Θα βρείτε πολλά άρθρα σχετικά με συμβουλές, κόλπα και τεχνικές του WordPress στο διαδίκτυο, αλλά το Joomla δεν είναι τόσο δημοφιλές. Ωστόσο, το Joomla εξακολουθεί να είναι μια πολύ βιώσιμη επιλογή για πολλούς ιστότοπους.

Προκειμένου να αναλύσουμε τις διαφορές μεταξύ των δύο και γιατί θα επιλέγατε το ένα από το άλλο, επικοινωνήσαμε με τον David Attard, υπεύθυνο blogger και ιδιοκτήτη του Dart Creations, ένα ενημερωτικό blog σχεδιασμού ιστοσελίδων για να μοιραστούμε το Joomla !, WordPress, μάρκετινγκ μικρών επιχειρήσεων, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης και πολλές άλλες χρήσιμες συμβουλές για σχεδιαστές ιστοσελίδων και ιδιοκτήτες μικρών και εκκολαπτόμενων ιστότοπων. Είναι διευθυντής προϊόντων για ένα πρακτορείο ψηφιακού μάρκετινγκ καθημερινά, χόμπι του σχεδιασμού ιστοσελίδων από πάντα. Ο David είναι παθιασμένος με πολλά πράγματα τεχνολογίας, ενθουσιώδης για το μάρκετινγκ, SEO και τρόπους αύξησης της επισκεψιμότητας ιστότοπων.

Είναι το Joomla ή το WordPress καλύτερο για τον ιστότοπό σας ηλεκτρονικού εμπορίου;

Γεια David και καλώς ήλθατε στο Bitcatcha! Έχετε έναν καταπληκτικό ιστότοπο που είναι γεμάτος από εξαιρετικές συμβουλές σχεδιασμού ιστοσελίδων και πολλές πληροφορίες σχετικά με δύο από τις πιο δημοφιλείς επιλογές CMS εκεί έξω: το WordPress και το Joomla. Έχετε εντυπωσιακά διαπιστευτήρια, αλλά ελπίζω να μας πείτε λίγο περισσότερα για το ιστορικό σας στην ανάπτυξη του σχεδιασμού ιστότοπων.

Ντέιβιντ Άνταρντ

Είμαι σχεδιαστής ιστοσελίδων / προγραμματιστής για όσο καιρό θέλω να το θυμάμαι. Μεγαλώνοντας στη δεκαετία του ’90 όταν το Διαδίκτυο βίωσε την πρώτη του έκρηξη (και προτομή), είναι φυσικό να με ενθουσιάζει το όλο διαδικτυακό πράγμα. Μετά την αποφοίτησή μου στο IT, η πρώτη μου δουλειά ήταν στην ανάπτυξη ιστοσελίδων, οπότε ήταν φυσικό το σχεδιασμό ιστοσελίδων να είναι κάτι για το οποίο θα γινόμουν παθιασμένος. Από τότε σχεδιάζω ιστότοπους επαγγελματικά και ως χόμπι.

Συνδεθείτε με τον David: 

Συνδεθείτε με τον David μέσω Facebook Συνδεθείτε με τον David μέσω Twitter Συνδεθείτε με τον David μέσω του Google+

Τι γίνεται με την εμπειρία σας με το Joomla και το WordPress; Προσφέρετε πολλές εξαιρετικές συμβουλές για το Dart Creations, ώστε να έχετε ξοδέψει προφανώς πολύ χρόνο με αυτές τις πλατφόρμες blogging.

Λίγους μήνες μετά την ίδρυση του Joomla, το συνάντησα και αμέσως με πήρε το πόσο εύκολο ήταν να δημιουργήσω έναν ολόκληρο ιστότοπο και να τον διατηρήσω. Κοιτώντας πίσω, μπορώ να πω ότι ήταν η ιδέα ενός CMS που με είχε γοητεύσει. Περιέργως, περίπου την ίδια στιγμή, συνάντησα το WordPress, αλλά δεν ήταν τόσο εκλεπτυσμένο όσο είναι σήμερα τότε και αγνόησα για λίγο.

Σχεδιάζω ιστότοπους κυρίως με το Joomla έως και δύο χρόνια πίσω. Πρόσφατα, αποκτώ πολύ περισσότερη εμπειρία με το WordPress και πραγματικά, είμαι πολύ χαρούμενος που ανακάλυψα ξανά αυτό το CMS και την εκπληκτική του.

