Dobrodošli u virtualnu privatnu mrežu (VPN) 101. Kao kratki uvod, VPN-ove koristim relativno kratko vrijeme – u stvari manje od godinu dana. Međutim, prije toga već sam dugo vremena sjedio na ogradi.

Tijekom razdoblja duljeg od dvije godine, ušla su mi mnoga pitanja od kojih su neka postavila još više. Prva prepreka koju je trebalo savladati bila je na početku:

Contents

Što je VPN?

VPN povezuje vaše računalo, Mac, tablet ili drugi uređaj s Internetom putem drugog računala. S Internetom se povezujete putem internetske veze drugog računala, a ne izravno putem vlastite. Osim toga, VPN šifrira i podatke koje šaljete tako da budu zaštićeni.

Zašto bih trebao VPN?

VPN-ovi maskiraju vašu lokaciju

U svom najosnovnijem obliku, VPN korisnicima nudi način povezivanja s Internetom sigurno i privatno. Spajanjem na VPN uslugu prvo prije preusmjeravanja na internetsku adresu na koju idete vaša je lokacija poznata samo VPN davatelju..

Pogledajmo za što je ovo korisno:

 1. Pristup sadržaju
  Većina VPN-ova ima nekoliko lokacija na kojima možete odabrati prikazivanje svoje lokacije, tako da vam u nekim slučajevima pomaže zaobići geografska ograničenja. Neki davatelji usluga na Internetu ograničavaju stvari s određenih lokacija. Uzmimo za primjer Netflix koji ima različite filmove za različite geografske zone.

  Naravno, također vam pomaže da se upoznate sa cenzurom sadržaja u različitim zemljama (čiji popis raste).

 2. Privatnost
  Ako ste se ikada pitali da li vlade ili pružatelji internetskih usluga dobavljaju sve što radite na mreži, VPN je savršeno za vas. Jeste li znali da u mnogim zemljama vaš ISP može prodati povijest pregledavanja marketinškim i reklamnim agencijama? I da, ako to zatraže mnoge vlade, one su zakonski dužne predati zapisnike vaših mrežnih aktivnosti?

Kako djeluje VPN?

Kako djeluje VPN

* Ovo je osnovni dijagram kako tijek podataka prolazi ako koristite VPN. Slika je s ExpressVPN-a, ali sve single-bounce VPN veze djeluju na isti način.

U uobičajenoj internetskoj vezi, kad pokušate pristupiti web mjestu na Internetu, vaše računalo usmjerava zahtjev preko vašeg davatelja internetskih usluga koji vas zatim povezuje s web stranicom. U VPN vezi spajate se izravno na VPN-ov poslužitelj zaobilazeći poslužitelj vašeg davatelja internetskih usluga.

Ako ste prije čuli za vatrozid, VPN djeluje na sličan način, štiteći i štiteći internetsku vezu pomoću privatnih poslužitelja i šifriranih protoka podataka.

Hoće li korištenje VPN-a čuvati moje podatke?

Sigurnost je jedan od ključnih elemenata VPN-a koji je toliko poželjan. U VPN vezi svi su podaci koje šaljete i primate šifrirani. Dakle, ako bi netko pokušao presresti podatke koje šaljete, ta enkripcija ostala bi vam sigurna (ili barem sigurnija, nego što bi se prenosila bez šifriranja).

Razmotrite ove scenarije; Kupujete putem interneta i kupujete kupnju – podatke o vašoj kreditnoj kartici možda trebate proslijediti trgovcu. Nalazite se u kafiću i pokušavate pristupiti svom računu e-pošte – zaporku ćete morati poslati na vaš poslužitelj e-pošte na potvrdu. Ovo su samo dva jednostavna slučaja u kojima VPN može zaštititi vas i vaše podatke.

Jesam li zaista VPN bez pratnje?

VPN IP adresa i sam šifrirani promet nisu dovoljni da se zadržite za praćenje. Istina, otežava vam praćenje, ali za nekoga tko ima ispravne tehničke vještine to se može naći.

Vaša IP adresa nije jedina stvar koja vas identificira na mreži. Zapravo je postojalo i slučajeva za koje se znalo da VPN-ovi propuštaju stvarne IP adrese.

Ostale metode praćenja uključuju doxing, upotrebu zlonamjernog softvera, običnu staru nepažnju i još mnogo toga.

