Do të gjeni shumë artikuj në lidhje me këshillat, truket dhe teknikat e WordPress nëpër internet, por Joomla nuk është aq e popullarizuar. Megjithatë, Joomla është ende një mundësi shumë e vlefshme për shumë faqe interneti.

Në mënyrë që të stërvitemi mbi ndryshimet midis të dyve dhe pse ju do të zgjidhni njërën mbi tjetrën, ne kontaktuam David Attard, bloger ekstradina dhe pronar i Dart Creations, një blog informativ për krijimin e faqeve në internet për të ndarë Joomla !, WordPress, marketing të biznesit të vogël, Optimizimi i motorëve të kërkimit dhe shumë këshilla të tjera të dobishme për projektuesit e internetit dhe pronarët e faqeve të vogla dhe të lulëzuara. Ai është një Menaxher Produkti për një agjenci të marketingut dixhital nga dita, hobi i dizajnit të uebit që nga gjithmonë. David është i apasionuar pas shumë teknikave, entuziastëve për marketing, SEO dhe mënyra për të rritur trafikun e faqeve në internet.

A është Joomla apo WordPress më e mira për sitin tuaj të tregtisë?

Përshëndetje David dhe mirëseardhët në Bitcatcha! Ju keni një faqe të mrekullueshme që ka plot këshilla të shkëlqyera për krijimin e faqeve në internet dhe shumë informacione për dy nga opsionet më të njohura CMS atje: WordPress dhe Joomla. Ju keni letrat kredenciale mbresëlënëse, por shpresoj se mund të na tregoni pak më shumë rreth sfondit tuaj në zhvillimin e hartimit të faqes në internet.

David Attard

Unë kam qenë një projektues / zhvillues në internet për aq kohë sa kujdesem të kujtoj. Duke u rritur në vitet ’90 kur interneti po përjetonte bumin e saj të parë (dhe bustin), është vetëm e natyrshme që unë të intrigohesha nga i gjithë faqja në internet. Pasi u diplomova në IT, puna ime e parë ishte në zhvillimin e faqes në internet, kështu që ishte vetëm e natyrshme që dizenjimi i uebit të ishte diçka për të cilën do të bëhesha pasion. Që nga ajo kohë unë kam dizajnuar faqet në mënyrë profesionale dhe si hobi.

Lidhu me David: 

Lidhu me Davidin përmes Facebook Lidhu me Davidin përmes Twitter Lidhu me Davidin përmes Google+

Po në lidhje me përvojën tuaj me Joomla dhe WordPress? Ju ofroni shumë këshilla të shkëlqyera në lidhje me Dart Creations, në mënyrë të qartë që keni kaluar shumë kohë me këto platforma të blogjeve.

Disa muaj pasi u themelua Joomla, unë hasa në të dhe menjëherë më morën përshtypjen se sa e lehtë ishte vendosja e një siti të tërë dhe mbajtja e tij e mirëmbajtur. Duke parë mbrapa, mund të them se ishte koncepti i një CMS që më kishte fiksuar. Uditërisht, përafërsisht në të njëjtën kohë, hasa në WordPress, por nuk ishte aq i rafinuar sa është sot në atë kohë dhe unë e injorova për një kohë.

Unë kam dizajnuar faqet më së shumti me Joomla deri nja dy vjet mbrapa. Kohët e fundit, unë jam duke marrë shumë më tepër përvojë me WordPress, dhe jam vërtet, me të vërtetë i lumtur që rishoqem këtë CMS dhe awesomeness e saj.

FYI, folks, Joomla u krijua në 2005, kështu që David ka shumë vite nën rripin e tij duke punuar me këtë CMS. Me një paraqitje të statistikave të kohëve të fundit, WordPress ka një 59.3% të pjesës së tregut në të gjitha sistemet e menaxhimit të përmbajtjes, është fituesi i qartë mbi Joomla, me një pjesë prej 6.1%, si dhe me CMS të tjera të tilla si Drupal dhe Blogger. Po ti, David? Cilin do të thonit është e preferuara juaj sot?

Shtë e vështirë të zgjedhësh me të vërtetë një të preferuar. E njoh Joomla me të vërtetë mirë dhe përvoja ime e gjerë e lehtëson punën me mua. Pastaj përsëri, WordPress është bërë kaq e lehtë për të punuar me të. Sot e kam shumë të vështirë të zgjedh mes të dyve.

Kjo është në rregull, ne nuk do t’ju bëjmë të zgjidhni! Midis WordPress dhe Joomla, e cila ka karakteristikat më të mira për sa i përket përshtatjes së faqes tuaj, si nga pikëpamja e dizajnit ashtu edhe nga funksionaliteti?