FYI, παιδιά, η Joomla δημιουργήθηκε το 2005, οπότε ο David έχει πολλά χρόνια κάτω από τη ζώνη του και συνεργάζεται με αυτό το CMS. Με μια πρόσφατη στατιστική που δείχνει ότι το WordPress έχει μερίδιο αγοράς 59,3% σε όλα τα συστήματα διαχείρισης περιεχομένου, είναι ο ξεκάθαρος νικητής του Joomla, με μερίδιο 6,1%, καθώς και άλλων CMS όπως το Drupal και το Blogger. Αλλά τι γίνεται με εσάς, Ντέιβιντ; Ποιο θα λέγατε ότι είναι το αγαπημένο σας σήμερα?

Είναι πραγματικά δύσκολο να διαλέξεις ένα αγαπημένο. Γνωρίζω την Joomla πολύ καλά και η εκτεταμένη εμπειρία μου το καθιστά εύκολο να δουλέψω μαζί μου. Και πάλι, το WordPress έχει γίνει τόσο εύκολο στη χρήση. Σήμερα δυσκολεύομαι να επιλέξω μεταξύ των δύο.

Εντάξει, δεν θα σας κάνουμε να επιλέξετε! Μεταξύ WordPress και Joomla, το οποίο έχει τις καλύτερες δυνατότητες όσον αφορά την προσαρμογή του ιστότοπού σας, τόσο από άποψη σχεδιασμού όσο και από λειτουργικότητα?

Η επιλογή μεταξύ ενός CMS και ενός άλλου είναι σαν να επιλέγετε μεταξύ οτιδήποτε άλλο.

Δεν επιλέγετε αυτοκίνητο μόνο για το γεγονός ότι σας μεταφέρει από το Α στο Β – υπάρχουν πολλά περισσότερα σε αυτό από αυτό.

Θεωρώ ότι και τα δύο CMS είναι σήμερα πολύ, πολύ ώριμα, αν και το Joomla έχει ακόμα μια μακρύτερη καμπύλη μάθησης και ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να μην είναι τόσο εύκολο να επιτευχθούν με το Joomla όσο και με το WordPress.

Πάντα υποστήριζα ότι η ισχύς ενός CMS προέρχεται κυρίως από το εύρος των επεκτάσεων, των προτύπων και των στοιχείων τρίτων που υποστηρίζει, όχι μόνο από τον πυρήνα του. Τόσο το Joomla όσο και το WordPress έχουν χιλιάδες στοιχεία τρίτων, αν και πιστεύω ότι το WordPress έχει το πλεονέκτημα από αυτή την άποψη. Υπάρχει σίγουρα πολύ περισσότερη επιλογή προσθηκών με το WordPress. Υπάρχουν επίσης πολύ περισσότερες διαθέσιμες πληροφορίες, γι ‘αυτό πιστεύω ότι το WordPress έχει ένα πλεονέκτημα.

Ναι, το βρήκαμε αυτό αληθινό. Λοιπόν, είναι μια πολύ ατομική απόφαση?

Ναί. Κάθε χρήστης πρέπει να κάνει μια επιλογή με βάση το τρέχον έργο στο οποίο εργάζεται. Δεν υπάρχει σαφής επιλογή για κάθε έργο. Πρέπει να επιλέξετε Joomla, WordPress (ή οποιοδήποτε άλλο CMS) με βάση τις απαιτήσεις κάθε συγκεκριμένου έργου στο οποίο εργάζεστε.

Ας πούμε απλώς ότι θέλετε να δημιουργήσετε έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου. Θα γνωρίζετε ότι υπάρχουν επεκτάσεις για διαδικτυακά καταστήματα τόσο για το WordPress όσο και για το Joomla. Θα γνωρίζετε επίσης ότι ο ιστότοπός σας ηλεκτρονικού εμπορίου μπορεί να είναι η γραμμή ζωής σας, επομένως θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπος που δημιουργείτε εστιάζει πλήρως στο ηλεκτρονικό εμπόριο. Σε αυτό το βαθμό, παρόλο που το WordPress και το Joomla μπορεί να έχουν λύσεις για έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου, θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ένα CMS που έχει δημιουργηθεί ειδικά για το ηλεκτρονικό εμπόριο όπως το Magento. Είναι πιο πιθανό να πληροί τις πλήρεις απαιτήσεις ενός ιστότοπου ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ας πάμε για ένα απλούστερο παράδειγμα. Ας πούμε απλώς ότι θέλετε να δημιουργήσετε έναν απλό ιστότοπο με πολλές δυνατότητες ιστολογίου. Πιθανότατα θα βρείτε ότι το WordPress είναι πολύ πιο κατάλληλο από το Joomla για ένα blog. Αν και το Joomla έχει δυνατότητες blogging, δεν είναι το ισχυρό σημείο και ίσως χρειαστεί να αναζητήσετε μια επέκταση blogging για να αποκτήσετε όλες τις δυνατότητες που θα έπρεπε να προσφέρει το WordPress από το κουτί.

