Välkommen till Virtual Private Network (VPN) 101. Som en kort introduktion har jag använt VPN under en relativt kort tid – faktiskt mindre än ett år. Men innan det hade jag redan satt mig på staketet ganska länge.

Under en period av mer än två år kom många frågor in i mitt sinne, av vilka några väckte ännu fler frågor. Det första hinder som skulle övervinnas var i början:

Vad är ett VPN?

En VPN ansluter din PC, Mac, Tablet eller annan enhet till Internet via en annan dator. Du ansluter till Internet via en annan dators internetanslutning, snarare än direkt via din egen. Bortsett från detta krypterar VPN också de data du skickar så att de hålls säkra.

Varför skulle jag behöva ett VPN?

VPN: er maskerar din plats

I sin mest grundläggande form erbjuder en VPN användare ett sätt att säkert och privat ansluta till Internet. Genom att ansluta till en VPN-tjänst först innan du dirigeras till den Internet-adress du är på väg till, är din plats endast känd för VPN-leverantören.

Låt oss se vad detta är användbart för:

 1. Tillgång till innehåll
  De flesta VPN: er har flera platser som du kan välja att visa din plats som från, så att du i vissa fall hjälper dig att ta dig runt geografiska begränsningar. Vissa tjänsteleverantörer på Internet begränsar saker från vissa platser. Ta till exempel Netflix, som har olika filmer för olika geografiska zoner.

  Naturligtvis hjälper det dig också att komma runt innehållscensur i olika länder (listan över växer).

 2. Integritet
  Om du någonsin har undrat om regeringar eller Internet-leverantörer som snuppar på allt du gjorde på nätet, är en VPN absolut för dig. Visste du att din Internetleverantör i många länder kan sälja din surfhistorik till marknadsförings- och reklambyråer? Och om de begärs av många regeringar, är de juridiskt bundna att överlämna loggar för din online-aktivitet?

Hur fungerar en VPN?

Hur fungerar VPN

* Detta är ett grundläggande diagram över hur dataflödet går om du använder ett VPN. Bilden är från ExpressVPN, men alla VPN-anslutningar med en enda retur fungerar på samma sätt.

När du försöker komma åt en webbplats på en normal Internet-anslutning, dirigerar din dator begäran via din ISP: s server, som sedan ansluter dig till webbplatsen. I en VPN-anslutning ansluter du direkt till VPN: s server genom att kringgå din ISP: s server.

Om du har hört talas om en brandvägg tidigare fungerar VPN på liknande sätt och skyddar och skyddar din Internet-anslutning med privata servrar och krypterade dataströmmar.

Kommer att använda ett VPN hålla min information säker?

Ett av de viktigaste elementen i ett VPN som gör det så önskvärt är säkerhet. I en VPN-anslutning krypteras all data du skickar och tar emot. Så om någon skulle försöka fånga uppgifterna du skickar skulle den krypteringen hålla dig säker (eller åtminstone säkrare än om den överfördes utan kryptering).

Tänk på dessa scenarier; Du handlar online och kommer att göra ett köp – din kreditkortsinformation kan behöva skickas till säljaren. Du är på ett kafé och försöker komma åt ditt e-postkonto – ditt lösenord måste skickas till din e-postserver för verifiering. Det här är bara två enkla fall där en VPN kan hålla dig och dina data säkra.

Är jag verkligen ospårbar med ett VPN?

En VPN-IP-adress och krypterad trafik ensam räcker inte för att du kan förbli ospårbar. Det är sant att du blir svårare att spåra, men för någon med rätt tekniska färdigheter kan det finnas sätt runt detta.

Din IP-adress är inte det enda som identifierar dig online. Det har faktiskt också förekommit fall där VPN: er har varit kända för att läcka faktiska IP-adresser.

Andra metoder för att spåra dig inkluderar doxing, användning av skadlig kod, vanlig gammal slarv och mer.

Jag skulle säga att hur anonym och ospårbar du vill vara (eller hur paranoid du är) skulle påverka den exakta kombinationen av tjänster du använder tillsammans.