Rekao bih da bi anonimni i nedodirljivi želite biti (ili koliko ste paranoični) utjecali na točnu kombinaciju usluga koje koristite zajedno.

Na primjer, možete koristiti VPN u kombinaciji s anonimnim preglednikom poput TOR-a, plus Internet Security programom kao i vježbanje neke moći mozga u onome što radite na mreži, posebno u smislu razmjene informacija.

Dakle, ovdje bi kratki odgovor bio ne, niste potpuno nesigurni.

Kako VPN-ovi štite vaše podatke

1. Šifriranje

Kada ste povezani s VPN uslugom, sav vaš internetski promet i komunikacija prolaze kroz siguran tunel. To čuva vaše podatke privatnim i sigurnim.

Svaki VPN za to koristi razne protokole koji imaju različitu razinu sigurnosti. Evo nekoliko primjera;

 • Sigurnost internetskog protokola (IPSec)
  IPSec provjerava Internet sesiju i kriptira podatke tijekom veze. Ima dva načina, Transport i Tunneling, pa su podaci sigurni tijekom prijenosa između različitih mreža. IPSec se može kombinirati s drugim sigurnosnim protokolima kako bi sesije bile još sigurnije.
 • Protokol tuneliranja sloja 2 (L2TP)
  L2TP je jedan od ostalih protokola koji se može koristiti s IPSec. Stvara se tunel između dvije točke kojim IPSec obrađuje šifriranje podataka koji se prosljeđuju između njih.
 • Protokol tuneliranja od točke do točke (PPTP)
  PPTP je sve-u-jedan protokol koji i stvara tunel i šifrira podatke. Vrlo se često koristi i podržava, čak i na Mac i Linux sustavima.

2. Nema pravila za prijavu

Ovo je potrebno uzeti u obzir s obzirom na to da nemaju sve VPN-e bez pravila zapisivanja. Dnevnici su datoteke s podacima o povijesti vašeg internetskog prometa. Ako se dnevnici ne vode, očito davatelj VPN usluga ne može ih prodati ili predati bilo kojoj vladi ili agenciji za provođenje zakona, zar ne?

Ako VPN nema pravila zapisivanja, to se vrlo jasno navodi na njihovoj web stranici. Uzmimo za primjer PureVPN, jedan od mnogih koji ne vodi zapisnike.

vpn usluga bez logiranja

Kako koristiti VPN?

Većina VPN-ova imat će svoje procese, ali osnovna je teorija da instalirate VPN softver na uređaj (poput usmjerivača, računala ili pametnog telefona). Konfiguracija može biti jednostavna poput unosa vašeg VPN korisničkog imena i lozinke prilikom pokretanja softvera, ali postoje neki VPN-ovi koji vam nude više mogućnosti.

To bi moglo uključivati ​​odabir sigurnosnog protokola koji želite koristiti ili ručni odabir lokacije poslužitelja na koju želite da se povežete.

Na kojim uređajima radi VPN?

Postoje tri glavne kategorije stavki na kojima VPN-ovi obično mogu raditi (ovisno o davatelju usluga): Računala / prijenosna računala, pametni telefoni / tableti i usmjerivači. Konkretnije, obično će raditi na platformama koje nude Windows, Mac OS, iOS, Android i Linux (većina rutera je bazirana na Linuxu).

Imajte na umu da nisu svi usmjerivači podržavaju upotrebu VPN-ova. Ako koristite neku od boljih, popularnih marki i modela, vjerojatno možete koristiti VPN, ali bilo bi bolje provjeriti s proizvođačem ili jednostavno naručiti forum i pitati. Koristim TP-Link Archer C7, što ne.

stranica za konfiguraciju expressvpn

* VPN obično ima vodič koji možete slijediti kako biste vam pomogli da se konfigurirate na više uređaja

Znam da postoje neke web lokacije na kojima će biti rečeno da trebate prilagođeni firmver poput DD-WRT ili Tomato, ali to jednostavno nije točno. No, ako vaš usmjerivač NIJE izvorno podržan VPN, tada će vam bljesak jedan od njih pomoći.

Slijedi upozorenje: čak i ako na svom mobilnom telefonu upotrebljavate VPN, postoji mnogo mobilnih aplikacija (koje ste možda instalirali) koji imaju puno više informacija od vaše IP adrese. Sjećate se onih mučnih dozvola koje ste morali dodijeliti prilikom instaliranja? Pa, to znači da i s VPN-om vaši podaci i dalje mogu biti upućeni programerima tih aplikacija.

