HideMyAss HMA VPN

VPN HideMyAss

https://www.hidemyass.com/

tl; dr

HideMyAss mempunyai nama yang keren dan logo yang cukup unik tetapi dari segi privasi, VPN ini menimbulkan banyak kebimbangan. Ia dimiliki sebagai anak syarikat oleh Avast, tetapi beribu pejabat di United Kingdom. Persembahan juga sedikit yang diinginkan tetapi pastinya ini bukan yang terburuk di kawasan ini. Secara keseluruhan, ini adalah perkhidmatan yang perlu anda pertimbangkan dengan teliti sebelum membeli.

Ulasan HideMyAss: 4 Kelebihan & 4 Kekurangan Menggunakan HMA VPN

Dimulakan oleh pemain berusia 16 tahun pada tahun 2005, HideMyAss (HMA) mempunyai sejarah yang panjang dan tersusun. Ini pertama kali dibangun untuk mengelakkan sekatan rangkaian dalam konteks yang agak terhad. Pembangunnya terus berkembang dan mengembangkan perkhidmatannya selama bertahun-tahun.

Pada tahun 2015, hanya sepuluh tahun setelah konsep dasar dilancarkan pertama kali, HMA dijual kepada AVG Technologies dengan harga $ 40 juta. Sebagai gantinya, AVG diambil alih oleh Avast, yang merupakan tempat HMA berada sekarang.

Walaupun niat asalnya untuk membantu pengguna menghindari blok, HMA menjadi tumpuan sebelum ia dijual. Pada tahun 2012 syarikat itu mematuhi perintah mahkamah di UK untuk menyerahkan maklumat mengenai aktiviti pengguna.

Dasar dan tingkah laku syarikat telah membezakannya daripada kebanyakan penyedia perkhidmatan VPN yang berusaha sedaya upaya untuk mengelakkan pihak berkuasa mengakses maklumat pengguna mereka.

4 Perkara yang Saya Suka Mengenai VPN HideMyAss

1. Pilihan Keselamatan yang kuat

Apa pun yang saya fikirkan tentang HMA, keselamatan mereka masih cukup baik. Inilah yang mereka ada di kedai;

1.1 Menyokong Pelbagai Protokol

Mereka menawarkan kadar penyulitan tinggi tetap pada 256-bit. Secara lalai, semua pengguna Windows dan Android mendapat OpenVPN, sementara pengguna MacOS dan iOS akan berada di IKEv2.

protokol lalai hidemyass untuk windows adalah openvpn

Aplikasi Windows lalai hanya membenarkan OpenVPN.

Terdapat juga pilihan untuk menggunakan PPTP jika anda benar-benar mahu, tetapi itu tidak termasuk dalam aplikasi inti HMA. PPTP diketahui kurang selamat daripada OpenVPN, tetapi jika anda benar-benar ingin menggunakannya, anda boleh menghubungi khidmat pelanggan mereka.

Mereka akan mengarahkan anda ke pautan untuk aplikasi lain di mana anda boleh memilih antara OpenVPN dan PPTP. Saya mengesyorkan anda berpegang pada OpenVPN walaupun ia adalah pilihan yang lebih selamat.

1.2 Melindungi Hingga 5 Peranti

Kebiasaan hari ini ialah setiap daripada kita sering mempunyai pelbagai peranti pintar. HMA memahami perkara ini dan anda boleh menyambungkan sehingga lima peranti sekaligus ke perkhidmatannya. Ini membantu memastikan semua peranti anda selamat pada masa yang sama.

Secara keseluruhan, ada aplikasi yang menyokong semua platform arus perdana ditambah beberapa tambahan, termasuk AppleTV dan sejumlah router tertentu. Malangnya, untuk router ada juga tangkapan. Anda tidak boleh memasangnya sendiri, tetapi anda mesti membuatnya terlebih dahulu dikonfigurasi melalui pihak ketiga seperti Flashrouters.