Till exempel kan du använda en VPN i kombination med en anonym webbläsare som TOR, plus ett Internet Security-program samt utöva lite hjärnkraft i det du gör online, särskilt när det gäller informationsdelning.

Så det korta svaret här skulle vara nej, du är inte helt spårbar.

Hur VPN skyddar din information

1. Kryptering

När du är ansluten till en VPN-tjänst passerar all din Internet-trafik och kommunikation genom en säker tunnel. Det är det som håller din information privat och säker.

Varje VPN använder olika protokoll för detta som har olika säkerhetsnivåer. Här är några exempel;

 • Internet Protocol Security (IPSec)
  IPSec autentiserar Internet-sessionen och krypterar data under anslutningen. Den har två lägen, Transport och Tunneling, så data är säkra under överföring mellan olika nätverk. IPSec kan kombineras med andra säkerhetsprotokoll för att göra sessioner ännu säkrare.
 • Layer 2 Tunneling Protocol (L2TP)
  L2TP är ett av de andra protokollen som kan användas med IPSec. Det skapar en tunnel mellan två punkter som IPSec hanterar krypteringen av data som skickas mellan dem.
 • Point-to-Point Tunneling Protocol (PPTP)
  PPTP är ett allt-i-ett-protokoll som både skapar tunneln och krypterar data. Det är mycket vanligt att använda och stöds, även på Mac- och Linux-system.

2. Ingen loggningspolicy

Detta är något som måste noteras, eftersom inte alla VPN: er har ingen loggningspolicy. Loggar är historikfiler som registrerar din Internet-trafikhistorik. Om loggar inte hålls kan uppenbarligen inte VPN-tjänsteleverantören sälja den eller överlämna den till någon myndighet eller brottsbekämpande myndighet, eller?

Om en VPN inte har någon loggningspolicy anges detta ofta mycket tydligt på deras webbplats. Ta till exempel PureVPN, en bland många som inte håller loggar.

vpn-tjänst utan att logga in

Hur man använder ett VPN?

De flesta VPN: er kommer att ha sina egna processer, men den grundläggande teorin är att du installerar VPN-programvaran på en enhet (som din router, PC eller smartphone). Konfigurationen kan vara lika enkel som att ange ditt VPN-användarnamn och lösenord när du startar programvaran, men det finns vissa VPN som erbjuder fler alternativ.

Det kan handla om att välja det säkerhetsprotokoll du vill använda eller manuellt välja vilken serverplats du föredrar att ansluta till.

Vilka enheter fungerar en VPN på?

Det finns tre huvudkategorier av objekt som VPN: er vanligtvis kan arbeta med (beroende på tjänsteleverantören): stationära datorer / bärbara datorer, smartphones / surfplattor och routrar. Mer specifikt kommer de vanligtvis att fungera på plattformar som erbjuder Windows, Mac OS, iOS, Android och Linux (De flesta routrar är Linuxbaserade).

Observera att inte alla routrar stöder användningen av VPN: er. Om du använder ett av de bättre, populära märkena och modellerna, är det troligt att du kan använda ett VPN, men det skulle vara bättre att kontakta tillverkaren eller helt enkelt utdela ett forum och fråga. Jag använder en TP-Link Archer C7, vilket gör det.

expressvpn konfigurationssida

* VPN har vanligtvis en guide du kan följa för att hjälpa dig att konfigurera på flera enheter

Jag vet att det finns några platser där ute som säger att du behöver anpassad firmware som DD-WRT eller Tomato, men det är helt enkelt inte sant. Men om din router INTE stöder ett VPN, kan det att du blinkar till en av dessa hjälper dig.

Därefter kommer varningsmeddelandet: Även om du använder ett VPN på din mobiltelefon finns det många mobilappar (som du kanske har installerat) som har mycket mer information än din IP-adress. Kommer du ihåg de irriterande behörigheter du måste bevilja när du installerade dem? Det betyder att även med VPN kan dina data fortfarande skickas till utvecklarna av dessa appar.

