Po internetu boste našli veliko člankov o nasvetih, trikih in tehnikah WordPressa, vendar Joomla ni tako priljubljena. Kljub temu je Joomla še vedno zelo izvedljiva možnost za številna spletna mesta.

Da bi ugotovili razlike med tema dvema in zakaj bi izbrali eno drugo, smo se obrnili na Davida Attarda, izrednega blogerja in lastnika Dart Creations, spletnega spletnega spletnega oblikovalnega bloga, s katerim si lahko delimo Joomla !, WordPress, trženje malih podjetij, optimizacija iskalnikov in številni drugi koristni nasveti za spletne oblikovalce ter majhne in rastoče lastnike spletnih strani. Iz dneva v dan je vodja produktov za digitalno marketinško agencijo, od nekdaj hobist spletnega oblikovanja. David je navdušen nad številnimi tehnološkimi stvarmi, navdušen je nad trženjem, SEO in načini za povečanje prometa na spletnih straneh.

Ali je Joomla ali WordPress najboljša za vaše spletno mesto za e-trgovino?

Živjo David in dobrodošli v Bitcatcha! Na voljo imate super spletno stran, ki je polna odličnih nasvetov o spletnem oblikovanju in veliko informacij o dveh najbolj priljubljenih možnostih CMS: WordPress in Joomla. Imate impresivne poverilnice, vendar upam, da nam boste lahko povedali nekaj več o svojem ozadju pri razvoju spletnega mesta.

David Attard

Spletni oblikovalec / razvijalec sem že toliko časa, kot se ga spominjam. Odraščanje v 90. letih, ko je internet doživel svoj prvi razcvet (in razpad), je povsem naravno, da bi me splet spletla zadeva. Po diplomi iz IT-ja je bila moja prva zaposlitev v spletnem razvoju, zato je bilo naravno, da bi web dizajn postal nekaj, nad čimer bi me navdušil. Spletna mesta zastavljam profesionalno in kot hobi.

Povežite se z Davidom: 

Povežite se z Davidom prek Facebooka Povežite se z Davidom prek Twitterja Povežite se z Davidom prek storitve Google+

Kaj pa vaše izkušnje z Joomlo in WordPressom? Ponujate veliko odličnih nasvetov o Dart Creations, tako da ste očitno preživeli veliko časa s temi blogerskimi platformami.

Nekaj ​​mesecev po ustanovitvi Joomle sem naletel na to in takoj me je prevzelo, kako enostavno je bilo nastaviti celotno spletno mesto in ga vzdrževati. Če pogledam nazaj, lahko rečem, da me je zasnoval koncept CMS. Nenavadno sem približno ob istem času naletel na WordPress, vendar ni bil tako rafiniran, kot je danes, in sem nekaj časa prezrl.

Že nekaj let nazaj sem z Joomlo oblikoval spletna mesta večinoma. V zadnjem času imam veliko več izkušenj z WordPressom in resnično sem zelo vesel, da sem ponovno odkril ta CMS in njegovo osupljivost.

FYI, ljudje, Joomla je bil ustanovljen leta 2005, tako da ima David veliko let pod pasom, ki dela s tem CMS-om. Nedavni statistični podatki, ki kažejo, da ima WordPress 59,3% tržnega deleža v vseh sistemih za upravljanje vsebine, je nedvomno zmagovalec nad Joomlo, s 6,1-odstotnim deležem, kot tudi ostali CMS-ji, kot sta Drupal in Blogger. Kaj pa vi, David? Kateri bi rekli, da vam je danes najljubša?

Težko je izbrati najljubšega. Joomla res dobro poznam in moje bogate izkušnje mi olajšajo delo. Potem je WordPress postal tako enostaven za delo. Danes težko izbiram med obema.

To je v redu, ne bomo vas izbrali! Med WordPressom in Joomlo, ki ima najboljše funkcije pri prilagajanju spletnega mesta, tako z vidika oblikovanja kot tudi funkcionalnosti?

Izbira med CMS in drugo je tako kot izbira med čim drugim.

Ne izberete avtomobila samo zato, ker vas pelje od A do B – zanj je toliko več kot to.

Ugotavljam, da sta oba CMS-ja danes zelo, zelo zrela, čeprav ima Joomla še vedno nekoliko daljše krivulje učenja in nekaterih stvari pri Joomli še vedno ni tako enostavno doseči kot pri WordPressu.

Vedno sem trdil, da moč CMS večinoma izvira iz širine razširitev, predlog in komponent tretjih oseb, ki jih podpira, ne le iz njegovega jedra. Tako Joomla kot WordPress imata na tisoče komponent tretjih oseb, čeprav se mi zdi, da ima WordPress prednost v tem pogledu. Zagotovo je veliko več izbire vtičnikov z WordPressom. Na voljo je tudi veliko več informacij, zato v tem pogledu verjamem, da ima WordPress prednost.

Da, ugotovili smo, da je to res. Torej, to je zelo individualna odločitev?

Da. Vsak uporabnik se mora odločiti glede na trenutni projekt, ki ga dela. Za vsak projekt ni jasne izbire. Izbrati morate Joomla, WordPress (ali kateri koli drug CMS) glede na zahteve posameznega projekta, na katerem delate.