1.3 Membunuh Suis Hadir

Sebagai fitur tambahan, VPN ini menyertakan tombol pemutus untuk menghentikan penghantaran data masuk atau keluar dari perangkat anda jika mengesan masalah dengan terowongan VPN.

hidemyass mempunyai suis membunuh pintar

Ini juga mempunyai pilihan tunneling terpisah sehingga anda benar-benar dapat memilih untuk membiarkan aplikasi tertentu melewati perkhidmatan VPN.

1.4 Perlindungan Kebocoran

Ujian pada HMA untuk kebocoran DNS dan WebRTC berjalan lancar. Tidak ada kebocoran IP asal kami walaupun mencuba beberapa sambungan pelayan yang berbeza. Ujian DNS dan WebRTC agak mudah dijalankan. Terdapat banyak alat bawaan dalam talian dan hanya mengunjungi laman web tersebut dan menjalankannya akan memberitahu anda jika DNS anda bocor dengan VPN anda aktif.

2. Rangkaian Pelayan yang Luas

Secara keseluruhan, HMA mempunyai rangkaian lebih dari 1,000 pelayan yang merangkumi 298 lokasi.

hidemyass mempunyai liputan pelayan yang luas

Itu mungkin liputan terluas yang saya lihat dari setiap lokasi, dengan kebanyakan VPN teratas lain dari 90 hingga 100 negara.

2.1 P2P khas & Pelayan Streaming

HMA mempunyai beberapa pelayan terpilih yang perlu anda sambungkan sekiranya anda mahu menstrim filem atau menjalankan torrent. Sejujurnya, walaupun banyak penyedia perkhidmatan VPN menjadikannya sebagai keuntungan dan menganggap pelayan tersebut sebagai pakar, saya mempunyai keraguan.

hidemyass vpn mempunyai pelayan yang dioptimumkan p2p

Walaupun begitu, menurut pendapat saya, HMA telah memperbaik lima pelayan untuk streaming media dan lapan untuk P2P. Beberapa lokasi utama seperti New York dihitung dua kali kerana anda boleh melakukan kedua-duanya di pelayan tersebut.

2.2 Berfungsi Dengan Kawasan Netflix Utama

Tumpuan saya untuk Netflix sentiasa berada di rantau AS mereka kerana di sinilah hampir semua filem bagus. Ia juga mempunyai perpustakaan terbesar di antara semua wilayah Netflix dan dengan HMA, anda dapat menonton semuanya dari mana saja di seluruh dunia.

Ujian pembakaran Netflix saya (iaitu jamuan pesta selama dua hari) menunjukkan bahawa penstriman tetap lancar sepanjang masa. Pernah ada kesempatan di mana sambungan VPN terputus tetapi tidak sekali saya mendapat peringatan proksi Netflix yang ditakuti.

Walaupun dengan kelajuan pelayan AS yang tidak mengesankan, lebih dari cukup untuk saya menikmati pengalaman Netflix yang lancar. Saya tidak memerhatikan penyanggaan yang berlebihan walaupun saya membuang beberapa minit dalam filem.

2.3 Menjalankan BBC iPlayer

Walaupun saya menyedari bahawa BBC iPlayer tidak berada di puncak senarai “mesti menonton” kebanyakan orang, saya suka menggunakannya sebagai ujian kemampuan VPN. IPlayer mempunyai beberapa sekatan yang ketat terhadap penggunaannya – hampir sama buruknya dengan Netflix.

hidemyass mampu melakukan streaming bbc iplayer

Saya pasti ingin tahu sama ada benar-benar terdapat Donkey Town di UK.

Mampu mengelakkan ini pasti merupakan kelebihan. Dengan HMA sebagai perkhidmatan yang berpusat di UK, saya tidak salah dalam meneka bahawa ia akan berfungsi dengan baik di sini. Bersambung ke Donkey Town, UK, streaming sebenarnya sangat pantas.

2.4 Boleh Melakukan Shuffle IP

Tidak sama dengan Melbourne Shuffle, IP shuffle adalah sesuatu yang saya lihat hanya di HMA setakat ini. Mereka mempunyai butang yang sangat mudah di aplikasi yang membolehkan anda ‘mengacak’, atau menukar IP anda dengan cepat.

