Всички обичаме Super Mario Bros, нали? Или може би сте повече от човек Candy Crush …

Но дали играта (или геймификацията) има място във вашия бизнес?

супер Марио

Е, ако попитате Nike – чието приложение за фитнес е шедьовър на геймификацията – отговорът е силно да.

Gamifiation се превърна малко в buzzword през последните няколко години. Просто разгледайте тази тенденционна графика на Google, за да видите как се е увеличила след 2011 г.:

графика на гемификация

Но това не е просто измислица. Гамификацията работи, защото задейства истински, мощни човешки емоции.

Щастие, интриги, вълнения …

Това са положителни потребителски изживявания. А положителното потребителско изживяване води до по-добра ангажираност, лоялност и по-високи продажби.

Какво е геймификация?

Нека да върнем секунда Gamification е процесът на използване на игрови елементи в бизнес и маркетингови стратегии.

Една от най-простите форми на геймификация е получаването на печат всеки път, когато купувате кафе. Съберете десет марки и получавате безплатна напитка. Това е като завършване на ниво и получаване на награда.

Онлайн може да бъде използването на игрални елементи като класации, барове за напредък и точки за лоялност. Тези трикове се възползват от нашите естествени инстинкти: конкуренция, изследване, любопитство.

Всъщност това е много умно използване на психологията.

Кой използва gamification?

Е, почти за всички. Всъщност 50% от стартиралите наскоро анкетирани компании заявиха, че интегрират игралните елементи в своята стратегия тази година. Но кой го прави най-добре?

Nike+

nike плюс gamification

Приложението на Nike, Nike + е един от най-изтъкнатите геймифицирани продукти в света.

Защо? Той се вписва в нашия естествен състезателен дух. Приложението проследява текущата ни статистика и измерва напредъка ни към постигане на цели. Принуждава ни да излезем и да победим рекорда си следващия път.

Не само това, но се свързва със социалните медии, за да можем да се конкурираме (или да се покажем пред) на нашите приятели. Предимството за Nike е, че получава повече хора и работи, което в крайна сметка води до продажбите на Nike.

Codecademy

Gamification работи особено добре, когато съдържанието ви е гъсто или сложно. Учебният код е особено труден, така че Codecademy използва геймификация, за да го направи забавно и пристрастяващо.

Вижте това табло по-долу. Прилича повече на табло за управление на Legend of Zelda, отколкото на уебсайт за уроци.

геймификация на codecademy

Таблото представя целия курс с наградни значки по пътя, за да го разчупите. Има ясни “нива”, за да преминете към. Побирате значки като награди по пътя. Той дори поддържа текущ резултат от най-добрите си точки и горещи ивици, за да ви поддържа конкурентоспособни.

Duolingo

Duolingo прави подобно нещо, но за изучаване на език.

Duolingo

Както можете да видите, приложението използва въпроси с множество възможности за избор и очертава етапи, за да поддържа интереса на потребителите. Можете също така да задавате цели, да вземете значки и да печелите точки, за да купувате електрически прозорци по пътя.

Mint Money Manager

Не става много по-скучно, отколкото да управлявате парите си. Монетният двор се опитва да го улесни малко с някои прости игрови елементи.

Ментово геймифициране

Приложението проследява вашите разходи и измерва вашия напредък спрямо личните финансови цели.

Старбъкс

Starbucks изпълнява една от най-успешните игри за награди и лоялни награди.

Starbucks награди

Използвайки „My Starbucks Rewards“, потребителите получават златна звезда всеки път, когато плащат за кафето си чрез мобилното приложение. Пет златни звезди ви предоставят статут на „зелено“, което ви дава право на безплатно зареждане.

Когато достигнете 30 звезди, отключвате членството в „злато“ и получавате персонализирана златна карта. Това е гениален геймифициран ход за създаване на изключителност и повишен статус. Очевидно всички искаме златната карта!

Психологията: защо действа геймификацията?

Добре, така че тези примери показват как изглежда геймификацията в реалния свят. Но това, което го прави толкова мощен?

Просто казано, той задейства емоции, които са свързани с положителното потребителско изживяване. И ако сте следвали нашата серия за потребителското изживяване, знаете, че тези емоции наистина са много важни.

1. Дава контрол на потребителя

Преди говорихме за това как да стигнете посетителя си от точка А до точка Б.

Воденето на потенциален клиент към желаната от вас цел е изцяло част от пътуването на потребителя.