Zgjedhja midis një CMS dhe një tjetër është njësoj si të zgjidhni midis çdo gjëje tjetër.

Ju nuk zgjidhni një makinë vetëm për faktin se ju merr nga A në B – ka kaq shumë më tepër se kaq.

Unë zbuloj që të dy CMS janë sot shumë, shumë të pjekur, megjithëse Joomla ka ende një kurbë mësimi më të gjatë dhe disa gjëra ende nuk janë aq të lehta për tu arritur me Joomla siç janë me WordPress.

Unë kam mbajtur gjithmonë bindje se forca e një CMS vjen kryesisht nga gjerësia e shtesave, shablloneve dhe përbërësve të palës së tretë që mbështet, jo vetëm nga thelbi i saj. Të dy Joomla dhe WordPress kanë mijëra përbërës të palës së tretë, megjithëse unë konstatoj se WordPress ka përparësinë në këtë drejtim. Sigurisht që ka shumë më tepër zgjedhje të shtojcave me WordPress. Ekzistojnë gjithashtu shumë më tepër informacione në dispozicion, kështu që në këtë drejtim besoj se WordPress ka një avantazh.

Po, kemi zbuluar se është e vërtetë. Pra, është një vendim shumë individual?

Po. Do përdorues duhet të bëjë një zgjedhje bazuar në projektin aktual që ai ose ajo është duke punuar. Nuk ka një zgjedhje të qartë të prerë për çdo projekt. Ju duhet të zgjidhni Joomla, WordPress (ose ndonjë CMS tjetër) bazuar në kërkesat e secilit projekt specifik ku punoni.

Le të themi thjesht se doni të ndërtoni një faqe në internet ecommerce. Do të dini që ka zgjerime për dyqanet në internet si për WordPress ashtu edhe për Joomla. Do të dini gjithashtu që faqja juaj e e-commerce mund të jetë shpëtimi juaj, kështu që do të duhet të siguroheni që faqja që ndërtoni është e përqendruar plotësisht në e-commerce. Në atë masë, edhe pse WordPress dhe Joomla mund të kenë zgjidhje për një faqe në internet ecommerce, unë do të isha më i prirur të përdor një CMS i cili është ndërtuar posaçërisht për ecommerce siç është Magento. Ka më shumë të ngjarë të plotësojë kërkesat e plota të një uebfaqeje ecommerce.

Le të shkojmë për një shembull më të thjeshtë. Le të themi thjesht se dëshironi të ndërtoni një uebfaqe të thjeshtë me shumë karakteristika të Blogging. Me siguri do të gjeni që WordPress është shumë më i përshtatshëm se Joomla për një blog. Edhe pse Joomla ka mundësi për Blogim, nuk është pikë e fortë dhe mund të të duhet të kërkosh një zgjatje të blogjeve për të marrë të gjitha tiparet që WordPress do të duhej t’i ofronte nga kutia.

Joomla gjithashtu ka pikat e saj të forta. Abledshtë plotësisht e aktivizuar nga celulari, përfshirë edhe pjesën e prapme, në vend. Ju nuk keni nevojë për aplikacione ose asgjë për të hyrë dhe postuar.

Në fund të fundit, ai vlen vërtet për specifikat e secilit projekt.

Me të gjitha shkeljet e sigurisë në të gjithë globin vitet e fundit, siguria është një çështje e madhe. Sipas mendimit tuaj, a është WordPress ose Joomla më e sigurt?

Kjo është një e vështirë.

Unë besoj se WordPress ka pasur më shumë dobësi të profilit më të lartë sesa Joomla, por Joomla ka pasur edhe pjesën e saj të dobët të dobësive. Mbajtja e sigurt e Joomla dhe WordPress kërkon që të ndërmerrni një numër hapash parandalues, siç janë:

 • Kujdesi për të instaluar azhurnime rregullisht
 • Përdorimi i sigurisë së rrjetit
 • Përdorimi i fjalëkalimeve komplekse
 • Duke përdorur vetëm shtesa dhe shtojca shtesë me reputacion të palës së tretë
 • Kryerja e kopjeve të rregullta

Mësoni më shumë @ Dart-Creations:

 1. 10 çështjet kryesore të sigurisë Joomla (dhe si t’i rregulloni ato)
 2. 17 Mënyrat Për Parandalimin e Hacking të WordPress: Lista e Essential për të Siguruar WordPress

Në të vërtetë dhe me të vërtetë, çdo CMS mund të jetë shumë e sigurt dhe shumë e prekshme. Do CMS e cila nuk mbahet e azhurnuar me GJITHA ndreqjet e fundit do të bëhet e ndjeshme. Kjo është me të vërtetë Sshtë vetëm çështje kohe përpara se faqja juaj të bëhet e prekshme nëse nuk ka:

 • Përditësimet më të fundit thelbësore
 • Përditësimet e fundit të komponentit të palës së tretë
 • Përditësimet më të fundit të temës

Ka gjëra të tjera për t’u marrë parasysh, siç është një kompani pritëse që kujdeset për sigurinë e faqes tuaj. Kjo është shumë e rëndësishme.