Hur svårt är det för mig att använda?

Mycket enkelt uttryckt; inte riktigt. Nästan alla VPN-leverantörer har omfattande handledning om hur man konfigurerar sina applikationer på flera enheter. Jag har gått igenom en hel del av dem och en del går till och med så att de har steg för steg-videor om hur man ställer in.

Titta på ExpressVPN: s hur du installerar sidan som ett exempel.

expressvpn vpn steg med instruktioner

De flesta VPN-leverantörer har något liknande som har extremt detaljerade instruktioner. I själva verket är vissa så enkla att installera att allt du behöver göra efter att ha installerat appen är att ange ditt användarnamn och lösenord, välj sedan en server och off you go.

Kommer en VPN att bromsa min internetanslutning?

Svaret på detta skulle kanske vara. På grund av tjänstens karaktär kommer det vanligtvis att bli en svag avmattning. Men med nästan alla ansedda VPN-tjänster skulle denna avmattning ofta inte märkas.

Men om din internetleverantör stänger av internethastigheter ibland av någon anledning, kan du använda en VPN förbättra dina hastigheter. Många VPN-leverantörer på toppnivå har utmärkta nätverk som använder sig av leverantör av bandbredd i nivå 1.

Som tumregel skulle alla hastighetsfall som du märker vara något större ju längre bort servern du väljer att ansluta till är.

Teknisk anvisning om hastighet

Din hårdvara spelar en avgörande roll i anslutningshastigheten. När VPN krypterar dina data kräver processen mycket datorkraft. Varje enhet har en mikroprocessor i sitt hjärta som påverkar hastigheten med vilken enheten gör saker. Denna hastighet är klassad i gigahertz (GHz).

Ju högre GHz, desto snabbare kryptering och därför snabbare anslutningshastighet.

Den genomsnittliga routern sträcker sig i processorhastighet från 800 MHz till 1,2 GHz (även om det finns högre modeller som ger 1,8 GHz eller mer) Den genomsnittliga bärbara datorn går runt 1,6 GHz till 2,2 GHz medan den genomsnittliga datorn går mellan 2,6 och 3,4 GHz.

VPN-anslutningshastighet

När du kör en VPN-tjänst på en router med en processor som är klassad med 1 GHz, bromsas VPN-linjens hastighet betydligt. Enligt TorGuard teknisk support som jag konsulterade med, är den maximala hastigheten jag kan få via en routerinstallation här cirka 17 Mbps. Att köra samma VPN på en bärbar dator vid 1,8 GHz ger dig en hastighet på cirka 150 Mbps.

Poängen här är att det finns många rörliga delar till prestanda hos ett VPN, så för att njuta av maximala fördelar med en snabb VPN-anslutning är din egen utrustning också integrerad.

Hur man väljer rätt VPN-leverantör?

vpn-leverantörer

Det finns bokstavligen dussintals (hundratals om du räknar mindre leverantörer) av VPN-tjänster tillgängliga. Några av dem är mainstream VPN-leverantörer som specialiserar sig på det, men det finns också många Internet-säkerhetsföretag idag som F-Secure, Kaspersky och Avira som har grenats ut i VPN-spelet.

Så med det, hur ska du välja rätt, eftersom det troligt kommer att du bombarderas dagligen med “VPN-erbjudanden” när du skriver det sökordet i Google? Att hitta rätt VPN för dig, är bara några viktiga element:

1. Kostnad kontra säkerhet

Det här är den gamla “du kan inte ha allt” -bestämmelsen. Ju mer det kostar, desto bättre blir sannolikt tjänsten. Inte ALLTID, men som en tumregel. De flesta VPN-leverantörer kan debitera dig kanske några dollar i månaden, men om du verkligen är paranoid avseende din integritet och säkerhet, kommer du verkligen kämpa över lite extra för sinnesfrid? Välj den balans som passar din sinnesstämning och håll dig tydlig med dina huvudmål för att prenumerera på en VPN-tjänst.