Το Joomla έχει επίσης ισχυρά σημεία. Είναι πλήρως ενεργοποιημένο για κινητά, συμπεριλαμβανομένου του back-end, εγγενώς. Δεν χρειάζεστε εφαρμογές ή οτιδήποτε για πρόσβαση και δημοσίευση.

Τελικά βασίζεται στις ιδιαιτερότητες κάθε έργου.

Με όλες τις παραβιάσεις ασφαλείας σε όλο τον κόσμο τα τελευταία χρόνια, η ασφάλεια είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Κατά τη γνώμη σας, είναι το WordPress ή το Joomla πιο ασφαλές?

Αυτό είναι δύσκολο.

Πιστεύω ότι το WordPress είχε περισσότερες ευπάθειες υψηλού προφίλ από το Joomla, αλλά το Joomla είχε και το δίκαιο μερίδιο των τρωτών σημείων του. Η διατήρηση της ασφάλειας του Joomla και του WordPress απαιτεί να λάβετε ορισμένα προληπτικά μέτρα, όπως:

 • Να φροντίζετε να εγκαθιστάτε τακτικά ενημερώσεις
 • Χρήση ασφάλειας δικτύου
 • Χρήση σύνθετων κωδικών πρόσβασης
 • Χρησιμοποιώντας μόνο αξιόπιστες επεκτάσεις και προσθήκες τρίτων
 • Εκτελεί τακτικά αντίγραφα ασφαλείας

Μάθετε περισσότερα @ Dart-Creations:

 1. Κορυφαία 10 ζητήματα ασφαλείας του Joomla (και πώς να τα διορθώσετε)
 2. 17 τρόποι για την αποτροπή της εισβολής του WordPress: Η βασική λίστα ελέγχου για την ασφάλεια του WordPress

Πραγματικά και αληθινά, κάθε CMS μπορεί να είναι πολύ ασφαλές και πολύ ευάλωτο. Κάθε CMS που δεν είναι ενημερωμένο με ΟΛΕΣ τις τελευταίες διορθώσεις θα γίνει ευάλωτο. Αυτό είναι πραγματικά. Είναι μόνο θέμα χρόνου προτού ο ιστότοπός σας γίνει ευάλωτος εάν δεν διαθέτει:

 • Τελευταίες βασικές ενημερώσεις
 • Τελευταίες ενημερώσεις στοιχείων τρίτου μέρους
 • Τελευταίες ενημερώσεις θεμάτων

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως μια εταιρεία φιλοξενίας που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια του ιστότοπού σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Η εταιρεία φιλοξενίας ιστοσελίδων κάνει μεγάλη διαφορά, όπως μπορούμε να επιβεβαιώσουμε εδώ στο Bitcatcha. Τώρα τι γίνεται με το SEO; Θεωρείτε το WordPress ή το Joomla πιο φιλικό προς το SEO?

Όλο και περισσότερο, το SEO γίνεται ανεξάρτητο από τους παράγοντες της σελίδας και περισσότερο για το περιεχόμενο υψηλής ποιότητας και τους παράγοντες εκτός σελίδας, όπως οι καλοί έγκυροι σύνδεσμοι. Η επιλογή του CMS για SEO έχει γίνει ως επί το πλείστον άσχετη στα μάτια μου, αρκεί να μπορείτε να κάνετε τα βασικά.

Θα χρειαστείτε μια προσθήκη SEO, ανεξάρτητα από το CMS που χρησιμοποιείτε, για να βεβαιωθείτε ότι φροντίζετε όλους τους παράγοντες SEO στη σελίδα. Παρεμπιπτόντως, έχουμε εκτεταμένα άρθρα σχετικά με το πώς να κάνουμε το Joomla SEO και μια πλήρη λίστα ελέγχου για το WordPress onpage SEO.

Μπορείτε παρακαλώ να ανατρέξετε σε λίγο περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τις αδυναμίες κάθε CMS σε σχέση με το SEO?

Θεωρώ ότι το WordPress έχει καλύψει το SEO πραγματικά, πολύ όμορφα μέσω της προσθήκης Yoast SEO, γιατί σας καθοδηγεί σε παράγοντες SEO στη σελίδα καθώς γράφετε το περιεχόμενό σας.