Recimo, da želite ustvariti spletno mesto za e-trgovino. Vedeli boste, da obstajajo razširitve spletnih trgovin za WordPress in Joomla. Prav tako boste vedeli, da je spletno mesto za e-trgovino morda vaša življenjska pot, zato se boste morali prepričati, da je spletno mesto, ki ga gradite, V celoti usmerjeno v e-trgovino. Če bi WordPress in Joomla morda imeli rešitve za spletno mesto za e-trgovino, bi bil bolj naklonjen uporabi CMS, ki je narejen posebej za e-trgovino, kot je Magento. Bolj verjetno je, da izpolnjuje vse zahteve spletnega mesta za e-trgovino.

Pojdimo za preprostejši primer. Recimo, da želite zgraditi preprosto spletno mesto z veliko funkcijami za bloganje. Verjetno boste ugotovili, da je WordPress za blog veliko bolj primeren kot Joomla. Čeprav ima Joomla možnost bloganja, to ni močna točka in morda boste morali poiskati razširitev za blog, da boste dobili vse funkcije, ki bi jih WordPress moral ponuditi.

Joomla ima tudi močne točke. Popolnoma je omogočen mobilni telefon, vključno z domačim sistemom. Za dostop in objavo ne potrebujete aplikacij ali česar koli.

Konec koncev se resnično spusti v specifike vsakega projekta.

Varnost je velika varnost vseh kršitev varnosti po vsem svetu v zadnjih letih. Ali je po vašem mnenju WordPress ali Joomla bolj varen?

To je težko.

Verjamem, da je imel WordPress pogostejše ranljivosti pogosteje kot Joomla, vendar je tudi Joomla imel svoj pravičen delež ranljivosti. Če želite zaščititi Joomlo in WordPress, morate sprejeti številne preventivne ukrepe, kot so:

 • Pazite, da redno posodabljate posodobitve
 • Uporaba omrežne varnosti
 • Uporaba zapletenih gesel
 • Uporaba samo uglednih razširitev in vtičnikov tretjih oseb
 • Izvajanje rednih varnostnih kopij

Več o tem @ Dart-Creations:

 1. 10 najboljših varnostnih vprašanj Joomle (in kako jih odpraviti)
 2. 17 načinov za preprečevanje vdora v WordPress: bistveni kontrolni seznam za varno WordPress

Resnično in resnično je vsak CMS lahko zelo varen in zelo ranljiv. Vsak CMS, ki ni posodobljen z VSEH najnovejših popravkov, bo postal ranljiv. To je res. Vprašanje je samo, kdaj bo vaše spletno mesto postalo ranljivo, če ga nima:

 • Najnovejše posodobitve jedra
 • Najnovejše posodobitve komponent tretjih oseb
 • Najnovejše posodobitve teme

Upoštevati je treba še druge stvari, na primer gostiteljsko podjetje, ki skrbi za varnost vašega spletnega mesta. To je zelo pomembno.

Podjetje za spletno gostovanje resnično pomembno vpliva, kar lahko potrdimo tukaj na Bitcatcha. Kaj pa SEO? Se vam zdi WordPress ali Joomla bolj prijazen do SEO?

Vse bolj in bolj se SEO osredotoča na dejavnike na strani, več pa o vrhunski vsebini in zunanjih dejavnikih, kot so dobri avtoritativni povratni podatki. Izbira CMS-ja za SEO je v mojih očeh postala večinoma nepomembna, če se boste lotili osnov.

Potrebovali boste vtičnik za SEO, ne glede na to, kateri CMS uporabljate, da boste poskrbeli za vse spletne dejavnike SEO. Mimogrede, imamo obsežne članke o tem, kako narediti Joomla SEO, in celoten kontrolni seznam za WordPress na strani SEO.

Ali lahko prosim podrobneje opišete prednosti in slabosti vsakega CMS-ja v zvezi s SEO?

Ugotavljam, da ima WordPress SEO, zelo lepo prek vtičnika Yoast SEO, ker vas vodi med SEO dejavnike med pisanjem vsebine..

Na žalost WordPress na splošno ne more ustvariti strukture URL strani spletnega mesta, ki jo daje prednost Googlu, na primer spletna stran / tema / podtema / ključna beseda.html.

Notranje povezave tudi niso nekaj, kar pride ven.

Oba sta zelo močna uvrstitvena signala.

Joomla pa lahko ustvari priporočeno strukturo spletnega mesta, ki jo priporoča Google, s tem da ustvari strukturo spletno mesto / tema / podtema / ključna beseda.html skozi kategorije in podkategorije. Tudi notranje povezave je zelo enostavno ustvariti. Iz menijev preprosto povežite kategorije in podkategorije. To je za mojo spletno stran doslej delovalo zelo dobro.

SEO vtičniki za Joomla so res zelo dobri, vendar še vedno niso tako rafinirani kot tisti za WordPress.

V smislu vtičnikov SEO je WordPress zmagovalec! David, ali lahko pojasniš več o razlogih?

