Gandakan Penukaran Anda Dengan Peta Perjalanan Pengguna

Ribuan bakal pelanggan anda mungkin tersesat di laman web anda. Mereka berpusing-pusing mencari maklumat dan jawapan.


Ini menyebabkan orang meninggalkan laman web anda, yang memperlahankan kadar penukaran anda. Apakah jawapannya? Buat peta perjalanan pengguna mudah yang membawa mereka terus ke grail suci anda (tanpa gangguan).

Apa itu Peta Perjalanan Pengguna?

Dari yang kedua seseorang menemui laman web anda, mereka memulakan perjalanan pengguna mereka. Perjalanan itu boleh menempuh banyak laluan. Mereka mungkin membaca salah satu blog anda, membagikannya di Twitter, dan kemudian hilang.

Sekiranya anda bernasib baik, mereka akan membaca satu atau dua blog, mendaftar ke senarai mel anda, dan kemudian membeli produk anda. Itu adalah perjalanan pengguna yang hebat!

Tetapi daripada membiarkannya secara kebetulan, bagaimana jika anda dapat memetakan jalan yang sempurna dari penemuan ke penukaran? Bagaimana jika anda dapat membimbing mereka terus ke grail suci?

Itulah sebabnya anda memerlukan peta perjalanan pengguna.

Apa yang Perlu Dilihat di Peta Saya?

Terdapat dua jenis peta perjalanan pengguna. Peta garis masa lurus yang membawa pengguna dari satu titik ke titik yang lain. Mari kita lihat peta perjalanan Starbucks sebagai contoh. Ini bermula dengan pelanggan memasuki kedai kopi, dan berakhir dengan mereka pergi. Perhatikan mereka mengambil kira kemungkinan pemikiran dan emosi pelanggan sepanjang perjalanan. (Kami akan menerangkannya dengan lebih terperinci kemudian).

Peta Garis Masa Lurus

Contoh kedua ialah peta bulat. Ini bagus untuk kedai dalam talian yang mahu pengguna terus berulang kali, walaupun setelah sampai ke destinasi (membeli). Ingat, tidak setiap pengalaman pelanggan bersifat linear. Contoh berikut bermula dengan penemuan (kiri atas), tetapi diteruskan selepas penukaran dengan rangkaian ganjaran. Semuanya dirancang untuk memimpin mereka kembali ke permulaan.

Peta Pekeliling

(Klik untuk gambar yang lebih besar)

Saya yakin! Bagaimana Saya Mula Membuat Peta Perjalanan Pengguna Saya?

Kita akan mulakan dengan peta garis masa linear sederhana. Untuk membuat peta yang paling tepat dan boleh dipercayai, anda perlu mengetahui dua perkara:

Nombor 1. Titik Mula (Penemuan)
Di mana anda mengharapkan pengguna untuk pertama kali menemui perkhidmatan anda? Ini adalah titik permulaan peta perjalanan pengguna anda. Sekiranya anda menjalankan kempen iklan, ini akan terjadi ketika pengguna pertama kali melihat iklan anda. Mungkin ketika mereka melihat pautan ke laman web anda di media sosial.

Nombor 2. Destinasi (Matlamat Utama Anda)
Dalam catatan saya yang lalu, saya menunjukkan kepada anda cara menetapkan matlamat penukaran utama untuk laman web anda. Ini mungkin membeli produk anda, atau melanggan perkhidmatan anda. Matlamat utama ini akan berfungsi sebagai ‘destinasi’ dalam perjalanan perjalanan peta pengguna anda. Di sinilah anda memimpin pelanggan anda.

Letakkannya di hujung peta anda; sekarang anda sudah bersedia untuk mengisinya.

Langkah 1. Buat garis lurus antara penemuan dan matlamat utama anda.

Secara semula jadi, anda mahu perjalanan pengguna anda menjadi sesingkat mungkin. Semakin cepat mereka pergi dari penemuan ke matlamat utama anda, semakin baik.

Tetapi, seperti yang kita ketahui di bahagian 1 siri ini, anda tidak boleh meminta penukaran segera untuk pengunjung anda.

Langkah 2. Tambahkan beberapa titik sentuh di sepanjang jalan.

Sekiranya anda memandu dari New York ke LA, anda tidak akan melakukan semuanya dalam satu perjalanan, bukan? Anda mesti memecahkannya, dan berhenti di sepanjang jalan. Ini membantu meruntuhkan perjalanan dan membina jangkaan untuk tujuan.

