ProtonVPN

Contents

ProtonVPN

https://protonvpn.com/

tl; dr

ProtonVPN har funnits under en tid och företaget har också säkra e-posttjänster. Kvaliteten och funktionerna som du hittar här är en blandad väska, som inte alls är dålig – se bara till att den kan göra vad du vill innan du registrerar dig för en långsiktig plan. Läs mer.

ProtonVPN Review: 9 Pro & 6 Nackdelar med ProtonVPN

ProtonVPN är inte den mest etablerade leverantören av Virtual Private Network (VPN) runt omkring och faktiskt började tillhandahålla säkra e-posttjänster 2014.

Med huvudkontor i Genève, Schweiz, ger de en viss försäkring för användare delvis genom att förlita sig på de stränga integritetsreglerna i deras värdland.

Vad vi gillar om ProtonVPN

1. Baserat i Schweiz

Schweiz är Alpernas hem, stor mjölkchoklad, den berömda schweiziska armékniven och många fler saker. Men det är också känt för den rabiatiska våldsamheten som den skyddar integriteten. Rätten till integritet garanteras enligt den schweiziska federala konstitutionen (artikel 13):

”Varje person har rätt till integritet i sitt privata och familjeliv och i sitt hem och i relation till sin post och telekommunikation.”

Detta gör det till en idealisk plats för ett företag som är specialiserat på integritet och säkerhet att basera sitt huvudkontor i. ProtonVPN är ett av dessa företag, med sin verksamhetsbas säkra i Genève.

2. Stark kryptering & protokoll

Kryptering är ett av kännetecknen för VPN-tjänsteleverantörer eftersom hela deras närvaro handlar om förutsättningen för integritet och säkerhet. Det finns olika protokoll och krypteringsnivåer som de kan erbjuda. Vissa VPN-tjänsteleverantörer tillåter användare att välja den krypteringsnivå de vill ha, men ProtonVPN har beslutat att gå hela svinet och bara välja det bästa.

Det erbjuder bara det bästa tillgängliga protokollet för den enhet du använder. Till exempel stöder deras Windows-applikation bara OpenVPN (både TCP och UDP), medan du bara kan använda IKEv2 för mobila enheter. Kryptering är också inställd på högsta möjliga nivå – AES-256.

Nyckelutbyte uppnås med 4096-bitars RSA medan meddelandeautentisering sker via HMAC med SHA384. Detta är ungefär så säkert som du kan få för personligt bruk.

Som en intressant kan dessa inställningar, även om de är optimala för säkerheten, kanske inte vara bäst för alla. Olika människor använder VPN för olika ändamål och protokoll / kryptering är ett av de sätt som kan användas för att modulera prestanda på något sätt.

Om jag till exempel bara vill använda VPN för att kringgå geo-lås på innehåll, skulle jag förmodligen vilja ha möjligheten att minska kryptering för att pressa så mycket hastighet ut ur anslutningen som jag kunde få.

3. Inga läckor, inga loggar

En del av mina tester inkluderar alltid grundläggande läcktest som inkluderar DNS-läckor och WebRTC-läckor. ProtonVPN är lika säkert som de säger och inga läckor hittades under processen för utvärderingen. Företaget har också en strikt policy för icke-loggar.

Medan många VPN-leverantörer uppger detta har ProtonVPN gått ett steg längre och upprättat en öppenhetsrapport där den listar förfrågningar om information som den har fått från myndigheter och vilka åtgärder den har vidtagit med avseende på dessa förfrågningar.

Även om informationen där är ganska rudimentär och inte riktigt berättar för oss så är den en positiv spridning framåt. När allt kommer omkring måste företag balansera på en fin linje, särskilt VPN-företag när det gäller lagen.

4. Säkra kärnservrar

protonvpn säkra kärnan flera servrar

ProtonVPN-konceptet “Secure Core” är faktiskt vad de flesta VPN-leverantörer bara kallar en “multi-hop-lösning”..