Простата психология обаче ни казва, че хората не обичат да бъдат принуждавани или влачени до дестинацията. Те обичат да бъдат господари на собствената си съдба. Повечето хора обичат да се чувстват под контрол.

Така че изглежда да са на мястото за шофиране. Това е сърцевината на геймификацията.

Това е като книга „изберете-свое-приключение“ или изберете кое ниво да играете в игра.

Онлайн курсовете правят това много добре, като Codeacademy, както разгледахме по-рано. Друг пример е Udemy, сайт, който хоства курсове по всевъзможни теми.

udemy gamification

Тяхната гемифицирана система поставя контрола върху потребителя по всяко време. Можете да изберете лекциите (подредени като нива) и вие контролирате да кликнете върху „следваща лекция“. Това е прост трик, но ние получаваме начало при вземането на собствени решения.

2. Картите ни помагат да знаем къде сме и къде отиваме

Отново това е проста психология. Обичаме да знаем накъде отиваме. Обичаме да знаем къде се намираме в процеса.

В противен случай потребителите стават все по-предпазливи в тъмното.

Има причина да получите карта на World of Warcraft, Zelda и Mario! Можете да вземете тази система за картографиране и да я приложите към различни аспекти на вашето приложение или уебсайт.

лента за прогрес

Нещо толкова просто като лентата за напредък действа като карта за вашите потребители. Те знаят къде се намират. Те знаят колко далеч трябва да стигнат.

Ако можете да включите етапи на постиженията по пътя, още по-добре.

лента за прогрес

Той разчупва пътуването и го прави по-управляем. Отново това е страхотно потребителско изживяване.

3. Подсилване на доброто поведение

За да използвате редуктивен пример, награждавате куче с лакомства, когато го тренирате. Когато се държи добре, кучето получава лакомство. Продължава да прави доброто поведение, защото получава възнаграждение.

Същото се случва и с геймификацията. Когато завършите ниво, получавате награда – нов символ или усилване например. Така че го правите отново и отново. Засилва навика или поведението.

Гемифицираните уебсайтове и приложения правят същото. И най-добрият уебсайт в това?

Facebook.

Facebook харесва

Facebook е фантастичен за включването на фина гамификация. Например, когато публикувате състояние или снимка, вие (надяваме се) ще бъдете възнаградени моментално с харесвания. Палците нагоре са психологическа награда от Facebook.

Така че го правите отново. И отново. И истинският победител е Facebook, който поддържа ангажиментите и номерата на потребителите високи.

Награждавайте потребителите на всеки етап от пътуването и това ще засили това, което искате да правят.

4. Усещане за постижение

Постижението е един от най-мощните психологически движещи фактори на човешкото поведение. Всичко, което правим, правим, за да постигнем нещо.

Ако някой е на вашия уебсайт или използва приложението ви, той се опитва да постигне нещо. Например код за обучение, управление на парите или приспособяване.

Ако можете да накарате потребителя да почувства, че е постигнал нещо, той ще се върне. Нещо толкова просто като да кажем „добра работа!“, Когато потребителят изпълни задача, спомага за създаването на крайъгълен камък и създаването на усещане за завършване на ниво.

Всички знаем, че нещо като „код за учене“ е огромно начинание. Така че трябва да го разградите и да създавате това усещане за постижения на редовни интервали.

Връщайки се например в Duolingo, те редовно ви актуализират с процент на плавност:

дуолиго геймификация

5. Обичаме да си поставяме цели и да се състезаваме със себе си

Хората са конкурентни по природа. Повечето от нас искат да се напъваме по-далеч и по-силно.

Използвайки „лични предавания“ и „предишни записи“, можете да убедите потребителите си да се върнат и да опитат отново. Отново това е движещият фактор зад популярността на приложението Nike +.

Покажете ни собствена статистика и почти винаги ще искаме да я победим.

Джилиан Майкълс управлява уебсайт за проследяване на цели, който проследява хранителните ви и физически навици всеки ден. Постоянно показвайки статистическите данни от предходната седмица (и напредъка си спрямо поставените цели), потребителите са принудени да го победят следващия път. Прост, но ефективен.

gamification

6. Но това не е нищо в сравнение с конкуренцията с други!

Ако смятате, че сме конкурентни на себе си, ние наистина изваждаме стоповете, когато се състезаваме с другите.

Отново познайте кой е най-добрият в това? Да, Facebook. И Twitter, Pinterest, Instagram. Всички социални мрежи процъфтяват върху тази идея за геймирана конкуренция.