Ini sangat berguna jika anda mendapati bahawa salah satu perkhidmatan penstriman tidak akan berfungsi untuk pelayan yang anda sambungkan. Cukup tekan butang shuffle dan ia akan menukar IP anda supaya anda boleh mencuba perkhidmatan streaming lagi.

Sebilangan besar pelayan HMA mempunyai banyak alamat IP yang dapat anda tukar, terutama pada pelayan streaming mereka. Sebagai contoh, pelayan New York mereka yang membenarkan P2P dan Streaming mempunyai 56 alamat IP yang tersedia.

3. Perkhidmatan Pelanggan yang Baik

Walaupun HMA mungkin bukan yang terbaik dalam segalanya, satu bidang di mana ia unggul adalah sokongan pelanggan. Ini adalah situasi idea kerana saya mempunyai beberapa soalan untuk diajukan kepada mereka, baik secara umum maupun bersifat teknikal.

hidemyass mempunyai perkhidmatan pelanggan yang hebat

Sokongan pelanggan HMA pantas & cekap.

Dengan menggunakan sembang langsung mereka, saya mendapat sambutan dengan sangat pantas. Percayalah, ini bukan suatu kebiasaan dalam perkhidmatan Sembang Langsung dan saya mendapat respon sebaik sahaja saya menghantar pertanyaan.

Sama sekali tidak ada omong kosong yang berlebihan atau perlu menunggu selama-lamanya untuk balasan e-mel. Ejen sembang itu sopan dan berpengetahuan, dapat memberi saya maklumat dan maklumat yang tepat yang saya cari.

Sebilangan daripada anda mungkin menganggap ini bukan masalah besar – tetapi serius, memang begitu. Saya telah mengalami penantian lama dan ejen sokongan pelanggan yang sangat menghalangi sebelum ini yang akan melakukan yang terbaik untuk menyalahkan peralatan atau tindakan pelanggan sambil enggan menjawab soalan langsung dengan cara yang relevan.

Itu bukan pengalaman saya dengan HMA dan saya sangat berharap mereka akan mengekalkan standard yang sangat baik ini ke hadapan. Kudos kepada pasukan untuk ini.

4. Jaminan Pulangan Wang 30 Hari

Anggap ia sebagai percubaan atau jaminan wang dikembalikan, ini benar-benar sesuatu yang perlu diperhatikan ketika melabur dalam produk yang akan anda gunakan jangka panjang (seperti dengan langganan HMA tiga tahun saya).

Terdapat beberapa keadaan di mana beberapa penyedia VPN mempunyai polisi tanpa pengembalian wang yang ketat dan jujur, saya selalu sangat berhati-hati terhadap hal tersebut. Sekiranya anda mempunyai produk yang baik, mengapa takut bahawa pengguna tidak akan berpuas hati dan menuntut wang mereka secara bertahap?

Jaminan wang dikembalikan adalah jaminan yang kuat terhadap kepercayaan syarikat terhadap produk mereka sendiri, dan untuk memaparkannya dengan jelas kepada pengguna adalah penting. Satu perkara yang perlu saya nyatakan adalah bahawa mendaftar dengan HMA membuka diri untuk pembaharuan automatik, jadi pastikan anda melumpuhkannya untuk mengelakkan kejutan pada akhir rancangan anda.

4 Perkara yang Saya Tidak Suka Mengenai HideMyAss VPN

1. Privasi Pengguna Terhad

Berhati-hatilah bahawa ini mungkin akan menjadi sebahagian besar ulasan saya dan ramai di antara anda mungkin akan sangat tidak senang apabila membacanya. Privasi pengguna adalah salah satu perkara pertama dan terpenting yang harus dilindungi oleh perkhidmatan VPN dan pada pendapat saya, HMA melemparkan begitu banyak bendera merah di sini sehingga harus dilarang dari industri.

1.1 Dimiliki Oleh Avast

Awan pemilikan yang menggantung HMA seperti albatros adalah gelap dan suram. Walaupun secara keseluruhannya berada di bawah panji Avast, ia dikendalikan dan dikendalikan secara langsung oleh Privax Limited yang berpusat di UK.

