Kako dodati Google Analytics na svoj WordPress

Google Analytics alat je koji mnogi blogeri za početnike, vlasnici internetskih trgovina i vlasnici web stranica teže ne iskorištavaju. U današnjem digitalnom dobu podaci i informacije su apsolutno neophodni ako želite imati uspješnu web stranicu.


Kao vlasnik web stranice svakako biste trebali imati instaliran Google Analytics na vašoj web lokaciji. Napisali smo detaljni vodič kako biste ga mogli instalirati bez većih problema.

No prije nego što to učinimo, pogledajmo o čemu se radi u Google Analyticsu i zašto je to tako važno na prvom mjestu. Ako već znate za Google Analytics, možete preskočiti ravno do vodiča u nastavku.

Što je Google Analytics?

Kako dodati Google Analytics u svoj WordPress

Google Analytics koristi se za prikupljanje podataka o upotrebi na web mjestu

Ukratko, Google Analytics besplatan je alat za praćenje web mjesta koji prikuplja podatke na web mjestu kao što su pretvorbe, promet web mjesta, ponašanje korisnika i još mnogo toga. To je definitivno jedna od trenutno najpopularnijih usluga praćenja podataka.

Svrha Google Analyticsa je pružiti vam podatke pomoću kojih možete izvući korisne informacije, poput količine prometa koju vaša web stranica prima i odakle dolazi te kako se korisnici ponašaju kada su na vašoj web lokaciji..

Pomoću Google Analyticsa također možete izvesti sve te podatke u više formata (tj. Excel, dokumente, pdf itd.) Ili čak izraditi vlastitu prilagođenu nadzornu ploču koja vas hrani sa potrebnim informacijama.

Ono što Google Analytics čini bitnim?

Kada stvorite WordPress web stranicu, obično se ima na umu cilj.

Za blogera to bi mogle biti strasti. Za posao bi to moglo biti pokretanje internetske trgovine.

Ili možda samo želite da web stranica dijeli sadržaj s ljudima.

Bez obzira na razlog, želite navesti ljude da posjećuju vašu web stranicu i da biste to učinili, morat ćete razumjeti svoju publiku.

Odakle dolaze posjetitelji, kakav sadržaj vole ili čak koju stranicu žele posjetiti – sve ove informacije mogu se koristiti kako bi se vidjelo što funkcionira i na što se možete usredotočiti kako biste poboljšali web mjesto.

S Google Analyticsom možete vidjeti koji sadržaj na vašoj web lokaciji odjekuje s posjetiteljima. Od tamo možete poboljšati svoj blog planirajući svoj sadržaj ili članke oko područja ili tema koje vaši čitatelji žele.

Iako postoji mnogo prednosti upotrebe Google Analyticsa, najveća je korist ona besplatna. Bez obzira želite li učiti o analitici ili ne, ne šteti vam ako Google Analytics pokreće u pozadini i prikuplja podatke za svoju web lokaciju.

Koje metrike trebate poštivati?

Za početnike, razumijevanje svih podataka s usluge Google Analytics može biti malo nadmoćno. Da bismo vam pomogli, nabrojali smo neke od ključnih podataka na koje biste trebali paziti pri korištenju.

GA nadzorna ploča

Primjer nadzorne ploče Google Analytics

 1. Izvor prometa
  Prati odakle dolaze vaši posjetitelji (tj. Google pretraživanje, izravno na vašu web lokaciju, Google oglase, platforme društvenih medija, drugu web lokaciju & itd).
 2. Prikazi stranica
  Prati broj korisnika koji učitavaju i pregledavaju vašu web stranicu.
 3. Stopa napuštanja početne stranice
  Mjeri i prati broj korisnika koji slete na vaše stranice i odlaze odmah.
 4. sjednice
  Prati broj posjetitelja koje vaša web lokacija prima.
 5. Broj stranica po sesiji (ili trajanju sesije)
  Prati i mjeri trajanje koje korisnik ostaje na vašoj web lokaciji i koliko stranica je posjetio u sesiji.
 6. Konverzije (ili ciljevi)
  Izmjerite i pratite broj posjetitelja koji su izvršili određenu radnju na vašoj web lokaciji koju ste postavili. To mogu biti korisnici, koji ispunjavaju i predaju kontaktne obrasce ili se prijave za registraciju.

Sada kada ste prekrili osnove, vrijeme je da instalirate Google Analytics na svoju WordPress web stranicu!

Instaliranje usluge Google Analytics na WordPress

Da biste pravilno instalirali Google Analytics, morat ćete izvršiti nekoliko koraka.

Ako ste zabrinuti zbog rukovanja kodovima, nemojte biti. Vodit ćemo vas kroz sve korake kako bi sve bilo pravilno instalirano.

Krenimo od prvog koraka!