Δυστυχώς, το WordPress γενικά δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει μια δομή διεύθυνσης URL ιστότοπου που προτιμάται από την Google, όπως ιστότοπος / θέμα / υπο-θέμα / λέξη-κλειδί-τίτλος.html.

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι επίσης δεν είναι κάτι που βγαίνει έξω από το κουτί.

Και τα δύο είναι πολύ ισχυρά σήματα κατάταξης.

Το Joomla, από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να δημιουργήσει μια δομή ιστότοπου που συνιστάται από την Google, με τη δημιουργία του ιστότοπου / topic / sub-topic / keyword-title.html μέσω κατηγοριών και υποκατηγοριών. Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι είναι επίσης πολύ εύκολο να δημιουργηθούν. Απλώς συνδέστε από τα μενού σε κατηγορίες και υποκατηγορίες. Αυτό λειτούργησε πολύ καλά για τον ιστότοπό μου μέχρι στιγμής.

Οι προσθήκες SEO για το Joomla είναι πραγματικά, πολύ καλές, αλλά εξακολουθούν να μην είναι τόσο εξευγενισμένες όσο αυτές για το WordPress.

Έτσι, όσον αφορά τις προσθήκες SEO, το WordPress είναι ο νικητής! David, μπορείτε να εξηγήσετε περισσότερα για τους λόγους για τους οποίους?

Θυμηθείτε ότι η αγορά των προσθηκών WordPress είναι πολύ πιο προσοδοφόρα, επομένως μπορείτε να περιμένετε ότι τα πρόσθετα θα βελτιωθούν γενικά για το WordPress. Μην ξεχάσετε να αναζητήσετε τις αποδεδειγμένες, δημοφιλείς και αξιόπιστες προσθήκες. Η δημοτικότητα του WordPress δημιουργεί επίσης πολλά πρόσθετα χαμηλής ποιότητας.

Μιλώντας για προσθήκες, πρέπει να αναφέρουμε ότι κάθε προσθήκη έρχεται με αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας (περισσότερα στοιχεία που πρέπει να διατηρούνται ενημερωμένα).

Και αν θέλετε έναν γρήγορο ιστότοπο, θα πρέπει να διατηρήσετε τις προσθήκες στο ελάχιστο.

Σημείωση : 

Ενθαρρύνουμε τους αναγνώστες μας να ελέγχουν την ταχύτητα του διακομιστή τους χρησιμοποιώντας το δωρεάν Εργαλείο δοκιμής ταχύτητας διακομιστή.

Όλοι αυτοί οι παράγοντες, η ταχύτητα, το SEO, η ασφάλεια, είναι πολύ σημαντικοί για έναν επιχειρηματικό ιστότοπο. Ποιο CMS θα συνιστούσατε για έναν ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου?

Η ερώτηση που πρέπει να κάνει είναι η εξής: Ποια είναι η κύρια λειτουργία του ιστότοπου; Είναι το κατάστημα, ή είναι άλλο περιεχόμενο, όπως πληροφορίες για την εταιρεία, blogs κ.λπ..

Εάν το κατάστημα δεν είναι η κύρια λειτουργία του ιστότοπου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το WordPress με μια προσθήκη ηλεκτρονικού εμπορίου όπως το Woocommerce ή το Joomla με μια επέκταση διαδικτυακού καταστήματος.
Να θυμάστε ότι θα πρέπει επίσης να επιλέξετε ένα θέμα που να είναι πλήρως συμβατό με το πρόσθετο επιλογής του διαδικτυακού καταστήματος. Αυτό θα σας εξοικονομήσει πολύ πόνο στην καρδιά αργότερα.

Εάν ο ιστότοπός σας βασίζεται κυρίως στο διαδικτυακό κατάστημα, εγώ θα τολμήσω έξω από το Joomla και το WordPress και θα πάρω κάτι ισχυρότερο στο ηλεκτρονικό εμπόριο όπως το Magento.

Υπάρχουν ορισμένοι τύποι διαδικτυακών επιχειρήσεων που ταιριάζουν καλύτερα στο ένα ή το άλλο?

Δεν πιστεύω ότι υπάρχουν συγκεκριμένες θέσεις που ταιριάζουν καλύτερα στο Joomla ή το WordPress.

Ποτέ δεν ξεκινάω ένα έργο με επιλογή CMS εκ των προτέρων, εκτός εάν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για να το κάνω αυτό.

