Wix

Wix

https://www.wix.com

TL; р

Личното ми усещане е, че Wix е много мерцедесът на строителите на сайтове. Тя е солидна и предлага пълна с функции, но все пак е доста патентована за някои от нейните технологии. Накратко, ще се запишете за добро нещо тук, но преместването на марки по-късно ще бъде истинска болка и ще ви струва повече в дългосрочен план.

Преглед на Wix: 7 плюса и 5 минуса открити!

Строителите на сайтове съществуват отдавна. За онези от вас достатъчно възрастни, които да запомнят, всичко започна от Geocities още през 90-те и това беше юрският период, що се отнася до интернет.

Бързо напред към представянето на датите и възможностите на създателите на сайтове са нараснали с високости – Wix сред тях. Основана през 2006 г., Wix днес нарасна, за да обслужва над 110 милиона потребители и е една от най-големите в бизнеса.

С течение на годините тя също продължава да се увеличава в функции, които разбрах, след като ги преразгледах наскоро. Нека разгледаме подробно какви предимства има използването на Wix за бързо изграждане на персонализирани уебсайтове.

Какво харесваме в Wix

1. Добра скорост на сайта

Знам, че най-вероятно повечето хора, които гледат на Wix, най-вероятно ще се интересуват от бързите му възможности за изграждане на сайтове, но без значение как го гледате, в крайна сметка скоростта е голям фактор. В крайна сметка не бихте искали сайт, който е създаден бързо, но работи като охлюв, нали?

САЩ (W)
САЩ (E)
Лондон
Сингапур

10 ms 26 ms 49 мс 186 мс

Сао Пауло
Бангалор
Сидни
Япония

127 мс 312 ms 158 ms 125 мс

Средна скорост: 124,1 ms – Вижте пълния резултат

За щастие, изглежда, че сайтовете на Wix са бързи – невероятно така. Моят тестов сайт, спартански, тъй като беше оценен доста високо, печелеше степен A + в теста на скоростта на Bitcatcha. И все пак обикновено съм доста задълбочен, така че трябваше да го проверя и през WebPage Speed ​​Test.

Тест за скорост на Wix - САЩ

Тест за скорост от сървъра на Далас

Тест за скорост на Wix - Азия

Тест за скорост от сървъра на Сингапур

Ако погледнете резултатите от скоростта от тези тестове, ще забележите не само отлично време за първи байт (TTFB), но и че сайтовете са правилно оптимизирани по подразбиране. Статичното съдържание се кешира и дори се използва мрежа за разпространение на съдържание.

Това означава, че хостингът на сайт с Wix не би трябвало да е проблем. Бързият TTFB е важен, тъй като показва, че сървърите на Wix се представят добре и ако сайтът се понижи по-късно, вероятно е заради нещо, което направих и няма нищо общо с отзивчивостта на сървъра.

2. Масивна колекция от шаблони

Почти всеки ресурс за изграждане на сайтове, на който се срещах, обикновено има някаква форма на шаблони за използване. Това помага не само като ресурс за онези, които не искат да създават проблеми от изграждането на сайт от нулата, но понякога служат като източник за вдъхновение за тези, които правят.

Wix е изключително щедър със своите шаблони, като предлага на потребителите над 500 да избират. Това е огромен брой по всякакви стандарти. Видях някой създател на сайтове, който предлага толкова малко шаблони, че да граничи с нелепите.

Wix шаблони

Те разполагат с голямо разнообразие от категории, от които да избирате, вариращи от корпоративните котлони до целия път за пътуване и туризъм. Тук наистина има по нещо за всички! Освен това тези шаблони се предлагат с някакво основно предварително въведено съдържание, така че можете да изберете да надградите върху това или просто да го изтриете.

За тези, които се интересуват, те имат шаблони и за онлайн магазини, така че можете бързо да имате собствен сайт за електронна търговия.

3. Интуитивен интерфейс за влачене и пускане

Основен редактор на Wix

Сега стигаме до сърцето на Wix, което е интерфейсът му за плъзгане и пускане. Въпреки това няма да разяснявам твърде много в тази област, дори ако е причината повечето хора да идват тук. По-важно за мен в интерфейса е неговата лекота на използване.