2. Har det loggar?

Det här är väldigt viktigt. Oavsett din budget eller syfte är en VPN-leverantör som håller loggar bara en enorm burk maskar som väntar på att öppnas. Och du vet vad som händer när den burk öppnas. Att bara ha loggarna ber bara om problem – serviceleverantörer har varit kända för att spänna under regeringens press många gånger tidigare. Välj en leverantör som är väldigt strikt för policyen utan loggar.

3. Antal och plats för servrar

Detta är mer tillämpligt för personer som använder VPN: s toppar när det gäller geografiska begränsningar. Om du till exempel vill komma åt Netflix-innehåll från USA, behöver du en … US-server på din VPN! Ju fler serverplatser en leverantör har, desto fler alternativ har du. Ju större antal servrar, desto troligare är din anslutning smidig och snabb.

4. Hur mycket för hur många anslutningar

Dagens genomsnittliga hushåll har gått galen på enheter. Föreställ dig bara ett par, som var och en har en bärbar dator, surfplatta och smartphone – Det är sex enheter under ett tak. Se till att antalet anslutningar VPN-leverantören du registrerar dig passar för din livsstil.

5. IP läcker

Detta är en fråga som har kommit alltmer fram till sent. Tydligen hade vissa VPN-leverantörer små tekniska problem, och deras kunders verkliga IP-adresser läckte, vilket innebar att de betalade för en tjänst som inte fungerade. För att lösa detta problem erbjuder många VPN: er en testperiod som du kan registrera dig för. Se till att du kontrollerar din anslutning väl under den här provperioden, och om din IP läcker, vet du väl vad du ska göra – KÖR.

6. Användargränssnitt

Jag diskuterade om jag skulle lägga till den här artikeln eller inte, men i slutändan övervann min OCD mig. Vissa VPN: er har så skitliga gränssnitt att det helt enkelt AWFUL att använda. Bara … ta en titt innan du prövar på den treåriga rabatterade planen, ok?

Hur vet jag om mitt VPN är bra?

VPN-tjänster baserar naturligtvis sin försäljning på integritet och säkerhet. Så hur vet du om den du har valt fungerar som den ska? Vet du om din IP hålls säker? Vad sägs om de läckor du har hört talas om?

Dessa bekymmer beror ibland på vad jag kallade “trasiga funktioner” i vissa VPN-leverantörer. Det betyder att de inte fungerar som de annonseras, vilket innebär att din identitet kan vara i fara.

Här är några enkla tess som kan hjälpa dig.

 • Besök IPLeak och läs den information som presenteras där. Om din VPN fungerar som den ska, kommer du att titta på VPN-serverinformation snarare än din riktiga information. DNSLeakTest kan också göra något liknande om du vill ha ett alternativ.
 • Testa din VPN-hastighet genom att besöka SpeedTest eller TestmyNet och köra testerna där. Du kan köra dem före och efter anslutningen till din VPN-server för att testa skillnaden i hastighet och latens.

testa vpn-hastighet

* SpeedTest visar din uppladdnings- och nedladdningshastighet samt latens till närmaste server.

Det finns naturligtvis mer avancerade tester som du kan utföra, men de är lite mer detaljerade att inkludera.

Även om du är nöjd med VPN-tjänsten du använder är det bra att köra test då och då för att säkerställa din egen sinnesfrid.

Är VPN: er lagliga?

Detta kan tyckas vara en udda fråga för vissa att ställa, eftersom det finns så många VPN-leverantörer runt omkring, men kom ihåg att Internet inte har någon enda regering som kontrollerar det. DU är dock begränsad av lagarna i det land du bor i, så se till att en VPN är laglig i ditt land innan du köper ett prenumeration.

Innan du lurar, låt mig säga att det finns några väldigt täta länder där ute. Ta till exempel Förenade Arabemiraten (Förenade Arabemiraten). Att fånga dig med en VPN-tjänst i Förenade Arabemiraten kan landa dig med en enorm böter på mellan 100 000 och 500 000 USD..