Detta innebär att din anslutning dirigeras genom en serie VPN-servrar för ytterligare privatlivspotential. När det gäller ProtonVPN består deras ‘Secure Core’ av servrar i tre länder – Schweiz, Island och Sverige.

  Mac Torrent Guide: Hur man säkert laddar ner torrenter på en Mac ��☠️

Om du aktiverar alternativet “Secure Core” i din VPN-klient kommer din anslutning att dirigeras genom ett av dessa tre länder innan du går mot det land som du har valt som din VPN-serverplats.

5. Acceptabla hastigheter

Hastighet är en av de mest känsliga frågorna när det gäller VPN-tjänster och det finns alltid ett pågående argument mellan kunder och tjänsteleverantörer. Kunder klagar normalt över “långsamma hastigheter” medan tjänsteleverantörer kämpar för att förklara att hastigheten är beroende av så många faktorer.

För teständamål måste jag förtydliga några saker innan du helt enkelt tar mina resultat till nominellt värde. Den första är att enheten spelar någon roll – kryptering tar upp processorkraften och enhetens funktioner kan vara en faktor.

Den andra är avståndet från den valda VPN-servern – ju längre bort en server du har valt, desto långsammare blir din anslutning (när det gäller latens). Med det i åtanke kör jag dessa tester på en stationär dator från en fysisk plats i Malaysia.

Bashastigheten för min internetanslutning (teoretiskt) är 500Mbs, men vid testet kunde jag bara uppnå något mindre än 300 Mbps:

protonvpn hastighetstest malaysia

Bashastighetstestresultat från Malaysia.

Med det i åtanke, låt oss se hur ProtonVPN presterar medan du ansluter till olika andra servrar på strategiska platser runt om i världen:

protonvpn hastighetstest Australien

Hastighetstestresultat ansluter till Australien.

protonvpn hastighetstest singapore

Hastighetstestresultat ansluter till Singapore.

protonvpn hastighetstest Storbritannien London

Hastighetstestresultat ansluter till London.

protonvpn hastighetstest USA

Hastighetstestresultat ansluter till USA.

protonvpn hastighetssäker kärna USA

Hastighetstestresultat som ansluter till USA med Secure Core (Island).

Som ni ser är hastigheterna som erbjuds av ProtonVPN anständigt för det mesta. De flesta av dessa hastigheter räcker för nästan vad som helst, till och med strömmande 4k-video av hög kvalitet vid behov. Den enda gången du troligtvis märker att du är på VPN är om du försökte ladda ner en enorm fil – vilket kan ta lite mer tid.

I det slutliga testresultatet, medan de använde sin Secure Core-server på Island, fanns det en märkbar minskning av både latens och hastighet, vilket kan förväntas. Även i dessa priser var surfupplevelsen inte så illa. Det är helt enkelt det pris du måste betala för att behålla din integritet på Internet.

6. Närvarande i 41 länder

Precis som hos de flesta bra leverantörer av VPN-tjänster har ProtonVPN en god närvaro runt om i världen – i 41 länder, där de har mer än 500 servrar. Även om det inte är det största antalet länder och servrar runt, är det fortfarande ett anständigt antal.

Infrastruktur (både hårdvara och bandbredd) kostar en bomb och som användare skulle jag vara väldigt skeptisk till en tjänsteleverantör som påstår sig erbjuda enorma antal servrar för priser på bottenbotten. Vissa kan göra det, men inte så många.

7. Strömmar Netflix & BBC iPlayer

Personligen är en av mina främsta anledningarna till att använda ett VPN att jag vill ha tillgång till Netflix USA-regioninnehåll. Detta är en faktor som är viktig för mig. Att köra ProtonVPN Jag kunde strömma Netflix USA-innehåll smidigt på de flesta tidpunkter, så jag kommer att ge dem ett pass på den här.