Koliko mi je teško koristiti?

Vrlo jednostavno rečeno; ne baš. Gotovo svi pružatelji VPN-a imaju opsežne vodiče o tome kako postaviti svoje aplikacije na više uređaja. Pregledao sam ih priličan broj, a neki čak idu čak i korak dalje po videozapisima o postavljanju.

Pogledajte primjer ExpressVPN-a Kako postaviti stranicu.

expressvpn vpn steup s uputama

Većina dobavljača VPN-a imat će nešto poput ovoga s izuzetno detaljnim uputama. Zapravo, neke su tako jednostavne za postavljanje da sve što ćete trebati učiniti nakon instaliranja aplikacije je da unesete svoje korisničko ime i lozinku, a zatim odaberite poslužitelj i odlazite.

Hoće li VPN usporiti moju internetsku vezu?

Odgovor na to mogao bi biti možda. Zbog prirode usluge obično će doći do blagog usporavanja. Međutim, kod gotovo svih renomiranih VPN usluga, ovo usporavanje često ne bi bilo uočljivo.

Međutim, ako vaš davatelj internetskih usluga ponekad iz bilo kojeg razloga smanjuje brzinu interneta, tada bi korištenje VPN-a moglo poboljšati vaše brzine. Mnogi vrhunski VPN davatelji imaju izvrsne mreže koje koriste pružatelje propusnosti opsega 1.

U pravilu, svaki pad brzine koji primijetite bio bi malo veći što dalje, na udaljenosti od poslužitelja na koji se odlučite povezati.

Tehnička napomena o brzini

Vaš hardver igra ključnu ulogu u brzini veze. Kad VPN šifrira vaše podatke, postupak zahtijeva mnogo računalne snage. Svaki uređaj u svom srcu ima mikroprocesor koji utječe na brzinu kojom uređaj radi. Ova brzina je ocijenjena u gigahercima (GHz).

Što je veći GHz, veća je šifriranje i samim tim veća brzina veze.

Prosječni usmjerivač kreće se u brzini procesora od 800MHz do 1,2GHz (iako postoje viši modeli koji imaju brzinu od 1,8GHz ili više). Prosječni laptop radi na oko 1,6GHz do 2,2GHz, dok prosječni PC radi između 2,6 do 3,4GHz.

Brzina VPN veze

Prilikom pokretanja VPN usluge na usmjerivaču s procesorom ocijenjenim na 1 GHz, brzina VPN linije znatno se usporava. Prema tehničkoj podršci TorGuarda s kojom sam se savjetovao, najveća brzina koju mogu postići putem raspoređivanja usmjerivača je oko 17Mbps. Trčanje istog VPN-a na laptopu na 1.8GHz dobit će vam brzinu od oko 150Mbps.

Poanta je ovdje da postoji mnogo pokretnih dijelova za performanse VPN-a, tako da za maksimalne prednosti brze VPN veze uživate i vaša vlastita oprema.

Kako odabrati pravog davatelja VPN-a?

vpn davatelji

Dostupne su doslovno desetine (stotine ako računate manje davatelja) VPN usluga. Neki od njih su glavni pružatelji VPN-a koji su se specijalizirali za to, ali danas postoje i mnoge tvrtke za internetsku sigurnost poput F-Secure, Kaspersky i Avira koji su se razgranali u VPN igru.

Pa, uz to, kako ćete odabrati pravi, budući da će vas svaki dan bombardirati VPN ponudama nakon što upišete taj pojam za pretraživanje u Google? Pronalaženje pravog VPN-a za vas, svodi se na samo nekoliko ključnih elemenata:

1. Trošak u odnosu na sigurnost

To je prastara klauzula “ne možeš imati sve”. Što više košta, to će usluga biti vjerovatno bolja. Ne UVIJEK, ali u pravilu. Većina dobavljača VPN-a može vam naplatiti nekoliko dolara mjesečno, ali ako ste ZAJEDNO paranoični u vezi s privatnošću i sigurnošću, hoćete li se zaista mirno posvađati? Odaberite ravnotežu koja vam odgovara, pri čemu ćete jasno voditi računa o svojim glavnim ciljevima pretplate na VPN uslugu.