Някои може да твърдят, че Wix няма силата на своя интерфейс за плъзгане и пускане, какъвто правят някои създатели на сайтове, но мисля, че има перфектен баланс. Той поддържа нещата лесни за използване за начинаещи и въпреки това има достатъчно възможности да превърне вашия сайт в истинска електростанция с разширени средства.

Най-забележителното за редактора на Wix е, че има мобилен редактор. Това ви позволява да преглеждате и редактирате вашия сайт точно както би се виждал на мобилно устройство. Тя може да се управлява напълно освен основния редактор, така че наистина можете да персонализирате мобилното изживяване, а не просто да разчитате на отзивчив шаблон.

Wix Mobile редактор на сайтове

Разбира се, всичко това може да бъде допълнено с кодиране, ако желаете. Изглежда обаче, че в последно време претърпя лека промяна и Wix очевидно персонализира кодиращата функция още повече. Сега е насочена повече към разработчиците и е в Beta.

4. Разширете функциите на вашия сайт с Wix App Market

Причината, поради която не се съсредоточих прекалено върху интерфейса за плъзгане и пускане по-горе, е именно заради това – Wix App Market. Вместо да ви даде няколко играчки, които да ви предоставят частични функции в редактора, Wix има цяла екосистема от това, което нарича „Приложения“.

Това са като плъгини, които можете да използвате за изпълнение на конкретни задачи на вашия Wix сайт. Например – имате нужда от блог раздел? Виола, просто я активирайте, променете някои настройки и тя е там. Ако се чудите колко обширни могат да бъдат тези приложения, бих искал да споделя някои области, които те обхващат тук;

Wix App Market

 • ChatAdding това приложение ще ви позволи да разговаряте на живо с клиенти на вашия сайт. Това ви позволява да разширите обслужването на клиентите и да изведете нещата на съвсем ново ниво.
 • ForumАко сте по-ориентирани към съдържанието или искате да отворите алея за клиентите си, за да обсъдят вашите продукти с вас или други потребители, създайте незабавен форум. Без кодиране, без база данни, просто щракнете върху нея.
 • СъбитияЗа активните компании, които провеждат много събития, приложението Wix Events ви помага да създавате и показвате множество събития. Той управлява всичко – от билети до RSVP система, така че можете да се съсредоточите върху основния си бизнес.
 • eCommerceАко имате нещо за продаване, влезте в Wix и ще продавате само с миг на око. Всичко, от което се нуждаете, е приложението за онлайн магазин, което не само ви позволява да продавате чрез вашия сайт, но може да разшири това и до други платформи като Amazon и Facebook!

5. Лесно пускайте на пазара вашия сайт

Управлението на SEO е вградено

Там, където съдържанието е тялото на вашия уебсайт, SEO е неговата кръв. Тези техники са необходими, ако искате да намерите навсякъде в Google (или други търсачки). SEO ви помагат да „продавате“ вашия сайт в търсачките, насърчавайки ги да ви изброят допълнително в резултатите от търсенето.

По подразбиране Wix ви помага да направите това и всичко, което ще трябва да направите, е да му дадете малко напътствия. Например, уведомете го повече за вашия сайт и върху какво се фокусирате, тогава той може да направи тежкото повдигане за вас. Това става, като ви позволява да попълвате ключови думи и други метаданни.

След като помогнете да добавите тези неща в заглавки, снимки и други елементи на вашата страница, Google ги сканира всеки път, когато нейните роботи преминават през вашия сайт. Колкото по-подробни и точни са вашите метаданни, толкова по-добре ще бъдат класирани в търсенията.

Друг аспект на SEO е форматът на URL адресите (адрес), който Google счита също за уместност. Wix ви позволява да променяте URL адреса на всяка страница, така че да отговаря най-добре на това, което трябва да знаете Google.

Знам, че SEO е нещо, от което много хора малко се страхуват и смятат, че е малко вероятно автоматизираното SEO да направи много, така че не трябва само да вземете думата ми за това, вижте техния Wix SEO Wiz.