Kompania e mbajtjes së faqes në internet bën një ndryshim të madh, pasi ne mund të dëshmojmë këtu në Bitcatcha. Tani si për SEO? A i shihni WordPress ose Joomla të jetë më miqësor me SEO?

Gjithnjë e më shumë, SEO është duke u bërë e pavarur nga faktorët në faqe, dhe më shumë rreth përmbajtjes me cilësi të lartë dhe faktorëve jashtë faqeve, siç janë lidhjet e mira autoritare. Zgjedhja e CMS për SEO është bërë kryesisht e parëndësishme në sytë e mi, për sa kohë që ju jeni në gjendje të bëni bazat.

Do t’ju duhet një shtojcë SEO, pavarësisht nga CMS që përdorni, për t’u siguruar që jeni duke u kujdesur për të gjithë faktorët e faqes SEO. Rastësisht, ne kemi artikuj të gjërë se si ta bëjmë Joomla SEO dhe një listë të plotë kontrolli për SEO në faqen e WordPress.

Ju lutemi, ju lutemi, të shkoni në një detaj pak më të detajuar në lidhje me pikat e forta dhe të dobëta të secilit CMS në lidhje me SEO?

Unë konstatoj se WordPress e ka mbuluar SEO me të vërtetë, me të vërtetë të mirë përmes shtojcës SEO Yoast, sepse kjo ju udhëzon në faktorët SEO në faqe, ndërsa po shkruani përmbajtjen tuaj.

Fatkeqësisht, WordPress në përgjithësi nuk është në gjendje të krijojë një strukturë URL të faqes e cila favorizohet nga Google siç janë faqja / tema / nën-tema / fjalen-titulli.html.

Lidhjet e brendshme nuk janë gjithashtu diçka që del nga kutia.

Të dy këta janë sinjale renditje shumë të fortë.

Joomla, nga ana tjetër, është në gjendje të krijojë një strukturë të rekomanduar të Google jashtë kutisë, me krijimin e sitit / temës / nën-temës / fjalen-titullit.html që krijohet përmes kategorive dhe nënkategorive. Lidhjet e brendshme janë gjithashtu shumë të lehta për tu krijuar. Thjesht lidhni nga menutë te kategoritë dhe nënkategoritë. Kjo ka funksionuar shumë mirë për faqen time deri më tani.

Shtojcat SEO për Joomla janë me të vërtetë, me të vërtetë të mira, por ato ende nuk janë aq të rafinuara sa ato për WordPress.

Pra, për sa i përket shtojcave SEO, WordPress është fituesi! David, a mund të shpjegosh më shumë për arsyet pse?

Mos harroni se tregu për shtojcat WordPress është shumë më fitimprurëse, kështu që mund të prisni që shtojcat të jenë më të rafinuara në përgjithësi për WordPress. Mos harroni të shkoni në shtojcat e provuara, të njohura dhe të besueshme. Popullariteti i WordPress sjell gjithashtu shumë shtesa me cilësi të ulët.

Duke folur për shtojcat, duhet të përmendim se çdo shtojcë vjen me një rrezik të rritur të sigurisë (më shumë komponentë të cilët duhet të mbahen të azhurnuar).

Dhe nëse doni një uebsajt të shpejtë, do të duhet të mbani shtojcat në minimumin absolut.

Shënim : 

Ne inkurajojmë lexuesit tanë të kontrollojnë shpejtësinë e serverit të tyre duke përdorur mjetin falas të testit të shpejtësisë së serverit.

Të gjithë këta faktorë, shpejtësia, SEO, siguria, janë shumë të rëndësishme për një faqe interneti biznesi. Cilin CMS do të rekomandonit për një sit ecommerce?

Pyetja që duhet të shtrohet është kjo: Cili është funksioni kryesor i faqes? A është dyqani, apo është përmbajtje tjetër siç janë informacionet për kompaninë, bloget, etj.

Nëse dyqani nuk është funksioni parësor i faqes, mund të përdorni WordPress me një plugin ecommerce siç është Woocommerce, ose Joomla me një shtesë të dyqanit në internet.
Mos harroni se duhet të zgjidhni gjithashtu një temë e cila është plotësisht e pajtueshme me shtojcën e dyqaneve online të zgjedhjes, kjo do t’ju kursejë shumë dhimbje më vonë.