Observera dock att det har förekommit några fall där ProtonVPN-servrar inte kan ansluta till Netflix. Jag har inte kunnat testa alla 500 udda servrar, men de som jag har fungerat bra hittills.

På samma sätt kan de som vill titta på BBC: s iPlayer säga att det fungerar bra.

8. Stöder Tor Browser & P2P

  Den 8 beste VPN for Canada 2023 (Speed ​​Tested!)

För den ultraparanoida, om du inte är nöjd med att säkra din anslutning med bara en VPN-tjänst, kommer du gärna att notera att Tor Browser också fungerar med den.

Men observera att inte alla ProtonVPN-servrar stöder Tor (Klicka här för en lista över deras servrar och vad de tillåter på var och en).

P2P är också tillgängligt, men på liknande sätt endast begränsat till vissa servrar.

9. Variabel prissättning

BasicPlusVisionary
Pris / mån $ 4 $ 8 $ 24
Antal enheter2510
Säkra CoreNoYesJa

En av de bättre sakerna med ProtonVPN är att det ger sina kunder ett val av vad de vill betala. Vissa användare vill ha en grundläggande servicenivå för ett bättre pris och du kan få det med ProtonVPN. Faktum är att de också har en gratis plan.

Den kostnadsfria planen är mycket begränsad både vad gäller hastighet och serverplats, men det hobbar inte användare med begränsad bandbredd. Du kan också välja andra plannivåer som öppnar åtkomst till fler servrar, antal enheter som stöds och extra funktioner.

När det gäller VPN: er skulle jag säga att deras lägre nivåplaner tjänar ett kundsegment som inte många tjänsteleverantörer är villiga att tillgodose. Deras högre nivå planer är mer i linje med industristandarder men kan betraktas som dyr jämfört med några få toppleverantörer som Surfshark och NordVPN.

Vad vi inte gillade om ProtonVPN

1. Begränsade Asia Region-servrar

Även om ProtonVPN-servrar spänner över 41 länder, märkte jag att endast ett fåtal av dem tjänar Asien-regionen. Du får några viktiga platser som Singapore och Hong Kong, men för dem som behöver stöd på landsnivå i denna region blir du besviken.

Även om detta kan vara acceptabelt för allmänt bruk, kommer kunder som kan ha specifika behov som en lokal anslutning för affärsändamål eller på annat sätt lyckas.

2. Utsatt för VPN-block

Under testen upptäckte jag att ProtonVPN är benägen att blockeras av fler webbplatser än de flesta VPN som jag har provat. Detta har formen av antingen servrar som känner igen VPN-anslutningen eller direkt blockerar den för vissa som kommer att ha slumpmässiga fel som CSS-oegentligheter.

Tyvärr var problemen jag stötte på inte ens efter att ha kontaktat deras kundsupport.

Medan jag erkänner att det nästan är omöjligt för en VPN-tjänsteleverantör att arbeta med en 100% framgångsgrad, märktes problemen med ProtonVPN – mycket mer än de flesta andra jag har använt hittills.

3. tenderar att vara något gimmicky

Varje företag använder någon form av marknadsföringsstrategi, men skälet till att jag helt enkelt var tvungen att lägga till detta som en nackdel till ProtonVPN är att deras marknadsföringsbrister kan påverka potentiella kunder negativt på något sätt.

Ta till exempel deras premiss för “Secure Core” -server som de använder som en viktig försäljningsplats för att marknadsföra sina tjänster. Kärnan utgörs av Schweiz, Island och Sverige, men Sverige är faktiskt medlem av femögarnas samhälle.

Det gör att jag känner mig lite obekväm och kommer att förlita oss på ProtonVPN: s ord att de inte har några loggar och de har konfigurerat alla sina servrar på rätt sätt för att säkerställa att.

Andra säljpunkter som deras servrar finns i tidigare underjordiska militära installationer, även om de är intressanta, har inte riktigt mycket effekt på din integritet.