Създавайте публикации в социалните медии

Друг ъгъл на маректиране, от който можете да разчитате с Wix, е да преминете през социалните медии. Wix ви предоставя инструментите, които могат да ви помогнат да създадете съдържание в социалните медии. Подобно е на основен редактор на снимки и не е ужасно обширно.

Въпреки това е полезно за малко, особено за някой, който просто иска да работи на едно и също място и не трябва да разчита на множество програми и такива, само за да поддържа уебсайта и социалните си медии. За тези от вас, които са запознати с Canva, е подобно.

Всичко, което трябва да направите е основно да изберете изображение и след това да промените текст, за да вървите заедно с него, така че да можете да споделите нещо, което е бързо, доста (или странно) в зависимост от аудиторията на вашия сайт.

Използвайте маркетинг по имейл

Wix имейл маркетинг

Може би това ще е повече за бизнес сайтовете, но имейл маркетингът е един инструмент, който може да помогне за създаването на нови клиенти. Вместо да чакате само клиенти да дойдат при вас, след като съставите списък с абонати, можете да изпращате съдържание директно до тях!

Наоколо има много инструменти за маркетинг по имейл, някои добри, други не толкова добри, но включването на такъв в аспекта на Wix е щрих от блясък от тяхна страна. Особено полезно е за малките бизнес сайтове тази способност да бъде интегрирана в системата, която използват за своя уебсайт.

От страна на забележката, Bitcatcha има цял минисериал на статии, посветени на ефективен имейл маркетинг, така че можете да ги проверите, за да ви помогне също така.

6. Тонове допълнителни функции

Освен сърцевината си, която е създателят на сайтове, която помага на хората бързо да развиват уебсайтове, Wix върви далеч повече от допълнителната миля. Той е изградил цяла екосистема от инструменти и продукти, насочени към подпомагане на хората да създават успешни уебсайтове.

Освен пазара на приложения, той има още няколко вътрешни инструменти, които са просто страхотни за собствениците на сайтове да имат и използват – и всичко това се предлага в един и същ пакет.

Безплатни HTTPS

За тези, които все още не са наясно, Google вече прави всичко възможно за по-сигурен Интернет, като насърчава собствениците на сайтове да използват SSL. Въпреки че е вярно, че повечето хостинг сайтове днес предлагат това под една или друга форма, все пак е добре да се види, че строителите на сайтове като Wix започват да предлагат и това..

HTTPS гарантира, че взаимодействията, които посетителите имат с вашия уебсайт, са защитени и проправят пътя за повече неща, като онлайн покупки, обмен на лична информация и т.н. Сайтовете, които не са съвместими с HTTPS, сега ще получат предупредително съобщение.

HTTPS сайтовете също са дадени по-благоприятни класирания в Google търсене.

Създайте оферти за клиентите

Котировки за клиенти на Wix

Това е нещо, което е повече за бизнес клиентите, но особено за малкия бизнес или дори за едноличните търговци. Wix има инструмент, който ви позволява да създавате оферти за вашите услуги за клиенти. Инструментът е там, заедно с шаблон, всичко, което трябва да направите, е да добавите клиента, условията и датата на изтичане на Вашата оферта.

Честно казано, това не очаквах да видя в създателя на сайтове, особено този, който предлага безплатен акаунт. Това не е нещо, което ще сключи или наруши сделка, но просто показва колко мисъл Wix е вложила в процеса на изграждане на сайт и нуждите на своите клиенти.

Има дори производител на лого!

Отново това попада в същата категория инструменти като горния генератор на цитати. Едно лого, колкото и просто да е, е нещо, от което практически всеки уебсайт би се нуждаел. Така че защо не просто да изградите прост и да завършите набор от екстри за уебсайтове?

Голямо браво на Wix за включването на тези два инструмента. Сериозно.

Интегриране на плащанията

Друг артикул, попадащ в категорията на бизнеса, Wix позволява на тези сайтове, извършващи електронна търговия, достъп до няколко начина на плащане. Основните опции са малко ограничени – можете да използвате PayPal или някаква друга форма на ръчно разплащане, като пари в брой (нещо като банкомат в банкомат) или чек.