Кой може да получи повече харесвания? Кой може да получи повече последователи, повече фиби, повече сърца. Всичко е една голяма игра. Отворено игрище.

Разбира се, има по-ясни примери за това. Всеки уебсайт, който използва класации и най-добрите резултати, моментално задейства естествения инстинкт да се състезава!

Преди известно време BBC позволи на потребителите да създадат малки лиги, за да могат хората да прогнозират резултати в Евро футболния турнир. Цялото ми семейство беше закачено, проверявайки уебсайта на BBC няколко пъти дневно, за да проверим дали имаме правилни резултати и проверих дали съм изпреварил хората в лигата.

bbc gamification

7. Хората обичат да изследват и да избягат

Цялата причина, която обичаме видеоигрите, е в техния ескапизъм. Загубата в ролеви игри и изследване на променено състояние е защо игри като Final Fantasy и World of Warcraft са толкова популярни.

Когато давате на потребителите си свобода да изследват, това създава интриги и вълнения. Две много мощни емоции. И положително потребителско изживяване.

Разбира се, това проучване трябва да бъде внимателно структурирано, така че потребителите да не се губят.

Но помислете как Netflix позволява на потребителите да поемат контрола и да изследват със собствено темпо. Оставянето на хората да откриват заешки дупки подхранва чувството им за любопитство. Чувството, че може да се натъкнете на нещо ново, е вълнуващо. Насърчете това.

Изследване на Netflix

8. Ние обичаме награди

Този почти няма нужда от обяснения.

Всички обичат награди. Вече говорихме за създаването на усещане за постижения. Но, защо да не направите една крачка напред и да предложите истинска, осезаема награда?

Очевидният пример е Starbucks, които предлагат награди след определен брой покупки. Друг пример са Recyclebank, които предлагат на своите членове награди за рециклиране. Членовете могат да събират точки за обмен на сделки и местни отстъпки.

Повечето хора ще излязат от пътя си, за да получат награда.

Печатът за кафе е класически пример. Вероятно не бихте прекарали почти толкова в Caffe Nero, ако нямаше примамката за безплатно кафе.

Кафе неро печат карта

Награди задвижване действие.

9. Хората ще правят почти всичко за изключителност!

Има причина хората да плащат хиляди долари за първокласен самолетен билет. Разбира се, получавате легло и чаша шампанско. Но не плащате за функциите. Вие плащате за статус.

Изключителността създава интрига, завист и любопитство. Хората ще работят усилено, за да постигнат този статус. Starbucks (отново) постига баланса перфектен със статута си на злато за редовни клиенти.

Това е като отключване на тайното ниво във видео игра. Той ви дава огромен удар с допамин и ви пуска зад кулисите.

10. Работа в екип и сътрудничество

Друг ключов психологически двигател е общността и сътрудничеството. Ние сме социални животни, поради което обичаме игри с много играчи (и крещи слушалки по хората по целия свят).

Това се превежда добре на геймификация. Ако можете да накарате потребителите да се чувстват като част от екип или общност по време на пътуването си, ще създадете лоялност и положително потребителско изживяване.

Kickstarter процъфтява в това геймиране на общността. На първо място, те имат геймифицирани ленти за прогрес, изключителни награди за участници с висока цена, срок и голяма цел. Всъщност това е един от най-гемифицираните уебсайтове в интернет.

kickstarter gamification

Но именно техният дух на общност и сътрудничество бележи успеха му. Когато проект най-накрая постигне целта си за финансиране, това е като споделено постижение.

Опитайте се да намерите начини да обедините хората в споделена цел или постижение във вашето приложение или уебсайт.

11. Допамин и пристрастяване

Гамификацията предизвиква прилив на допамин.

Това е толкова просто. Нивелирането, получаването на награда, получаването на обратна връзка или постигането на нещо всичко ви дава малко бързане.

Това е допамин в мозъка ви. Умът ви е да ви кажете да го направите отново, защото се чувства добре! И това е, когато започва зависимостта.

Има причина да се пристрастим към игрите. И има причина уебсайтовете и приложенията, използващи gamification, да запазят своите потребители. Продължавате да се връщате за този удар с допамин.

Гамификацията не е просто модна дума или измислица. Направено правилно, задейства истински, мощни човешки емоции.

Генерира положителни потребителски изживявания, увеличава ангажираността и лоялността.

Използвате ли някакви трикове за геймификация на вашия уебсайт или приложение? Бих искал да чуя как се възползвате! Моля, оставете коментарите си по-долу.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me