2. Čuva li zapisnike?

Ovo je veoma važno. Bez obzira na vaš proračun ili svrhu, davatelj VPN-a koji vodi dnevnike samo je ogromna limenka crva koja čeka da se otvore. I znate što se događa kad se otvori taj konzervi. Samo postavljanje trupaca samo traži poteškoće – davatelji usluga su i prije bili poznati pod pritiskom vlade. Izaberite davatelja usluge koji je vrlo strog u pogledu pravila bez zapisa.

3. Broj i mjesto poslužitelja

To je primjenjivije za ljude koji koriste VPN-ove koji su zaobišli geografska ograničenja. Na primjer, ako želite pristupiti sadržaju Netflix-a iz američke regije, trebat će vam … američki poslužitelj na vašem VPN-u! Što više usluga poslužitelja ima, to imate više mogućnosti. Što je veći broj njihovih poslužitelja, to je vjerojatnije da će vaša veza biti glatka i brza.

4. Koliko za koliko veza

Današnje prosječno kućanstvo poludilo je na uređajima. Zamislite čak i samo jedan par koji svaki ima laptop, tablet i pametni telefon – to je šest uređaja pod jednim krovom. Provjerite je li broj veza koje pružatelj VPN-a na koje se prijavite odgovara vašem načinu života.

5. IP propuštanje

To je pitanje koje kasno sve više dolazi do izražaja. Očigledno je da su neki VPN pružatelji imali malih tehničkih problema, a stvarni IP-ovi njihovih kupaca su procurili, što znači da plaćaju uslugu koja nije radila. Da bi riješili ovaj problem, mnogi VPN-ovi nude probno razdoblje na koje se možete prijaviti. Obavezno provjerite vezu tijekom tog probnog razdoblja, a ako vam IP procuri, dobro znate što trebate raditi – RUN.

6. Korisničko sučelje

Raspravljao sam o tome hoću li dodati ovu stavku u ili ne, ali na kraju me OCD prevladao. Neki VPN-ovi imaju tako suluda sučelja da ih jednostavno AWFUL za korištenje. Samo … pogledajte prije nego što se probudite na trogodišnjem sniženom planu, ok?

Kako mogu znati je li moj VPN dobar?

VPN usluge naravno prodaju na privatnosti i sigurnosti. Pa kako ćete znati je li onaj za kojeg ste se odlučili ponaša se kako treba? Znate li je li vaš IP zaštićen? Što je s onim propustima koje ste čuli?

Te su zabrinutosti ponekad posljedice onoga što bih nazvao “slomljene značajke” u nekim VPN davateljima. To znači da ne funkcioniraju kako je reklamirano, što znači da vam može biti ugrožen identitet.

Evo nekoliko jednostavnih tess-a koji vam mogu pomoći.

 • Posjetite IPLeak i pročitajte tamo predstavljene podatke. Ako vaš VPN radi kako treba, gledati ćete podatke VPN poslužitelja, a ne vaše stvarne podatke. DNSLeakTest također može učiniti nešto slično ako želite alternativu.
 • Da biste testirali brzinu VPN-a, posjetite SpeedTest ili TestmyNet i tamo pokrenite testove. Možete ih pokrenuti prije i nakon povezivanja na vaš VPN poslužitelj kako biste testirali razliku u brzini i kašnjenju.

test vpn brzine

* SpeedTest prikazat će brzinu prijenosa i preuzimanja, kao i kašnjenje na najbližem poslužitelju.

Postoje naravno napredniji testovi koje biste mogli izvesti, ali oni su malo detaljniji kako biste ih uvrstili.

Čak i ako ste zadovoljni VPN uslugom koju koristite, povremeno je dobro koristiti testove, samo da osigurate svoj duševni mir..

Jesu li VPN-ovi legalni?

Nekima bi ovo moglo biti neobično pitanje jer ima toliko VPN pružatelja usluga, ali zapamtite da Internet nema vladu koja kontrolira to. Međutim, za vas su ograničeni zakoni zemlje u kojoj živite, pa se prije kupnje pretplate uvjerite da je VPN zakonit u vašoj zemlji..

Prije nego što se rugate, kažem vam da postoje neke vrlo uspravne zemlje. Uzmimo za primjer Ujedinjene Arapske Emirate (UAE). Ako vas uhvate upotreba VPN usluge u UAE, možete dobiti nevjerojatnu kaznu u rasponu od 100 do 500 tisuća dolara.