Nëse faqja juaj bazohet kryesisht në dyqanin në internet, unë do të merresha me vrap jashtë Joomla dhe WordPress dhe do të shkoja për diçka më të fortë në e-commerce siç është Magento.

A ekzistojnë lloje të caktuara të bizneseve në internet që janë më të përshtatshme për njërën ose tjetrën?

Nuk besoj se ka nuanca specifike të cilat janë më të përshtatshme për Joomla ose WordPress.

Unë kurrë nuk filloj një projekt me një zgjedhje të CMS paraprakisht, përveç nëse ekziston një arsye specifike për ta bërë atë.

Nuk ka rregulla të vështira dhe të shpejta në lidhje me zgjedhjen e një CMS për një lloj specifik të biznesit në internet. Projectdo projekt ka veçoritë e veta, dhe më së shumti Joomla dhe WordPress mund të bëjnë një punë të shkëlqyeshme.

Për shembull, një nga projektet tona të fundit ishte IntentMultimedia. Klienti tashmë ishte i qetë duke përdorur Joomla, kështu që pse klienti të kalojë tërë kurbën e të mësuarit të të mësuarit të WordPress? Ata ishin të lumtur që vazhduan të përdorin Joomla, kështu që ne jsut azhurnuam faqen e tyre, e bëmë të përgjegjshëm dhe ata ishin më shumë se të lumtur.

Një herë tjetër, duke punuar në faqen e internetit të Klubit të Ngjitjes në Maltë, ne zgjodhëm zgjedhjen për Joomla. Klienti nuk ishte i kënaqur me të, dhe projektuesit me të cilët po punonim vërtet e urrenin idenë e përdorimit të Joomla në krahasim me WordPress. Disa ditë poshtë vijës, ne e ndryshuam vendimin dhe shkuam me Joomla. Ju me të vërtetë duhet të shihni se çfarë u shërben më së miri klientëve tuaj në fund të ditës, jo preferencat tuaja. Ju nuk mund të detyroni të largoni fytin e njerëzve, thjesht sepse ju do ta preferonit atë në atë mënyrë vetë. Përfundimisht, një vendim i gabuar do të kthehet për t’ju ndjekur dhe për t’ju lënduar.

Anydo këshillë për të ndihmuar dikë të vendosë se çfarë është më e mira për sitin e tyre të e-commerce?

Mënyra se si unë rekomandoj të bëj një zgjedhje është duke u përgjigjur pyetjeve të mëposhtme.

 • A keni përvojë me Joomla ose WordPress?
 • A doni që të largoheni posaçërisht nga CMS juaj aktual?
 • A mund të arrini funksionimin që dëshironi me Joomla ose do të duhet të mbështeteni në hacks për të arritur rezultatin përfundimtar të dëshiruar? (Unë kam prirjen ta mbaj hakmarrjen e kodit në minimum për të siguruar që vazhdoj të jem i lidhur me të gjitha azhurnimet e fundit për arsye sigurie)
 • A ka arsye specifike ku Joomla do të punojë më mirë për këtë faqe interneti?
 • A ka tema për Joomla të cilat janë mjaft të mira për idetë tuaja të projektimit?

Pasi t’i keni të qartë këto përgjigje në kokën tuaj, ju mund të bëni një gjykim të arsimuar dhe të hulumtuar për të cilin CMS të kërkoni.

Për shembull, nëse planifikoni të ndërtoni shumë faqe me porosi, atëherë do të zbuloni se ndërtuesit e faqeve të WordPress si Divi janë shumë më të frytshëm dhe më të pjekur sesa në Joomla.

Unë nuk do të thoja që WordPress DUHET të përdoret për këto lloje biznesesh. Ju duhet të peshoni të mirat dhe të këqijat e punës me të dy. Ju thjesht do të zbuloni se disa njerëz janë më të rehatshëm ose të njëanshëm për të punuar me një CMS specifike. Nëse ata janë në gjendje të arrijnë rezultate të shkëlqyera me CMS e tyre të zgjedhjes, atëherë mjaft i drejtë, kush jemi ne që të argumentojmë dhe të përpiqemi t’i bindim ato ndryshe?

David, ju keni qenë një ndihmë e jashtëzakonshme për lexuesit tanë për të zgjidhur ndryshimet dhe përparësitë e përdorimit të Joomla ose WordPress. Lexuesit, për informacion shtesë dhe detaje mbi këtë temë, ju lutemi sigurohuni që të vizitoni Krijimet Dart.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me