Republik Czech sebenarnya cukup mesra privasi, tetapi tempat letak kereta HMA di bawah Privax Limited adalah bendera merah mutlak. UK adalah satu negara dalam perjanjian UKUSA yang asal, atau dikenali sebagai “Five Eyes”.

Sejak Inggeris meninggalkan bidang kuasa Euro, perniagaan di negara ini tidak lagi terikat untuk melindungi privasi pengguna di bawah standard payung. Sebenarnya, HMA mempunyai sejarah yang sangat buruk dalam melindungi privasi penggunanya.

Ini telah menjadi perhatian beberapa kali kerana hanya menyerahkan data pengguna atas permintaan pihak berkuasa, sekali dengan UK dan sekali dengan AS.

1.2 HideMyAss Log Beberapa Maklumat

Seperti yang kita perhatikan di atas bahawa HMA bekerjasama dengan pihak berkuasa atas permintaan, kita juga dapat dengan jelas mengatakan bahawa ini bukan VPN yang menawarkan perkhidmatan “Tanpa Log”. Sebenarnya, HMA secara terang-terangan menyatakan bahawa ia mencatat maklumat pengguna walaupun mendakwa tidak melakukan aktiviti log.

maklumat sambungan log hidemyass

(Sumber)

Dari keyakinan yang timbul dalam kes-kes di mana ia menyerahkan apa yang dicatatnya, masih cukup bagi pengguna untuk ditangkap oleh pihak berkuasa. Sekiranya anda mahukan VPN yang melindungi anda, ini bukan perkhidmatan untuk mendaftar.

1.3 Kerjasama Dengan Penyiasatan Pelanggaran DMCA

Selain penyerahan kayu balak, HMA juga telah diketahui bekerjasama dengan penanganan pelanggaran DMCA. Sebenarnya, pengguna telah mengadu bahawa perkhidmatan itu sendiri memberikan notis pelanggaran DMCA, sama seperti yang dilakukan oleh ISP pada masa lalu.

2. Kelajuan di HideMyAss Tidak Hebat

Saya menjalankan ujian kelajuan VPN saya dari mesin dan talian ISP yang sama setiap kali, sambungan gentian 500Mbps melalui Ethernet. Ini biasanya memberi saya kelajuan penuh iklan saya sepanjang sambungannya bersih.

garis dasar ujian kelajuan hidemyass

(Lihat hasil penuh)

Untuk ujian saya, setiap lokasi terpencil menjalani beberapa siri ujian, masing-masing berpasangan. Sekali dengan VPN dihidupkan dan kemudian dimatikan. Ini akan membolehkan anda melihat latensi dan kelajuan yang sepadan dalam kedua-dua senario tersebut.

Nota

Akhir-akhir ini, terima kasih kepada arahan Work from Home bahawa Internet telah mengalami tekanan. Oleh itu, disarankan untuk mengambil keputusan ujian ini dengan secubit garam sehingga dunia kembali dalam keseimbangan sekali lagi di kemudian hari. Saya akan mengkaji kelajuan secara berkala dan membuat penyesuaian apabila perlu.

Uji Kelajuan HideMyAss – AS

Kelajuan dengan atau tanpa VPN di pelayan yang berpangkalan di AS sedikit kurang semasa saya menjalankan ujian. Namun, kerana AS benar-benar berada di seluruh dunia dari tempat saya berada, halangan dengan dan tanpa VPN tetap sama.

ujian kelajuan hidemyass vpn US dimatikan

Uji kelajuan VPN HMA US – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

ujian kelajuan hidemyass vpn AS pada

Uji kelajuan HMA VPN AS – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Kelajuan boleh digunakan dan sudah tentu cukup untuk streaming tetapi memuat turun adalah hit atau miss dan P2P pasti tidak akan berguna.

Uji Kelajuan HideMyAss – Eropah

Untuk zon euro, baru-baru ini saya menguji lebih dekat lokasi saya – dengan pelayan Jerman. Walau bagaimanapun, dengan HMA, saya mengharapkan prestasi yang baik dari perkhidmatan UK kerana pada asasnya itulah asas penyedia ini.