Ne iznenađuje da je Kina također nedavno donijela regulaciju koja dopušta samo korištenje vladinih VPN usluga. Navodno, riječ je o “reguliranju VPN-a koji nezakonito provode prekogranične operativne aktivnosti”, ali kao što svi znamo, to je samo još jedno proširenje Kineskog Velikog vatrozida..

I na kraju – Ako razmišljate koristiti VPN samo da biste zaobišli cenzurni vatrozid na svom radnom mjestu ili u školi – mogli biste dobiti otkaz ili protjerati (ovisno o vašem položaju). Kapish?

Zašto su VPN-ovi na nekim mjestima ilegalni?

Zaista ovisi, ali u većini slučajeva zemlje koje zabranjuju VPN-ove obično imaju strožiju kontrolu nad životom svojih građana. Zabranom VPN-a oni lakše mogu nadzirati sve kretanje na mreži koje njihovi građani prave.

Evo nekoliko glavnih razloga;

 • Moralni razlozi (npr. Singapur)
 • Politička stabilnost (npr. Jordan, Libija)
 • Nacionalna sigurnost (npr. Indija, Rusija)
 • Sve gore (npr. Sjeverna Koreja, Kina)

Može li se moja VPN usluga blokirati?

Neke su zemlje koje su stvarno neistinite zbog svoje internetske cenzure u tolikoj mjeri da blokiraju VPN usluge. Iako ne mogu dešifrirati podatke, pokazalo se da je blokiranje VPN-a u tim zemljama uspješno blokiralo VPN pristup zaustavljanjem pristupa portovima koji se uobičajeno koriste u uobičajenim VPN protokolima..

Uzmimo za primjer Veliki kineski vatrozid, koji je mali dio ukupnih nastojanja zemlje da održi javnu sigurnost pomnim nadzorom informacijskih sustava.

Mogu li torrent s VPN-om?

Peer-to-peer dijeljenje datoteka ili torrenting nije nezakonito, ali je poznato da podižu zastave jer status datoteka koje se dijele nije uvijek poznat. Na primjer, dijeljenje određenih video datoteka može kršiti Zakon o autorskim pravima Digital Millennium. Također je poznato da neki softver zaštićen autorskim pravima kruži piratske verzije Torrentingom.

Međutim, poznato je da bujica također troši veliku propusnost, tako da postoje neki pružatelji VPN-a koji ili neće dozvoliti bujicu na svojim uslugama ili će imati ograničene propusnosti za te scenarije..

Ako tražite VPN uslugu prilagođenu bujici, provjerite je li to izričito navedeno na njihovim web stranicama.

Evo nekoliko VPN-ova koja su prijatna za bujicu:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Sakrij me
 • CyberGhost
 • PrivateVPN

Što je “kill switch”?

Većina ljudi koristi VPN-ove kako bi osigurali svoju privatnost, što im je najvažnije. Zato su mnoge VPN usluge uvele koncept “ubij se”. Oni će vam pomoći da odmah prekinete vezu ako je vaša usluga VPN poslužitelju iz bilo kojeg razloga prekinuta.

Na taj ćete način spriječiti da vaš stvarni IP bude izložen dok VPN usluga nije dostupna.

Naravno, ako želite da veza ostane uključena umjesto da prekidate, u mnogim slučajevima možete jednostavno isključiti prekidač za isključivanje.

Hoće li korištenje VPN utjecati na moje online igranje?

Igrači su često vrlo kritični prema uvođenju bilo kakvih novih elemenata u svoje mreže jer se uvijek jako plaše dodavanja što bi moglo dovesti do dodatnog kašnjenja. Latency je ubojica za internetske igre, a osobno sam vidio kako igrači vrište na monitorima kada se suočavaju s neobično dugim vremenom pinga.

Neki su kritički gledali na VPN-ove jer se pitaju kako je to što dodavanje dodatnog sloja između njih i poslužitelja igara može sniziti njihovu kašnjenje. Ne zaboravite da možete odabrati koji poslužitelj na vašem VPN-u želite se povezati.

Ako se povežete na mjesto poslužitelja najbliže vašem serveru za igranje, vjerojatno je da ćete vidjeti poboljšane vremenske pinge.