Ne pozabite, da je trg WordPress vtičnikov veliko bolj donosen, zato lahko pričakujete, da bodo vtičniki na splošno bolj rafinirani za WordPress. Ne pozabite, da gre za preverjene, priljubljene in zaupanja vredne vtičnike. Priljubljenost WordPressa prinaša tudi veliko nekvalitetnih vtičnikov.

Ko govorimo o vtičnikih, moramo omeniti, da ima vsak vtičnik povečano varnostno tveganje (več komponent, ki jih je treba posodabljati).

Če želite hitro spletno mesto, boste morali vtičnike obdržati na absolutnem minimumu.

Opomba : 

Naše bralce spodbujamo, da s pomočjo brezplačnega orodja za hitrost strežnika preverijo hitrost svojega strežnika.

Vsi ti dejavniki, hitrost, SEO, varnost, so zelo pomembni za poslovno spletno stran. Kateri CMS bi priporočili za spletno mesto za e-trgovino?

Vprašanje, ki si ga mora zastaviti, je naslednje: Kaj je glavna funkcija spletnega mesta? Ali gre za trgovino ali gre za druge vsebine, kot so informacije o podjetju, dnevniki itd.

Če trgovina ni glavna funkcija spletnega mesta, lahko uporabite WordPress z vtičnikom za e-trgovino, kot je Woocommerce, ali Joomla s pripono spletne trgovine.
Ne pozabite, da morate izbrati tudi temo, ki je popolnoma združljiva z vtičnikom spletne trgovine po izbiri, s čimer boste kasneje prihranili veliko bolečine..

Če vaše spletno mesto temelji predvsem na spletni trgovini, bi se lotil zunaj Joomle in WordPressa in šel za nekaj močnejšega v e-trgovini, kot je Magento.

Ali obstajajo določene vrste spletnih podjetij, ki so najbolj primerne za eno ali drugo?

Ne verjamem, da obstajajo posebne niše, ki so najbolj primerne za Joomla ali WordPress.

Nikoli prej ne začnem projekta z izbiro CMS, razen če obstaja poseben razlog za to.

Za izbiro CMS-ja za določeno vrsto spletnega poslovanja ni trdnih in hitrih pravil. Vsak projekt ima svoje posebnosti, večinokrat pa lahko Joomla in WordPress naredijo odlično delo.

Eden izmed naših nedavnih projektov je bil na primer IntentMultimedia. Stranka je že uživala v uporabi Joomle, zakaj je torej odjemala skozi celotno krivuljo učenja WordPressa? Z veseljem so še naprej uporabljali Joomlo, zato smo jsut nadgradili njihovo spletno mesto, ga naredili odziven in bili več kot zadovoljni.

Ko smo drugič delali na spletišču Malte Climbing Club, smo se odločili za Joomla. Stranka ni bila navdušena nad njo in oblikovalci, s katerimi smo sodelovali, so resnično sovražili idejo o uporabi Joomle v nasprotju z WordPressom. Nekaj ​​dni navzdol smo vrnili odločitev in šli z Joomlo. Resnično morate videti, kaj najbolje služi vašim strankam na koncu dneva, ne vašim lastnim željam. Ljudem ne morete prisiliti grla, samo zato, ker bi si ga najraje želeli sami. Sčasoma se bo napačna odločitev vrnila v preganjanje in poškodovanje.

Nasvet, kako nekomu pomagati, da se odloči, kaj je najboljše za njegovo spletno mesto za e-trgovino?

Priporočam, da se odločite za izbiro tako, da odgovorim na naslednja vprašanja.

 • Imate izkušnje z Joomlo ali WordPressom?
 • Ali se želite izklopiti od trenutnega CMS-ja?
 • Ali lahko z Joomlo dosežete želeno funkcionalnost ali bi se morali zanašati na hekerje, da bi dosegli želeni končni rezultat? (Nagibam kitiranje kode na minimum, da sem prepričan o VSEH najnovejših posodobitvah iz varnostnih razlogov)
 • Ali obstajajo posebni razlogi, zakaj bo Joomla bolje delovala na tej spletni strani?
 • Ali obstajajo teme za Joomla, ki so dovolj dobre za vaše oblikovalske ideje?

Ko boste imeli te odgovore jasne v glavi, lahko oblikujete in raziskujete, za katero CMS se boste podali.

Na primer, če nameravate sestaviti veliko strani po meri, boste ugotovili, da so WordPress oblikovalci strani, kot je Divi, veliko bolj plodni in zreli kot v Joomli.

Ne bi rekel, da bi bilo treba WordPress uporabljati za tovrstna podjetja. Pri delu z obema morate pretehtati prednosti in slabosti. Prav tako boste preprosto ugotovili, da je nekaterim ljudem bolj udobno ali pristransko delati z določenim CMS-jem. Če lahko s svojim CMS-om po izbiri dosežejo odlične rezultate, potem dovolj pošteno, kdo smo, da argumentiramo in jih skušamo prepričati drugače?

David, našim bralcem ste v veliko pomoč pri razreševanju razlik in prednosti uporabe Joomle ali WordPressa. Bralci, za dodatne informacije in podrobnosti o tej temi obiščite Dart Creations.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me