Pandangan balik

Contents

Pandangan balik

https://www.backblaze.com/

tl; dr

Backblaze menawarkan penyelesaian yang ekonomik dan mudah untuk membuat sandaran data tanpa had ke cloud. Dengan hanya $ 50 per tahun setiap komputer, kami berpendapat Backblaze adalah sandaran dalam talian peribadi yang paling masuk akal. .

Ulasan Backblaze – 6 Kelebihan & 5 Kekurangan Menggunakan Backblaze Cloud Backup

Backblaze, yang ditubuhkan pada tahun 2007, dianggap sebagai salah satu pilihan terpanas untuk perkhidmatan sandaran dalam talian.

Kami di Bitcatcha telah menyediakan pelbagai penyedia sandaran melalui pembaptisan api dan telah mengetahui mengapa semua orang menyukai Backblaze:

  • Anda mendapat ruang sandaran tanpa had sehingga semua fail anda, masa lalu, masa kini dan masa depan, disimpan dengan selamat
  • Antaramuka yang direka sedemikian mudah, malah orang yang paling kurang teknologi dapat menggunakannya dengan baik
  • Tarifnya adalah salah satu yang paling berpatutan di pasaran, harganya kurang dari $ 4 sebulan

Memang, ini bukan penyelesaian terbaik untuk penyimpanan awan (lihat pCloud untuk itu).

Namun, dengan menyimpan 600 data Petabyte dan lebih daripada 30 bilion fail dipulihkan sehingga kini, ini adalah pilihan terbaik untuk membuat sandaran fail komputer anda yang mudah dan senang.

6 Perkara Yang Kami Suka Mengenai Backblaze

Apa yang menjadikan Backblaze penyedia penyimpanan awan sandaran yang berharga adalah bagaimana ia direkayasa khusus untuk penggunaan mudah dengan semua fungsi asas yang diperlukan yang tidak memerlukan banyak kerja dari pihak pengguna.

Inilah sebabnya mengapa Backblaze berfungsi dengan baik untuk keperluan sandaran anda:

1. Pengalaman Sandaran termudah

Kekuatan Backblaze terletak pada kesederhanaan reka bentuknya.

Pemasang Blackblaze

Semasa pertama kali memasang program, program ini akan segera memindai cakera keras anda untuk semua fail (kecuali fail sistem operasi, aplikasi dan fail sementara yang mungkin menyebabkan komplikasi ketika cuba memulihkannya) dan memberi anda gambaran keseluruhan fail untuk membuat sandaran.

Apabila anda mengklik “oke”, ia akan meneruskan semuanya secara automatik untuk anda sehingga anda tidak perlu melakukan apa-apa kecuali membiarkannya berfungsi.

Panel Kawalan Blackblaze

Dengan menyambungkan USB atau cakera keras luaran, ia juga dapat menyambungkannya secara automatik semasa sandaran awal atau anda boleh memasangnya kemudian dan menambahkannya dari tetapan.

Paling baik, Backblaze memantau komputer anda dan mengemas kini fail sandaran bila-bila masa terdapat perubahan, namun tetap ada kehadiran minimum di komputer anda sehingga tidak mengganggu apa pun yang anda lakukan.

Di sisi lain, jika ada fail yang lebih disukai untuk tidak disandarkan, anda boleh menentukan folder mana yang akan dikecualikan daripada dimasukkan ke dalam penyimpanan awan. Jika tidak, ia akan memudahkan anda dengan mengambil semuanya.

Ringkasnya, jika anda lebih suka tidak perlu bersusah payah menguruskan fail anda, Backblaze menjadikannya sangat mudah untuk anda.

2. Sandaran tanpa had

Sama ada anda hanya mempunyai 1 Megabait atau banyak fail Terrabyte, Backblaze tidak mempunyai masalah untuk menyokong semuanya. Memandangkan kebanyakan perkhidmatan sandaran dilengkapi dengan had ruang, ini adalah ciri yang tidak ternilai untuk harga yang anda perolehi (lebih lanjut kemudian).

Sekarang bergantung pada rangkaian dan kelajuan pengkomputeran serta ukuran fail anda, mungkin memerlukan beberapa jam atau bahkan beberapa minggu. Berita baiknya adalah bahawa tidak kira berapa lama, Backblaze terus berjalan di belakang tabir untuk memastikan fail anda disimpan sepenuhnya dan sepenuhnya.

Apabila anda menjalankan sandaran awal anda, ada butang yang berbunyi: “Berapa lama masa sandaran pertama saya?” yang akan memberi anda ramalan. Selagi komputer anda dihidupkan (atau walaupun anda mematikannya dan menghidupkannya kemudian), ia akan terus menyelesaikan proses sandaran pertama sehingga selesai.

Sebagai alternatif, anda juga dapat mempercepat dengan meningkatkan jumlah utas sandaran yang anda jalankan atau menyesuaikan tetapan pendikit secara manual.

Tetapan Pendikit Manual Blackblaze

Pendapat Kami

Backblaze berfungsi dengan baik sebagai perkhidmatan sandaran awan!

3. Keselamatan yang sangat ketat terhadap fail anda

Backblaze menyulitkan semua fail anda dengan AES 128-bit standard, yang umumnya tidak dapat dilanggar. Dianggarkan memerlukan komputer super beberapa miliar tahun untuk memecahkannya.

Selain itu, setiap penyadap yang diinginkan akan tetap diperhatikan dengan penyulitan fail yang dilakukan di komputer anda sebelum dikirim dalam perjalanan dengan SSL. Di dalam pusat data itu sendiri, banyak salinan fail anda disimpan di beberapa pelayan sehingga jika satu salinan harus rosak, terdapat banyak sandaran lain yang tersedia untuk anda.