Osim toga, više lokacija poslužitelja također znači da ćete moći igrati servere za igre iz zemalja / regija u kojima inače ne možete.

Mogu li koristiti besplatni VPN?

Postoji prilično malo besplatnog korištenja VPN usluga, zapravo neke od njih vode dobronamjerne tvrtke za internetsku sigurnost poput Kasperskog. Međutim, prilikom razmatranja tih problema često se javljaju mala tehnička pitanja.

 1. Mnogi od besplatnih VPN-a nude ograničenu propusnost
 2. Obično su na raspolaganju vrlo ograničena mjesta i / ili poslužitelji
 3. Sigurnost vaših podataka može biti upitna
 4. Kvaliteta usluge može biti upitna
 5. Obično postoje ograničenja

Razmislite o ovom:

Besplatni davatelji usluga moraju ostvariti prihod od NEKOGA, a ove tvrtke obrađuju vaše podatke.

Koliko bi koštala VPN usluga?

Ako isključite besplatne davatelje VPN usluga, vjerojatno možete očekivati ​​da ćete platiti bilo gdje između 2 – 10 USD mjesečno, ovisno o različitim čimbenicima. Značajke plana i razdoblja plaćanja često uzimaju u obzir cijenu. Što duže razdoblje koje odlučite platiti unaprijed, obično će biti niža cijena.

Uzmite primjer NordVPN-a, koji cijene ovisno o tome koliko dugo se odlučite. Ako plaćate mjesečno, cijena iznosi 11,95 dolara, ali ako plaćate godišnje, cijena pada na 5,74 dolara mjesečno. Ako se odlučite za trogodišnji plan, to pada na samo 2,75 dolara mjesečno, što je izvrsna cijena.

nordvpn cijena

Odmjerite prednosti vezanosti za uslugu dvije ili tri godine u odnosu na uštedu koju ćete dobiti u usporedbi s mjesečnim plaćanjem. Točno u kojem je trenutku slatko mjesto ovisit će o individualnim preferencijama svakoga.

Mogu li platiti bez kreditne kartice?

Kreditne kartice čine naš digitalni život tako jednostavnim, jer su sigurno vatreno sredstvo za plaćanje dobavljačima. Međutim, kad je riječ o VPN uslugama, može se činiti pomalo čudnim platiti anonimnost korištenjem metode koja će se sigurno identificirati.

Srećom kasno neki su davatelji usluga počeli prihvaćati Bitcoin ili drugu kripto valutu kao plaćanje. Da biste znali da li pružatelj usluge za koju se odlučite prihvaća Bitcoin, potražite znak Bitcoin na stranici prihvaćenih načina plaćanja na web mjestu VPN-a..

više mogućnosti plaćanja

Naravno, ako se odlučite za način plaćanja Bitcoin, nema automatskog obnavljanja i morat ćete proći postupak plaćanja svaki put kada obnovite uslugu.

Završi: Treba li mi zaista jedan?

Današnji digitalni svijet prepun je opasnosti. Između prisluškivanja vlasti hakerima i prevarantima, skrivanje vaše digitalne aktivnosti trebalo bi biti norma, a ne razmatranje. To se posebno odnosi na javne mreže – poput GSM ili LTE opsega vašeg davatelja usluga – zato budite pametni i koristite VPN.

Dopustite da podijelim s vama vrlo jednostavan scenarij iz osobnog iskustva koje sam imao prije nego što sam se upisao u priču o VPN-u. Sjedio sam u kafiću s ovom mladom damom nakon nekog događaja i razgovarali smo o sigurnosti na internetu. Iznenadila me kad je spomenula da koristi VPN čak i na svom mobilnom telefonu, pa sam je pitao je li njezina sigurnost zaista ugrožena.

Pokazala mi je aplikaciju na svom telefonu koja prikazuje dnevnik od preko 30 pokušaja prisluškivanja samo tog dana i objasnila da se taj broj povećava ili smanjuje, ovisno o mjestu. To je upravo zastrašujuće.

Ako razmišljate o dodavanju VPN-a na popis sigurnosnih alata, toplo vam preporučujem da to učinite. Ako NISU, toplo vam preporučujem. Kao što nam je pokazao nedavni napad na Krack, VPN usluga je danas nužna. Budite sigurni i ne žalite se.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Ponovno postavljanje WP-a - resetiranje WordPressa jednostavno!