Δεν υπάρχουν σκληροί και γρήγοροι κανόνες για την επιλογή ενός CMS για έναν συγκεκριμένο τύπο διαδικτυακής επιχείρησης. Κάθε έργο έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και τις περισσότερες φορές τόσο το Joomla όσο και το WordPress μπορούν να κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Για παράδειγμα, ένα από τα πρόσφατα έργα μας ήταν το IntentMultimedia. Ο πελάτης ήταν ήδη άνετος χρησιμοποιώντας το Joomla, οπότε γιατί ο πελάτης πέρασε ολόκληρη την καμπύλη εκμάθησης του WordPress; Ήταν χαρούμενοι που συνέχισαν να χρησιμοποιούν το Joomla, οπότε αναβαθμίσαμε τον ιστότοπό τους, το καταστήσαμε ανταποκρινόμενο και ήταν περισσότερο από χαρούμενοι.

Μια άλλη φορά, δουλεύοντας για τον ιστότοπο της Μάλτας Climbing Club, επιλέξαμε το Joomla. Ο πελάτης δεν ήταν ενθουσιασμένος με αυτό, και οι σχεδιαστές με τους οποίους συνεργαζόμασταν πραγματικά μισούσαν την ιδέα της χρήσης του Joomla σε αντίθεση με το WordPress. Λίγες μέρες στη γραμμή, αντιστρέψαμε την απόφαση και πήγαμε με τον Joomla. Πρέπει πραγματικά να δείτε τι εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες σας στο τέλος της ημέρας, όχι τις δικές σας προτιμήσεις. Δεν μπορείτε να εξαναγκάσετε το λαιμό των ανθρώπων, απλώς και μόνο επειδή θα το προτιμούσατε έτσι. Τελικά, μια λανθασμένη απόφαση θα επιστρέψει για να σας στοιχειώσει και να σας πληγώσει.

Οποιεσδήποτε συμβουλές για να βοηθήσετε κάποιον να αποφασίσει τι είναι καλύτερο για τον ιστότοπό του ηλεκτρονικού εμπορίου?

Ο τρόπος που προτείνω να κάνετε μια επιλογή είναι απαντώντας στις ακόλουθες ερωτήσεις.

 • Έχετε εμπειρία με το Joomla ή το WordPress?
 • Θέλετε να απομακρυνθείτε συγκεκριμένα από το τρέχον CMS σας?
 • Μπορείτε να επιτύχετε τη λειτουργικότητα που θέλετε με το Joomla ή θα πρέπει να βασιστείτε σε hacks για να επιτύχετε το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα; (Τείνω να συνεχίσω να χακαρίζω τον κώδικα στο ελάχιστο για να διασφαλίζω ότι παρακολουθώ όλες τις τελευταίες ενημερώσεις για λόγους ασφαλείας)
 • Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους το Joomla θα λειτουργήσει καλύτερα για αυτόν τον ιστότοπο?
 • Υπάρχουν θέματα για το Joomla που είναι αρκετά καλά για τις σχεδιαστικές σας ιδέες?

Μόλις έχετε αυτές τις απαντήσεις στο μυαλό σας, μπορείτε να λάβετε μια εκπαιδευμένη και διερευνητική κρίση για το ποιο CMS πρέπει να ακολουθήσετε.

Για παράδειγμα, εάν σκοπεύετε να δημιουργήσετε πολλές προσαρμοσμένες σελίδες, τότε θα διαπιστώσετε ότι οι δημιουργοί σελίδων WordPress όπως το Divi είναι πολύ πιο παραγωγικοί και ώριμοι από ό, τι στο Joomla.

Δεν θα έλεγα ότι το WordPress ΠΡΕΠΕΙ να χρησιμοποιηθεί για αυτούς τους τύπους επιχειρήσεων. Πρέπει να σταθμίσετε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της εργασίας και με τα δύο. Θα διαπιστώσετε επίσης ότι ορισμένα άτομα είναι πιο άνετα ή μεροληπτικά να εργαστούν με ένα συγκεκριμένο CMS. Εάν είναι σε θέση να επιτύχουν εξαιρετικά αποτελέσματα με το CMS της επιλογής τους, τότε αρκετά δίκαιο, ποιοι είμαστε για να υποστηρίξουμε και να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε διαφορετικά?

Ντέιβιντ, υπήρξατε τεράστια βοήθεια για τους αναγνώστες μας να διαχωρίσουν τις διαφορές και τα πλεονεκτήματα της χρήσης του Joomla ή του WordPress. Αναγνώστες, για πρόσθετες πληροφορίες και λεπτομέρειες σχετικά με αυτό το θέμα, φροντίστε να επισκεφθείτε το Dart Creations.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me