Perkara yang sama perlu berlaku di laman web anda. Anda mesti memastikan mereka berada di jalan yang benar dengan pelbagai titik sentuh di sepanjang jalan. Titik sentuhan ini memberi mereka maklumat mengenai produk dan jenama anda. Mereka memberi inspirasi kepada pengunjung anda, dan meyakinkan mereka untuk membuat penukaran terakhir itu.

Tetapi berhati-hati di sini. Jangan tambahkan terlalu banyak titik sentuh atau mereka akan kecewa, terganggu atau bosan. Terlalu sedikit, dan mereka akan tersesat sepanjang perjalanan.

Berikut adalah beberapa titik sentuh mudah yang boleh digunakan oleh semua kedai dalam talian:

 1. Menonton video pengenalan (untuk memperkenalkan pelawat baru ke jenama anda)
 2. Lihat ‘trend terkini’ atau ‘laris’
 3. Baca ulasan atau penilaian
 4. Tambahkan barang ke bakul
 5. Buat akaun dan daftar ke buletin
 6. Periksa dan beli produk

Untuk garis masa bukan linear, anda juga boleh menambah

 1. Pelanggan mendapat 20 mata ganjaran
 2. Pelanggan menerima e-mel susulan yang menjemput mereka untuk melihat rangkaian baru anda
 3. Pelanggan kembali ke laman web anda

Langkah 3. Tetapkan garis masa.

Sekiranya anda memulakan perjalanan, anda akan menetapkan garis masa yang realistik untuk melakukan perjalanan. Anda akan membuat anggaran untuk setiap titik sentuh dan tujuan akhir.

Anda boleh melakukan perkara yang sama untuk peta perjalanan pengguna anda. Dalam contoh kedai dalam talian kami di atas, anda mungkin menjangkakan garis masa sangat pendek; dalam beberapa minit sebenarnya.

Sekiranya anda menawarkan khidmat perundingan, anda harus meregangkan titik-titik sentuhan tersebut lebih dari sebulan atau lebih. Anda mesti menggunakan setiap titik sentuh (membaca blog, memuat turun e-book, mengambil percubaan percuma) untuk membina keyakinan. Hanya dengan itu anda boleh membimbing pengunjung ke destinasi terakhir.

Tetapkan masa yang realistik untuk peta perjalanan pengguna anda.

Langkah 4. Tambah emosi pengguna sepanjang perjalanan.

Akhirnya, anda perlu menjangkakan pemikiran dan emosi pengguna anda. Dalam peta perjalanan pengguna di bawah, perhatikan bagaimana emosi dan pemikiran pelanggan jalur lebar berubah di seluruh peta.

Emosi & Pemikiran Pelanggan Berubah Sepanjang Peta

Di laman web anda, anda harus menjangkakan bahawa pelawat baru akan segera tertarik, tetapi juga keliru. Mereka tidak pernah ke sini sebelumnya, ingat. Dengan menambahkan emosi ini ke dalam peta anda, anda tahu bahawa anda perlu memberi mereka titik sentuh maklumat yang sangat cepat. Anda memerlukan penjelasan, cadangan nilai, gambar, atau teks yang memberitahu mereka apa yang anda lakukan.

Seterusnya anda perlu menambahkan titik sentuh yang memberi inspirasi kepada mereka. Inspirasi adalah emosi yang kuat untuk memotivasi pengguna. Posting atau video blog yang memberi inspirasi mengenai produk anda mungkin merupakan titik sentuh yang anda perlukan untuk memastikannya terus berjalan.

Semasa proses pembayaran, pelanggan anda mungkin kecewa (mengapa begitu rumit? Mengapa saya perlu memberikan banyak maklumat ini?) Sehingga anda tahu anda perlu menjadikan titik sentuh anda mudah dan cepat.

Memahami apa yang dirasakan oleh pengguna membolehkan anda membuat peta perjalanan yang lebih baik.

Dengan peta perjalanan pengguna yang terperinci, anda dapat memegang tangan pelanggan anda sejak pertama kali mereka sampai di laman web anda.

Oleh itu, bawa mereka dalam perjalanan maklumat, inspirasi dan – akhirnya – bawa mereka terus ke penukaran anda.

Seperti apa peta perjalanan pengguna anda?

Sekarang, teruskan dengan Bahagian 3 – Cara membina corong penjualan yang menukar (& pasang kebocoran!)

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map