1. korak: stvorite Google Analytics račun

 • Prije nego što dodate Google Analytics na svoju WordPress web stranicu, prvo morate imati Google račun. Ako ga nemate, izradite ga ovdje.
 • Nakon što imate račun, nastavite i prijavite se na Google Analytics.
 • Tada bi od vas trebalo zatražiti da stvorite račun Google Analytics. Samo slijedite korake za postavljanje računa.

S postavljenim računom na usluzi Google Analytics, možete prijeći na sljedeći korak, a to je povezivanje sa svojom web stranicom WordPress.

2. korak: povežite Google Analytics sa svojom web stranicom WordPress

Uobičajeno je da u ovom koraku trebate dodati kôd za praćenje Google Analytics na svoju web stranicu WordPress kako biste ih oboje povezali. Ovo će zahtijevati malo kodiranja s Javascript kodom koji pruža Google.

Međutim, to može biti prilično zbunjujuće i neodoljivo, pogotovo ako ste početnik ili novak. Umjesto toga, koristit ćemo dodatak, koji neće zahtijevati da kodirate bilo što.

Dodatak koji vam preporučujemo da koristite MonsterInsights. To je jedan od najpopularnijih dodataka za WordPress s preko 2 milijuna aktivnih instalacija i rangiran kao broj 1 kao dodatak Google Analytics za WordPress.

Nadzorna ploča MonsterInsight

Primjer nadzorne ploče MonsterInsights na WordPressu

Da biste odmah pokrenuli i pokrenuli dodatak, samo slijedite korake u nastavku:

 1. Preuzmite MonsterInsight dodatak. (Možete se odlučiti za besplatnu ili plaćenu verziju)
 2. Instalirajte i aktivirajte dodatak na svom WordPress računu.
 3. Nakon što je instaliran. Prijeđite na ploču “Postavke” u izborniku “Uvidi” i kliknite na “Provjeri identitet sa svojim Google računom”.
 4. Zatim će se zatražiti da se prijavite na svoj Google račun i tada ćete trebati omogućiti Monsterinsghts da se poveže s računom Google Analytics..
 5. Sljedeći je korak postavljanje vašeg profila s kojim ćete povezati svoju web lokaciju. Na padajućem izborniku odaberite “Svi podaci web mjesta” na web mjestu koje želite biti povezani, a zatim kliknite gumb “Potpuna provjera autentičnosti”..
 6. I gotovi ste! Google Analytics trebao bi pratiti sve podatke vaše web lokacije. Ako želite vidjeti izvješća o podacima, možete se uputiti na odjeljak “Izvješća” MonsterInsights.

Korak 3: Analiza vaših podataka

Jednom instaliran, MonsterInsights će vam dati niz informacija o vašoj web stranici WordPress pod stranom “Izvješća”. Podaci će biti predstavljeni u grafikonima i grafovima tako da se mogu lako pregledati i razumjeti.

Grafikon i grafikon na MonsterInsights

Upotrijebite MonsterInsights za analizu podataka

Uz to, možete se kretati i kroz različite odjeljke korisničkog sučelja kako biste dobili detaljnije metrike i podatke, kao što su stope konverzije i trendovi pojmova za pretraživanje u Googleu.

Nekoliko mjernih podataka koje toplo preporučamo analizirati jesu:

 1. Prikazi stranica
  Praćenje broja pregleda stranica po korisničkoj sesiji može vam dati predstavu o tome koliko su vaši korisnici angažirani na vašoj web lokaciji. Ako brzo odu nakon jedne stranice, trebate smisliti kako ih zadržati.
 2. sjednice
  Razumijevanje obrasca vašeg prometa može vam pomoći da povećate vidljivost vašeg sadržaja. Na primjer, ako dobijete puno jedinstvenih sesija tijekom ručka, tada će objavljivanje sadržaja u tom vremenskom razdoblju dobiti najviše pregleda.
 3. preporuke
  Ako posjetitelji dolaze na vašu stranicu s drugih web lokacija, možete pokušati kontaktirati te web stranice kako biste vidjeli postoji li šansa za suradnju.
 4. Posjetitelji (novi i povratni)
  Poznavanje postotka vašeg prvog i ponovnog posjeta može vam biti korisno otkriti povlačite li dovoljno nove publike i zadržavate li stariju.
 5. Upotreba / kvar uređaja
  Poznavanje uređaja koji korisnici koriste za konzumiranje vašeg sadržaja može vam pomoći u optimiziranju dizajna vaše web lokacije. Ako je većina vaših korisnika na mobilnim uređajima, dobro bi bilo imati web lokaciju prilagođenu mobilnim uređajima.

Zamotati

Google Analytics je moćan alat.

Zaista je nesretno što ga vlasnici web stranica jako ne iskorištavaju.

Pomoću podataka koje pruža Google Analytics možete bolje naučiti i razumjeti svoju publiku, što vam može dugoročno pomoći da poboljšate svoju web lokaciju.

Nadamo se da ćete ovim člankom moći instalirati Google Analytics i pružiti vam sve uvide koji su vam potrebni tamo na vašoj WordPress nadzornoj ploči!

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map