Det är inte förvånande att Kina nyligen har antagit en reglering som endast tillåter användning av regeringsgodkända VPN-tjänster. Förmodligen är detta för att “reglera VPN som olagligt bedriver gränsöverskridande operativ verksamhet” men som vi alla vet är det bara ytterligare en förlängning av Kinas stora brandvägg.

Och slutligen – Om du funderar på att använda ett VPN bara för att komma runt en censurbrandvägg på din arbetsplats eller skola – kan du bli avskedad eller utvisad (beroende på din position). Kapish?

Varför är VPN: er olagliga på vissa platser?

Det beror verkligen, men för det mesta tenderar länder som förbjuder VPN att ha strängare kontroll över sina medborgares liv. Genom att förbjuda VPN: er kan de lättare övervaka all online-rörelse som deras medborgare gör.

Här är några av de viktigaste skälen;

 • Moral Reasons (t.ex. Singapore)
 • Politisk stabilitet (t.ex. Jordanien, Libyen)
 • Nationell säkerhet (t.ex. Indien, Ryssland)
 • Alla ovanstående (t.ex. Nordkorea, Kina)

Kan min VPN-tjänst blockeras?

Vissa länder som verkligen är tunna om sin internetcensur har gått till att blockera VPN-tjänster. Även om de inte kan dekryptera uppgifterna har VPN-blockering i dessa länder visat sig ha blockerat VPN-åtkomst genom att stoppa åtkomst till portar som normalt används av vanliga VPN-protokoll.

Ta till exempel Great Firewall of China, som är en liten del av landets övergripande ansträngningar för att upprätthålla allmän säkerhet genom nära övervakning av informationssystem.

Kan jag strömma med ett VPN?

Peer-to-Peer-fildelning eller Torrenting är inte olagligt men har varit känt för att höja flaggor eftersom statusen för filerna som delas inte alltid är känd. Att dela vissa videofiler kan till exempel bryta mot Digital Millennium Copyright Act. En del upphovsrättsskyddad programvara har också varit känd för att ha piratkopierade versioner cirkulerat via Torrenting.

Det har emellertid också varit känt att torrentering konsumerar hög bandbredd, så det finns vissa VPN-leverantörer som antingen inte tillåter torrentering på sina tjänster eller har bandbreddbegränsningar på plats för dessa scenarier.

Om du letar efter en VPN-tjänst som är torrentvänlig, se till att det också uttryckligen anges på deras webbplatser.

Här är några VPN som är torrentvänliga:

 • ExpressVPN
 • IpVanish
 • Göm mig
 • Cyberghost
 • PrivateVPN

Vad är en “kill switch”?

De flesta använder VPN för att säkerställa deras integritet, vilket är viktigast för dem. Det är därför många VPN-tjänster introducerade begreppet “kill switch”. Dessa är avsedda att omedelbart minska din anslutning om din tjänst till VPN-servern avbryts av någon anledning.

Detta hjälper till att förhindra din faktiska IP från att exponeras medan VPN-tjänsten inte är tillgänglig.

Naturligtvis, om du föredrar att anslutningen fortsätter istället för att släppa, kan du i många fall bara välja att stänga av avstängningen.

Kommer användning av VPN att påverka min onlinespel?

Spelare är ofta mycket kritiska för att införa nya element i sina nätverk eftersom de alltid är mycket rädda för att tillägget eventuellt orsakar ytterligare latens. Latency är en mördare för onlinespel, och jag har personligen sett spelare skrika på skärmar när de står ovanligt lång pingtid.

Vissa har tittat på VPN: er kritiskt, eftersom de undrar hur det är att lägga till ett ytterligare lager mellan dem och spelservern kan möjligen sänka deras latens. Kom ihåg att du kan välja vilken server på ditt VPN du vill ansluta till.

Genom att ansluta till serverplatsen närmast din spelserver är det troligt att du kommer att se förbättrade pingtider.