Sekiranya anda masih memerlukan sesuatu yang lebih banyak, Backblaze menawarkan pilihan kunci penyulitan peribadi di “Tetapan -> Keselamatan ”tab program desktop. Ini membolehkan anda menetapkan kata laluan anda sendiri untuk mengakses fail anda yang hanya anda ketahui (dengan satu langkah berjaga-jaga: Sekiranya anda melupakannya, anda mungkin kehilangan akses ke semua data anda sehingga Backblaze memberikan notis untuk mengingatkan anda untuk memastikannya).

Tetapan Penyulitan Swasta Blackblaze

Dan jika anda bimbang kata laluan anda dapat digodam atau dicuri, anda juga boleh mengaktifkan pengesahan dua faktor (2FA). Maksudnya ialah jika log masuk ke akaun anda berlaku pada peranti yang tidak dikenali, sistem akan menghantar kod keselamatan kepada anda melalui teks atau menggunakan Google Authenticator untuk memastikan bahawa anda adalah anda sebelum memberikan akses, seperti kod TAC ketika anda melakukan transaksi dalam talian di bank.

Oleh itu, yakinlah, data anda sangat selamat dan terjamin.

4. Pemulihan data melalui cakera keras yang dihantar

Maksud mempunyai sandaran adalah dapat mengambil fail anda jika cakera keras fizikal anda hancur. Cara yang paling biasa untuk memulihkan melalui Backblaze adalah melalui fail zip dan anda dapat meminta 500GB sekaligus dengan lima permintaan serentak. Tetapi tentu saja, perkara ini memerlukan masa dan bergantung pada rangkaian anda.

Cara alternatif lain adalah menggunakan aplikasi mudah alih untuk memuat turun dan / atau memainkan fail yang ingin anda akses. Anda juga boleh berkongsi fail tetapi terhad kepada pilihan perkongsian bawaan peranti.

Cara terpantas untuk pemulihan adalah melalui perkhidmatan penghantaran kurier Backblaze yang dapat menghantar cakera keras luaran kepada anda. Anda mesti membayar deposit di muka tetapi anda akan mendapat bayaran balik apabila hard drive dikembalikan. Untuk data yang lebih kecil, pemacu pen dapat dibekalkan.

5. Fungsi tambahan untuk melindungi peranti anda

Backblaze tidak hanya membantu anda melindungi data anda. Ini juga membantu anda melindungi komputer di mana fail anda disimpan juga.

Oleh kerana langganan akaun anda terikat dengan satu komputer, laman web Backblaze mempunyai fungsi Locate My Computer yang membolehkan anda mengakses lokasi fizikal komputer sekiranya komputer anda salah tempat atau bahkan dicuri. Fungsi ini juga memberikan perincian mengenai fail yang paling baru disandarkan, ISP semasa melayani komputer dan alamat IP-nya.

Blackblaze Cari Fungsi Komputer Saya

Sekiranya anda takut data komputer anda dicuri mungkin disusupi, anda bahkan boleh menggunakan SOS Online Backup yang merangkumi pilihan untuk menghapus semua data dari komputer anda dari jauh untuk memastikan maklumat anda selamat dari pencuri data.

6. Sokongan Pelanggan Dalam Talian Pantas

Pada waktu pejabat biasa di AS (09:00 – 17:00 Waktu Pasifik), anda boleh berinteraksi dengan sokongan pelanggan melalui sembang dalam talian. Sebagai alternatif, terdapat juga sistem e-mel yang dapat dilacak yang biasanya mendapat respons dalam beberapa jam bersama dengan pilihan untuk mengesan status tiket anda.

Perkara yang Kami Tidak Suka Mengenai Backblaze

  • Fungsi mudah Backblaze menghadkannya sebagai perkhidmatan sandaran komputer yang mudah.
  • Langganan terhad kepada satu komputer untuk setiap akaun sahaja.
  • Sekiranya anda menggunakan kata laluan peribadi dan anda terlupa, data dalam langganan anda akan dikunci secara kekal tanpa peluang untuk diambil.
  • Versi fail anda sebelum ini hanya bertahan sehingga 30 hari sebelum fail tersebut dipadamkan.
  • Aplikasi mudah alih tidak dapat digunakan untuk menyegerakkan fail dengan akaun anda.

Berapakah kos untuk menggunakan Backblaze?

Semudah produk, struktur harga Backblaze sangat mudah.

Struktur Harga Blackblaze

Dengan langganan jangka panjang, anda hanya memperoleh $ 3.96 dalam perbelanjaan bulanan yang merupakan yang paling berpatutan di luar sana. Lihat struktur harga di sini.

Adakah kami mengesyorkan Backblaze?

Bagi orang yang mahukan penyelesaian yang ekonomik dan mudah untuk membuat sandaran data mereka, dengan mesra!

Memerlukan input minimum dari pengguna, keselamatan tertinggi dengan harga yang berpatutan dan pilihan untuk meminta cakera keras luaran untuk memulihkan semua data anda jika komputer anda rosak atau dicuri, ini adalah perkhidmatan sandaran yang sangat baik.

Namun, kerana satu akaun terhad untuk satu komputer, anda harus mempertimbangkan banyak akaun untuk semua unit komputer anda, terutama jika anda mempunyai keluarga atau perniagaan yang harus dijalankan.

Jadi sekali lagi, ya Backblaze sangat disarankan sebagai sandaran awan untuk komputer anda.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me