Uji kelajuan hidemyass vpn EU dimatikan

Uji kelajuan VPN HMA EU – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

Uji kelajuan hidemyass vpn EU pada

Uji kelajuan VPN HMA EU – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Sedih apabila kelajuan hilir turun di wajahnya dengan 13Mbps yang hampir tidak dapat digunakan. Anehnya, hulu cukup bagus yang, jujur, tidak banyak digunakan oleh kebanyakan orang.

Uji Kelajuan HideMyAss – Afrika

Dengan jaringan yang luas seperti yang dimiliki HMA, ini adalah salah satu dari beberapa VPN yang benar-benar mengganggu kehadiran benua Afrika. Lebih mengejutkan saya adalah kenyataan bahawa terdapat sebilangan titik sambungan di Afrika untuk mereka.

hidemyass vpn speed test SA dimatikan

Ujian kelajuan VPN HMA SA – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

hidemyass vpn speed test SA pada

Uji kelajuan VPN HMA SA – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Namun, penyebaran tidak sama dengan kualiti perkhidmatan dan sekali lagi saya mendapat kelajuan yang hampir tidak dapat digunakan.

Uji Kelajuan HideMyAss – Asia

Seperti biasa lokasi kegemaran saya untuk menguji VPN di rantau Asia adalah Singapura – baik kerana jaraknya yang dekat dengan saya dan juga infrastrukturnya yang sangat baik. Ini menunjukkan dengan jelas dalam kependaman rendah dan kelajuan kuat di hulu dan ke hulu dengan pelayan di Republik.

hidemyass vpn speed test asia dimatikan

Uji kelajuan VPN HMA Asia – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

hidemyass vpn speed test asia on

Uji kelajuan VPN HMA Asia – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Namun, waktu Ping saya yang biasa ke lokasi itu biasanya lebih baik jadi saya percaya dalam keadaan biasa, kelajuan di HMA melalui Singapura akan bertambah baik.

Uji Kelajuan HideMyAss – Australia

Tanah di bawahnya tidak begitu jauh dan sebagai sebahagian dari wilayah Australia sangat baik dari segi kelajuan sambungan VPN. Namun, dengan penurunan 30Mbps dengan HMA aktif – itu adalah hasil yang menyedihkan.

hidemyass vpn test speed aus off

Uji kelajuan VPN HMA AUS – VPN dimatikan
(Lihat hasil penuh)

hidemyass vpn test speed aus on

Uji kelajuan VPN HMA AUS – VPN dihidupkan
(Lihat hasil penuh)

Secara keseluruhan saya mengatakan bahawa HMA perlu berusaha memperbaiki infrastrukturnya daripada menghabiskan masa dan sumber untuk mengurus penggunanya bagi pihak pemerintah di seluruh dunia. Sesungguhnya keadaan yang menyedihkan.

2.1 Ujian Kelajuan Berbilang Lokasi Terbina Dalam

Satu perkara yang menarik dalam aplikasi HideMyAss ialah ia merangkumi alat ujian kelajuan pelbagai lokasi terbina dalam. Ini membolehkan anda menandakan pelbagai pelayan di rangkaian mereka untuk diuji dan boleh berguna – jika ia berfungsi dengan baik.

hidemyass vpn mempunyai alat ujian kelajuan

Saya dapati bahawa hasil yang dikeluarkan oleh alat ujian kelajuan biasanya jauh berbeza dengan hasil ujian Ookla Speed ​​yang sangat popular yang digunakan oleh kebanyakan orang.

3. Mendaftar & Masalah harga

HMA tersedia untuk penghala Windows, MacOS, iOS, Android, Linus, dan juga penghala. Walau bagaimanapun, ada beberapa keanehan yang perlu diperhatikan dalam pendaftaran mereka & harga;

3.1 Harga & Kaedah Pembayaran Bervariasi mengikut Wilayah

Ini bukan sesuatu yang biasa saya lihat dalam perkhidmatan VPN kerana konsepnya adalah globalisasi perkhidmatan. Namun saya mengunjungi halaman mereka untuk beberapa wilayah dan mendapati bahawa harga berbeza – dalam beberapa keadaan dengan jumlah yang besar.

harga hidemyass vpn berbeza mengikut wilayah

Mendaftar di AS jauh lebih mahal daripada perkhidmatan yang sama di Malaysia.