Bortsett från det betyder flera serverplatser också att du kan spela servrar från länder / regioner som du normalt inte skulle kunna.

Kan jag använda ett gratis VPN?

Det finns ganska många gratis att använda VPN-tjänster där ute, i själva verket vissa drivs av bona fide Internet-säkerhetsföretag som Kaspersky. Men det finns ofta små tekniska problem när man överväger dessa.

 1. Många av de gratis VPN: erna erbjuder begränsad bandbredd
 2. Det finns vanligtvis mycket begränsade platser och / eller servrar tillgängliga
 3. Säkerheten för dina data kan vara tveksam
 4. Tjänstens kvalitet kan vara tveksam
 5. Det finns vanligtvis begränsningar på plats

Tänk på detta:

Gratis tjänsteleverantörer måste tjäna intäkter från SOMMAR, och dessa företag hanterar dina uppgifter.

Hur mycket kostar en VPN-tjänst?

Exklusive de gratis leverantörerna av VPN-tjänster kan du förmodligen förvänta dig att betala någonstans mellan $ 2- $ 10 per månad, beroende på olika faktorer. Planfunktioner och betalningsperioder fakturerar ofta priset. Ju längre en period du väljer att betala för i förväg, desto lägre blir priset vanligtvis.

Ta saken av NordVPN, vilka priser beroende på hur lång tid du väljer. Genom att betala varje månad är priset $ 11,95, men om du betalar årligen sjunker priset till $ 5,74 per månad. Att välja den treårsplanen sjunker ner till så lite som $ 2,75 per månad, vilket är ett utmärkt pris.

nordvpn pris

Väga fördelarna med att vara bundna till en tjänst i två eller tre år kontra den besparing du kommer att få jämfört med att betala varje månad. Exakt vid vilken punkt den söta platsen är beror på allas individuella preferenser.

Kan jag betala utan kreditkort?

Kreditkort gör våra digitala liv så enkla eftersom de är ett säkert brandmedel för att överföra betalning till leverantörer. När det gäller VPN-tjänster kan det dock vara lite konstigt att betala för anonymitet genom att använda en metod som är säker på att identifiera dig själv.

Tack för sent har vissa tjänsteleverantörer börjat acceptera Bitcoin eller annan cryptocurrency som betalning. För att veta om tjänsteleverantören du väljer accepterar Bitcoin, kolla efter Bitcoin-tecknet på sidan om godkända betalningsmetoder på VPN: s webbplats.

flera betalningsalternativ

Naturligtvis, om du väljer Bitcoin-betalningsmetoden, finns det ingen automatisk förnyelse och du måste gå igenom betalningsprocessen varje gång du förnyar din tjänst.

Sluta upp: Bör jag verkligen få en?

Dagens digitala värld är full av fara. Mellan regeringens snooping till hackare och bedrägerier bör hålla din digitala aktivitet dold vara en norm och inte en övervägande. Detta gäller särskilt offentliga nätverk – till exempel mobiloperatörens GSM- eller LTE-band – så var smart och använd ett VPN.

Låt mig dela ett mycket enkelt scenario med dig om en personlig upplevelse jag hade innan jag köpte in till VPN-berättelsen. Jag satt på ett kafé med den här unga damen efter ett evenemang och vi pratade om online-säkerhet. Hon förvånade mig när hon nämnde att hon använde ett VPN även på sin mobiltelefon, så jag frågade henne om hennes säkerhet verkligen var i fara.

Hon visade mig appen på sin telefon som visade en logg med över 30 avlyssningsförsök bara den dagen ensam och förklarade att antalet gick upp eller ner beroende på var hon var. Nu är det bara helt skrämmande.

Om du funderar på att lägga till ett VPN till din lista över säkerhetsverktyg rekommenderar jag att du gör det. Om du INTE är det, rekommenderar jag fortfarande att du gör det. Som den senaste Krack-attacken har visat oss är en VPN-tjänst idag en nödvändighet. Håll dig säker och har inga beklaganden.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me