4. Begränsad P2P-tillgänglighet

Som ett stort P2P-fan var jag mycket besviken över att upptäcka att ProtonVPN från alla servrar bara stöder torrent från en handfull länder; Schweiz, Sverige, Singapore och Nederländerna. Detta innebär att om du vill titta på Netflix USA och torrent samtidigt är du lycklig.

  Deluge Proxy & VPN-opsætning: Sådan torrentes anonymt med Deluge

Det enda alternativet är att använda split tunneling och befria din torrentklient från VPN-tjänsten. Det kanske inte är en genomförbar lösning för användare i vissa länder med extremt förtryckande upphovsrättslagar.

5. Endast e-poststöd

När jag stod inför svårigheter att nå webbplatser ville jag kontakta hjälp, bara för att upptäcka att ProtonVPN inte har något live support tillgängligt. Din huvudsakliga supportväg är via e-post – och det tar lite tid att svara.

Det tog dem 24 timmar att svara på mitt första e-postmeddelande (räknar inte automatiskt svar) och efter det tog varje utbyte ungefär en halv dag eller så för att få svar på. Tidsfördröjningen var dock inte det största problemet, svaren var.

Det underliggande temat som jag fick från svar var att: “Vi har många servrar, om man inte gör vad du vill, prova dem alla en efter en tills du har tur.” Du kan säga att det höjde mitt blodtryck ganska många poäng.

6. Kan vara svårt att konfigurera

De flesta VPN idag försöker göra det så enkelt för dig att använda deras programvara som möjligt. Som det är, gör VPN-naturen dem till ett stort hinder för dem som inte är särskilt tekniskt benägna.

För det mesta har ProtonVPN ett mycket elegant Windows-användargränssnitt. I själva verket älskar jag den coola gamla skolan grön neon fodrad världskarta.

Men när det gäller split tunneling pågår något konstigt. Split tunneling är ett alternativ som många leverantörer har som låter dig utesluta vissa applikationer eller till och med webbplatser från VPN-tunneln. För att göra detta är det vanligtvis antingen genom att lägga till en app eller en webbadress.

protonvpn split tunneling

Lägg till IPv4-adress? Varför inte bara acceptera ett domännamn?

Av någon okänd anledning måste du hitta webbplatsens IP-adress för att utesluta en webbplats från ProtonVPN-appen. Som ett exempel på detta, låt oss säga att du vill utesluta google.com från VPN-tunneln. Istället för att skriva in det domännamnet, måste du hitta IP-adressen till Google (som är 172.217.3.100).

För att vara ärlig så luktar det mig av lathet på utvecklingsfronten och för ett företag som har varit i verksamhet i så många år, helt enkelt oförlåtligt.

Slutsats: Är ProtonVPN värt priset?

Som ni kan se finns det ungefär samma antal argument både för och emot ProtonVPN som jag kan tänka på. Men i slutet av dagen beror mycket på vad du använder tjänsten för. Om du till exempel bara är intresserad av att säkra din anslutning, ansluta till en närliggande VPN-server och glömma något annat – kommer ProtonVPN sannolikt att vara bra för dig.

Om du behöver en mycket flexibel lösning som gör att du kan göra många saker på en gång (surfa, torrent, ström etc.) kan du behöva söka efter en alternativ leverantör. I grunden är ProtonVPN bara bra men priset som det tar ut användare för Plus-planen (för åtkomst till Secure Core och fler servrar) – $ 8 per månad är lite brant.

Nybörjare till VPN och lätta användare bör dock vara bra, särskilt ultralätt användare som kan leva med sina gratis eller grundläggande planer.

Nyckelfunktioner

  • ✓ Ingen loggning
  • ✓ Killomkopplare
  • ✓ Secure Core Server
  • ✓ P2P & Netflix Support

Rekommenderas för

  • • Top Notch Security
  • • Användare med flera plattformar
  • • USA- & EU-baserade användare

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me