Това обаче е само по подразбиране. Ако имате нужда от повече опции, можете да използвате някои от приложенията на пазара на Wix. Например, едно от приложенията им за онлайн разплащания ви позволява да приемате и плащания с кредитни карти, заедно с напомняния за плащания и фактуриране.

Задачи и напомняния

Задачи и напомняния на Wix

Докато изграждате уебсайта си, използвайте инструментите за задачи и напомняния на Wix, така че винаги да сте наясно какво още трябва да направите, за да завършите вашия сайт. Всъщност намерих това полезно дори след факта, тъй като администрирам доста уебсайтове.

Всеки път, когато влизате в акаунта си, просто изскачайте и можете да преминете през списъка си, добавяйки нови неща или маркирайки нещата, докато го попълвате.

Поканете сътрудници

Темата на деня е сътрудничеството и тук Wix ви позволява да каните хора да разговарят с вас на вашия уебсайт. Това може да бъде полезно по много начини. Например, ако сте били програмист, който изгражда сайт за клиент, можете да ги поканите на черновата и да ги оставите да коментират или да поискат промени.

Ако работите с копирайтър, можете да ги поканите да попълнят празните места, където оставяте заместители. Или може би ако сте в бизнес и просто искате обратна връзка от няколко колеги – това може да работи по толкова много начини.

Автоматизирани отговори

Wix автоматизация

Ако наскоро използвате съобщения във Facebook, може би сте забелязали, че много фирми използват чат ботове, за да отговарят на съобщения от потребителите. Някои уебсайтове също предлагат това под формата на услуги за чат на живо.

С Wix имате опции да „автоматизирате“ и вашия сайт! Това може да се случи по няколко начина. Например, ако посетител ви изпрати имейл от вашия уебсайт, можете да конфигурирате Wix да изпрати потвърждение веднага на този посетител..

Отново, това е още една удобна за бизнеса функция, която е чудесно да има.

7. Много помощ и поддръжка

Както винаги, сърцевината на всяка услуга е нивото на поддръжка и помощ на клиентите, което ви се предоставя. В това наистина трябва да сваля шапката си на Wix. Открих, че независимо какво правя, има или вход в базата знания, или понякога, дори видеоурок!

Имайте предвид не само техническите въпроси, като например „Как да активирате HTTPS“, но и нематериалните неща са забележителни. Например, има голям брой от това, което обичам да наричам „добавяне на стойност“ видеоклипове от Wix, които можете да гледате, като този видеоклип за Wix SEO Основи.

Основно, може би, но всяко малко помага!

Какво не харесвахме в Wix

1. Шаблони не са взаимозаменяеми

Това може просто да ме избере нит, но ми е малко досадно, че не можете да прехвърляте съдържание от един шаблон в друг. Разбрах, че това е създател на сайтове, а не Microsoft Powerpoint, но просто ми позволи да видя как изглежда на няколко фона би било хубаво.

Така че, нищо сериозно тук, освен дума за предпазливост – Изберете внимателно шаблона си! Ако промените решението си по-късно, ще трябва ръчно да прехвърлите цялото съдържание, което сте създали в оригинал!

2. Безплатен брандиран план на силите Wix

Този момент просто може да докаже това, което някои казват, че нищо в живота не е безплатно, но за тези от вас, които избират Wix и решат да останат на свободния си план – има уловка. Безплатните сайтове, хоствани в Wix, са принудени да носят Wix брандиране.

Това не е твърде отвратително, но за съжаление е очевидно, тъй като изглежда правилно смъртоносно отгоре на страницата, дори преди заглавката на уебсайта ви.

Wix Брандиране

3. Проследяването и анализите изискват платен план

Собствениците на уебсайтове обикновено обичат да виждат колко добре се представя техният сайт и най-добрият начин да направите това е с Google Analytics или няколко други подобни инструменти. За съжаление, за да ги използвате с Wix, трябва да надстроите плана си.

Това не идва като безплатен и може да бъде невероятно досадно на моменти, тъй като е нещо толкова просто като връзка с Google API!