Sebagai contohnya, rancangan tiga tahun mereka di AS berharga $ 143.64 setelah potongan harga yang tinggi, tetapi rancangan yang sama berharga RM252 (kira-kira $ 58) bagi mereka yang mendaftar dari Malaysia. Walaupun saya tidak berada di atas sasaran harga, perbezaan ini cukup besar.

Juga, di beberapa kawasan, anda boleh mendaftar dengan PayPal, sementara itu tidak tersedia di kawasan lain. Ini digabungkan dengan proses pendaftaran mereka yang kompleks benar-benar mengejutkan untuk perkhidmatan yang mempunyai lebih dari sepuluh tahun untuk melancarkan proses perniagaannya.

3.2 Pelan Memperbaharui Secara Automatik

Seperti yang saya nyatakan sebelumnya, jika anda mendaftar ke HMA, secara automatik ia memberi mereka hak untuk memperbaharui rancangan anda apabila tamat tempohnya. Anda harus perhatikan bahawa rancangan ini diperbaharui dengan harga penuh, bukan potongan harga semasa anda mendaftar.

hidemyass auto memperbaharui langganan

Sekiranya ini bukan yang anda mahukan, pastikan untuk mematikan pembaharuan automatik secepat mungkin.

4. Reka Bentuk Aplikasi Bukan Yang Terbaik

Dengan sesuatu yang rumit seperti VPN (bagi beberapa orang), ia menyediakan penyedia perkhidmatan untuk memastikan pengalaman pengguna berjalan lancar. Ini satu lagi keanehan HMA dan membuat saya mengesyaki bahawa VPN mungkin tidak berubah dalam reka bentuk asas selama ini.

4.1 Tetingkap Muncul

Ketika cuba menavigasi antara pilihan dalam aplikasi, cenderung membuat tetingkap pop timbul daripada peralihan dalam satu muka aplikasi utama. Kaedah reka bentuk ini adalah sekolah lama dan membawa saya kembali ke zaman awal Windows. Paling tidak menjengkelkan dan mengganggu.

4.2 Jenama Mempunyai Krisis Identiti

Salah satu perkara yang saya perhatikan mengenai HMA sebelum saya mendaftar adalah keldai (atau keldai?) Yang sangat sejuk. Namun apa yang anda lihat tidak selalu seperti yang anda dapat dan logo ikonik, ternyata tidak begitu ikonik.

ikon jenama hidemyass tidak konsisten

Di sebelah kiri – seperti yang diiklankan; di sebelah kanan seperti yang terdapat dalam aplikasi

Ia berubah-ubah bergantung pada tempat anda melihatnya dan dalam beberapa kes, ternyata sangat mengerikan.

Intinya: Adakah Saya Akan Membayar VPN HideMyAss?

Ini mungkin soalan paling mudah yang harus saya jawab sejak sekian lama. Bukan hanya “tidak“, Tetapi”Takkan!“. Pemikiran bahawa penyedia perkhidmatan VPN akan aktif menentang kepentingan pelanggannya hanya membingungkan.

Pasangkan bahawa dengan semua kekurangannya sebagai perkhidmatan dan anda mempunyai resipi tertentu untuk bencana. Ini adalah salah satu VPN yang akan saya nasihatkan kepada bakal pelanggan untuk menghindari!

Sebenarnya, kunjungi senarai VPN Terbaik kami dan anda mungkin mencari alternatif yang lebih baik!

Ciri-ciri utama

  • ✓ Split Tunneling
  • ✓ Keselamatan yang baik
  • ✓ Gunakan Hingga 5 Peranti
  • ✓ Suis Bunuh Pintar
  • ✓ P2P khas & Penstriman

Disyorkan untuk

  • • Pengguna yang peka terhadap keselamatan
  • • Mengatasi Penapisan
  • • Abaikan Geo-Block

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me