan sebagainya.

Keputusan: Adakah Wix adalah Pembelian yang Baik?

Saya fikir pada saat anda mencapai tahap ini, mungkin akan jelas bahawa saya merasakan Wix bahawa sebagai pembangun laman web, Wix cukup baik. Ini menandakan banyak kotak centang yang tepat dalam fungsi utamanya (penyunting laman mudah alih adalah sentuhan yang bagus) dan mungkin digunakan untuk mengembangkan laman web dengan cepat.

Selain itu, terdapat juga nilai tambah yang hebat, dengan ciri tambahan dan alat pemasaran. Ini adalah sesuatu yang membolehkan pemilik laman web baru meluaskan jangkauan laman web mereka tanpa perlu terlalu banyak pengetahuan teknikal atau sumber tambahan.

Walau bagaimanapun, terdapat beberapa peringatan besar dengan pembangun laman web ini yang menghalang saya daripada mengesyorkannya tanpa ragu. Pertama, hakikat bahawa anda terjebak dengan Wix kerana anda tidak dapat memindahkan laman web anda adalah mematikan utama. Ini adalah sesuatu yang mempunyai implikasi jangka panjang dan tidak mudah untuk dinilai oleh pemilik laman web baru (atau bahkan veteran!).

Kedua, walaupun saya mengakui bahawa semua ciri tambahan ini bagus untuk dimiliki, bagi seseorang yang mengetahui apa yang mereka lakukan – anda membeli Wix dengan harga yang tinggi. Contohnya, rancangan terendah mereka pada $ 4,50 sebulan – itulah yang anda bayar untuk hosting web dengan lebih banyak sumber daripada tawaran Wix.

Semasa anda melihat senarai kebaikan dan keburukan, menjadi lebih jelas bahawa Wix adalah keuntungan jangka pendek – penyelesaian kesakitan jangka panjang. Sudah tentu ini tidak akan menjadi masalah bagi sesetengah orang, tetapi fikiran saya adalah jika anda ingin sedikit berusaha untuk belajar tentang hosting diri WordPress, sebagai contoh, anda akan menjimatkan dua kali ganda (dan mungkin lebih banyak ) dalam jangka masa yang panjang.

Ciri-ciri utama

 • ✓ Kelajuan yang hebat
 • ✓ Seret Mudah & antara muka drop
 • ✓ Alat SEO disertakan
 • ✓ Pasaran aplikasi yang luas
 • ✓ Penyesuaian mudah alih
 • ✓ Pangkalan pengetahuan yang hebat

Disyorkan untuk

 • • Laman web individu
 • • Pemilik perniagaan kecil
 • • Laman web eCommerce asas
 • • Pemilik laman web DIY