4. Вашият сайт не може да се прехвърля

Що се отнася до мен, това е най-големият недостатък на използването на Wix и ми напомня за … неприязънта ми към патентованите технологии. Макар да съм сигурен, че Wix е оправдана в това, че не иска хората да изнасят уебсайтове, създадени с тяхна технология, това създава голям проблем за много хора.

Кажете например, че сте собственик на бизнес и сте израснали от възможностите, които Wix може да поддържа по някаква или друга причина. Това означава, че ще трябва да плащате сериозни пари, за да пресъздадете и прехвърлите уебсайта си далеч от Wix!

Сигурен съм, че не е нужно да изричам това, но по принцип, ако влезете в Wix, ще ви получат за цял живот.

5. Плановете за премии са само за един сайт

Ако смятате, че заплащането на месечна такса на премиен план ще ви позволи неограничен достъп до Wix за всички ваши сайтове, помислете отново. Премиум функциите не са преносими, което означава, че го купувате за един сайт и той остава там!

Представете си какъв проблем ще бъде, ако всичко, което искате, беше да закачите Google Analytics? И още нещо, което да дъвчете.

Планът на Wix

eCommerceConnect домейн

НАЙ-ДОБРО ЗА МАЛКИ БИЗНЕСМОСТ ОСНОВНИ
BandwidthUnlimited1GB
Storage20GB500MB
Свържете домейна си Да
Wix заглавие рекламиNoYes
Приложение за формуляр на формуляр ($ 48) ДаНе
App Booster App ($ 60) YesNo
Струва $ 16.50 / месец 4.50 $ / месец

С пет платени версии на плана, освен безплатния план, изглежда, че Wix е подходящ за всички. Но ако сте голям бизнес и се нуждаете от нещо значително, предлагам да разгледате внимателно финия шрифт, преди да купувате в най-горния план.

Това, което всъщност не мога да разбера, е, че за всички такси и функции, които Wix включва безплатно, той се опитва да оскъпи себе си, подобно на уеб хоста – чрез място за съхранение, честотна лента и т.н..

Присъда: Добра покупка ли е Wix?

Мисля, че когато стигнете до този момент, може би ще стане ясно, че чувствам Wix, че като строител на сайтове, Wix е доста добър. Той отменя много от правилните квадратчета в основната си функция (редакторът на мобилни сайтове е страхотно докосване) и е възможно да се използва за бързо разработване на сайтове.

На всичкото отгоре има и голяма добавена стойност, с допълнителните функции и маркетингови инструменти. Това е нещо, което ще даде възможност на новите собственици на сайтове да разширят обхвата на своя сайт допълнително, без да се налага да се справят с твърде много технически познания или допълнителни ресурси.

Въпреки това има няколко големи предупреждения с този конструктор на сайтове, което ми пречи да го препоръчам безпроблемно. Първо, фактът, че сте останали с Wix, тъй като не можете да преместите сайта си, е съществено изключване. Това е нещо, което има дългосрочни последици и не е лесно собствениците на нови (или дори ветерани!) Да преценят.

Второ, въпреки че признавам, че всички тези допълнителни функции е добре да имат, за някой, който знае какво правят – вие купувате в Wix на стръмни цени. Вземете например най-ниския им план в размер на 4,50 долара на месец – това е, което ще плащате за уеб хостинг с много повече ресурси, отколкото предлага Wix.

Докато минавате през списъка на плюсовете и минусите, става малко по-очевидно, че Wix е краткосрочна печалба – дългосрочно решение за болка. Разбира се, това няма значение за някои хора, но моите мисли са, че ако сте готови да положите малко усилия да научите за самостоятелно хостинг на WordPress, например, вие бихте спестили колкото двойно (и вероятно повече ) в дългосрочен план.

Основни функции

 • ✓ Голяма скорост
 • ✓ Лесно влачене & спад интерфейс
 • ✓ Включени SEO инструменти
 • ✓ Обширен пазар на приложения
 • ✓ Мобилно персонализиране
 • ✓ Фантастична база от знания

Препоръчва се за

 • • Индивидуални уебсайтове
 • • Собственици на малък бизнес
 • • Основни сайтове за електронна търговия
 • • Направи собственици на уебсайтове